ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΝ

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ = ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ

Οι 300 βουλευτές δεν είναι σπατάλη για τη μικρή και πολύπαθη χώρα μας!!

Πότε, λοιπόν, θα μειωθεί ο αριθμός των Βουλευτών;


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Αγαπητοί επισκέπτες του ιστολογίου μας,

Πολλές δημοσιεύσεις-αναρτήσεις μας (κείμενα-φωτογραφίες), είναι πρωτότυπες. Υπάρχουν και αναδημοσιευμένες για τις οποίες αναφέρεται η πηγή.

Επιτρέπεται η χρήση των κειμένων και των φωτογραφιών μας αρκεί να αναφέρεται η πηγή προέλευσης. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουμε τη χρήση αυτών για εμπορικούς σκοπούς.

Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Ποιοι δεν θέλουν τη συγκρότηση του Δ.Σ της ΔΟΕ...


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Ξενοφώντος 15Α |10551 Αθήνα
30.08.2015


ΘΡΑΣΟΣ, ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΤΟΥΝ ΑΝΕΝΕΡΓΟ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Δ.Ο.Ε.
ΚΑΙ ΑΦΗΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ Π.Ε.
ΑΝΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΟΛΕΘΡΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκηνικό απίστευτης υποκρισίας και συνδικαλιστικού θράσους, πολύ χειρότερο και από αυτό του καλοκαιριού του 2013, έχει «στηθεί» από τις παρατάξεις της «προγραμματικής μειοψηφίας» ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, Ε.Ρ.Α., Α.Ε.ΕΚ.Ε. στις συνεχιζόμενες συνεδριάσεις του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με αντικείμενο τη συγκρότησή του σε σώμα.

Κατηγορώντας όλους όσους δε στήριξαν την προγραμματική τους σύγκλιση – προϋπόθεση για τη συγκρότηση του Δ.Σ. σε σώμα (όπου επεδίωξαν με την ετερόκλητη συμμαχία τους να καταλάβουν τη θέση του Προέδρου του Δ.Σ.) με βασική θέση την αποδέσμευση της Ελλάδας από το ευρώ και την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αρνούνται τώρα να καταλάβουν οποιαδήποτε θέση στα πλαίσια μιας λειτουργικής συγκρότησης ώστε να είναι δυνατή η λειτουργία της Δ.Ο.Ε. και επιλέγουν να αφήνουν τον Κλάδο δίχως φωνή την ώρα που η απερχόμενη κυβέρνηση με απόλυτο κυνισμό ετοιμάζει μια χρονιά κόλαση για την εκπαίδευση.

Ταυτόχρονα υποστηρίζουν ότι το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. μπορεί να λειτουργεί και να προχωράει στη λήψη και υλοποίηση αποφάσεων δίχως να έχει συγκροτηθεί σε σώμα κάτι που καταδεικνύει πλήρη περιφρόνηση του καταστατικού της Δ.Ο.Ε. και της ισχύουσας συνδικαλιστικής νομοθεσίας (Ν. 1264/82) αλλά και πρόθεση παράνομης λειτουργίας του Δ.Σ. με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το κύρος και τη νομιμότητα των αποφάσεων και των ενεργειών.

Δυστυχώς, με ολέθριο σκηνοθέτη την παράταξη των Παρεμβάσεων και θλιβερούς συνεταίρους την «κρυφοκυβερνητική» Ε.Ρ.Α. και την «όπου φυσάει ο άνεμος» Α.Ε.ΕΚ.Ε. παίζεται με μεγαλύτερο θράσος κι επικινδυνότητα το «έργο» του καλοκαιριού του 2013.

Θύματα τότε ήταν οι συνάδελφοι ειδικοτήτων. Στη σημερινή συγκυρία είναι όλος ο κλάδος με πρώτους τους αναπληρωτές συναδέλφους τους οποίους η κυβέρνηση αφού παραμύθιαζε επί μήνες ότι, δήθεν, θα επίλυε τα κρίσιμα ζητήματά που τους αφορούν (προσμέτρηση προϋπηρεσίας από το 2010, άρση διετούς ποινής…) σέρνει τώρα σε ένα απάνθρωπο και ύποπτο παιγνίδι ταλαιπωρίας και παρανομίας με διαρκείς παρατάσεις προθεσμιών και επαναλήψεις υποβολής δηλώσεων με μοναδικό σκοπό την απόκρυψη της σκληρής αλήθειας ότι καμία πίστωση δεν έχει εξασφαλιστεί για την πρόσληψή τους.

Επιτέλους, ας σταματήσει η κοροϊδία. Όλοι όσοι, με το όποιο πρόσχημα, αρνούνται να συμβάλλουν στην άμεση συγκρότηση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. σε σώμα βάζουν πλάτη για να περάσουν αρνητικές για τους εκπαιδευτικούς ρυθμίσεις μέσα στο ασφυκτικό περιβάλλον του 3ου μνημονίου.

Η δήλωση της παράταξης της Ε.Ρ.Α. την τελευταία στιγμή ότι θα δεχόταν να συμμετάσχει σε ένα λειτουργικό Προεδρείο με την προϋπόθεση της συμμετοχής όλων των παρατάξεων ανατράπηκε ευθύς αμέσως από τον εκπρόσωπο της συμπλέουσας προγραμματικά Α.Ε.ΕΚ.Ε. ο οποίος φρόντισε να βάλει προαπαιτούμενα με στόχο τη μη συγκρότηση, ενώ ο άλλος εταίρος (Παρεμβάσεις) συνέχισε στην ίδια γνωστή αντιευρωπαϊκή γραμμή ως προϋπόθεση συμμετοχής στη συγκρότηση.

Η παράταξη της Δ.Α.Κ.Ε. έχει ήδη πράξει το αυτονόητο χρέος της. Κατέλαβε τη θέση του Προέδρου που της αναλογεί με βάση τη δύναμη των παρατάξεων σε ένα αντιπροσωπευτικό, αναλογικό, διαπαραταξιακό, λειτουργικό Προεδρείο. Δυστυχώς αυτό δεν αρκεί, αφού μόνος ο Πρόεδρος δεν έχει την καταστατική εξουσία ώστε να λειτουργήσει την Ομοσπονδία. Αν η Δ.Α.Κ.Ε. διέθετε τον απαραίτητο αριθμό μελών στο Δ.Σ. δε θα δίσταζε (παρότι δεν είμαστε υπέρ αυτής της πρακτικής) μπροστά στην επικίνδυνη αδιαλλαξία των άλλων παρατάξεων να καταλάβει όλες τις θέσεις του Προεδρείου προκειμένου να λειτουργήσει η Δ.Ο.Ε.

Από εκεί κι έπειτα όλοι όσοι υποκριτικά κόπτονται για το χάος που επικρατεί και την ανάγκη λειτουργίας της Δ.Ο.Ε. δεν έχουν παρά να το αποδείξουν έμπρακτα (έστω και τώρα) στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. αναλαμβάνοντας τη θέση που τους έδωσαν οι συνάδελφοι με την ψήφο τους.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η συγκρότηση θα έχει λειτουργικό χαραχτήρα ώστε να υπάρχει Ομοσπονδία και δε θα σημαίνει για καμία παράταξη υποχώρηση από τις θέσεις της. Οι θέσεις των παρατάξεων και το έργο της Δ.Ο.Ε. θα δοκιμαστούν στη διαδικασία της λήψης αποφάσεων. Εκτός αν κάποιους τους βολεύει να μη λαμβάνονται αποφάσεις, ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία…

Η ευθύνη για τον ακρωτηριασμό της λειτουργίας της Ομοσπονδίας βαραίνει αποκλειστικά όποιον για μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες συμβάλλει στην μη συγκρότηση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. και τη φίμωσή του σε τόσο κρίσιμες στιγμές.

Τα μέλη της Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. στο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.
Κικινής Θανάσης
Οικονόμου Τριαντάφυλλος
Ανδρουλάκης Μάνος

Χωρίς εκπαιδευτικούς η έναρξη της σχολικής χρονιάς

Συνάδελφε, Βασίλειε, εκπαιδευτικούς δεν έχουμε... Έχουμε όμως, το νέο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την παιδεία!


Παληγιάννης Βασίλειος
Αιρετός Κ.Υ.Σ.Π.Ε. 
Τηλ. 6974750409
Fax: 2103442287 

e-mail:paligiannis@hotmail.gr Αθήνα, 31/08/2015

Χωρίς εκπαιδευτικούς η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Μία ημέρα πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2015-2016 και κανείς δεν γνωρίζει πως θα λειτουργήσουν τα δημόσια σχολεία εξαιτίας της έλλειψης εκπαιδευτικού προσωπικού.

Τα κενά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ξεπερνούν τις 14.000 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας. Συγκεκριμένα η σχολική χρονιά ξεκινά με έλλειψη 3.640 ΠΕ70, 1.661 ΠΕ60, 1.161 ΠΕ06, 1.019 ΠΕ08, 806 ΠΕ32, 793 ΠΕ11, 561 ΠΕ19, 311 ΠΕ07, 84 ΠΕ05 και περίπου 3.000 στην Ειδική Αγωγή.

Υπάρχουν περιοχές που οι ελλείψεις δημιουργούν ίλιγγο. Ενδεικτικά αναφέρω, Ηράκλειο: 761 κενά, Πειραιάς: 650, Αιτωλοακαρνανία: 494, Κυκλάδες: 486 κλπ, χωρίς να συνυπολογίζονται τα επιπλέον κενά που δημιουργήθηκαν σ’ αυτές τις περιοχές μετά τις αποσπάσεις από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ.

Αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία είναι το γεγονός πως έως σήμερα κανείς δεν γνωρίζει πότε θα προσληφθούν αναπληρωτές για την κάλυψη των κενών και πόσα κενά μπορούν να καλυφθούν με βάση τις πιστώσεις που έχει στη διάθεσή του το Υπουργείο Παιδείας.

Η αλήθεια είναι πως η έλλειψη προγραμματισμού, υπεύθυνης και σοβαρής εκπαιδευτικής πολιτικής από την απελθούσα πολιτική ηγεσία έχει ως αποτέλεσμα να ζούμε ένα θρίλερ χωρίς προηγούμενο. Εκτός κι αν οι κύριοι Μπαλτάς και Κουράκης πίστευαν πως σχολεία και θεσμοί μπορούσαν να λειτουργούν χωρίς εκπαιδευτικούς.

Επειδή, δε, είναι σχεδόν βέβαιο πως την 11/09/2015, ημέρα Αγιασμού και έναρξης του νέου διδακτικού έτους, το κουδούνι δεν πρόκειται να χτυπήσει σε πολλά σχολεία, οφείλουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου να συμφωνήσουν για την εξασφάλιση πιστώσεων για προσλήψεις αναπληρωτών αλλά, κυρίως, για μόνιμους διορισμούς στη δημόσια εκπαίδευση.

Ταυτόχρονα αφού όλοι διαπιστώνουμε, πως στην κατάσταση που έχει περιέλθει η Παιδεία ημίμετρα δεν αρκούν, θα πρέπει να γίνει επιτέλους ένας ουσιαστικός και εποικοδομητικός διάλογος, έστω και αν βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, με επιχειρήματα και χωρίς κραυγές ώστε επιτέλους ως χώρα να χαράξουμε μια εθνική στρατηγική αναβάθμισης της εκπαίδευσης για να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο.

Πάντα στη διάθεσή σας
Παληγιάννης Βασίλειος

Μετατάξεις εκπαιδευτικών

 
dipe.kas.sch.gr
Μετάταξη εκατόν δέκα έξι (116) εκπαιδευτικών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων στις Περ/κές Υπηρεσίες Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων της χώρας.
Συνημμένα:
ΜΕΤΑΤΑΞΗ 116 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ - ΦΕΚ 857Γ 25.08.15.pdf

Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

Ψηφίστε με για να μην κυβερνήσω!

kathimerini.gr
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΟΥΛΑΣ
Σ​​τον παρατεταμένο πολιτικό παραλογισμό που ζούμε έμελλε να το ακούσουμε και αυτό: Ενας πολιτικός «ηγέτης» που έσυρε εκβιαστικά τη χώρα σε εκλογές τον Ιανουάριο και σε ένα δημοψήφισμα-παρωδία που ουδείς κατάλαβε γιατί έγινε, να προκαλεί πάλι εκλογές υποσχόμενος τούτη τη φορά να ΜΗΝ είναι πρωθυπουργός ακόμη κι αν κερδίσει! Συγγνώμη, αλλά αυτό δεν έχει προηγούμενο στην ελληνική πολιτική ιστορία και οφείλουμε να το δούμε αναλυτικότερα.

Τι είπε με απλά λόγια ο κ. Τσίπρας στην τελευταία του συνέντευξη; Ζήτησε ισχυρή εντολή για να κερδίσει την αυτοδυναμία, αλλά υπογράμμισε ότι, αν αυτή δεν του δοθεί και απλά κερδίσει τις εκλογές όπως τον προηγούμενο Γενάρη, θα συνεργαστεί μόνο με τον κ. Πάνο Καμμένο. «Δεν πρόκειται να είμαι εγώ πρωθυπουργός σε μια κυβέρνηση συνεργασίας είτε με τη Ν.Δ., είτε με το ΠΑΣΟΚ, είτε με το Ποτάμι», διευκρίνισε, και μάλιστα δύο φορές.

Κουβέντες του αέρα, θα σκέφτεστε. Τα είπε αυτά για να μειώσει τις απώλειες προς τον κ. Λαφαζάνη και έβαλε εκβιαστικά το δίλημμα «Τσίπρας ή καταστροφή», για να αναρωτηθούν και οι υπόλοιποι ψηφοφόροι αν θέλουν να ξαναγυρίσουν στην εποχή της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, λες και το μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι καλύτερο. Αλλά τότε γιατί αίφνης τσουβάλιασε και το Ποτάμι με τους άλλους; Ο κ. Τσίπρας δεν ήταν που πρότεινε τον Ιανουάριο στον κ. Θεοδωράκη να μπει και εκείνος στην κυβέρνησή του με τον κ. Καμμένο; Πρόλαβε και το Ποτάμι να μετεξελιχθεί σε καθεστωτικό κόμμα, όπως απαξιωτικά το χαρακτήρισε;

Ολα τούτα, καθώς δεν μπορούν να σταθούν με κανένα λογικό επιχείρημα, δεν αποδεικνύουν τίποτε άλλο από το αδιέξοδο στο οποίο μόνος του οδηγήθηκε ο κ. Τσίπρας. Ξέρει καλά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ νομοτελειακά θα έχουν απώλειες που δεν θα του επιτρέψουν να φτάσει στις 151 έδρες, ακόμη κι αν πάρει τις εκλογές. Γνωρίζει, άλλωστε, ότι αρκεί γι’ αυτό ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ να χάσουν από κοινού έστω 3-4 μονάδες, κάτι που δημοσκοπικά προεξοφλείται, με τον κ. Καμμένο να κινδυνεύει να μείνει και εκτός Βουλής.

Με αυτά τα δεδομένα, όμως, προκύπτει ένα αυτονόητο ερώτημα προς τον κ. Τσίπρα, που οφείλει πλέον να απαντήσει. Εφόσον όχι μόνον αποκήρυξε όλους τους δυνάμει εταίρους του, αλλά απέκλεισε και το ενδεχόμενο να είναι εκείνος πρωθυπουργός αν πρέπει να συνεργαστεί με τη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ ή το Ποτάμι, δεν οφείλει να μας κατονομάσει από τώρα ποιον θα υποδείξει στη θέση του; Θα είναι ο κ. Δραγασάκης πρωθυπουργός; Ο κ. Παππάς; Ο κ. Φλαμπουράρης; Θα το βάλει σε δημοψήφισμα ή θα επιλέξει την κ. Τασία που θα τη γράψει η Ιστορία; Δεν θα πρέπει να ξέρουμε ποιον θα βάλει στο πόδι του ο κ. Τσίπρας, όταν μας ζητά μεν την ψήφο μας, αλλά μας ενημερώνει –έτσι απλά– ότι θα κυβερνήσει κάποιος άλλος;

Δεν έβαλα τυχαία στον πρόλογο τη λέξη «ηγέτης» σε εισαγωγικά. Ο άνθρωπος που έκλεισε τις τράπεζες, πιστεύοντας τις μπαρούφες του Βαρουφάκη, με ανυπολόγιστες ακόμη συνέπειες στην οικονομία, έχει περάσει πλέον στο στάδιο της ύβρεως. Αντί μια ειλικρινούς συγγνώμης, που απεδείχθη πλέον περίτρανα ότι προεκλογικά είτε έλεγε συνειδητά ψέματα, είτε ήταν απύθμενα αφελής, έχει το θράσος να προαναγγέλλει ότι δεν θα σεβαστεί τη λαϊκή εντολή –αν δεν του αρέσει– και ότι θα δραπετεύσει από τις ευθύνες του που μόνος του προκάλεσε.

Είναι δύσκολο να βρει κανείς λέξεις για να περιγράψει την ανευθυνότητα του κ. Τσίπρα, αλλά αυτή, καλώς ή κακώς, μεγιστοποιεί τις ευθύνες των αντιπάλων του. Θα το πω απλά, δεδομένου ότι όλοι πια έχουμε αντιληφθεί ότι όποιος και να εκλεγεί το ίδιο ακριβώς μνημόνιο θα εφαρμόσει: Αυτό που ενδιαφέρει τους περισσότερους είναι αν στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο θα μπουν, επιτέλους, σοβαροί και έμπειροι άνθρωποι και όχι κομματάνθρωποι, βάσει επετηρίδας.

Ο κ. Μεϊμαράκης υπονόησε –και καλά έκανε– ότι θα προτείνει σε μια συγκυβέρνηση και εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα. Τόσο δύσκολο τού είναι να μας αποκαλύψει έστω 3-4 από αυτά, για να πιστέψουμε ότι δεν θα ξαναδούμε υπουργούς τούς καθ’ έξιν λαϊκίζοντες στα τηλεπαράθυρα; Το ίδιο ισχύει και για τον κ. Θεοδωράκη που λέει και ξαναλέει ότι «χρειάζονται 20 αποφασισμένοι άνθρωποι που να ’χουν πείρα ζωής». Αν κατονομάσει, επιτέλους, έστω 5 από αυτούς, μόνον οφέλη θα έχει.

ΥΓ. 1 Αποφεύγω να ζητήσω το ίδιο από την κ. Γεννηματά, μέχρι να δει τι θα κάνει με τη... ΔΗΜΑΡ και τον ΓΑΠ.
ΥΓ. 2 Δεν εξέτασα το σενάριο συγκυβέρνησης Τσίπρα-Λαφαζάνη, διότι ο δεύτερος απεδείχθη συνεπέστερος και σοβαρότερος, ενώ άφησα εκτός σχολίου και μια σύμπραξη Τσίπρα-Λεβέντη, ελπίζοντας ότι έχουμε ήδη πιάσει πάτο...

Έντυπη Έκδοση

Παράνομη μετακίνηση στελέχους από Μπαλτά

kathimerini.gr
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ

«Χαστούκι» στον τέως υπουργό Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά και τους συνεργάτες του έδωσε το Ελεγκτικό Συνέδριο. Το δικαστήριο έκρινε παράνομη την απόφαση για τη μετακίνηση στελέχους του υπουργείου σε θέση στο Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών. Τώρα ο δημόσιος υπάλληλος δεν μπορεί να πληρωθεί και βρίσκεται μετέωρος. Η υπόθεση καταγράφεται ως ένα ακόμη περιστατικό με οσμή πολιτικής εμπάθειας εκ μέρους μελών της απερχόμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Και αυτό, διότι οι πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας αναφέρουν ότι ο δημόσιος υπάλληλος (τα στοιχεία του είναι στη διάθεση της «Κ») που κατείχε υψηλόβαθμη θέση στο υπουργείο δεν ήταν αρεστός στο απερχόμενο ηγετικό επιτελείο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, «επιστρέφεται αθεώρητο το χρηματικό ένταλμα πληρωμής του υπαλλήλου για την καταβολή μισθοδοσίας του, διότι μη νόμιμα τοποθετήθηκε με την υπ’ αριθμόν... απόφαση του υπουργού Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων». Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου βασίζεται στο άρθρο 5 του νόμου 4275 του 2014, το οποίο ορίζει τον τρόπο με τον οποίο αφαιρούνται οι αρμοδιότητες θέσης από στελέχη και εν συνεχεία αυτά μετακινούνται σε άλλες θέσεις. Οπως εξήγησαν χθες στην «Κ» έμπειρα και μόνιμα στελέχη του υπουργείου Παιδείας, πρόκειται για γκάφα του απερχόμενου επιτελείου, μέλη του οποίου έσπευσαν να προχωρήσουν στη μετακίνηση του υπαλλήλου χωρίς να διασφαλίσουν ότι πληρούνται οι όροι. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπάλληλος θεώρησε την απόφαση για μετακίνησή του ως πολιτική δίωξη και προσέφυγε στη διοικητική δικαιοσύνη για να προσβάλει την πράξη.
Στο ίδιο επίσης πλαίσιο, πολιτικός πόλεμος έχει ξεσπάσει μετά την απόφαση του απερχόμενου υπουργού Παιδείας για αλλαγή ηγεσίας του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ). Ο σύλλογος εργαζομένων του Ιδρύματος κατήγγειλε τον κ. Μπαλτά για απαράδεκτη μεθόδευση παράκαμψης και απαξίωσης. «Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι πριν παρέλθει η ημερομηνία, που το ίδιο το υπουργείο έθεσε στον σύλλογο εργαζομένων ΙΝΕΔΙΒΙΜ, να πληροφορούμαστε ότι ο υπουργός προχώρησε στον ορισμό νέου Δ.Σ. Σε κάθε περίπτωση είναι αναφαίρετο δικαίωμα του συλλόγου να προτείνει τον εκπρόσωπό του και αυτό θα πράξει έως 31 Αυγούστου». Οι εργαζόμενοι ανέμεναν «η ίδια σπουδή να επιδειχθεί και για την επίλυση επειγόντων θεμάτων που ανακύπτουν εν όψει της έναρξης της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς». «Η επιχειρούμενη αλλαγή των διοικήσεων του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) και του ΙΚΥ, με στόχο την τοποθέτηση πολιτευτών της συγκυβέρνησης και συγγενών αυτών, καθώς και οι συνεχιζόμενες διαδικασίες για την αντικατάσταση διευθυντών του υπουργείου Παιδείας αποτελούν το αποκορύφωμα της αθλιότητας», δήλωσε ο τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ. Θεόδωρος Φορτσάκης.
 
Πολλά τα κενά και λόγω ολιγωρίας  
Ιδού η κατάντια της εκπαίδευσης και της προετοιμασίας της νέας σχολικής χρονιάς εκ μέρους του αρμόδιου αναπληρωτή Παιδείας Τάσου Κουράκη και των συνεργατών του. Τα κενά θα είναι τεράστια όχι μόνο λόγω έλλειψης των πιστώσεων για προσλήψεις αναπληρωτών αλλά και εξαιτίας της ολιγωρίας των στελεχών του υπουργείου. Η ΟΛΜΕ είναι καταπέλτης, και να σημειωθεί ότι η ηγεσία του ανήκει σε συνδικαλιστική παράταξη προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ. Ιδού τι λέει σε χθεσινή ανακοίνωση: «Πληροφορηθήκαμε ότι με την ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης, η διαδικασία των αποσπάσεων των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν ολοκληρώθηκε. Πλέον, απαγορεύεται η οποιαδήποτε υπηρεσιακή μεταβολή στο Δημόσιο. Υπάρχουν σοβαρές ευθύνες από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας και των υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Παιδείας, οι οποίοι δεν φρόντισαν να τηρηθεί έγκαιρα το χρονοδιάγραμμα. Το αποτέλεσμα είναι ότι χιλιάδες συνάδελφοί μας αυτήν τη στιγμή δεν ξέρουν σε ποια περιοχή θα εργαστούν, δεν μπορούν να κάνουν τον οικογενειακό τους προγραμματισμό, καθώς και πώς θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν οικονομικά στα έξοδα περιττών μετακινήσεων. Χιλιάδες οικογένειες εκπαιδευτικών είναι στον αέρα».
Πάντως, η έναρξη της σχολικής χρονιάς θα γίνει κανονικά την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου, αφού τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου δεν θα μπορούσαν να γίνουν αγιασμοί στα σχολεία, καθώς οι ιερείς θα βρίσκονται στους ναούς έως τις 11 το πρωί για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας για τον εορτασμό της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.
Έντυπη έκδοση

Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

Λειτουργικά κενά Γενικής αγωγής με βάση τα οποία έγιναν οι αποσπάσεις από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ

πηγή:mpratis.gr
Μπράτης Δημήτρης           Παληγιάννης Βασίλης

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Σας κοινοποιούμε τα λειτουργικά κενά Γενικής αγωγής, ανά ειδικότητα, με βάση τα οποία έγιναν οι αποσπάσεις από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ


Oι αιρετοί ΚΥΣΠΕ

Δημήτρης Μπράτης     Παληγιάννης Βασίλης

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Κατανομή πιστώσεων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους έτους 2015 των Δήμων, για επισκευή και συντήρηση σχολικών κτιρίων, (ΣΑΤΑ).

Ο "Καλλικράτης" αύξησε πληθυσμιακά όλους τους Δήμους της Δυτικής Μακεδονίας, εκτός από το Δήμο Άργους Ορεστικού, που το υπουργείο εσωτερικών επιμένει στην ονομασία Δήμο Ορεστίδος! 


Με απόφασή του το υπουργείο Εσωτερικών κατανέμει στους δήμους της χώρας το ποσό των 20.000.000 ευρώ για την επισκευή και συντήρηση  σχολικών κτιρίων.
Η κατανομή γίνεται με κριτήρια τον αριθμό των μαθητών, σε ποσοστό 70% και τον αριθμό των τμημάτων των σχολείων σε ποσοστό 30%, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία στοιχεία  της "Ελληνικής Στατιστικής Αρχής" και του Συντονιστικού Γραφείου Μειονοτικών Σχολείων.

Δήμοι Νομού Κοζάνης*

  1. ΚΟΖΑΝΗΣ 162.300,00
  2. ΕΟΡΔΑΙΑΣ  115.000,00
  3. ΣΕΡΒΙΩΝ-ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ  24.600,00
  4. ΒΟΙΟΥ 32.100,00

 Δήμοι Νομού Καστοριάς

  1. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ  78.700,00
  2. ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ** 23.000,00
  3. ΝΕΣΤΟΡΙΟΥ  2.700,00

 Δήμοι Νομού  Φλώρινας

  1. ΦΛΩΡΙΝΑΣ  81.500,00
  2. ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ  36.200,00
  3. ΠΡΕΣΠΩΝ  2.500,00
Δήμοι Νομού Γρεβενών

  1.  ΓΡΕΒΕΝΩΝ  43.800,00
  2.  ΔΕΣΚΑΤΗΣ  8.700,00
* Τον όρο περιφερειακή ενότητα ο λαός δεν το χρησιμοποιεί στην καθημερινότητα, γιατί αποδεικνύεται δύσχρηστος και "συναισθηματικά" αδόκιμος. 
**Η μετονομασία σε Δήμο Άργους Ορεστικού έχει πραγματοποιηθεί με το προεδρικό διάταγμα 66/2013,  όμως το υπουργείο συνεχίζει να χρησιμοποιεί την ονομασία του τέως  Καποδιστριακού Δήμου!

Οργανικά κενά ειδικοτήτων ΠΕ06 - ΠΕ11 και ΠΕ16 - Δηλώσεις τοποθέτησεις

dipe.kas.sch.gr
Υποβολή δηλώσεων προτίμησης των εκπαιδευτικών κλάδου ΠΕ06 Aγγλικής Γλώσσας και ΠΕ11 Φυσικής Αγωγής για οριστική τοποθέτηση ή βελτίωση θέσης σε σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς από την Πέμπτη 27-08-2015 μέχρι και την Τρίτη 1-09-2015 στις 9:30 π.μ.
Συνημμένα:
Δήλωση μετάθεσης-οριστικής τοποθέτησης.docx 

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Αποσπάσεις εκπαιδευτικών Π.Ε. 2015-2016 από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ, ΣΜΕΑΕ και ΚΕΔΔΥ

Δημήτρη, και Βασίλη, διαπίστωσα λάθη!!! 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνεδρίαση του ΚΥΣΠΕ και εξέτασε τις αποσπάσεις από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ.Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε εκτάκτως και ύστερα από επιμονή μας για να μην εμπλακούν οι αποσπάσεις στην απαγόρευση λόγω προεκλογικής περιόδου και ταλαιπωρηθούν χιλιάδες συνάδελφοι που θα έπρεπε να παρουσιαστούν στην οργανική τους θέση.

Σας κοινοποιούμε τα ονόματα των αποσπασθέντων συναδέλφων επισημαίνοντας τα εξής :
Οι αποσπάσεις από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ έγιναν με πλήρη μοριοδότηση, όπως προβλέπεται στη σχετική υπουργική απόφαση. Οι συνάδελφοι που δεν πήραν απόσπαση έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση επανεξέτασης. Όσοι επίσης έχουν οποιαδήποτε αμφισβήτηση (για τη μοριοδότησή τους κτλ. ) μπορούν να υποβάλλουν ένσταση η οποία θα εξεταστεί από το ΚΥΣΠΕ.
Η απόφαση έχει υπογραφεί από την πολιτική ηγεσία.

Ως αιρετοί αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε τους διοικητικούς υπαλλήλους των αντίστοιχων τμημάτων του υπουργείου παιδείας που , παρά τις αντίξοες συνθήκες και τις καθυστερήσεις της πολιτικής ηγεσίας , συνέβαλαν τα μέγιστα στο να ολοκληρωθεί σήμερα η όλη διαδικασία.





Οι αιρετοί ΚΥΣΠΕ

Δημήτρης Μπράτης   Παληγιάννης Βασίλης


Διεύθυνση Α/θμιας Καστοριάς Αποσπάσεις: Ποιοι έρχονται και ποιοι φεύγουν

Α.- Κατά προτεραιότητα έρχονται στη Διεύθυνση Καστοριάς οι συνάδελφοι: 

ΔΑΣΚΑΛΟΙ
1. Αθανασιάδου Φιλίππια
2. Ράπου Μαρία
3. Σταματέλλου Αποστολία (Ζητούσε για Ρόδο!)
4. Τσαντεκίδου Αθηνά
5. Μαζγαλτζίδου Δέσποινα

ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
1.Καλλίνικου Κωνσταντίνα (Την είχαν και στις μεταθέσεις)
2.Κεχαγιά Φωτεινή 

Β. Κατά προτεραιότητα  φεύγουν από Καστοριά:
ΔΑΣΚΑΛΟΙ
1. Αγγελίδου Μαρία Φλώρινα
2. Μαντουλίδης Βενιαμίν Φλώρινα
3. Πετρίδης Μιλτιάδης Φλώρινα

 ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ 
1.Παπαδοπούλου Όλγα Σάμο 

Γ.-Αποσπάσεις με μοριοδότηση, στην Καστοριά έρχονται:
ΔΑΣΚΑΛΟΙ
 1. Αρμένη Βικτωρία
 2. Κοτζαδάμη Σοφία
 3. Κωνσταντίνου Ιωάννης
 4. Λαζαρίδου Δήμητρα
 5. Τσιρανίδης Θεολόγος
 6. Μάτα Φανή
 7. Μπουτσιάδου Αθανασία
 8. Παπαναστασίου Δημήτριος
 9. Λιάπη Ελένη
10. Παπατζήμος Δημήτριος
11.Παπαφιλίππου Γεώργιος
12.Πασχαλοπούλου Τριανταφυλλιά
13.Στεργιοπούλου Όλγα
14.Τίγκας Γεώργιος
15.Τσιγαρίδας Αλέξανδρος
16.Ιωάννου Δάφνη
17.Ρουσούλη Ιφιγένεια
18.Σουλίδου Χριστίνα

ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ
1. Δασκαλοπούλου Γλυκερία

Δ.-Αποσπάσεις με μοριοδότηση, φεύγουν από Καστοριά:
ΔΑΣΚΑΛΟΙ
1. Λινού Γεωργία Γρεβενά
2. Πέτρου Αικατερίνη Θεσσαλονίκη
3. Ιωάννου Παρασκευή Δ΄Αθηνών

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ
1. Γεωργιάδου Δέσποινα Κοζάνη

Άδειες υπηρεσιακής εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2015-2016


esos.gr
Λαμβάνοντας υπόψη τη συσταλτική δημοσιονομική πολιτική, τη δυσκολία αναπλήρωσης των εκπαιδευτικών στα διδακτικά τους καθήκοντα και με στόχο την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων για το σχολικό έτος 2015-2016, επιτρέπεται η χορήγηση – ανανέωση αδειών υπηρεσιακής εκπαίδευσης με αποδοχές μόνο στους υποτρόφους του Ι.Κ.Υ., αφού σύμφωνα με την παρ.3 του άρθρου 58 του Ν. 3528/2007, ορίζεται ότι «Η άδεια χορηγείται υποχρεωτικά, εάν ο υπάλληλος έχει λάβει υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών.»

Τα παραπάνω αναφέρει σημερινή εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας, στην οποία σημειώνονται τα εξής:

Α. Από τα οικεία Ανώτερα Περιφερειακά Υπηρεσιακά Συμβούλια μπορούν να εξετάζονται οι αιτήσεις αδειών άνευ αποδοχών των εκπαιδευτικών Α/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης για ολοκλήρωση μεταπτυχιακών σπουδών, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 16, περίπτωση Ε’ του Ν.1566/1985.

Β. Υπενθυμίζουμε ότι για τις άδειες υπηρεσιακής εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών Α/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 58 του Ν. 3528/2007 (ΦΕΚ26Α ́/09.02.2007), του άρθρου 9 του Ν. 2986/2002 (ΦΕΚ24Α ́ /13.02.2002), όπως τροποποιήθηκε, αντικαταστάθηκε και ισχύει (παρ.21 του αρθρου 36 του Ν.4186/2013 και παρ.2 του αρθρου 68 του Ν.4235/2014), των άρθρων 15 και 16 του Π. Δ. 1/2003 (ΦΕΚ 1Α ́/3-1-2003) και της αρ. Φ.353.1/3/102865/Δ1/4-10-2005 υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ 1461Β ́/21-10-2005).

ΝΔ: Πολύ σκληρή για να πεθάνει….

thetoc.gr
ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΠΥΡΓΙΩΤΗ
Όταν ένα κόμμα εξουσίας που επί δεκαετίες συγκέντρωνε δυνάμεις της τάξης του 42-45%, αγωνίζεται σήμερα να διασφαλίσει ποσοστό άνω του 3% και ένα άλλο κόμμα, το παραδοσιακά «αντίπαλο» του με τα ίδια τυπικά χαρακτηριστικά, ανάλογη πορεία και πρόσφατη συμπόρευση, παραμένει εν δυνάμει κυβέρνηση, τότε καλό είναι να σκύψει κανείς και να κοιτάξει προσεκτικά τι ακριβώς συνέβη σε σχέση με την κοινωνική τους αντιστοίχιση: Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα και Νέα Δημοκρατία το πράσινο και το γαλάζιο κόμμα που εξέφρασαν μεταπολιτευτικά τον κεντροαριστερό και κεντροδεξιό χώρο σε ένα σταθερό στο χρόνο δίπολο εξουσίας όπως στις ΗΠΑ τη Γαλλία, τη Μ. Βρετανία, τη Γερμανία κ.α Παρά τα εκ των υστέρων αναθέματα και κατάρες, όχι δεν κατέστρεψαν κυβερνώντας επί 40 χρόνια τη χώρα, απλά δεν την έσωσαν από τον χείριστο εαυτό της τον λαϊκιστικό και ανεύθυνο, τον μικροπολιτικό και διεφθαρμένο, τον διχαστικό και εμπαθή. Ναι σε αυτό απέτυχαν ή ακόμη χειρότερα, συνέβαλαν αρνητικά λιγότερο ή περισσότερο. …

Η οικονομική κρίση του 2008 έφερε την πολιτική κρίση κι αυτή πήρε χαρακτηριστικά Νέμεσης με ορόσημο τις πρώτες εκλογές του 2012 όταν το ψηφίο 1 αντικατέστησε σαν πρώτο στο διψήφιο ποσοστό, το 4 ή το 3 και τα δύο κόμματα είδαν με φρίκη 14% και 18% στις κάλπες. Η συγκυβέρνηση ήταν υπό μία έννοια η «τιμωρία» τους για τις πολυετείς απίθανες και ανόητες, ατελέσφορες και εθνικά επιζήμιες κόντρες τους με έπαθλο την εξουσία. Στη συνέχεια το ΠΑΣΟΚ συρρικνώθηκε δραματικά και η ΝΔ άντεξε πεισματικά. Γιατί; Πολυπαραγοντική η εξήγηση. Θα σταθώ όμως σε έναν από αυτούς τους παράγοντες, την κοινωνική αντιστοίχιση. Αποδεικνύεται ότι η «παραδοσιακή δεξιά» έχει ανθεκτικότερες ρίζες παρά τις υπολογίσιμες διασπάσεις και τις διαρροές κυρίως προς τα δεξιά της. Από το πρώτο χτύπημα του 1977 με την Εθνική Παράταξη ως το πρόσφατο των ΑΝΕΛ οι απώλειες ήταν πρόσκαιρες, χωρίς αντοχή στον χρόνο. Μπορεί να στερούσαν νίκες ή να προκαλούσαν ήττες αλλά δεν δημιούργησαν ποτέ ένα μικρό πλην παγιωμένο δεξιό κόμμα. Ούτε ο Α. Σαμαράς ούτε ο Γ.Καρατζαφέρης ούτε ο Π. Καμμένος για να είμαστε συγκεκριμένοι, ρίζωσαν. Το προσωποπαγές αυτών των κομμάτων, βοήθησε μεν στην πετυχημένη εκλογικά ίδρυση τους αλλά στη συνέχεια αποδείχτηκε μπούμερανγκ.

Αντίθετα κανένα από τα κόμματα που δημιουργήθηκαν προς τον ας πούμε «κεντρώο» χώρο, είχε οποιαδήποτε άξια λόγου ανταπόκριση. Από τη ΔΗΑΝΑ του Κωστή Στεφανόπουλου ως τη Δράση του Στέφανου Μάνου οι προσπάθειες δημιουργίας ενός κόμματος με νεοφιλελεύθερη ατζέντα στην Οικονομία και πιο προοδευτική κοινωνικά στα πρότυπα των Ευρωπαϊκών φιλελεύθερων κομμάτων, απέτυχε χαρακτηριστικά παρότι οι ιδρυτές τους ήταν σημαντικές προσωπικότητες. Να θυμίσουμε ότι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και η Ντόρα Μπακογιάννη ούτε καν κατέβηκαν σε εκλογική αναμέτρηση, επέστρεψαν στη ΝΔ.

Σήμερα, παρά τα ασυγχώρητα εσωκομματικά λάθη του Α. Σαμαρά, η κληρονομιά της κυβερνητικής διαχείρισης κρίσης αποδεικνύεται θετική για τη ΝΔ και όχι επαχθής όπως νόμιζαν κάποιοι τον Ιανουάριο. Ο πρωθυπουργός Σαμαράς ήταν συγκριτικά ο καλύτερος πρωθυπουργός της εξαετούς εθνικής τραγωδίας, ο μόνος που έφτασε ένα βήμα πριν το τέλος της ασφυκτικής λιτότητας και της άγριας κηδεμόνευσης. Δεν πέτυχε τον τελικό στόχο αλλά δεν απέτυχε και δη παταγωδώς όπως ο διάδοχος του στο Μαξίμου. Κι αυτή είναι μια αλήθεια που δεν μπορεί να αλλοιωθεί, είναι η θετική κληρονομιά της ΝΔ που λειτουργεί σαν αντίβαρο στην επαχθή , δηλαδή τα αντιλαϊκά μέτρα, τις σκληρές πολιτικές, το γκρίζο κυβερνητικό πρόσωπο, τη φθορά του παλιού κλπ. Οι κεντροδεξιοί ψηφοφόροι είτε το ομολογούν είτε όχι, το γνωρίζουν. Όπως γνωρίζουν ότι η ύπαρξη ενός πόλου κι όχι δύο- τριών μικρότερων όμορων κομμάτων, είναι η μόνη ρεαλιστική προοπτική όχι για το χώρο αλλά για τη χώρα. Η αλλαγή ηγεσίας έστω και με τον τρόπο και τον χρόνο που έγινε, εξυπηρετεί την επανασυσπείρωση καθώς ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είναι ο ιδανικός πολιτικά «καμβάς» που επιτρέπει στους πάντες να αποτυπώσουν τις ιδέες και τις απόψεις τους. Η «πολύ σκληρή για να πεθάνει» ΝΔ δεν είναι ιδεατή πολιτική οντότητα αλλά είναι εξαιρετικά ανθεκτική διότι εκφράζει τελικά σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, ένα σημαντικό, ένα μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας. Δεν έχει ενθουσιώδες ρεύμα αλλά έχει βαθύτατες ρίζες….

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

Ο πρωθυπουργός δεν θα συνεργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία. Έτσι, είπε!!!

Παραμύθια της Χαλιμάς!

news247.gr
Αισθάνομαι άνετα να δώσω στον λαό τον λόγο να με κρίνει για όσα πέτυχα και όσα δεν πέτυχα», τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA TV.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι επτά μήνες πορεύτηκε με μια λαϊκή εντολή για σκληρή διαπραγμάτευση και πάλεψε όσο πιο σκληρά μπορούσε και ότι εξάντλησε και ξεπέρασε τα όρια αυτής της εντολής. Είπε ότι μετά τη 12η Ιούλη το πεδίο ήταν τελείως διαφορετικό και πως είχε την υποχρέωση να τεθεί στην κρίση των πολιτών και αυτό κάνει.

Χαρακτήρισε το δημοψήφισμα ως πολύ μεγάλη ιστορική στιγμή ανάτασης για την Ευρώπη, ως τομή για τη σύγχρονη ιστορία της Ευρώπης, τονίζοντας ότι Ελλάδα και Ευρώπη είναι αλληλένδετες. Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι αισθάνεται υπερήφανος που έδωσε τη δυνατότητα στον λαό, που 5 χρόνια αισθανόταν έναν περιορισμό και αδιέξοδο, να εκφράσει την πεποίθησή του. Σημείωσε ότι πολλές φορές τα «όχι» στην ιστορία έχουν οδηγήσει σε υπαναχωρήσεις, αλλά μένουν στην ιστορία. «Έτσι κι αυτό το "όχι" θα μείνει στην ιστορία, γιατί έδωσε τη δυνατότητα να εκφραστεί η διαφορετική άποψη στην Ευρώπη, άνοιξε μια μεγάλη ρωγμή» προσέθεσε.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ήσυχος με τη συνείδηση του για την επιλογή του, όπως είπε, να μην οδηγήσει τον λαό σε μια ανείπωτη καταστροφή. «Το "όχι" σε μια κακή συμφωνία το έκανα "ναι" σε μια συμφωνία που έχει προβλήματα, αλλά δίνει προοπτική», σημείωσε.
Εκτίμησε, επίσης, ότι στο ποσοστό του 62% που έλαβε το «Όχι» μόνο μια μικρή μειοψηφία ήταν κατά μιας συμφωνίας και υπέρ της εξόδου από την Ευρώπη.

Επέλεξα να μην γίνω ο ήρωας των λίγων ημερών, αλλά να αναλάβω το πολιτικό κόστος

Η αριστερή κυβέρνηση οδηγήθηκε σε μια συμφωνία που επιτρέπει να επιβιώσει η χώρα με όρους για καλύτερη προοπτική για το μέλλον και «τώρα δημιουργούνται προοπτικές για νέες συμμαχίες με εκείνες τις δυνάμεις που βλέπουν ότι το μέλλον τους δεν μπορεί να είναι η λιτότητα», τόνισε.

Επιπλέον, μίλησε για το δίλημμα που είχε μετά την πολύωρη κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής. Είπε ότι είχε να επιλέξει ανάμεσα στο να επιστρέψει πίσω στην Αθήνα ως ήρωας αλλά έχοντας να αντιμετωπίσει μια κρίση με πρωτοφανείς διαστάσεις, μια σύγκρουση εμφύλια στη χώρα, ή να επιλέξει να πάρει την ευθύνη να μη γίνει ο ήρωας των λίγων ημερών, αλλά να πάρει την επιλογή -με πολιτικό κόστος στο κόμμα του και τον κόσμο που τον στήριξε- να αποτρέψει μια συνολική καταστροφή για τα λαϊκά στρώματα και την πλειοψηφία της κοινωνίας που είχαν αφήσει τα χρήματά τους στο εσωτερικό. Σημείωσε ότι ενάμιση μήνα μετά αισθάνεται περήφανος για την επιλογή του, «γιατί ήταν μια επιλογή ευθύνης».

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η δραχμή δεν είναι μια επαναστατική ή αριστερή επιλογή και σημείωσε πως δεν ήταν επιλογή γιατί η Ευρώπη είναι ένα πεδίο πάλης, εντός του οποίου «πρέπει να δώσουμε τη μάχη», διότι έξω από αυτή δεν θα είναι καλύτερα.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι για τον ίδιο η μεγάλη διάψευση δεν έγινε κατά την τελική συμφωνία, αλλά όταν ήρθε κάποια στιγμή ο τότε υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, και του μετέφερε το μήνυμα του Β. Σόιμπλε για τη συντεταγμένη έξοδο από το ευρώ και την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. Πρόσθεσε ότι τότε συνειδητοποίησε ότι αυτό που κάποιοι σύντροφοί του έλεγαν ως εναλλακτική, ήταν το σχέδιο του αντιπάλου.

Θα δουλέψουμε σκληρά χωρίς αυταπάτες, πατώντας στην πραγματικότητα για να την αλλάξουμε

«Υποσχόμαστε την πραγματικότητα, θα δουλέψουμε σκληρά χωρίς αυταπάτες, πατώντας στην πραγματικότητα για να την αλλάξουμε, αυτό υποσχόμαστε», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός

Είπε ότι «καταφέραμε μια συμφωνία που σταθεροποιεί οικονομικά τη χώρα, που ανοίγει δρόμους στην Ευρώπη, γιατί για πρώτη φορά με καλύτερους συσχετισμούς θα συζητήσουμε το χρέος που οι άλλες κυβερνήσεις έλεγαν ότι ήταν βιώσιμο».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ήταν αλήθεια η υπόσχεση που είχε δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ στον λαό προεκλογικά, ότι θα δώσει μάχη για να καταργήσει το μνημόνιο. «Και δώσαμε μάχη», σημείωσε.
Υποστήριξε πως το εάν θα βγούμε από την κρίση εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το αν ο λαός και η κυβέρνηση που θα προκύψει θα έχει τη δύναμη να προχωρήσει σε πολύ μεγάλες τομές και αλλαγές που θα αλλάξουν πολλά στο εσωτερικό και θα δώσουν τη δυνατότητα να πάμε σε σταδιακή επούλωση των πληγών, αλλά και να δώσει ταυτόχρονα δυναμική ανάπτυξης και αναδιανομής εισοδήματος και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Δεν θα γίνω πρωθυπουργός συνεργασίας με το κόμμα του κ. Μεϊμαράκη

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως ισχυρή εντολή σημαίνει αυτοδυναμία. Σχετικά με τους Ανεξάρτητους Έλληνες υποστήριξε ότι ακόμα και με αυτοδυναμία 151 βουλευτών, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει συνεργασία με το κόμμα του Πάνου Καμμένου. Προσέθεσε ότι ήταν μια έντιμη συνεργασία, για να τονίσει πως η εντιμότητα είναι πολύ σημαντικό στοιχείο σε μια συνεργασία.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «αν ο λαός μάς αποδοκιμάσει και θέλει να συνεχίσουν να κυβερνούν αυτοί που μας οδήγησαν στην κρίση, ας μας κυβερνάνε αυτοί», για να προσθέσει πως εκείνος δεν θέλει να βάλει από το παράθυρο αυτούς που μας οδήγησαν στην κρίση και την καταστροφή. Ούτε πρόκειται, σημείωσε, να γίνει πρωθυπουργός συνεργασίας με το κόμμα των κ.κ. Μεϊμαράκη, Γεωργιάδη ή τον κ. Βενιζέλο, προσθέτοντας πως θεωρεί ότι το κόμμα του κ. Θεοδωράκη δεν είναι το καινούριο. Και τα τρία αυτά κόμματα, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, εκφράζουν το παλιό πολιτικό σύστημα, υποστήριξε.

Η Κωνσταντοπούλου, ο Βαρουφάκης, ο Τσακαλώτος και οι εν γένει 'διαφωνούντες'

Ως εξέλιξη στενάχωρη αλλά όχι απροσδόκητη, χαρακτήρισε την αποχώρηση και τη στάση εν γένει των διαφωνούντων πρώην συντρόφων του από την κυβέρνηση και το κόμμα.

Τόνισε ότι αυτό που τον στεναχωρεί περισσότερο είναι αυτή η προσπάθεια μέσα σε λίγες μέρες να μετατραπεί ως ο μεγαλύτερος εχθρός, ενώ είπε και ότι τον κατηγορούν με τα ίδια λόγια που κατηγορούσαν τους πολιτικούς αντιπάλους τους.

Εξέφρασε τη λύπη του που πρώην σύντροφοι του ταυτίζονται με την κριτική των συστημικών κομμάτων κατά της κυβέρνησης για την προσφυγή στις κάλπες. Στάθηκε στο γεγονός ότι οι διαφωνούντες έφυγαν από το κόμμα μόλις εκείνος προκήρυξε εκλογές και όχι όταν ψηφιζόταν η συμφωνία, παρότι τότε εκείνοι έλεγαν ότι στηρίζουν την κυβέρνηση παρόλο που δεν υπερψήφιζαν. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι πολιτικές διαφορές είναι θεμιτές και πως ο καθένας θα κριθεί για το πολιτικό του σχέδιο, και ότι το κύριο που θα κριθεί είναι αν υπάρχει κανείς που να έχει μια εναλλακτική, αν αυτή είναι βιώσιμη, αν με την έξοδο από το ευρώ θα ήταν καλύτερα τα πράγματα για τα λαϊκά στρώματα και αν υπήρχε στρατηγική που θα έφερνε καλύτερα αποτελέσματα. «Και θέτω τον εαυτό μου στην κρίση του λαού για όλα αυτά», τόνισε.

Αναφορικά με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου είπε ότι δεν θέλει να κάνει κάποιο σχόλιο και αρκέστηκε να πει ότι όλοι κρινόμαστε για τις επιλογές και τη συμπεριφορά μας και πως και ο ίδιος κρίνεται για όλα, και για τις καλές και για τις κακές επιλογές.

Για τον Γιάνη Βαρουφάκη ανέφερε ότι είχε την εντύπωση ότι έπρεπε να ρισκάρει η κυβέρνηση με έξοδο από το ευρώ γιατί πίστευε ότι υπήρχε 50% πιθανότητα να επιστρέψουν στην Αθήνα από τη Σύνοδο και οι εταίροι να μην προχωρήσουν με την έξοδο. Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως ο ίδιος δεν μπορούσε να ρισκάρει με κάτι τέτοιο. Είπε ακόμη ότι ο κ. Βαρουφάκης την πρώτη περίοδο έδωσε μεγάλη δυναμική στη διαπραγμάτευση και πως όμως από ένα σημείο και μετά σταμάτησε να δίνει.

Αυτό το συνειδητοποίησε ο κ. Τσίπρας, όπως είπε, όταν στις 25 Ιουνίου σε μια σκληρή διαπραγμάτευση είχε απέναντι του τη Κριστίν Λαγκάρντ τον Μάριο Ντράγκι, τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και μίλαγε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών και δεν του έδινε κανείς καμία σημασία. «Δεν έλεγε άσχημα πράγματα, αλλά είχε χάσει αξιοπιστία απέναντι στους συνομιλητές», σημείωσε. Επισήμανε ακόμη ότι ούτε με τον κ. Βαρουφάκη πρόκειται να μπει σε προσωπική αντιπαράθεση.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ο νυν υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, έκανε μια τρομερή δουλειά, πως αν δεν ήταν αυτός δεν θα είχαμε συμφωνία και πως πρέπει να πάρει τα εύσημα. Ερωτηθείς αν θα είναι στις λίστες ο κ. Τσακαλώτος και ο κ. Σακελλαρίδης, είπε «πως θα είναι».

Πάλι αποσπάσεις, πάλι κενά στα σχολεία

kathimerini.gr
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ
Τάσος Κουράκης - Ανδρέας Λοβέρδος... σημειώσατε 1! Και οι δύο έμειναν στη θέση του υπουργού Παιδείας ακριβώς για επτά μήνες αλλά είχαν το «προνόμιο» να διαχειριστούν το μείζον ζήτημα των αποσπάσεων των εκπαιδευτικών σε διοικητικές θέσεις. Ο κ. Κουράκης ξεπέρασε τον προκάτοχό του στο σπορ των χωρίς κριτήρια αποσπάσεων - 1.805 φέτος έναντι 1.650 πέρυσι. Τα ίδια... Παντελάκη μου, αλλά η απόφαση του κ. Κουράκη έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς φέτος θα προκύψει ρεκόρ ελλείψεων εκπαιδευτικών στα σχολεία (περίπου 25.000). Μάλιστα χθες για το θέμα ο κ. Κουράκης είχε πολύωρη συνεδρίαση με τους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης. «Κάθε χρόνο πιέζουν υπουργοί, βουλευτές, πιέζουν τα τοπικά στελέχη εκπαίδευσης για να βρεθούν "ημέτεροι" μεταξύ των αποσπασθέντων» τόνισε στην «Κ» έμπειρο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας. Η ουσία είναι ότι το μείζον θέμα της προετοιμασίας για την ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς θα το διαχειριστεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση. Οι πληροφορίες μάλιστα κάνουν λόγο για την άμισθη σύμβουλο του υπουργού Αριστείδη Μπαλτά κ. Φρόσω Κιάου, η οποία είχε διατελέσει υπηρεσιακή υπουργός Παιδείας και το 2012.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας κατά την πρώτη φάση της διαδικασίας αποφασίστηκαν συνολικά 1.805 αποσπάσεις νηπιαγωγών, δασκάλων και καθηγητών σε διοικητικές θέσεις φορέων.

Πέρυσι, κατά την πρώτη φάση της αντίστοιχης διαδικασίας είχαν αποσπασθεί 1.650 εκπαιδευτικοί, ενώ οι φορείς φέτος είναι κατά δύο λιγότεροι. Συνολικά πέρυσι είχαν πραγματοποιηθεί περίπου 2.500 αποσπάσεις, αριθμός που αναμένεται φέτος να υπερκερασθεί. Και αυτό για δύο λόγους: Πρώτον, δεν έχουν γίνει αποσπάσεις μεταξύ άλλων σε πανεπιστήμια, ΤΕΙ, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, την Ακαδημία Αθηνών.

Και δεύτερον, θα γίνει τουλάχιστον μία ακόμη φάση αποσπάσεων, όπως παραδοσιακά συμβαίνει. Πρόκειται για αποσπάσεις οι οποίες δεν μοριοδοτούνται, δεν εξετάζονται από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, και υπογράφονται με αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας. Συγκεκριμένα, οι αποφάσεις για την απόσπαση εκπαιδευτικών στις 8 από τις 11 υπηρεσίες - προορισμούς έχουν υπογραφεί από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Παιδείας Τάσο Κουράκη, και οι αποφάσεις για τις υπόλοιπες 3 υπηρεσίες από τον γ.γ. του υπουργείου Δημήτρη Χασάπη.

Οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε διοικητικές θέσεις προκαλούν τις μόνιμες αντιδράσεις των διοικητικών υπαλλήλων του υπουργείου, που ζητούν οι θέσεις να καλυφθούν από εκπαιδευτικούς που έχουν ζητήσει μετάταξη από θέση σε σχολείο. Το κέρδος, όπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων (ΠΟΣΥΠ) του υπουργείου Παιδείας, Σάββας Φωτάκης είναι ότι ο μεταταχθείς θα μονιμοποιηθεί στη θέση και δεν θα χρειάζεται εκπαίδευση και επαγγελματική προσαρμογή. Ηδη από το 2013, 700 εκπαιδευτικοί έχουν υποβάλει αίτηση για μετάταξη, αλλά δεν έχουν εξετασθεί οι αιτήσεις αυτές.

Ποιο είναι το πλεονέκτημα των αποσπάσεων έναντι των μετατάξεων; Οι ηγεσίες του υπουργείου Παιδείας τις προτιμούν διότι στις αποσπάσεις υπάρχει περιθώριο να τοποθετηθούν «ημέτεροι». Τη διαχείριση των αποσπάσεων κατά το δοκούν διευκολύνει η έλλειψη Οργανισμών στις Περιφερειακές Υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας, οι οποίοι θα περιέγραφαν τις ανάγκες κάθε υπηρεσίας για υπαλλήλους. Η έλλειψη Οργανισμού βολεύει τους υπουργούς να αποσπούν όσους υπαλλήλους θέλουν.

Την ίδια στιγμή, με καθυστέρηση στις διαδικασίες κάλυψης των κενών στα σχολεία χρεώνεται ο αρμόδιος Τάσος Κουράκης. Το Συμβούλιο της Επικρατείας ανέστειλε την εγκύκλιο αναπληρωτών Γενικής Εκπαίδευσης, καθώς δεν είχε δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η δημοσίευση βέβαια πρέπει να είναι σύμφωνη με το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ 527/2015, το οποίο ευνοεί τους αναπληρωτές επιτυχόντες παλαιότερων ΑΣΕΠ από το 2002 έως και το 2008. Γιατί επελέγη να εκδοθεί εγκύκλιος, με αποτέλεσμα να υπάρξει νομική εμπλοκή στο ανώτατο δικαστήριο; Πρόκειται για γκάφα ή για σκοπιμότητα;
Έντυπη Έκδοση

Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Δια χειρός Στάθη Σταυρόπουλου, το λογότυπο της Λαϊκής Ενότητας

Eμφανίστηκε για πρώτη φορά κι επισήμως στην ιστοσελίδα του κόμματος, το λογότυπο του νέου κόμματος. Πρόκειται για το λεκτικό «Λαϊκή Ενότητα» σε μπλε χειρόγραφη απόδοση και μια κόκκινη γραμμή που ξεκινά από το τέλος του ονόματος, το οποίο και «αγκαλιάζει», καταλήγοντας σε ένα κόκκινο αστέρι. Υπεύθυνος για το σχεδιασμό του λογοτύπου αυτού δεν είναι άλλος, από το γνωστό σκιτσογράφο Στάθη Σταυρόπουλο, ο οποίος μάλιστα τέθηκε και επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας της Λαϊκής Ενότητας.

Πόσο αυξάνονται τα έτη εργασίας στο δημόσιο με το νέο ασφαλιστικό νόμο

aftodioikisi.gr
Ο νέος ασφαλιστικός νόμος 4336/15 κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις για εκατοντάδες χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους. Όπως επισημαίνει ο Ελεύθερος Τύπος, τα νέα όρια ηλικίας ισχύουν από τις 19 Αυγούστου ανεξάρτητα αν ο νόμος δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 14/08.

Έτσι, οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου αλλά και όλων των άλλων ταμείων που συμπλήρωσαν έως τις 19/08 την ηλικία των 50 ως 66 ετών αλλά και τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης, μπορούν να αποχωρήσουν οποτεδήποτε με τις παλιές διατάξεις και δεν επηρεάζονται από τα όρια ηλικίας αφού έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα.

Όμως, όσοι, συμπληρώνουν την ηλικία των 50 έως 66 ετών ή τον χρόνο ασφάλισης που απαιτείται για συνταξιοδότηση μετά τις 19/08/2015 θα επιβαρυνθούν από την αύξηση των ορίων ηλικίας.

Μάλιστα, όπως τονίζεται η επιβάρυνση θα είναι αντιστρόφως ανάλογη της ηλικίας τους.

Οι 50αρηδες μετά το νόμο θα έχουν άμεση αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης κατά 5 χρόνια και θα μπορούν να αποχωρήσουν όχι το 2015 που υπολόγιζαν αλλά το 2020 δηλαδή στα 55 τους.

Οι 55αρηδες μετά το Νόμο θα έχουν αύξηση του ορίου ηλικίας κατά 1,5 χρόνο και θα μπορούν να αποχωρήσουν όχι το 2015 αλλά το 2017 στα 56,5.

Οι 60άρηδες και άνω μετά το νέο νόμο επιβαρύνονται από έναν έως 9 μήνες που σημαίνει ότι ένας ασφαλισμένος με 30 χρόνια που κλείνει τα 60 μετά τις 19/08/2015 θα βγει στην σύνταξη στα 60.9 δηλαδή μέσα στο 2016.

Ανακοινοποίηση των μεταθέσεων εκπαιδευτικών ειδικοτήτων Π.Ε. (Π.Ε. 06, Π.Ε. 11 και Π.Ε. 16) από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ για το σχολικό έτος 2015-2016

΄Ερχονται στην Καστοριά οι συνάδελφοι Αγγλικής Γλώσσας:
ΚΑΡΒΟΥΝΙΔΟΥ ΣΟΥΜΕΛΑ
ΚΟΥΒΕΛΑ ΓΕΩΡΓΙΑ
ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ και
η συνάδελφος φυσικής Αγωγής
ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΥ ΚΩΝ/ΝΑ
Των Αιρετών στο ΚΥΣΠΕ Δ. Μπράτη και Β. Παληγιάννη
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Σας ανακοινοποιούμε τους πίνακες των μεταθέσεων εκπαιδευτικών Π.Ε. των κλάδων Π.Ε. 06, Π.Ε. 11 και Π.Ε. 16 για το σχολικό έτος 2015-2016, οι οποίες αυτή τη φορά έγιναν με βάση τις 1686 οργανικές θέσεις που συστήθηκαν στην Π.Ε. στις 14/8/2015.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Εκκρεμεί, ακόμη, η υπογραφή τους από την πολιτική ηγεσία.