ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΝ

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ = ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ

Οι 300 βουλευτές δεν είναι σπατάλη για τη μικρή και πολύπαθη χώρα μας!!

Πότε, λοιπόν, θα μειωθεί ο αριθμός των Βουλευτών;


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Αγαπητοί επισκέπτες του ιστολογίου μας,

Πολλές δημοσιεύσεις-αναρτήσεις μας (κείμενα-φωτογραφίες), είναι πρωτότυπες. Υπάρχουν και αναδημοσιευμένες για τις οποίες αναφέρεται η πηγή.

Επιτρέπεται η χρήση των κειμένων και των φωτογραφιών μας αρκεί να αναφέρεται η πηγή προέλευσης. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουμε τη χρήση αυτών για εμπορικούς σκοπούς.

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Χωρίς "κόφτη" θα δοθεί το επίδομα θέρμανσης

κ. υπουργέ, υπήρχε περίπτωση να μην ικανοποιούνταν όλες οι αιτήσεις; Να υποθέσουμε πως πάτε για νέα μείωση των δικαιούχων του επιδόματος;

enikonomia.gr
Από σήμερα, 30 Ιουνίου, θα πιστώνεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης
Όλες οι αιτήσεις για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης θα ικανοποιηθούν, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης σε ομιλία του στην Ηλιούπολη.
Η αρχική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών προέβλεπε ότι το κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης δεν θα ξεπερνούσε τα 105 εκατ. ευρώ. Όμως, για να ικανοποιηθούν όλοι οι δικαιούχοι, αποφασίσθηκε να γίνει μικρή υπέρβαση του ορίου της τάξεως των 5-10 εκατ. ευρώ.



Μειωμένες ή αναπλαισιωμένες οι συντάξεις 150.000 χαμηλοσυνταξιούχων!

Η ιδεολογική μετάλλαξή τους αρχίζει να έχει εκφυλιστικές και καταστροφικές παρενέργειες...
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2015 και ο κ. Φλαμπουράρης μοίραζε λεφτά!
ΙΟΥΝΙΟΣ 2016, με μειώσεις μισθών και συντάξεων, ενώ ο συγκεκριμένος κύριος έχει "εξαφανισθεί"!!

Εν τω μεταξύ ένας άλλος κύριος, που τον εκτιμούσα και τον σεβόμουν, ο καλλιτέχνης και Βουλευτής Σεβαστάκης, δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή πως η σύνταξη της μητέρας μου δεν πετσοκόπηκε αλλά αναπλαισιώθηκε!!! και η μητέρα μου ηρέμησε...

κ. καθηγητά, τον άλλο μήνα και ο "φουσκωμένος" ΕΝΦΙΑ αναπλαισιωμένος θα είναι.

Καληνύχτα σας!

kathimerini.gr
Το πρώτο σοκ από τις περικοπές των συντάξεων υπέστησαν οι συνταξιούχοι, καθώς αρκετοί από αυτούς διαπιστώσαν χθες ότι δεν είναι πλέον δικαιούχοι του ΕΚΑΣ. Και σαν μην έφθανε αυτό, τους παρακρατήθηκε τμήμα από το ΕΚΑΣ του προηγούμενου μήνα, το οποίο πρέπει να επιστρέψουν σε δύο δόσεις. Περισσότεροι από 150.000 χαμηλοσυνταξιούχοι διαπίστωσαν χθες το πρωί ότι το ποσό της σύνταξης τους είναι πολύ μικρότερο και συγκεκριμένα κατά 48% σε σχέση με αυτό που έπαιρναν. Συγκεκριμένα, οι συνταξιούχοι που εισέπρατταν 810 ευρώ (580 ευρώ κύρια σύνταξη και 230 ευρώ ΕΚΑΣ) βρήκαν χθες στους λογαριασμούς τους 420 ευρώ. Κανονικά θα έπρεπε να τους έχουν κατατεθεί 580 ευρώ, αλλά παρακρατήθηκαν, όπως προαναφέρθηκε, και η πρώτη δόση επιστροφής του ΕΚΑΣ του Ιουνίου.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, το ΕΚΑΣ περικόπηκε σε διπλάσιο αριθμό δικαιούχων. Συγκεκριμένα, αν και η αρχική συμφωνία προέβλεπε την κατάργηση του ΕΚΑΣ στο 20% των δικαιούχων, οι συνταξιούχοι που χάνουν το επίδομα ανέρχονται σε 150.000 ή διαφορετικά στο 40% των δικαιούχων που το εισπράττουν. Τα νέα ποσά ΕΚΑΣ για το έτος 2016 για όσους λαμβάνουν πλήρη σύνταξη διαμορφώνονται στα:
• 230 ευρώ για εισόδημα έως 7.216 ευρώ.
• 172,50 ευρώ για εισόδημα από 7.216,01 μέχρι 7.518 ευρώ.
• 115 ευρώ αν έχουν εισόδημα 7.518,01 μέχρι 7.720 ευρώ.
• 57,50 ευρώ για εισόδημα 7.720,01 μέχρι 7.972 ευρώ.
Το δεύτερο σοκ έρχεται με τις συντάξεις του Αυγούστου, καθώς περικόπτονται οι επικουρικές για 250.000 δικαιούχους με μηνιαία εισοδήματα άνω των 1.300 ευρώ (μεικτά). Οι περικοπές θα κυμαίνονται από 5% έως 40%, ανάλογα με το ύψος της επικουρικής σύνταξης. Σημειώνεται ότι σήμερα ήταν να κατατεθούν οι επικουρικές συντάξεις του Ιουλίου, ωστόσο αυτό θα γίνει στις 4 Ιουλίου, καθώς αποφασίστηκε η καταβολή τους να γίνεται τη 2η εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα – και όχι προκαταβολικά στα τέλη του προηγούμενου. Την τροποποίηση αυτή αποφάσισαν η διοίκηση του ΕΤΕΑ και η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το χρηματοδοτικό κενό που υπήρχε λόγω της προκαταβολής των συντάξεων και της είσπραξης των εισφορών από τους εργοδότες στις αρχές του επόμενου μήνα.
Αρνητικές είναι οι εξελίξεις και για 284.000 συνταξιούχους που λαμβάνουν μέρισμα από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων. Οι περισσότεροι εξ αυτών θα διαπιστώσουν από τις αρχές του φθινοπώρου μειωμένα μερίσματα κατά 44%, που σημαίνει ότι οι αποδοχές τους θα μειωθούν από 66 έως 88 ευρώ τον μήνα. Για ορισμένους η μείωση στα μερίσματα θα είναι μεγαλύτερη από 63%.

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Άγνωστο το πότε θα λήξει η θητεία των Σχολικών Συμβούλων!

Το υπουργείο συνεχίζει να πορεύεται στα τυφλά...
esos.gr
Σήμερα λίγο πριν την ψήφιση της τροπολογίας για τους Σχολικούς Συμβούλους, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης ζήτησε και την  άλλαξε ως προς την ημερομηνία παράτασης.

Η αρχική τροπολογία προέβλεπε παράταση της θητείας των υπηρετούντων Σχολικών Συμβούλων μέχρι 28-2-17 και τελικά μετά την αλλαγή που έκανε ο υπουργός ψηφίστηκε ως εξής: “ Η θητεία των υπηρετούντων Σχολικών Συμβούλων παρατείνεται έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής νέων και την τοποθέτησή τους”.

Σοκαρίστηκε ο πρωθυπουργός μας από το Brexit!

κ. πρωθυπουργέ, το σοκ το πάθαμε πέρυσι με το δικό σας δημοψήφισμα! Περιφρονήσατε την ετυμηγορία του λαού ευτελίζοντας το πολίτευμά μας!
 Την 5η Ιουλίου, επέτειος του "ΟΧΙ"στο δημοψήφισμα, θα ήταν ευγενικό εκ μέρους σας να ζητήσετε δημόσια συγγνώμη. Ποτέ δεν είναι αργά... 
Καλό Καλοκαίρι!

kathimerini.gr
«Σοκ ιστορικών διαστάσεων», χαρακτήρισε το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στο δείπνο των ηγετών, στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την κατανόησή του για τη θέση στην οποία βρίσκεται ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, σημειώνοντας, ωστόσο ότι φαίνεται πως η Βρετανία δεν είχε την παραμικρή προετοιμασία σε περίπτωση που κέρδιζε το Brexit. 
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι με το δημοψήφισμα αλλάζει ο χάρτης της Ευρώπης και πρώτη φορά αφαιρείται μια χώρα αντί να προστίθεται αλλά «δεν πρέπει να παριστάνουμε τους αιφνιδιασμένους», διότι τα αίτια της εθνικής αναδίπλωσης και του ευρωσκεπτικισμού είναι βαθιά και δεν είναι άλλα από το δημοκρατικό έλλειμμα, τη λιτότητα και την κοινωνική κρίση. 
Eξάλλου, ο Ελληνας πρωθυπουργός παρατήρησε ότι είναι προφανής η διακριτική αντιμετώπιση της ΕΕ μεταξύ Βρετανίας και Ελλάδας. Υπενθύμισε ότι όταν η Ελλάδα ζήτησε ευελιξία, η απάντηση ήταν «εφαρμογή , εφαρμογή, εφαρμογή ή Grexit»., ενώ η αντιμετώπιση της Μ. Βρετανίας είναι διαφορετική. Ο πρωθυπουργός τόνισε, ωστόσο, ότι δεν πιστεύει ότι πρέπει να τιμωρούνται αυτοί που αποφασίζουν να φύγουν, αλλά δεν θα πρέπει να τιμωρούνται αυτοί που μένουν. 
Καταλήγοντας, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη να αποφασιστεί ποιός θα ηγηθεί της διαπραγμάτευσης από την πλευρά της ΕΕ, σημειώνοντας ότι σήμερα υπάρχει μάλλον «εικόνα διάλυσης», με τέσσερις διαφορετικές διακυβερνητικές συσκέψεις και τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει εμπιστοσύνη στους θεσμούς, στην Επιτροπή και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλιώς θα οδηγηθούμε σε αδιέξοδα.
Νωρίτερα, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ελπίδα ότι το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος θα είναι μια «αφύπνιση» για την Ευρώπη
«Φοβάμαι πως βρισκόμαστε σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι για την Ευρώπη και φτάσαμε σε μια προβλέψιμη κρίση λόγω του δημοκρατικού ελλείμματος, της έλλειψης κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Συνεχίζοντας ανέφερε πως είναι αναγκαίο «η Ευρώπη να λάβει τολμηρές αποφάσεις έτσι ώστε να γίνει πιο ελκυστική για τους πολίτες».
«Πρέπει να λάβουμε πρωτοβουλίες για να αντικαταστήσουμε τη λιτότητα με την ανάπτυξη, το διχασμό με την σύγκλιση, την ανεργία με τις ποιοτικές δουλειές και τις ατελείωτες διαβουλεύσεις πίσω από κλειστές πόρτες με την διαφάνεια και την δημοκρατία», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Παρέμβαση στη συνάντηση των Σοσιαλιστών

Στην συνάντηση των ηγετών των Σοσιαλιστικών ομάδων που έγινε πριν ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής ο κ. Τσίπρας συμμετείχε ως παρατηρητής και εκεί πραγματοποίησε παρέμβαση με τα ακόλουθα βασικά σημεία:
1. Η Μ. Βρετανία αντιμετωπίζεται φέτος με εξαιρετική ευγένεια, ενώ πέρυσι όταν η Ελλάδα έκανε δημοψήφισμα υπέστη μία πολύ χειρότερη αντιμετώπιση από την ΕΕ. Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως υπάρχουν πολλά μέτρα και πολλά σταθμά στην ευρωπαϊκή οικογένεια και αυτό είναι κάτι που πρέπει να σταματήσει. 
2. Δεν είναι μόνο η Μεγάλη Βρετανία το πρόβλημα στην Ε.Ε., αλλά μία σειρά από προβλήματα, όπως η άνοδος του ευρωσκεπτικισμού, οι εκλογές στην Αυστρία, η άνοδος της ακροδεξιάς στην Γαλλία, είπε ο κ. Τσίπρας. Ακόμη πρόσθεσε πως «δεν είμαστε φιλοξενούμενοι των συντηρητικών στην Ευρώπη, πρέπει να διαμορφωθεί ένας προοδευτικός πόλος που θα διεκδικήσει την επανίδρυση της κοινωνικής Ευρώπης».
3. Εθεσε το θέμα για την διαδικασία τη διαπραγμάτευσης που θα ξεκινήσει με τους Βρετανούς και ποιός θα την αναλάβει και τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εμπλακεί στην διαδικασία η Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο και να μην είναι διακρατική η διαδικασία που θα καταλήξει σε διαπραγματεύσεις πίσω από κλειστές πόρτες.

Συνάντηση με Ρέντσι

Ο κ. Τσίπρας είχε συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του, Ματέο Ρέντσι, στο επίκεντρο της οποίας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, βρέθηκε η δυνατότητα να διαμορφωθεί ένας «νότιος άξονας», το λεγόμενο κλαμπ των χωρών της Μεσογείου.
Βάσει των ίδιων πηγών, οι δύο ηγέτες τόνισαν την ανάγκη οι χώρες του νότου να διαμορφώσουν τη δική τους αναπτυξιακή πρόταση, μια ιδέα που στηρίζουν ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα. Οι δύο άνδρες, συμφώνησαν ότι στην προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας μεσογειακός πόλος, για να υπάρξει μια νέα ισορροπία στην Ευρώπη και να δημιουργηθεί μια πιο κοινωνική Ευρώπη, μπορούν να ενταχθούν κι άλλες χώρες, όπως η Ισπανία.

Συνεδρίαση ΚΥΣΠΕ


Παληγιάννης Βασίλειος
Αιρετός Κ.Υ.Σ.Π.Ε. 
Τηλ. 6974750409
Fax: 2103442287 
e-mail: paligiannis@hotmail.gr    Αθήνα, 28/6/2016


Τι θα συζητηθεί στο ΚΥΣΠΕ την Παρασκευή 1-7-2016

Το ΚΥΣΠΕ θα συνεδριάσει την Παρασκευή 1 Ιουλίου με θέματα Η.Δ. τα παρακάτω:
1. «Συζήτηση επί αιτήσεων παραίτησης εκπαιδευτικών Π.Ε. και λήψη απόφασης για διαμόρφωση σχετικής πρότασης»
2. «Συζήτηση επί αιτήσεων μετάταξης εκπαιδευτικών Π.Ε. σε προσωρινές θέσεις διοικητικών υπαλλήλων για σοβαρούς λόγους υγείας και λήψη απόφασης»
3. «Εξέταση αιτήσεων τροποποίησης προτιμήσεων αιτήσεων μετάταξης εκπαιδευτικών Π.Ε. σε θέσεις διοικητικών υπαλλήλων και λήψη απόφασης»
4. «Εξέταση αίτησης τροποποίησης αίτησης μετάταξης εκπαιδευτικού Π.Ε. σε προσωρινή θέση διοικητικού υπαλλήλου για σοβαρούς λόγους υγείας και λήψη απόφασης»
5. «Εξέταση θεμάτων επί των αιτήσεων μετάθεσης εκπαιδευτικών Π.Ε. σε δομές Ειδικής Αγωγής και λήψη απόφασης για διαμόρφωση σχετικής πρότασης»
6. «Εξέταση θεμάτων επί των αιτήσεων μετάθεσης εκπαιδευτικών Π.Ε. (ανακλήσεις, τροποποιήσεις) και λήψη απόφασης για διαμόρφωση σχετικής πρότασης»
7. «Επικύρωση πινάκων των μεταθέσεων των εκπαιδευτικών Π.Ε. σε Δημοτικά Σχολεία Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2016-2017»
Αν δεν προκύψουν προβλήματα Δευτέρα το αργότερο Τρίτη θα ανακοινωθούν οι μεταθέσεις εκπαιδευτικών Π.Ε.
Πάντα στη διάθεσή σας
Παληγιάννης Βασίλειος

Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Το ποτάμι: Ένας χρόνος Capital Controls

karditsa24.gr
Ήταν λίγες μέρες πριν επιβληθούν τα Capital Controls όταν ο Σταύρος Θεοδωράκης ζητούσε από τον Αλέξη Τσίπρα να φέρει μια συμφωνία πριν κλείσουν οι τράπεζες. Αντίστοιχα ο Πρωθυπουργός γελούσε και μάλιστα κάποια στιγμή ρώτησε τον επικεφαλής του Ποταμιού: «Και τι έγινε αν κλείσουν οι τράπεζες;». Η απάντηση τελικά ήταν απλή: Θα καταρρεύσει η οικονομία. Όπως και έγινε. Κλείνοντας ένα χρόνο από την επιβολή των capital controls ας θυμηθούμε μερικά highlight.

Τι έλεγαν ο Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ για τα Capital Controls:

Από το βράδυ της Κυριακής 28 Ιουνίου του 2015, όταν ο Αλέξης Τσίπρας με τηλεοπτικό του διάγγελμα κοινοποιούσε αυτό που γνώριζαν ήδη όλοι οι Έλληνες, την εισαγωγή στη ζωή μας των capital controls, η αυτή «σύντομη παρένθεση» όπως είχε χαρακτηριστεί τότε από τους κυβερνώντες, παραμένει… ανοιχτή, καθώς σε όλες τις περιπτώσεις οι «προβλέψεις» τους έχουν πέσει έξω. Χαρακτηριστικά παραδείγματα:

-Τον Σεπτέμβρη του 2015 ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του τόνισε ότι «χοντρικά πιστεύω πως στις αρχές του 2016 θα τελειώσουν τα capital controls».

-Ο ίδιος o Πρωθυπουργός, τον περασμένο Δεκέμβρη, μιλώντας στους «Financial Times» είχε αναφέρει ότι «η χώρα θα άρει όλα τα εναπομείναντα capital controls έως τον Μάρτιο».

-Στις 6 Οκτωβρίου του 2015 η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1 δήλωνε: «Τέλος στα capital controls από τις αρχές του 2016».

-Στις 14 Ιουλίου του 2015, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης είχε -μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg- εκφράσει την «πολιτική» άποψη ότι η άρση των capital controls «μπορούσε να συμβεί πιθανόν σε δύο μήνες».

-Στο ίδιο κλίμα ήταν και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, στις 21/10/2015 όταν ανέφερε ότι «εκτιμούμε πως πριν από το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2016, θα έχει ολοκληρωθεί η άρση των περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές».

-Την επομένη της επιβολής των capital controls ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, μιλώντας στην τηλεόραση του Mega δήλωνε ότι «η κατάσταση θα έχει εξομαλυνθεί έως την Τρίτη και οι τράπεζες θα ανοίξουν».

-Στις 18 Ιουνίου 2015 ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης μιλώντας στο Mega δήλωνε: «Δεν υπάρχει περίπτωση για capital controls».

Οι συνέπειες των καταστροφικών Capital Controls

Ένας χρόνος συμπληρώνεται αύριο από την επιβολή των capital controls και οι απώλειες στην ελληνική οικονομία αποτιμώνται σε χιλιάδες λουκέτα, πτώση της ανταγωνιστικότητας, μείωση των εξαγωγών, αλλά και φυγή καταθέσεων από το τραπεζικό σύστημα άνω των 121,5 δισ. ευρώ.

Αυτές είναι μερικές από τις επιπτώσεις των capital controls:

-Σημειώθηκε πτώση εξαγωγών κατά 11,7%, ύφεση 1,3%, αποεπένδυση κατά 2,7%, πτώση της κατανάλωση κατά 4,3% και μείωση του δείκτη οικονομικού κλίματος.

-Τα λουκέτα από την επιβολή των capital controls έως και σήμερα ανήλθαν σε 25.990.

-Κατεγράφη μείωση της ίδρυσης νέων επιχειρήσεων κατά περίπου 3.000, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

-Η Ελλάδα απώλεσε έξι θέσεις στη 56η θέση στην ανταγωνιστικότητα μεταξύ 61 χωρών.

– Το πρωτοφανές κύμα εκροών που σημειώθηκε από τον Νοέμβριο του 2014 και τερμάτισαν τα capital controls τον Ιούνιο του 2015, έστειλε στο «στρώμα» καταθέσεις περίπου 45 δισ. ευρώ από τις τράπεζες.

-Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών συνολικά, υπολογίζεται ότι κόστισε στο Δημόσιο και στον Έλληνα φορολογούμενο περί τα 30 δισ. ευρώ, καθώς τόσα έχει βάλει το Δημόσιο στις τράπεζες, χρήματα τα οποία ουσιαστικά έχουν εξαϋλωθεί.

Κυβέρνηση: Αφελείς αναλύσεις και επίθεση επιπολαιότητας στην Ευρώπη


anoixtoparathyro.gr
Ο συνδυασμός των αποτελεσμάτων στο βρετανικό δημοψήφισμα και στις ισπανικές εκλογές υπήρξε αποκαλυπτικός για την ανεπαρκή γνώση των ευρωπαϊκών πραγμάτων, την αναλυτική ένδεια και ταυτόχρονα την πολιτική επιπολαιότητα που χαρακτηρίζει την αντίληψη του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησής του για τις εξελίξεις.
Μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο Πρωθυπουργός έδειξε ότι τον χωρίζει μεγάλη απόσταση από την κατανόηση της πραγματικότητας και ο λόγος του διέπεται από την ευκολία να περάσει στο κομματικό ακροατήριο ακόμη και όταν πρέπει να αντιστρέψει τα γεγονότα. Αυτή η παρέμβαση ηχεί δύο βασικά χαρακτηριστικά.
Το ένα ήταν η αδυναμία του να αναλύσει τι έγινε και γιατί έγινε στη Βρετανία. Έτσι κατέφυγε στην εύκολη ρητορική για την ευθύνη που έχουν οι «ευρωπαϊκές ηγεσίες» και οι συντηρητικές κοινοτικές πολιτικές που επιβάλλουν τη λιτότητα και ωθούν τις ευρωπαϊκές κοινωνίες στον εθνικισμό και την ακροδεξιά.
Η αλήθεια βέβαια είναι ότι καμιά λιτότητα δεν επέβαλε η Ευρώπη στη Μεγ. Βρετανία, καθώς δεν είναι μέλος της Ευρωζώνης -για την παραμονή στην οποία επιβάλλονται τα αυστηρά δημοσιονομικά προγράμματα. Επιπλέον η ανεργία βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα στο Νησί και οι ρυθμοί ανάπτυξης μπορεί να μην είναι υψηλοί παραμένουν όμως θετικοί. Άλλωστε η Αγγλία ξεπέρασε αμέσως την κρίση του 2009.
Καμιά σχέση δεν έχει λοιπόν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος με τις κοινοτικές πολιτικές. Άλλωστε τα αποτελέσματα στη Σκωτία και την Ιρλανδία είναι χαρακτηριστικά. Η ίδια η προπαγάνδα των υποστηρικτών της εξόδου στηριζόταν στην επιδίωξη να διατηρηθεί η απόσταση με το κοινοτικό κέντρο –άρα καμιά επίδραση δεν υπάρχει από τις επιλογές των κοινοτικών οργάνων, πλην ενδεχομένως των θεμάτων που αφορούν τη μετανάστευση.
Πρέπει να έχουν μεγάλη δόση άγνοιας, ή μεγάλη έφεση στην παραπληροφόρηση, όσοι έγραψαν την πρωθυπουργική ομιλία και ο ίδιος να έδειξε μεγάλη προχειρότητα στην υιοθέτηση του περιεχομένου της.
Το δεύτερο χαρακτηριστικό της πρωθυπουργικής ομιλίας στα κομματικά στελέχη ήταν η περίεργη προαναγγελία για καταλυτικές παρέμβασης της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, ώστε να κινηθούν αριστερά.
Δεν είναι υπερβολή αν πούμε ότι αυτές οι τοποθετήσεις συνδέουν τον πρωθυπουργό με το γνωστό ανεκδοτολογικό περιστατικό με τις καφενειακές αναλύσεις. «Αριστερότερα, Κουροπάτκιν!»
Όσα προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός έχοντας τη βεβαιότητα ότι ο κοινός βηματισμός του με την -θριαμβεύουσα κατ’ αυτόν- ισπανική αριστερά, μπορεί να κατέρρευσαν από τα εκλογικά αποτελέσματα στην Ισπανία. Πρόλαβαν όμως να αναδείξουν την ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται από την Αθήνα τα κρίσιμα γεγονότα της εποχής.
Από πουθενά δεν προκύπτει ότι ο Αλέξης Τσίπρας , μόνος του ή σε σύμπραξη με τον ατυχήσαντα Πάμπλο Ιγλέσιας, είναι σε θέση να επιβάλουν ο,τιδήποτε στην Ευρώπη.
Αν αφήσουμε στην άκρη την Ισπανία- όπου τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι εξελίξεις τείνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που θεωρούσε ο Πρωθυπουργός- το μόνο που μπορεί να κάνει η ελληνική κυβέρνηση στην Ευρώπη και στα κοινοτικά όργανα είναι να συνεχίσει να εφαρμόζει το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε. Να υλοποιεί τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται και να περιμένει ότι με τη βοήθεια των «ευρωπαϊκών ηγεσιών» θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις για επενδύσεις που θα φέρουν ανάπτυξη. Τίποτε άλλο.
Οι θεωρίες ότι η «Αριστερά» και κάποιες άλλες δυνάμεις, που κανείς δεν βλέπει, έχουν το πάνω χέρι μετά το βρετανικό δημοψήφισμα και θα επιβάλουν τους όρους τους πέραν του ότι έχουν στοιχεία αστειότητας, οδηγούν και τυχοδιωκτισμούς, ανάλογους με αυτούς του 2015, τις συνέπειες των οποίων γνωρίζουμε όλοι.
Τα τελευταία 24ωρα ήταν απογοητευτικά για την ομάδα που κυβερνάει, αν πάρουμε τοις μετρητοίς όσα είπε ο Πρωθυπουργός και κάποιοι συνεργάτες του. Οι υπουργικές αρλουμπολογίες για «ήττα του νεοφιλελευθερισμού» και οι παλικαρισμοί για αντεπίθεση των προοδευτικών δυνάμεων κατά της Ακροδεξιάς- από μια κυβέρνηση με συγκεκριμένους εταίρους – δείχνουν πόσο ρηχές είναι οι κυβερνητικές αναλύσεις. Και πόσο εύκολα παρασύρεται ο Πρωθυπουργός στην υιοθέτηση ιδεολογημάτων και θεωρητικών κατασκευών που δεν αντέχουν πάνω από λίγα 24ωρα.

Υ.Γ. Αν μη τι άλλο η ρητορική αυτών των 24ωρων πρέπει να έφεραν και σε αμηχανία τον –μάλλον όχι τυχαία– αμίλητο Πάνο Καμμένο που άκουγε τον «αδελφό» και εταίρο του να αναγγέλλει ότι θα οργανώσει επίθεση …εναντίον του. Καθώς από τις περιγραφές των εχθρών του Τσίπρα αναδεικνύεται ευκρινώς το πορτρέτο του.

Η ενότητα της Εκκλησίας, το μήνυμα της Συνόδου


kathimerini.gr
Με γλώσσα εύληπτη από όλους τους Ορθοδόξους, και δη τις γενιές που δεν έχουν εξοικειωθεί με την καθαρεύουσα, η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας –ολοκλήρωσε τις εργασίες της την Κυριακή στην Κρήτη– απηύθυνε το μήνυμά της προς τους πιστούς.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων το μήνυμα αναφέρει ότι «βασική προτεραιότητα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου υπήρξε η διακήρυξη της ενότητος της Ορθοδόξου Εκκλησίας», «οι εκρήξεις φονταμενταλισμού που παρατηρούνται στους κόλπους διαφόρων θρησκειών αποτελούν έκφραση νοσηρής θρησκευτικότητος», «η Ορθόδοξος Εκκλησία καταδικάζει απεριφράστως την επέκταση της πολεμικής βίας, τους διωγμούς, την εκδίωξη και δολοφονία μελών θρησκευτικών κοινοτήτων, τον εξαναγκασμό για την αλλαγή της θρησκευτικής πίστεως, την εμπορία προσφύγων, τις απαγωγές, τα βασανιστήρια, τις εκτελέσεις. Καταγγέλλει την καταστροφή ναών, θρησκευτικών συμβόλων και μνημείων».

Για ζητήματα που αφορούν τον τρόπο ζωής των πιστών η Εκκλησία «τονίζει την αξία της εγκρατείας. Η εγκράτεια δεν αφορά μόνο στον μοναχικό βίο. Το ασκητικό ήθος είναι χαρακτηριστικό της χριστιανικής ζωής», «αποφεύγει την κηδεμονία της επιστημονικής αναζητήσεως και δεν λαμβάνει θέση πάνω σε κάθε επιστημονικό ερώτημα και ευχαριστεί τον Θεό που δωρίζει στους επιστήμονες το χάρισμα να αποκαλύπτουν άγνωστες πτυχές της θείας Δημιουργίας». Ωστόσο «η επιστημονική γνώση δεν κινητοποιεί τη βούληση του ανθρώπου, ούτε δίνει απάντηση στα ηθικά και υπαρξιακά προβλήματα, στην αναζήτηση για το νόημα της ζωής. Αυτά απαιτούν πνευματική προσέγγιση, την οποία η Ορθόδοξος Εκκλησία επιχειρεί με τη Βιοηθική που βασίζεται στη χριστιανική ηθική και την πατερική διδασκαλία». Τέλος, καλεί τους νέους «οι οποίοι αναζητούν πληρότητα ζωής γεμάτη ελευθερία, δικαιοσύνη, δημιουργία και αγάπη, «να συνδεθούν συνειδητά με την Εκκλησία Εκείνου που είναι η Αλήθεια και η Ζωή. Να προσέλθουν προσφέροντας στο εκκλησιαστικό σώμα τη ζωτικότητα, τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς και τις προσδοκίες τους. Οι νέοι δεν αποτελούν απλώς το μέλλον της Εκκλησίας αλλά το δυναμικό και δημιουργικό παρόν επί τοπικού και οικουμενικού επιπέδου».

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Αριστερός καυγάς για απλή αναλογική και Τσίπρα

kathimerini.gr
ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και Περισσού ξέσπασε, με επίκεντρο τα όσα ελέχθησαν στην πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον γ.γ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, αλλά και σε σχέση με την αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Ο κ. Κουτσούμπας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ, ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Να σας πω ο κ. Τσίπρας ξεκάθαρα μου το είπε με μια έννοια στη συζήτηση που είχαμε, μου λέει: Εντάξει δεν μπορώ να κάνω αυτά που υποσχέθηκα έτσι κι αλλιώς είναι φανερό αυτό, υπάρχουν δεσμεύσεις, η ΕΕ, το σύστημα κλπ, κατανοητά κι όλα αυτά που λέτε, τα κατανοώ, υπάρχουν οι δεσμεύσεις από το 3ο μνημόνιο, ε, ως αριστερά τέλος πάντων, όσο μπορώ ακόμα, μήπως αλλάξω τον εκλογικό νόμο, να κάνω ένα αναλογικότερο σύστημα, μήπως κάνω κάποιες αλλαγές στο Σύνταγμα, για να αφήσω κάτι σαν αριστερά, γιατί από τα υπόλοιπα, οικονομία, κοινωνία, δεν πρόκειται να κατορθώσω να κάνω μάλλον τίποτα, όσο και αν προσπαθώ κλπ. Βεβαίως εγώ του απάντησα, γιατί ξέρετε, απλή αναλογική και τέτοια συστήματα αναλογικότερα, έχει γνωρίσει η χώρα. Έρχεται μετά μια άλλη κυβέρνηση, αλλάζουν οι συσχετισμοί στο κοινοβούλιο και τον αλλάζει τον νόμο. Σε δουλειά να βρισκόμαστε δηλαδή επί της ουσίας…».
Αυτή η δήλωση του γ.γ. του ΚΚΕ πυροδότησε την αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου, που έσπευσε με ανακοίνωσή του να σχολιάσει ότι «αυτά που ο κ. Κουτσούμπας ισχυρίστηκε σήμερα, ότι ελέχθησαν από τον Πρωθυπουργό στην μεταξύ τους συζήτηση, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».
Της διάψευσης των λεχθέντων ακολούθησε το σχόλιο ότι «το επί της ουσίας ερώτημα είναι, αν στο θέμα της απλής αναλογικής, το ΚΚΕ θα είναι συνεπές με τις πάγιες θέσεις του». Οπως ήταν αναμενόμενο, άμεση ήταν η απάντηση του Περισσού, που επέμεινε σε όσα ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας: «Όσο για το περιεχόμενο της συνομιλίας, όσα είπε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ισχύουν απόλυτα», αναφέρεται σε σχετική ανανκοίνωση, στην οποία προηγουμένως, αναφορικά με τον εκλογικό νόμο, επισημαίνεται: «Το ΚΚΕ έχει πάγιες θέσεις για τον εκλογικό νόμο τις οποίες υπερασπίζεται με συνέπεια. Κι αυτές αποτυπώνονται στην πρόταση για απλή αναλογική, ανόθευτη, χωρίς μπόνους και χωρίς πλαφόν. Το ερώτημα είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάγιες θέσεις. Γιατί, ενώ, το Μάρτη του 2012 κατέθετε πρόταση νόμου με αυτό το περιεχόμενο, σήμερα το αλλοιώνει στο πλαίσιο των παζαριών του με τα άλλα κόμματα»

Με τροπολογία ισόβιοι οι σχολικοί σύμβουλοι!


«Με τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση, το Υπουργείο Παιδείας προωθεί για τρίτη φορά την παράταση της θητείας των σχολικών συμβούλων μέχρι τον Φεβρουάριο του 2017.» 
Αυτό αναφέρει ο συντονιστής Μορφωτικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, καθηγητής, κ. Θεόδωρος Φορτσάκης σε σχετική του δήλωση. 
Σύμφωνα με τον κ. Φορτσάκη η παράταση αυτή οφείλεται αποκλειστικά στην ανικανότητα του Υπουργείου Παιδείας, που όχι μόνο δεν επιθυμεί την εφαρμογή του ισχύοντος πλαισίου για μικροπολιτικούς λόγους, αλλά αποδεικνύεται ανίκανο στο να καταλήξει ποιες θέλει να είναι οι αρμοδιότητες των σχολικών συμβούλων και ποια η διαδικασία επιλογής τους. 
«Με αυτήν την πρακτική του Υπουργείου Παιδείας οι υπηρετούντες σχολικοί σύμβουλοι καθίστανται “ισόβιοι”, με αποτέλεσμα την αδυναμία πλήρωσης σχετικών κενών και τον ευτελισμό της έννοιας της θητείας των στελεχών εκπαίδευσης.» συμπληρώνει ο κ. Φορτσάκης και ολοκληρώνει «Το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να πράξει αμέσως τα δέοντα για την έναρξη της διαδικασίας επιλογής σχολικών συμβούλων, που θα προωθεί την αριστεία και την αξιοκρατία, καθώς και να μεριμνήσει για την περαιτέρω αναβάθμιση του θεσμού».
dikaiologitika.gr

12 τακτικά μέλη υπηρεσιακών συμβουλίων (ΠΥΣΠΕ), κατά της υπουργικής απόφασης για τον προσδιορισμό οργανικών κενών

Σπασμωδικές κινήσεις εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου!
Τα περισσότερα υπηρεσιακά συμβούλια ήδη έχουν συνεδριάσει και έχουν αποφασίσει...
Καληνύχτα σας!


Κοινή δήλωση υπέγραψαν 13 τακτικά και 7 αναπληρωματικά  αιρετά μέλη Υπηρεσιακών Συμβουλίων,  εν όψει των συνεδριάσεων για τον προσδιορισμό των οργανικών κενών και των εκτιμήσεων για τις ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό την επόμενη σχολική χρονιά.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΔΗΛΩΣΗ
Η συνεδρίαση των ΠΥΣΠΕ για τον προσδιορισμό των οργανικών κενών - προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι μεταθέσεις - συνοδεύεται από την εκτίμηση των Δ/νσεων για τα κενά και τα πλεονάσματα την επόμενη σχολική χρονιά.
Αυτή η εκτίμηση στηρίζεται στην εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης Φίλη για το νέο τύπο ολοήμερου σχολείου και τις ρυθμίσεις για το νηπιαγωγείο.
Από τις εκτιμήσεις των Δ/νσεων επιβεβαιώνονται τα χειρότερα σενάρια για τη δραματική περικοπή εκατοντάδων θέσεων εργασίας εκπαιδευτικών σε όλη τη χώρα και αποκαλύπτεται ότι οι φετινές απολύσεις των αναπληρωτών είναι και οριστικές απολύσεις από τη δημόσια εκπαίδευση για την πλειοψηφία των αναπληρωτών που δούλεψαν φέτος ενώ παράλληλα προετοιμάζονται εκτεταμένες μετακινήσεις μονίμων εκπαιδευτικών.
Αυτό το γεγονός σημαίνει ακόμα ότι οι επικείμενες μεταθέσεις θα είναι ελάχιστες και δε θα γίνουν με βάση τα πραγματικά οργανικά κενά αλλά με βάση τις εκτιμήσεις για το «αναγκαίο» εκπαιδευτικό προσωπικό όπως προκύπτουν από τις νέες ρυθμίσεις του Υπουργείου για το δημοτικό και το νηπιαγωγείο δηλαδή δε θα γίνουν μεταθέσεις σε περιοχές που εμφανίζονται "καλυμμένες" με προσωπικό.
Με βάση αυτό, η συγκεκριμένη συνεδρίαση των ΠΥΣΠΕ είναι το "προεόρτιο" για τον προσανατολισμό των Δ/νσεων στην πιστή εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων - λαιμητόμο για τη δημόσια εκπαίδευση και την εργασία των εκπαιδευτικών. Άλλωστε τον προσανατολισμό αυτόν προδικάζει και η προκλητική δήλωση του Υπουργού στη βουλή όπου ανάμεσα στα άλλα αναφέρει ότι «δε θα συνεχιστεί το party των πελατειακών διευκολύνσεων, όπου έχουμε παρκαρισμένους εκπαιδευτικού ». Η πρόκληση αυτή δε θα μείνει αναπάντητη.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ 85ης Γ.Σ. ΤΗΣ ΔΟΕ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΣ 

Καλούμε τα ΠΥΣΠΕ στο σύνολό τους και το κάθε μέλος τους προσωπικά να αρνηθεί να νομιμοποιήσει αυτές τις εκτρωματικές εκτιμήσεις.
Δηλώνουμε ότι στο βαθμό που υπάρχει δυνατότητα από τα μέλη του ΠΥΣΠΕ να καταψηφιστούν οι εκτιμήσεις, θα συμβάλουμε στη διαμόρφωση αρνητικής πλειοψηφίας στη συνεδρίαση και σε αυτή την περίπτωση καλούμε το ΠΥΣΠΕ να πάρει απόφαση για νέο υπολογισμό των κενών με βάση τις θέσεις του κλάδου.
Στο βαθμό, όμως, που τα διορισμένα μέλη του ΠΥΣΠΕ επιλέξουν να συνεργήσουν στο έγκλημα σε βάρος της δημόσιας εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών : Δεν υπογράφουμε – δηλώνουμε αποχή - δε συμμετέχουμε τυπικά στη συγκεκριμένη απόφαση - παραμένουμε, παρακολουθούμε και καταγράφουμε τις εκτιμήσεις της Δ/νσης με στόχο να ενημερώσουμε τους συναδέλφους επακριβώς για τα σχέδια κατακρεούργησης των αναγκών των σχολείων και των θέσεων εργασίας των εκπαιδευτικών.
Σε κάθε περίπτωση, ως αιρετοί εκπρόσωποι και ως εκπαιδευτικοί θα συμβάλουμε με κάθε τρόπο στον αγώνα του κλάδου για την ακύρωση - απόσυρση της Υπ. απόφασης και των άλλων ρυθμίσεων λαιμητόμο και θα υπερασπιστούμε τη δημόσια εκπαίδευση και την εργασία των εκπαιδευτικών.
Καλούμε τους συλλόγους να οργανώσουν συλλογικές αντιδράσεις ενάντια στη συγκεκριμένη συνεδρίαση και στις διαδικασίες εφαρμογής των αντιεκπαιδευτικών μέτρων. 

1.Χρήστος Κανδηλώρος αιρετός ΠΥΣΠΕ Ανατολικής Αττικής
2.Βιολέττα Πατέλη αναπληρ.αιρετός ΠΥΣΠΕ Ανατολικής Αττικής
3. Στέφανος Μακρυγιάννης αιρετός ΠΥΣΠΕ Ροδόπης
4. Νίκος Παπασπύρου αιρετός ΠΥΣΠΕ Β' Αθήνας
5. Λεμπέση Κατερίνα αιρετός ΠΥΣΠΕ Β΄Αθήνας
6. Παπαδοπούλου Ελισάβετ αιρετός ΠΥΣΠΕ Λακωνίας
7. Γιώργος Χρόνης αιρετός ΠΥΣΠΕ Γ'Αθήνας
8. Καλημερίδης Γιώργος αιρετός ΠΥΣΠΕ Κυκλάδων
9. Τσίτσος Άρης αιρετός ΠΥΣΠΕ Λασιθίου
10. Τασιόπουλος Γιώργος ΠΥΣΠΕ Δυτικής Αττικής
11. Ντέμος Αντώνης αιρετός ΠΥΣΠΕ Αργολίδας
12. Γεωργακόπουλος Δημήτρης αναπληρ.αιρετός ΠΥΣΠΕ Αργολίδας
13. Κόλλιας Χρήστος αιρετός ΠΥΣΠΕ Αργολίδας
14. Στέλιος Καρατάσος αναπληρ.αιρετός ΠΥΣΠΕ Αργολίδας
15. Κυριαζίδης Γιώργος αναπληρ. αιρετός ΠΥΣΠΕ Ροδόπης
16. Άννα Μάγια Σταυροπούλου αναπληρωματική αιρετός ΠΥΣΠΕ Β΄Αθήνας
17. Μαλαχά Ελένη αιρετός ΑΠΥΣΠΕ Ιονίων Νήσων
18. Θεολόγος Ταμπάκης αναπληρ. αιρετός ΠΥΣΠΕ Ξάνθης
19. Χριστοπούλου Αφροδίτη, αιρετός ΠΥΣΠΕ Μεσσηνίας
20. Καραβά Λελούδα, αναπληρ. αιρετός ΠΥΣΠΕ Μεσσηνίας
Η συγκέντρωση υπογραφών συνεχίζεται

Πώς η κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης διευρύνει το κίνημα του «δεν δηλώνω»

kathimerini.gr
ΘΑΝΟΣ ΤΣΙΡΟΣ
Πριμοδοτείται η φοροδιαφυγή με τα νέα μέτρα
Φοροδιαφεύγεις στην Ελλάδα; Κερδίζεις πολλαπλά. Πληρώνεις λιγότερο φόρο, αποφεύγεις τις ασφαλιστικές εισφορές, προστατεύεις την κύρια κατοικία σου και αποκτάς πρόσβαση σε πλήθος κοινωνικών παροχών: από δωρεάν φοίτηση των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς μέχρι είσπραξη επιδομάτων για τα τέκνα, κατασκηνωτικά βοηθήματα κ.λπ.
Η σύνδεση των φόρων και παροχών με το δηλωθέν εισόδημα ανέκαθεν αποτελούσε ισχυρό κίνητρο φοροδιαφυγής. Ομως, με την πολιτική που ακολουθεί η παρούσα κυβέρνηση στο όνομα της προστασίας των οικονομικά ασθενέστερων, το κίνητρο έφτασε σε... ιστορικό υψηλό. Με την εκτόξευση των φορολογικών συντελεστών αλλά και τη σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών, η φοροδιαφυγή γίνεται πλέον και στοιχείο απόκτησης ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος στην αγορά. Ο φοροφυγάς έχει περιθώριο να ρίξει τις τιμές του ακόμη και κατά 30-40% σε σύγκριση με τον νομοταγή.

«Kινηματίες...»
Τα εμπλεκόμενα υπουργεία Οικονομικών, Οικονομίας και Εργασίας ετοιμάζονται να υλοποιήσουν οικονομικές πολιτικές, οι οποίες θα διευρύνουν ακόμη περισσότερο το κίνημα του «δεν δηλώνω». Και αυτό διότι, τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση, δεν υπάρχει μηχανισμός διαχωρισμού των φορολογουμένων που βρίσκονται σε πραγματική οικονομική ανάγκη από αυτούς που απλώς δεν δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα. Ακόμη και το προωθούμενο νομοσχέδιο για την τόνωση των ηλεκτρονικών πληρωμών δεν αναμένεται να βοηθήσει, καθώς και αυτό θα διέπεται από «ταξική» λογική. Αυτός που δηλώνει τα λιγότερα, θα καλείται να πραγματοποιήσει και αναλογικά λιγότερες ηλεκτρονικές πληρωμές (σ.σ. 10% ηλεκτρονικές πληρωμές για εισόδημα έως 10.000 ευρώ, 20% για εισόδημα έως 30.000 ευρώ, 30% για εισόδημα έως 50.000 ευρώ κ.ο.κ.). Αυτό όμως συνεπάγεται ότι ο φτωχός στα «χαρτιά», πλην όμως φοροδιαφεύγων, θα πληροί εύκολα τη «ρήτρα» για την εξασφάλιση του αφορολογήτου και ταυτόχρονα θα μπορεί να πληρώνει με τα «μαύρα» χαρτονομίσματα που διαθέτει χωρίς να αφήνει το παραμικρό ηλεκτρονικό ίχνος.

Οι πολιτικές που αναμένεται να διευρύνουν ακόμη περισσότερο το κίνημα του «δεν δηλώνω», είναι οι εξής:
1. Οι ασφαλιστικές εισφορές 1,6 εκατ. φορολογουμένων συνδέονται για πρώτη φορά με το εισόδημα. Το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών, επιτηδευματιών και αγροτών της χώρας θα γνωρίζει ότι όσο περισσότερα κέρδη δηλώνει, τόσο περισσότερα θα πληρώνει ως ασφαλιστικές εισφορές. Στα 100 ευρώ κέρδους, οι εισφορές φτάνουν ακόμη και στα 38 ευρώ (20 ευρώ για κύρια σύνταξη, 7 ευρώ για υγεία, 7 ευρώ για επικούρηση και 4 ευρώ για εφάπαξ). Ο δε «κόφτης» (το ανώτατο όριο υπολογισμού των εισφορών) έχει μπει σε τέτοια επίπεδα (εισόδημα 70.000 ευρώ τον χρόνο) ώστε πρακτικά να ενεργοποιείται για ελάχιστους.

2. Για τους έχοντες εισοδήματα από δύο πηγές (από μισθούς και ελεύθερο επάγγελμα), αποφασίστηκε να εγκαταλειφθεί η πολιτική της αυτοτελούς φορολόγησης (το εισόδημα να φορολογείται ξεχωριστά ανάλογα με την πηγή) και το σύνολο του εισοδήματος να φορολογείται βάσει της ενιαίας κλίμακας. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι εισόδημα (π.χ. από ελεύθερο επάγγελμα) το οποίο μέχρι πέρυσι φορολογούνταν με συντελεστή 26-30%, από το νέο έτος θα φορολογείται με συντελεστή ακόμη και... 55%.

3. Το νέο σύστημα υπολογισμού της σύνταξης αίρει και το κίνητρο της ασφάλισης με στόχο τη μεγέθυνση των συντάξιμων αποδοχών στο μέλλον. Οπως έχει αποκαλύψει η «Κ», για να αποσβέσει κάποιος την απόφασή του να ασφαλιστεί για 30 χρόνια αντί για 15 προκειμένου να αυξήσει τη σύνταξή του, θα χρειαστεί να ζήσει μέχρι τα... 100.

4. Η προστασία της κύριας κατοικίας από την κατάσχεση συνδέθηκε και αυτή με το δηλωθέν εισόδημα. Ετσι, όποιος προσφύγει στον νόμο Κατσέλη για να σώσει το σπίτι του από τον πλειστηριασμό, πρέπει να δηλώνει εισόδημα όχι μεγαλύτερο από αυτό που προκύπτει βάσει των εύλογων δαπανών διαβίωσης προσαυξημένο κατά 70%. Σε πραγματικές συνθήκες, το εισόδημα αυτό θα φτάνει έως και τις 24.000 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.

Τα... καινούργια κίνητρα για φοροδιαφυγή έρχονται να προστεθούν σε ένα ολόκληρο πλαίσιο κοινωνικής πολιτικής η αξιοπιστία του οποίου στηρίζεται αποκλειστικά στο δηλωθέν εισόδημα. Το δωρεάν εισιτήριο για τον παιδικό σταθμό μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ εξαρτάται από το δηλωθέν εισόδημα. Το επίδομα τέκνων –το οποίο φτάνει ακόμη και τα 40 ευρώ τον μήνα για κάθε παιδί– δίδεται σε όσους πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια (έως και 36.000 ευρώ τον χρόνο ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών). Με εισοδηματικά κριτήρια δίδεται και το επίδομα ενοικίου για τους φοιτητές, όπως επίσης και το επίδομα των κατασκηνώσεων (σ.σ. έως 26.000 τον χρόνο). Από το δηλωθέν εισόδημα κρίνεται επίσης το αν το επίδομα ανεργίας θα είναι αφορολόγητο ή όχι, ενώ ολόκληρη η επιδοματική πολιτική του ΟΑΕΔ δίδεται σε αυτούς που δηλώνουν συγκεκριμένες εισοδηματικές προϋποθέσεις.

Σπέρνουν διχόνοια μεταξύ των εκπαιδευτικών

pekp.gr
Αξιοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και στο βάθος ανθρωποφαγία 

Αφορμή για να γράψω αυτό το κείμενο είναι ένα πραγματικό γεγονός που έλαβε χώρα πριν λίγες ημέρες στο οποίο ήμουν αυτόπτης μάρτυρας. Ήτανε μεσημέρι και επέστρεφα με τον προαστιακό από το σχολείο στο οποίο διδάσκω στη Δυτική Αττική. Παραδίπλα μου καθότανε μια παρέα αποτελούμενη από τρεις πολύ νεαρές κυρίες που συζητούσαν για τα σχολεία στα οποία υπηρετούσαν ως αναπληρώτριες καθηγήτριες και τα προβλήματα που έχει ο κλάδος τους σε σχέση με τις προσλήψεις για το επόμενο σχολικό έτος. Ξαφνικά όμως η συζήτηση πήρε μια περίεργη τροπή. Λέει η μια από αυτές : «Κακά τα ψέματα, μια είναι η λύση. Να απολύσει όλους αυτούς τους ρεμπεσκέδες και μεγάλους σε ηλικία μονίμους και να προσλάβει εμάς που έχουμε όρεξη για δουλειά και αντοχές,
που έχουμε και πιο πολλά προσόντα». Μια άλλη συνεχίζει: « είδες, είδες πόσο τρέμουνε την αξιολόγηση; Φοβούνται ρε παιδάκι μου γιατί είναι άχρηστοι και το ξέρουν. Αλλά τι περιμένεις, αξιοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη στην Ελλάδα»; Στην αρχή εκνευρίστηκα ,αλλά μετά από λίγο όταν μου πέρασαν τα νεύρα, δεν ξέρω γιατί, αλλά με έπιασε ένας αδιόρατος φόβος. Δεν ήτανε τα λόγια τους που με έκαναν να φοβηθώ. Ήταν τα βλέμματα.
Βλέπετε οι νεαρές καθηγήτριες το είχανε τακτοποιήσει μέσα τους βαφτίζοντας ως «αξιοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη» το «ο θάνατος σου, η ζωή μου». Και όσο και αν προσπάθησα να μπω στη θέση τους και να τις καταλάβω πάλι δίκιο δεν τους έδωσα.
Ειλικρινά δεν ξέρω τι είναι χειρότερο, το να σε πετάξουν έξω από την δημόσια εκπαίδευση ενώ έχεις διαμορφώσει τη ζωή σου γύρω από αυτήν ή το να ξέρεις ότι δεν πρόκειται ποτέ να σου δοθεί η ευκαιρία να την υπηρετήσεις σε μόνιμη βάση; Και τα δυο ενδεχόμενα είναι χείριστα, όμως για αυτό δεν ευθύνεται η μια ή η άλλη ομάδα αλλά το ίδιο το κράτος. Γιατί θέσεις υπάρχουν και κάθε χρόνο δημιουργούνται νέες λόγω των συνταξιοδοτήσεων, αλλά το κράτος αντί να ψάχνει έναν δίκαιο τρόπο για να τις καλύψει το μόνο να κάνει είναι να σκαρφίζεται μεθόδους να τις ψαλιδίσει αδιαφορώντας αν με αυτό τον τρόπο ψαλιδίζεται και η ίδια η παιδεία στη χώρα μας. Για άλλη μια φορά τα «δίκαια αιτήματα» γίνονται ανεκπλήρωτα προεκλογικά συνθήματα. Θυμηθείτε τι έλεγε το κυβερνόν κόμμα πριν τις εκλογές : «Καταργούμε την «εργασιακή εφεδρεία» και τις ευέλικτες μορφές εργασίας στην εκπαίδευση και μονιμοποιούμε τους αναπληρωτές».
Προς αποφυγή παρεξηγήσεων οφείλω να διευκρινίσω ότι δεν κατακρίνω συνολικά τους αναπληρωτές, αλλά την νοοτροπία κάποιων εξ αυτών με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που κατακρίνω και την νοοτροπία κάποιων εκ των μονίμων. Δεν είμαι της άποψης των ολικών χαρακτηρισμών των κλάδων. Και δεν διαχωρίζω τους συναδέλφους σε μονίμους ή αναπληρωτές, σε δημόσιους ή ιδιωτικούς, σε διορισμένους με ΑΣΕΠ ή προϋπηρεσία, σε δασκάλους ή νηπιαγωγούς ή καθηγητές ή διαφορετικών ειδικοτήτων.
Εμφύλιος μεταξύ ειδικοτήτων
Έντονα φαινόμενα ανθρωποφαγίας παρατηρούμε και μεταξύ συναδέλφων διαφορετικών ειδικοτήτων μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων που θα ισχύσουν από το Σεπτέμβρη στα σχολεία (μείωση ωρολογίου προγράμματος στα Γυμνάσια και στα Δημοτικά, αλλαγές και άνοιγμα των αναθέσεων). Αντί όλοι μαζί να συσπειρωθούμε εναντίον των πραγματικών υπευθύνων λήψεων των αποφάσεων, που δήθεν για το καλό των μαθητών ελαφραίνουν το πρόγραμμά τους, ενώ στην πραγματικότητα εξοικονομούν περίπου 30 ώρες εκπαιδευτικών ανά σχολείο την εβδομάδα, εμείς μεταθέτουμε το πρόβλημα στον συνάδελφο, διεκδικώντας τις δικές του ώρες, για να σώσουμε το τομάρι μας. Θεωρώ απαράδεκτο να βγαίνουν μέχρι και επίσημες ενώσεις ειδικοτήτων και να προτείνουν λύσεις του τύπου: «Να πάρουμε ώρες από την τάδε ειδικότητα, γιατί το δικό μας μάθημα είναι πιο σημαντικό σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα». Έχουν αναρωτηθεί ότι με αυτόν τον τρόπο είναι σαν να υποδεικνύουν στους αρμόδιους ποιος πρέπει να φαγωθεί; Πραγματικά σοκαριστικό να θεωρούν κάποιοι συνάδελφοι ότι είναι πιο σημαντικοί από κάποιους άλλους. Πολύ αποκαρδιωτικό να χρησιμοποιούν συνάδελφοί μας εκφράσεις απαξιωτικές για διαφορετικές ειδικότητες από τη δική τους, σαν αυτές που χρησιμοποιεί κατά καιρούς και η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας : «δευτερεύοντα μαθήματα» ή « μαθήματα ήσσονος σημασίας». Είναι βέβαια η εύκολη και βολική λύση, ειδικά για ανθρώπους που δεν έχουν μάθει να αγωνίζονται συλλογικά : αντί για τα προβλήματά τους να επιτίθενται σε εκείνους που τους τα προκαλούν αυτοί επιλέγουν να ξεσπούν πάνω σε άλλους οι οποίοι βρίσκονται στην ίδια μοίρα αλλά που έχουν μικρή δυνατότητα αντίστασης. Δηλαδή προτιμούν αντί να τα βάλουν με τον ισχυρό θύτη, να αλληλοφαγωθούν με τα άλλα αδύναμα θύματα πέφτοντας στην μακιαβελική παγίδα του «διαίρει και βασίλευε».
Είναι πραγματικά λυπηρό να βλέπεις συναδέλφους που στη προσπάθειά τους να πείσουν ότι δίκαιο είναι εκείνοι να σωθούν, καταφεύγουν σε αναξιοπρεπή σχόλια και κατηγορίες εναντίον συναδέλφων τους. Ειδικά στην εκπαίδευση τέτοιες νοοτροπίες και πρακτικές είναι εντελώς απαράδεκτες. Γιατί αυτό που τελικά εισπράττουν τα παιδιά είσαι εσύ ο ίδιος, αυτό που είσαι και αυτά που πιστεύεις. Ας προσέξουν λοιπόν όλοι αυτοί που έχουν περάσει τα όρια και κατηγορούν τους άλλους ως ανάξιους ή τεμπέληδες, εκτοξεύοντας λάσπη δεξιά και αριστερά, μήπως στο τέλος αδειάσουν τελείως από όλα εκείνα τα απαραίτητα στοιχεία που οφείλουν να έχουν ως εκπαιδευτικοί. Κυρίως την ενσυναίσθηση, την ικανότητα δηλαδή να μπαίνουν στη θέση του άλλου και φυσικά την ανθρωπιά τους. Βλέπετε στην πρέσα της κοινωνικής συμπίεσης εξίσου κακό με το να είσαι εσύ το θύμα που συνθλίβεται είναι το να αποδέχεσαι το ρόλο του χειριστή της πρέσας, προκειμένου να τη γλυτώσεις ή να ευνοηθείς.
«Ο θάνατός σου, η ζωή μου» ή «ο θάνατός σου, ο θάνατός μου και ζωή σου, η ζωή μου»; 
Χωρία αμφιβολία διανύουμε μια περίοδο έντονης υποβάθμισης της αξίας του δικαιώματος στην εργασία. Οι άνθρωποι αντιμετωπίζονται σαν αναλώσιμα υλικά και αριθμοί. Αυτή η αντιμετώπιση των εργαζομένων ως άψυχα αντικείμενα, ως πράγματα που υπάρχουν μόνο και μόνο για να εξυπηρετούν την εταιρεία ,το κράτος, τον εργοδότη έχει ξεπεράσει κάθε όριο απανθρωπιάς και κυνισμού. Ο Φρέιρε περιέγραφε την ψυχολογία των καταπιεστών ως αυτούς που πιστεύουν ότι μόνο αυτοί είναι άνθρωποι, ενώ αντιλαμβάνονται όλους τους υπόλοιπους ως πράγματα. Όσοι περισσεύουν λοιπόν απλά πετιούνται σαν σκουπίδια. Αρκεί μόνο το πάτημα ενός κουμπιού(Delete) για να εξαφανιστούν στον κάδο ανακύκλωσης. Πόσοι άνθρωποι δεν οδηγούνται αυτή τη στιγμή σε ξαφνικό επαγγελματικό θάνατο; Και πόσοι επιλέγουν να θυσιάζουν μέρος της αξιοπρέπειάς τους για να μην οδηγηθούν εκεί;
Ποιοι είναι ο τρόποι ενεργητικής αντίδρασης των εργαζομένων που παρατηρούνται σε περιπτώσεις σαν και αυτές που νιώθουν ότι η εργασία τους διατρέχει κίνδυνο; Οι εργαζόμενοι καταλήγουν σε δύο μόνο επιλογές : ή θα προβούν σε ανθρωποφαγία των συναδέλφων τους θεωρώντας την ως τον μοναδικό τρόπο να επιβιώσουν οι ίδιοι, ή θα ενωθούν με τους συνάδελφούς τους διεκδικώντας δυναμικά το δίκιό τους, ταυτόχρονα αποκτώντας ταξική συνειδητοποίηση. Δηλαδή, ως τον εχθρό από τον οποίον κινδυνεύουν, θα αναγνωρίσουν ή το αφεντικό τους ή τον συνάδελφό τους.
Τι θα προτιμήσουμε λοιπόν συνάδελφοι; Τον ρόλο του μονομάχου ή το ρόλο του συμπολεμιστή; Τα κρύα, από τα σπαθιά της μονομαχίας, χέρια ή τα ζεστά πιασμένα μεταξύ τους χέρια; Θα σκοτωθούμε μεταξύ μας ή θα στρέψουμε τα όπλα μας προς τον Καίσαρα; Θα αντιμετωπίσουμε τη ζωή ως επιβίωση όπου ο καθένας σκέφτεται ατομιστικά για να σώσει τον εαυτό του, εφαρμόζοντας τους νόμους της ζούγκλας ή θα καταλάβουμε επιτέλους ότι η μοίρα μας είναι κοινή, είναι συλλογική και μόνο όταν σωθεί το σύνολο σώζεται και το άτομο; Σκεφτείτε, ότι υπάρχει εκεί έξω ένα θηρίο που οσμίζεται το αίμα από τα αλληλομαχαιρώματά μας.
Δημήτρης Τσιριγώτης. 
Φυσικός

Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

ΔΟΕ: Οι αιρετοί στα ΠΥΣΠΕ να μην νομιμοποιήσουν τα οργανικά κενά!

Για να δούμε...θα ανταποκριθούν στο κάλεσμά σας;

Αθήνα 22/6/2016 

ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΙΤΗΣΗ ΣΤΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟΑΠΟΦΑΣΗ 85ης ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ
ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Ο κλάδος των εκπαιδευτικών της Π.Ε. από την πρώτη στιγμή της δημοσίευσης της στάθηκε απέναντι στην εφαρμογή της αντιεκπαιδευτικής και παράνομης Υπουργικής Απόφασης για το νέο τύπο σχολείου καθώς και της παράνομης εγκυκλίου που υλοποιεί τους απαράδεκτους περιορισμούς φοίτησης στα ολοήμερα νηπιαγωγεία και δημοτικά.

Σήμερα, οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης ζητούν από τους Δ/ντές των Δημοτικών Σχολείων και τις Προϊσταμένες των Νηπιαγωγείων να δηλώσουν ποια παιδιά πληρούν τις προϋποθέσεις φοίτησης στο ολοήμερο και ποια όχι (αλλά επιθυμούν τη φοίτηση).

Η 85η Γ.Σ. του κλάδου με ομόφωνη απόφασή της στη συνέχεια των αποφάσεων του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καλεί και καλύπτει τους Δ/ντές Σχολείων και τις Προϊσταμένες Νηπιαγωγείων να δηλώσουν ότι όλα τα παιδιά για τα οποία έχουν κατατεθεί αιτήσεις φοίτησης στο ολοήμερο νηπιαγωγείο και δημοτικό πληρούν τις προϋποθέσεις.

Λέμε όχι στους παράνομους περιορισμούς φοίτησης στα ολοήμερα νηπιαγωγεία και δημοτικά.

Στο παραπάνω πλαίσιο καλούμε και τους αιρετούς εκπροσώπους μας στα ΠΥΣΠΕ με τη στάση τους να μη νομιμοποιήσουν τον προσδιορισμό των οργανικών κενών με βάση την παράνομη Υ.Α. και τις εγκυκλίους υλοποίησής της.
Από την 85η Γ.Σ.

ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΡΟΥΚΕΤΟΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗ ΧΙΟ

Τροπολογία - "Ρουκέτα", πέρασε από τη Βουλή!

Δεκτή έγινε από τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, η τροπολογία του βουλευτή Χίου της Νέας Δημοκρατίας Νότη Μηταράκη για την νομιμοποίηση του ρουκετοπόλεμου, όπως μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης του νησιού.  Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι στόχος της συγκεκριμένης διάταξης είναι η αναγνώριση των εθνικών εθίμων της χώρας και η εφαρμογή συγκεκριμένου νομικού πλαισίου εκτέλεσης αυτών.
Τροπολογία για τη «νομιμοποίηση» του ρουκετοπολέμου έκανε αποδεκτή η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο με το οποίο κυρώνονται κοινοτικές οδηγίες για τις επιχειρήσεις.
Πρόκειται για τροπολογία που κατέθεσε ο Νότης Μηταράκης και αποδέχθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής στην συζήτηση του νομοσχεδίου σε δεύτερη ανάγνωση από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.
Η τροπολογία δίνει νομοθετική εξουσιοδότηση στους αρμόδιους υπουργούς, να νομοθετήσουν κανόνες, κανόνες ασφαλείας, να ορίσουν έναν φορέα υλοποίησης, να ορίσουν προδιαγραφές.
«Δίνει εξουσιοδότηση, να καθορίζονται κανόνες, πως οργανώνονται οι εκδηλώσεις, που αφορούν σε εθνικά και λαϊκά έθιμα», είπε ο Π. Κουρουμπλής. Ο Ν. Μηταράκης επεσήμανε ότι «το πολύ γνωστό έθιμο του ρουκετοπόλεμου της Χίου γίνεται εδώ και εκατοντάδες χρόνια, αλλά δεν είχε ποτέ ένα σαφές νομικό πλαίσιο, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να γίνεται ψιλονόμιμα-ψιλοπαράνομα και αυτό δημιουργεί και θέματα ασφαλείας».
Η τροπολογία θα ενσωματωθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, το οποίο θα συζητηθεί στη Βουλή τη Δευτέρα, 27 Ιουνίου.

Η άποψη του Δημάρχου Καλαμάτας για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα

aftodioikisi.gr
«Εκτός γραμμής» κρίθηκε από τους ομοϊδεάτες του δήμαρχος μεγάλης ελληνικής πόλης, ο οποίος, παρά την άποψη που στηρίζει η ΝΔ και λέει ότι η κυβέρνηση καταρρέει και θα αναγκαστεί να κάνει σύντομα εκλογές, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεται σε σταθερές βάσεις και ότι θα τραβήξει με το μέρος της ολόκληρη σχεδόν την κεντροαριστερά.
Πρόκειται για τον δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος, μιλώντας στην ανοιχτή Νομαρχιακή Συνέλευση της Νέας Δημοκρατίας με κύριο εισηγητή τον αντιπρόεδρο του κόμματος, Κωστή Χατζηδάκη, πριν από μερικές ημέρες, είπε ότι πιστεύει ότι ζούμε μέρες του 1981, με κυριαρχία του Αλέξη Τσίπρα στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Επίσης, παρατήρησε την αμέριστη συμπαράσταση που παρέχουν οι ξένοι στον σημερινό Έλληνα πρωθυπουργό, καθώς, είπε, αυτός προθύμως εκτελεί όλες τις εντολές τους, ενώ αναφέρθηκε και ως παράδειγμα στις πρόσφατες δηλώσεις Σόιμπλε.
«Εγώ αγαπητοί ομοϊδεάτες αισθάνομαι ότι ζω μέρες του 1981», ανέφερε ο δήμαρχος Καλαμάτας και συνέχισε τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση στηρίζεται σε σταθερές βάσεις, ό,τι και να λέγεται» και πως με ταχύτητα συγκλίνει με το κέντρο, γίνεται ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που θα τραβήξει προς το μέρος του ολόκληρη σχεδόν την κεντροαριστερά.

Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Ολοκληρώθηκε η Πανορθόδοξη Σύνοδος στο Κολυμπάρι


Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου των Ορθοδόξων Εκκλησιών στο Κολυμπάρι, ενώ θα ακολουθήσει δείπνο από το Τάγμα του Αγίου Ανδρέα του Αποστόλου, στο Ναυτικό Μουσείο στο φρούριο Φιρκά στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων.
Αύριο Κυριακή των Αγίων Πάντων, στις 9 το πρωί θα γίνει συλλείτουργο των προκαθημένων της Ορθοδοξίας υπό τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στον Ιερό Ναό Πέτρου και Παύλου, όπου και θα αναγνωστεί το μήνυμα της Συνόδου που όλοι αναμένουν.

Ωστόσο, σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αναφερόμενος στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο έκανε λόγο, στο μήνυμά του, για «κεφαλαιώδους σημασίας γεγονός που θα λάβει τη θέση του στην ιστορική διαδρομή τα επόμενα χρόνια, τους επόμενους αιώνες».
Όπως είπε ο κ. Βαρθολομαίος:

«Υπήρξαν πράγματι αδικαιολόγητες, για μας, απουσίες, υπήρξαν δυσκολίες, δεν ήταν όλα εύκολα και ρόδινα. Υπήρξαν οξύτητες, εντάσεις, δυσφορία και απαισιοδοξία για το αποτέλεσμα. Όμως, τελικά υπήρξε συμφωνία, ομοψυχία, ομόνοια και ομοφωνία. Όλοι μαζί, γράψαμε ιστορία»!
Ο Μακαριότατος ευχαρίστησε τους πάντες (το προσωπικό των ξενοδοχείων, τους βοηθούς, τις καμαριέρες) για τις υπηρεσίες τους ενώ για τους Παρατηρητές των Ετερόδοξων Εκκλησιών που έδωσαν το «παρών», αφού τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους, τόνισε ότι «θα τονωθεί ο διάλογος που υπάρχει με τις Ορθόδοξες Εκκλησίες εδώ και δεκαετίες»
Νωρίτερα, υπήρξε πλήρης αποδοχή της πρότασης της Εκκλησίας της Ελλάδος προς την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο να υιοθετηθεί η διατύπωση ότι «Η Ορθόδοξος Εκκλησία αποδέχεται την ιστορικήν ονομασίαν άλλων ετεροδόξων Χριστιανικών Εκκλησιών και Ομολογιών»

Αναλυτικότερα, η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Εις το ευαίσθητον κείμενον το οποίο αφορούσε τις σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας με τον λοιπόν Χριστιανικόν Κόσμον η Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος στοιχούσα το πνεύμα της Ιεραρχίας, προέτεινε εις την παράγραφον 6η αντί του:
«Η Ορθόδοξος Εκκλησία αναγνωρίζει την ιστορικήν ύπαρξιν άλλων Χριστιανικών Εκκλησιών και Ομολογιών», το «Η Ορθόδοξος Εκκλησία αποδέχεται την ιστορικήν ονομασίαν άλλων ετεροδόξων Χριστιανικών Εκκλησιών και Ομολογιών», με αποτέλεσμα να υπάρξει πλήρης αποδοχή της προτάσεως και να επέλθει ομοφωνία.
Συγκεκριμένα ο Μακαριώτατος παρουσιάζοντας την πρόταση δήλωσε τα εξής: «Μέ τήν τροπολογίαν αὐτήν πετυχαίνουμε μία συνοδική ἀπόφαση πού γιά πρώτη φορά στήν ἱστορία περιορίζει τό ἱστορικό πλαίσιο τῶν σχέσεων πρός τούς ἑτεροδόξους ὄχι στήν ὕπαρξη, ἀλλά ΜΟΝΟ στήν ἱστορική ὀνομασία αὐτῶν ὡς ἑτεροδόξων χριστιανικῶν Ἐκκλησιῶν ἤ Ὁμολογιῶν.
Οἱ ἐκκλησιολογικές συνέπειες τῆς ἀλλαγῆς αὐτῆς εἶναι αὐτονόητες. Όχι μόνο δέν ἐπηρεάζουν ἀρνητικῶς μέ ὁποιοδήποτε τρόπο τή μακραίωνη ὀρθόδοξη παράδοση, ἀλλ’ ἀντιθέτως προστατεύεται μέ πολύ σαφή τρόπο ἡ ὀρθόδοξη ἐκκλησιολογία».
zarpanews.gr