Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Επιλεκτικά τα σχόλια της καθηγήτριας κ. Ρεπούση, για τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών, λέγοντας τη "μισή" αλήθεια.

Το 2012-2013 περίπου 2.600 εκπαιδευτικοί πήραν απόσπαση σε δημόσιες υπηρεσίες. Την ίδια στιγμή, εξακολουθούν να υπάρχουν κενά εκπαιδευτικών σε σχολεία. Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε χθες η βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Μαρία Ρεπούση, λαμβάνοντας υπόψη της το δημοσίευμα της «Κ» (φύλλο 29ης Μαρτίου), βάσει του οποίου ο πρόσφατος νόμος 4115/13 επαναφέρει τη δυνατότητα απόσπασης εκπαιδευτικών στο Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) και στον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ). Ο νέος νόμος ανοίγει «παράθυρο» κάποιοι εκπαιδευτικοί με οργανική θέση σε ακριτική περιοχή να ευνοηθούν εάν..... αποσπασθούν στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ ή τον ΕΟΠΠΕΠ, αφού και τα μόρια της ακριτικής θέσης θα πάρουν (χρησιμεύουν στην κατάταξη των εκπαιδευτικών που ζητούν μετάθεση) και θα υπηρετήσουν στην Αθήνα.

«H θέση των εκπαιδευτικών είναι στις αίθουσες διδασκαλίας και όχι σε δημόσιες υπηρεσίες. Στη διάρκεια της χρονιάς έγιναν 2.600 αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε δημόσιες υπηρεσίες, με αρνητικές συνέπειες στη λειτουργία των σχολείων» λέει η κ. Ρεπούση. Είναι ενδεικτικό ότι ο Σύλλογος Γονέων του 4ου Δημοτικού Αχαρνών αποφάσισε το σχολείο να παραμείνει κλειστό μέχρι να καλυφθεί η θέση δασκάλας που έφυγε με απόσπαση στη Γερμανία, να τοποθετηθεί καθηγητής Γαλλικών στο σχολείο και να επαναλειτουργήσει το τμήμα ένταξης. Σύμφωνα με τον σύλλογο υπάρχουν 23 κενά δασκάλων στη ΒΑ Αττική. «Πώς προτίθεται το υπ. Παιδείας να υλοποιήσει τη δυνατότητα που παρέχει ο ν.4115/13 για απόσπαση εκπαιδευτικών στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ και τον ΕΟΠΠΕΠ; Η μοριοδότηση των εκπαιδευτικών θα γίνεται βάσει της θέσης στην οποία θα αποσπαστούν ή εκείνης που είχαν πριν;» ρωτά η κ. Ρεπούση. Από την πλευρά τους, στελέχη του υπουργείου ανέφεραν στην «Κ» ότι δεν θα αποσπασθούν εκπαιδευτικοί στους δύο φορείς.
http://news.kathimerini.gr
Συνάδελφισσες και συνάδελφοι,
Να συμφωνήσουμε εν μέρει με την κ. Ρεπούση, αλλά στον ίδιο νόμο «δίνεται η δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που είναι σύζυγοι καθηγητών ή λεκτόρων ή καθηγητών εφαρμογών ΑΕΙ, μπορούν με αίτηση τους να.... αποσπώνται, κατ' εξαίρεση της κείμενης νομοθεσίας και για όσο χρόνο υπηρετεί ο / η σύζυγος καθηγητής ή λέκτορας ή καθηγητής εφαρμογών στα ΑΕΙ, σε αντίστοιχη εκπαιδευτική μονάδα της πόλης όπου είναι η έδρα του Τμήματος ή Παραρτήματος του ΑΕΙ στο οποίο υπηρετεί ο / η σύζυγος τους».
Γι' αυτή τη διάταξη δεν λέει κουβέντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου