Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

'Ναυάγιο" στη συνάντηση ΟΛΜΕ - Αρβανιτόπουλου

Συμβιβαστική πρόταση κατέθεσε στην ΟΛΜΕ το υπουργείο Παιδείας, ώστε να αποφευχθούν απεργιακές κινητοποιήσεις τις ημέρες των Πανελλαδικών.
Ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος είχε συνάντηση με τους συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ, το απόγευμα της Τετάρτης.
Ο υπουργός Παιδείας πρότεινε οι εκπαιδευτικοί να συμπληρώνουν το επιπλέον δίωρο διδασκαλίας, έχοντας τρεις επιλογές σχολείων εντός της περιφέρειας, που διδάσκουν. Δηλαδή θα διαλέγουν σχολεία και δεν θα μετακινούνται σε πολύ μακρινές περιοχές.
Αν κάποιος όμως δεν προχωρά σε αυτές τις επιλογές, αυτομάτως θα μπορεί να μετατεθεί, όπου επιλέξει το υπουργείο.
Ο υπουργός Παιδείας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, τόνισε ότι ζήτησε από τους εκπαιδευτικούς "να βάλουν πλάτη" σε μια δύσκολη περίοδο από τη χώρα και πρόσθεσε ότι πιστεύει πώς κανένας καθηγητής δεν θέλει να δημιουργήσει πρόβλημα στη διεξαγωγή των πανελλαδικών.

Αρνητικοί οι εκπαιδευτικοί
Πάντως οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης, εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τη στάση του υπουργείου.
Όπως δήλωσαν μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ, δεν ικανοποιήθηκε κανένα από τα αιτήματα τους
"Σε όλα τα βασικά αιτήματα του κλάδου τα οποία παρουσιάσαμε δεν υπήρξε καμία ουσιαστική απάντηση από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας. Επί της ουσίας η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εμμένει στην αρχική τοποθέτησή της. Υπ' αυτή την έννοια, δεν έχουμε καμία θετική εξέλιξη" δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος.
Τα μέλη του ΔΣ της ΟΛΜΕ θα συνεδριάσουν την Πέμπτη, προκειμένου να καθορίσουν την στάση τους με βάση τα αποτελέσματα της συνάντησής τους με τον υπουργό Παιδείας και να αποφασίσουν εάν θα προκηρύξουν τελικά απεργία μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις ή όχι.
Την πρόταση για απεργία έχουν δηλώσει ότι θα υποστηρίξουν οι περισσότεροι συνδικαλιστές στο ΔΣ της Ομοσπονδίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών από την επόμενη σχολική χρονιά από 21 σε 23 ώρες και τις επακόλουθες παρενέργειές της.
Ωστόσο, υπήρξε προβληματισμός και δεν είναι βέβαιο ότι η πρόταση για κινητοποιήσεις θα περάσει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και αν η ΟΛΜΕ πάρει απόφαση για απεργία, αυτή θα πρέπει να επικυρωθεί στις 15 Μαΐου από τις τοπικές συνελεύσεις των καθηγητών (ΕΛΜΕ).
 
Τι λένε τα κόμματα

Στο μεταξύ, σε σχόλιό του το ΠΑΣΟΚ αναφέρει πως τα προβλήματα και οι αδυναμίες του υπουργείου Παιδείας στην προετοιμασία της επόμενης σχολικής χρονιάς, δεν θα πρέπει να οδηγήσουν τους εκπαιδευτικούς σε μια απεργία που θα θίγει το πιο ευαίσθητο κομμάτι της δοκιμαζόμενης κοινωνίας, τους μαθητές. Προσθέτει ωστόσο πως η απεργία είναι αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων. 
Επιπλέον το ΠΑΣΟΚ σημειώνει πως έχει ήδη επισημάνει τα προβλήματα στην στελέχωση των σχολείων για την επόμενη χρονιά και έχει ζητήσει από τον υπουργό να ανακαλέσει το σχέδιο Π.Δ. για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις, «το οποίο επιδεινώνει και δεν λύνει το πρόβλημα». 

Νωρίτερα, η ΔΗΜΑΡ είχε χαρακτηρίσει επιζήμια για το κοινωνικό σύνολο και καταστροφική για το κίνημα των εκπαιδευτικών την πρόταση για απεργία των εκπαιδευτικών μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις, ζητώντας παράλληλα από τους καθηγητές να έρθουν σε συνεννόηση με το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να διασφαλιστούν στις «εύλογες ανησυχίες τους» αναφορικά με τις επιπτώσεις που θα έχει στην απασχόλησή τους το οριζόντιο μέτρο της αύξησης των ωρών διδασκαλίας. 

Σε σχετικές δηλώσεις προ ημερών στο ραδιόφωνο του Σκάι, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης ανέφερε ότι «οι εκπαιδευτικοί θα δώσουν τη μάχη τους, αλλά σε κάθε περίπτωση τα συνδικάτα λαμβάνουν – και πρέπει να λαμβάνουν – υπόψη και τις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στην κοινωνία καθώς και τις κοινωνικές ανάγκες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου