Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Το μεγαλύτερο έγκλημα πολέμου στην ιστορία της ανθρωπότητας


Βρισκόταν στο Πότσδαμ (βλ. 18.7.1945) ο Χάρι Τρούμαν, όταν έμαθε πως η ατομική βόμβα ήταν γεγονός. Το είπε στον Τσόρτσιλ, το έκρυψε από τον Στάλιν. Στις 24, του ανακοίνωσε: «Η Αμερική, μόλις, απέκτησε ένα τρομακτικό όπλο». Ο Στάλιν του απάντησε: «Ελπίζω να το χρησιμοποιήσετε εναντίον της Ιαπωνίας». Ξέροντας περί τίνος πρόκειται ή όχι, ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης άναψε το πράσινο φως. Την επομένη, 25 Ιουλίου 1945, ο Χάρι Τρούμαν υπέγραψε τη διαταγή: Η ατομική βόμβα να χρησιμοποιηθεί. Στον Ειρηνικό ωκεανό, η Ιαπωνία συνέχιζε τον πόλεμο μόνη. Από το Πότσδαμ, ο Χάρι Τρούμαν της έστειλε τελεσίγραφο να παραδοθεί «άνευ όρων». Στις 29, έφτασε η απάντηση: Η Ιαπωνία «αγνοεί» το τελεσίγραφο. Στη διπλωματική γλώσσα, «αγνοώ» σημαίνει «δεν απορρίπτω αλλά περιμένω καλύτερους όρους». Η ανταπάντηση θα ήταν μια τρομακτική μαζική δολοφονία.

Ξημερώματα, 2 Αυγούστου 1945, η διάσκεψη του Πότσδαμ τελείωσε. Στις 5 του μήνα, από τον Λευκό Οίκο, ο Χάρι Τρούμαν έδινε τη διαταγή: «Ρίξτε τη βόμβα». Στη 1.37’ τη νύχτα 5 προς 6 του Αυγούστου, από την αμερικανική βάση της Ιβοζίμα, απογειώθηκαν τρία ανιχνευτικά αεροπλάνα. Δε συνάντησαν εμπόδιο. Μισή ώρα αργότερα, απογειώθηκε το βομβαρδιστικό Β-29 με πιλότο τον αξιωματικό Πολ Τίμπετς που είχε βαφτίσει το αεροπλάνο Ένολα Γκέι, το όνομα της μάνας του. Πέταξε στα 6.000 πόδια και, στις 6.40’, ανέβηκε στα 30.000. Στις 8.11’, έφτασε πάνω από την ιαπωνική πόλη Χιροσίμα: Περισσότεροι από 340.000 άμαχοι ζούσαν εκεί. Δυόμισι λεπτά αργότερα, στις 8.13’.30’’, ο πιλότος έδινε το σύνθημα. Στις 8.15’, η βόμβα εγκατέλειψε το Β-29 που απομακρύνθηκε όσο πιο γρήγορα μπορούσε.

Στις 8.15’.45’’ το πρωί, 6 Αυγούστου 1945, στα 600 πόδια από το έδαφος της Χιροσίμα, έγινε η έκρηξη: Μια τρομερή αστραπή κι ένα τεράστιο κόκκινο μανιτάρι έκαναν τους όπου γης Αμερικανούς να ξεσπάσουν σε έναν ξέφρενο ενθουσιασμό. Η πανηγυρική ανακοίνωση του Χάρι Τρούμαν γνωστοποιούσε στην υφήλιο ότι ο άνθρωπος μπήκε στην ατομική εποχή. Και μπήκε θριαμβευτικά: Με ένα πύρινο κυκλώνα που σάρωσε την πόλη και γκρέμισε τα 30.000 από τα 60.000 κτίριά της. Με 80.000 πτώματα την πρώτη στιγμή. Και 14.000 εξαφανισμένους καθώς από την έκρηξη άνοιξε η γη και τους κατάπιε. Και με άλλους 75.000 που έκαναν συμβόλαιο με τον Χάρο καθώς τραυματίστηκαν τότε και πέθαναν αργότερα. Κι ο θάνατος πλανιόταν για χρόνια καθώς η ραδιενέργεια δρούσε αθέατη και ύπουλη, προσθέτοντας κι άλλα θύματα σε άγνωστο αριθμό.
Μετά την πυρηνική επίθεση η Χιροσίμα ξαναχτίστηκε και το κοντινότερο στο σημείο της εκρήξεως όρθιο κτήριο χαρακτηρίσθηκε «Θόλος Genbaku» (原爆ドーム) ή «Ατομικός Θόλος», τμήμα σήμερα του Μνημείου Ειρήνης της Χιροσίμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου