Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΔΗΡΙΤΗ ΑΝΑΓΚΗ Η ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΗΣ 11ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, ΩΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Τόσο ως δάσκαλος όσο και ως απελεύθερος πολίτης, αισθάνομαι επιτακτική την ανάγκη να θυμίσω σε όλους μας ότι και η Χρούπιστα, σημερινό Ορεστικόν Άργος (αρχαιότατο τοπωνύμιον), απελευθερώθηκε την 11η Νοεμβρίου 1912. Δυστυχώς όμως, η σημαντικότατη αυτή μέρα για τον τόπο μας δεν είναι θεσμοθετημένη από την πολιτεία και ως εκ τούτου δεν έχει καθιερωθεί ως τοπική επέτειος.
Σύμφωνα με τον ΑΝ 198/1967, οι δημόσιες εορτές τοπικής σημασίας και οι αργίες για τον εορτασμό θρησκευτικού ή ιστορικού γεγονότος, καθιερώνονται με διατάγματα. Με το ΠΔ 553/1977 η αποκλειστική αυτή αρμοδιότητα δόθηκε στον Υπουργό Εσωτερικών. Με την υπ' αριθ. 36991/3-10-2005 εγκύκλιο του ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α. καταγράφονται οι εθνικές και θρησκευτικές εορτές τοπικής σημασίας, που έχουν καθιερωθεί με Νόμους ή Διατάγματα και έχουν οριστεί ως αργίες.
Την τελευταία δεκαετία ο Δήμος Άργους Ορεστικού προσπάθησε με μεσοβέζικες, πρόχειρες, απρογραμμάτιστες και ενίοτε προγραμματισμένες ενέργειες, να εορτάζεται με κάθε επισημότητα η επέτειος της απελευθέρωσης του Νομού Καστοριάς και στο Άργος Ορεστικό, αλλά μάταια, αφού δεν έχει καθιερωθεί επίσημα και σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
Η καθιέρωση και θεσμοθέτηση από την πολιτεία της 11ης Νοεμβρίου, ως ημέρας τοπικής αργίας μετά και τις συγχωνεύσεις των ΟΤΑ το 2010 (Καλλικράτης), θεωρείται επιβεβλημένη για ολόκληρο το Νομό Καστοριάς, αφού ως γνωστόν μετά από 527 χρόνια σκλαβιάς(1385-1912), απελευθερώθηκε ολόκληρη η περιοχή του ακριτικού Νομού μας.
Η σημερινή Δημοτική Αρχή με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έχει υποβάλει σχετικό αίτημα προς το ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α. πλην όμως, το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα δεν έχει εκδοθεί. Ο Δήμαρχος Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου, διαβεβαιώνει ότι είναι θέμα εβδομάδων να θεσμοθετηθεί επίσημα από την πολιτεία με την έκδοση και του σχετικού διατάγματος.

Μετά από αυτή την εξέλιξη το σχολείο μας, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων, δεν θα συμμετάσχει στις ασαφείς, συγκεχυμένες και κυρίως, μη νόμιμες για τα σχολεία εκδηλώσεις, που προγραμμάτισε ο Δήμος μας αυτοβούλως και, μόνο αναστάτωση προκαλούν στη λειτουργία των σχολείων.  Ειρήσθω εν παρόδω διευκρινίζω για μία ακόμη φορά, ότι η σημαία μας εξέρχεται από το σχολείο και συνοδεύεται σε εκδηλώσεις, που προβλέπονται από το άρθρο 4 του ΠΔ 201/98.
Ευχή και ελπίδα μας, του χρόνου η επέτειος, ως τοπική αργία, να εορτασθεί από όλους τους κατοίκους του Νομού μας με κάθε επισημότητα, λαμπρότητα και τιμή.
Με εξαιρετική τιμή
Λεωνίδας Ι. Οικονομίδης

Άρθρο 4 ΠΔ 201/98
Διακοπές- αργίες- εορταστικές εκδηλώσεις
1. Τα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης δεν λειτουργούν:
  • α. Τα Σάββατα και τις Κυριακές
  • β. Την 28η Οκτωβρίου (εθνική εορτή)
  • γ. Τη 17η Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία γίνονται εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου, τον αντιδικτατορικό αγώνα και την Εθνική Αντίσταση, σε όλα σχολεία μέσα στο πρωινό ωράριο εργασίας, στις οποίες παίρνει μέρος όλο το διδακτικό προσωπικό. Όταν η 17η Νοεμβρίου είναι Σάββατο ή Κυριακή οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται την προηγούμενη Παρασκευή.
  • δ. Από 24 Δεκεμβρίου μέχρι και 7 Ιανουαρίου (διακοπές Χριστουγέννων).
  • ε. Την 30η Ιανουαρίου, εορτή των Τριών Ιεραρχών. Την ημέρα αυτή γίνεται εκκλησιασμός και πραγματοποιούνται σχετικές εκδηλώσεις, στις οποίες παίρνει μέρος όλο το διδακτικό προσωπικό. Σε περίπτωση που η 30η Ιανουαρίου είναι Σάββατο ή Κυριακή οι εκδηλώσεις γίνονται την προηγούμενη Παρασκευή τις δύο πρώτες ώρες και το θέμα του εκκλησιασμού ρυθμίζεται μετά από συνεννόηση με τους υπεύθυνους του ιερού ναού, σύμφωνα με την παρ. 9 του άρθρου 13, του παρόντος Π.Δ.
  • στ. Την Καθαρή Δευτέρα
  • ζ. Την 25η Μαρτίου (εθνική εορτή)
  • η. Από τη Μ. Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή της Διακαινησίμου (διακοπές Πάσχα)
  • θ. Την 1η Mαΐoυ
  • ι. Την εορτή του Αγίου Πνεύματος
  • ια. Από 22 Ιουνίου μέχρι και 31 Αυγούστου (θερινές διακοπές)
  • ιβ. Την ημέρα της εορτής του Πολιούχου της έδρας του σχολείου και της τοπικής εθνικής εορτής.
2. Οι εκδηλώσεις για την επέτειο της εθνικής εορτής της 28ης Οκτωβρίου πραγματοποιούνται στις 27 Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία τιμάται και η ελληνική σημαία και για την επέτειο της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου στις 24 του ίδιου μήνα. Σε περίπτωση που η 28η Οκτωβρίου και η 25η Μαρτίου είναι Κυριακή ή Δευτέρα, οι εκδηλώσεις γίνονται την προηγούμενη Παρασκευή.
3. Τα σχολεία παίρνουν μέρος στις παρελάσεις και στο γενικό εορτασμό των εθνικών και τοπικών εορτών, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Νομαρχίας ή της Δημοτικής Αρχής. Ο σημαιοφόρος με τη σημαία του σχολείου και οι παραστάτες παρίστανται στη δοξολογία. Κατά την κρίση του συλλόγου διδασκόντων και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν την ημέρα αυτή μπορεί να γίνει εκκλησιασμός των μαθητών ή αντιπροσωπεία τους να πλαισιώσει το σημαιοφόρο και τους παραστάτες. Οι συνοδοί των μαθητών και οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί για τις παραπάνω εκδηλώσεις ορίζονται με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων. Οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν σε δύο ή περισσότερα σχολεία παίρνουν μέρος στις εκδηλώσεις του ενός μόνο σχολείου, που είναι αυτό στο οποίο έχουν οργανική θέση. Οι αποσπασμένοι και αναπληρωτές παίρνουν μέρος στις εκδηλώσεις του σχολείου στο οποίο διδάσκουν τις περισσότερες ώρες.
4. Έκτακτες εορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ή του οικείου Νομάρχη όταν πρόκειται για εκδήλωση τοπικού ενδιαφέροντος.

Από το προσωπικό μου αρχείο

Ιστορικά στοιχεία από το ημερολόγιο του Χρήστου Τυπάδη, φαρμακοποιού της Χρούπιστας, ο οποίος έζησε τα γεγονότα και τα επιβεβαιώνει ο γιατρός Μιχάλης Τυπάδης στο δικό του ημερολόγιο.
ΠΩΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΕ Η ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ Η ΧΡΟΥΠΙΣΤΑ
"Τμήμα του συντάγματος του ιππικού που είχε απελευθερώσει τη Φλώρινα, διατάχθηκε να προχωρήσει προς κατάληψιν της Καστοριάς. Το τμήμα είχε είκοσι εφτά ιππείς υπό τις διαταγές των ιπιλάρχων Ιωάννη Άρτη, ελευθερωτή της Φλώρινας, Παναγιώτη Νικολαΐδη και του Καστοριανού μακεδονομάχου ανθυπιλάρχου Φιλόλαου Πηχεώνα.
Τις πρωινές ώρες της 10ης Νοεμβρίου το τμήμα αυτό έπιασε τον Απόσκεπο κι ο Άρτης έστειλε μ' ένα χωρικό μήνυμα στο μητροπολίτη Καστοριάς Ιωακείμ Λεπίδη, για να το επιδώσει στον Τούρκο διοικητή της Καστοριάς Μεχμέτ Πασά. Έλεγε ότι, αν σε μια ώρα από την επίδοση δεν παραδοθεί η πόλη στον ελληνικό στρατό, τότε θα αναγκαστεί να την βομβαρδίσει και θα την καταλάβει δι' επιθέσεως με το στρατό των 25.000 ανδρών που την πολιορκεί κι ας ήταν αυτοί μόνον 27...
          Οι Τούρκοι τρομοκρατηθέντες, από τη δυσμενή γι' αυτούς έκβαση του πολέμου, πριν ακόμη λάβουν το μήνυμα, εγκατέλειψαν την πόλη, μεταβάντες στην Κορυτσά.
Έτσι το πρωί της 11ης Νοεμβρίου 1912, ημέρα Κυριακή, του Αγίου Μηνά, η Καστοριά είναι ελεύθερη.Την ίδια μέρα απελευθερώθηκε και η Χρούπιστα (το μετέπειτα Άργος Ορεστικό)."
         Ο Χρήστος Τυπάδης γράφει:
    "Τη αυτή, λοιπόν εσπέραν ανεχώρησεν και ο ενταύθα στρατός, μετά των δικαστικών υπαλλήλων και ότε την πρωίαν της Κυριακής εξήλθομεν, μετ΄απορίας μας δεν εβλέπομεν ουδένα στρατιώτην, καθότι δεν είχομεν γνώσιν εν Καστορία λαβόντων χώραν. Τη αυτή, λοιπόν, ημέρα, 11ην δηλ. του μηνός, ημέραν Κυριακήν και ώρα 7ην ήλθεν και ενταύθα κάποιος ανθυπίλαρχος Ζαχαρακόπουλος, συνοδευόμενος υπό πέντε ιππέων. Τη επομένη δε ενώ ανεμένομεν ελληνικόν στρατόν εκ Καστορίας, ήλθον αντάρται Κρητικοί περί τους 200."
Έτσι περιγράφονται τα γεγονότα για την απελευθέρωση της Μακεδονίας μας και της ιδιαίτερης πατρίδας μας από τον τουρκικό ζυγό.
         
 527 έτη οι Τούρκοι κατείχαν τη Δυτική Μακεδονία. Οι πρόγονοί μας έπραξαν το προς την πατρίδα ιερό τους χρέος. Μας παρέδωσαν μετά από πολλές και μεγάλες θυσίες, μετά από ποταμούς αιμάτων, πατρίδα ελεύθερη. Τιμή και δόξα σε όλους τους επώνυμους αλλά κυρίως τους ανώνυμους, αγωνιστές του 1912.
 Λαός, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, ενωμένοι, οδήγησαν τη χώρα τότε, σε μοναδικές και πρωτοφανείς στρατιωτικές και διπλωματικές επιτυχίες, κάνοντας την Ελλάδα πανίσχυρη. Ας παραδειγματιστούν και οι σημερινοί πολιτικοί ηγέτες,  προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον από το κομματικό και το προσωπικό τους. 
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και του χρόνου με υγεία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου