Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Λειτουργία ΚΕ.Δ.Υ.Υ. Καστοριάς και οι αλλαγές που φέρνει το άρθρο 39 του Ν.4115/2013

   
Από την 9η Ιανουαρίου 2014, στο ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Καστοριάς άρχισε η διαδικασία της αξιολόγησης των μαθητών, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες γνωματεύσεις τους. Λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, με απόφαση της Περιφερειακής Διευθύντριας Βασιλικής Βόντσα, αποσπάστηκαν μερικώς για τρεις μέρες της εβδομάδας, δύο συνάδελφοι ειδικής αγωγής από την Α/θμια εκπαίδευση και δύο συνάδελφοι από τη Β/θμια Εκπαίδευση.
   Μετά από ενημέρωση που είχα από τον προϊστάμενο του ΚΕ.Δ.Υ.Υ. Πάρι Δουλγερίδη, οι αιτήσεις ήταν συνολικά 100 και από τις δύο βαθμίδες. Έως σήμερα, αξιολογήθηκαν δεκαοκτώ (18) μαθητές της Α/θμιας και είκοσι ένας (21) μαθητές από τη Β/θμια
   Η διαδικασία της αξιολόγησης συνεχίζεται κανονικότατα και αν το ΚΕ.Δ.Υ.Υ. είχε στελεχωθεί με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, μέχρι τη λήξη της θα είχε επιτελέσει στο ακέραιο το έργο του. Τώρα, απλά το θέμα είναι χρονικό, διότι ο αριθμός των μαθητών που αξιολογούνται ανά εβδομάδα είναι συγκεκριμένος και δεν μπορεί δεδομένων των συνθηκών να αυξηθεί.
Το ΚΕ.Δ.Υ.Υ. στελεχώνουν οι συνάδελφοι:
1. Πατρώνου Μαρίνα, Ψυχολόγος
2. Ράπτη Ξανθούλα, Κοινωνική λειτουργός
3. Σπυροπούλου Δέσποινα, Δασκάλα
4. Μιχαλίτσης Ελευθέριος, Δάσκαλος
5. Τσόδουλου Θεοδούλα, Φιλόλογος
6. Ταχούλα Ασημούλα, Φυσικός-Χημικός



Κ.Ε.Δ.Δ.Υ. ή Ε.Δ.Ε.Α.Υ.;
 Ποιες αλλαγές φέρνει το άρθρο 39 του νόμου 4115/2013 για την ειδική αγωγή, αλλά από πότε θα εφαρμοσθούν; 
Με το νόμο 4115/13, τα Ειδικά Σχολεία μετατρέπονται σε Κέντρα Υποστήριξης μιας ενότητας σχολικών μονάδων, που ονομάζεται πλέον Σχολικό Δίκτυο Εκπαίδευσης και Υποστήριξης (ΣΔΕΥ) και δημιουργείται με απόφαση του περιφερειακού διευθυντή. Το ΣΔΕΥ, εκτός των άλλων, έχει σκοπό να συντονίζει τις σχολικές μονάδες μέλη του, ώστε να εντάσσουν και να υποστηρίζουν τους μαθητές με αναπηρία και τα αντίστοιχα τμήματα ένταξης και παράλληλης στήριξης.
Για την Καστοριά δημιουργήθηκαν τρία (3) ΣΔΕΥ και περιλαμβάνουν είκοσι (20) συνολικά σχολικές μονάδες Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης.

Σε κάθε σχολική μονάδα δημιουργείται Επιτροπή Διαγνωστικής Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης και Υποστήριξης (ΕΔΕΑΥ), που θα αποτελείται: 
  1. από το διευθυντή, 
  2. τον εκπαιδευτικό Ειδικής Αγωγής του Τμήματος Ένταξης ή της Παράλληλης Στήριξης του σχολείου, 
  3. έναν ψυχολόγο 
  4. κι έναν κοινωνικό λειτουργό από το Κέντρο Υποστήριξης του ΣΔΕΥ. 
Οι αρμοδιότητες της εν λόγω επιτροπής είναι:


  • Η διενέργεια διαγνωστικής εκπαιδευτικής αξιολόγησης.
  •  Η διαμόρφωση προγράμματος διαφοροποιημένης διδασκαλίας.
  •  Η πραγματοποίηση συνεργατικής διεπιστημονικής αντιμετώπισης των δυσκολιών του μαθητή μέσα στη γενική σχολική τάξη.
  •  Η διαμόρφωση προγραμμάτων προσχολικής πρώιμης παρέμβασης σε συνεργασία με παιδιατρικές υπηρεσίες .
  • Η παρακολούθηση της εφαρμογής του εξατομικευμένου προγράμματος εκπαίδευσης για μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
  •  Ο συντονισμός και η παρακολούθηση των δράσεων κοινωνικής στήριξης του μαθητή και της οικογένειάς του.
  • Η υποστήριξη των σχολικών μονάδων κατά τη μετεγγραφή των μαθητών.
  • Η παραπομπή των μαθητών που χρειάζονται γνωμάτευση από το ΚΕΔΔΥ όταν συνεχίζουν , παρά την υποστήριξη στο σχολείο τους, να έχουν δυσκολίες μάθησης ή συμπεριφοράς ή ένταξης στο σχολικό περιβάλλον. Για την παραπομπή απαιτείται η τεκμηριωμένη εισήγηση του συλλόγου των διδασκόντων. Στην παραπεμπτική απόφαση βεβαιώνεται ότι έγιναν όλες οι αναγκαίες υποστηρικτικές παρεμβάσεις από το σχολείο του μαθητή, την ΕΔΕΑΥ και του σχολικούς συμβούλους γενικής εκπαίδευσης και τους συμβούλους ΕΑΕ και συνοδεύεται από έκθεση του ψυχολόγου της ΕΔΕΑΥ σχετικά με το «εκπαιδευτικό – ψυχολογικό προφίλ» του μαθητή και τους τομείς περαιτέρω διερεύνησης και γνωμάτευσης, με βάση την επεξεργασία των δεδομένων κάθε συγκεκριμένης περίπτωσης. Όλες οι περιπτώσεις μαθητών που φοιτούν σε σχολικές μονάδες που έχουν ενταχθεί σε ΣΔΕΥ, καθώς και τα συναφή αιτήματα των γονέων εξετάζονται από το οικείο ΚΕΔΔΥ αποκλειστικά και μόνο κατόπιν παραπομπής της οικείας ΕΔΕΑΥ.
  Συμπερασματικά και συνοπτικά: 
κάθε σχολείο ανήκει σε ένα Σχολικό Δίκτυο Εκπαίδευσης και Υποστήριξης, στο οποίο λειτουργεί Επιτροπή Διαγνωστικής Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης και Υποστήριξης, η οποία αναλαμβάνει στην ουσία το ρόλο των ΚΕΔΔΥ. Στα ΚΕΔΔΥ παραπέμπονται περιπτώσεις κατόπιν πρότασης της ΕΔΕΑΥ.

Μπορείτε να βρείτε εδώ τα ΣΔΕΥ της Δυτικής Μακεδονίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου