Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Γιώργος Κύρτσος: Εκτός οικονομικής πολιτικής το Συμβούλιο της Επικρατείας


πηγή:fb

Εκτός οικονομικής πολιτικής το Συμβούλιο της Επικρατείας

Το Στ’ τμήμα του ΣτΕ αποφάσισε ότι οι μειώσεις των μισθών των καθηγητών ΑΕΙ έγιναν για λόγους δημόσιου συμφέροντος, λόγω της οικονομικής κρίσης, και δεν είναι αντισυνταγματικές. Κατά την άποψη των Συμβούλων Επικρατείας, το Σύνταγμα επιτάσσει ιδιαίτερη μισθολογική μεταχείριση για τα μέλη ΔΕΠ λόγω των καθηκόντων τους, δεν τους παρέχει όμως την προστασία που έχουν οι δικαστικοί λειτουργοί και οι ένστολοι. 
Το θέμα θα εξεταστεί και στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι πιθανότητες όμως δικαίωσης των μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) εμφανίζονται εξαιρετικά περιορισμένες. 
Κατά την άποψή μας πρέπει να ισχύσει η μνημονιακή εισοδηματική πολιτική ανεξάρτητα από τις αποφάσεις του ΣτΕ. Είναι κωμικοτραγικό το θέαμα της κυβέρνησης που προσπαθεί να βρει χρήματα για αυξήσεις και αναδρομικά για τους δικαστικούς λειτουργούς και τους ενστόλους, ενώ από την άλλη πλευρά αυξάνει την πίεση σε βάρος των καθηγητών ΑΕΙ, των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, των γιατρών και των νοσηλευτών του ΕΣΥ. 
Στην περίπτωση που η κυβέρνηση είχε στη διάθεσή της πρόσθετους οικονομικούς πόρους θα έπρεπε να δώσει προτεραιότητα στην Παιδεία και στην Υγεία αντί της Δικαιοσύνης και των Ενόπλων Δυνάμεων. Επειδή βέβαια δεν υπάρχει δυνατότητα χαλάρωσης της εισοδηματικής και της δημοσιονομικής πολιτικής, η πιο σωστή και αποτελεσματική λύση περνάει από την επιβολή των μισθολογικών μειώσεων στη βάση όσων έχουν αποφασιστεί και ανεξάρτητα από τη συνταγματική «προστασία» ορισμένων κατηγοριών δημοσίων υπαλλήλων, η οποία έχει ξεπεραστεί από τις αρνητικές οικονομικές εξελίξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου