Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Η Ευρώπη βράζει

Η Ευρώπη βγαίνει στους δρόμους αντιδρώντας στις πολιτικές λιτότητας. Τον τελευταίο μήνα, εκατομμύρια Ευρωπαίοι από την Πορτογαλία και την Ιρλανδία μέχρι το Βέλγιο και την Ουγγαρία ζητούν αλλαγή πολιτικής. Οι προϋπολογισμοί των υπερχρεωμένων χώρων του Νότου προκαλούν τις αντιδράσεις σε Πορτογαλία και Ελλάδα.
Στην Ελλάδα έχει προκηρυχθεί για αύριο γενική απεργία ενώ χιλιάδες Πορτογάλοι βγήκαν στους δρόμους της Λισαβόνας ανήμερα της έγκρισης του προϋπολογισμού. Τη διαδήλωση διοργάνωσε η Γενική Συνομοσπονδία των Πορτογάλων εργατών. Η πορεία ξεπέρασε σε μήκος τα 12 χιλιόμετρα. Οι πολίτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των σωματείων φώναξαν συνθήματα έξω από το Κοινοβούλιο, ζητώντας τη μείωση της φορολογίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ανάλογη είναι η κατάσταση στο Βέλγιο όπου το πρόγραμμα λιτότητας της νέας βελγικής κυβέρνησης, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και τα συνδικάτα οργανώνουν κινητοποιήσεις. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση προβλέπουν την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έως το 2030 (αντί του 59, κατά μέσο όρο επί του παρόντος) με προσδοκώμενο όφελος 12 δις ευρώ (8 απο την μείωση των δαπανών και 4 μέσω νέων εσόδων).

Στην Ουγγαρία, τουλάχιστον 2000 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Βουδαπέστη κατά του σχεδίου της κυβέρνησης να εθνικοποιήσει τους πόρους των συνταξιοδοτικών ταμείων. Τα αποθεματικά των ταμείων ανέρχονται σε 200 δισεκατομμύρια φιορίνια, δηλαδή περίπου 652 εκατομμύρια ευρώ. Ο σχετικός νόμος θεωρείται ταφόπλακα για τις αποταμιεύσεις περίπου εξήντα χιλιάδων πολιτών.

Μέσω της εθνικοποίησης των αποθεματικών, η κυβέρνηση Όρμπαν επιδιώκει, όπως έκανε και το 2010, να γεμίσει τα κρατικά ταμεία και να διατηρήσει το έλλειμμα κάτω από το όριο του 3%. Σύμφωνα με αναλυτές, αν η Βουλή περάσει το Δεκέμβριο το νομοσχέδιο στην παρούσα μορφή του, πολύ σύντομα όλες οι εταιρείες που διαχειρίζονται τις συντάξεις θα πρέπει να κλείσουν. Υπενθυμίζεται ότι μαζικές διαδηλώσεις έγιναν στην χώρα μετά την απόφαση της Ουγγρικής κυβέρνησης να επιβάλει φόρο στη χρήση του διαδικτύου. Η μαζική αντίδραση ανάγκασε την ουγγρική κυβέρνηση να αποσύρει την σχετική ρύθμιση.

Στην Ιρλανδία, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν πριν μερικές εβδομάδες εξαιτίας της απόφασης της κυβέρνησης να προχωρήσει σε χρεώσεις στους λογαριασμούς του νερού. Οι μαζικές αντιδράσεις ανάγκασαν την κυβέρνηση να ανακοινώσει ότι θα προβεί σε αλλαγές και βελτιώσεις.

Τον Οκτώβριο στην Βρετανία , δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Λονδίνο ζητώντας αυξήσεις στους μισθούς. Τα εργατικά συνδικάτα υποστηρίζουν ότι ενώ το πραγματικό μέσο εισόδημα έχει συρρικνωθεί κατά 50 λίρες την εβδομάδα από το 2008, η κυβέρνηση προσφέρει αυξήσεις κάτω από όριο του 1%, που τρέχει ο πληθωρισμός. Την ίδια στιγμή οι μισθοί των διευθυντικών στελεχών είναι έως και 175 φορές μεγαλύτεροι από τον μέσο μισθό, τουλάχιστον πέντε εκατομμύρια εργαζόμενοι αμείβονται με λιγότερα χρήματα από το ελάχιστο όριο διαβίωσης.

Και φυσικά υπάρχουν οι αντιδράσεις στην Ιταλία με αφορμή τις ρυθμίσεις για τις αλλαγές στα εργασιακή που προωθούσε ο ιταλός πρωθυπουργός κ. Ματέο Ρέντσι αλλά και οι διαδηλώσεις στην Ισπανία.

Πηγή:paratiritis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου