Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Το Βρετανικό Μουσείο δάνεισε ένα από τα γλυπτά του Παρθενώνα

Σε μια πρωτοφανή κίνηση προχώρησε σήμερα το Βρετανικό Μουσείο, δανείζοντας για πρώτη φορά στην ιστορία τους ένα από τα γλυπτά του Παρθενώνα που είχε αφαιρέσει τον 19ο αιώνα ο Λόρδος Έλγιν από την Ακρόπολη, στο Μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης. Την κίνηση αυτή χαρακτήρισε ως προκλητική για τον ελληνικό λαό, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, τονίζοντας ότι τα γλυπτά δεν τεμαχίζονται, δεν δανείζονται και δεν παραχωρούνται.

Ένα ακέφαλο άγαλμα του ποτάμιου θεού Ιλισού εστάλη στην Ρωσία για να εκτεθεί στο Μουσείο Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.

Πρόκειται για ένα από τα κειμήλια που αφαίρεσε ο Λόρδος Έλγιν από την Αθήνα στις αρχές του 19ου αιώνα, γνωστά ως «Ελγίνεια» όπως αναφέρει το BBC.

Η κυριότητα των γλυπτών αυτών, που κάποτε αποτελούσαν μέρος του ναού του Παρθενώνα ηλικία 2,500 ετών, αμφισβητείται από την Ελλάδα, αναφέρει το βρετανικό δίκτυο, που υποστηρίζει ότι ο Λόρδος Έλγιν τα αφαίρεσε παράνομα, ενώ η χώρα βρισκόταν υπό τουρκική κατοχή ως τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και που έκτοτε εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο.

Ο διευθυντής του Μουσείου, Νιλ ΜακΓκρέγκορ, δήλωσε: «Το Βρετανικό Μουσείο είναι ένα μουσείο του κόσμου, για τον κόσμο και τίποτε δεν το αποδεικνύει πιο περίτρανα από ότι ο δανεισμός ενός γλυπτού του Παρθενώνα στο Μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης για την επέτειο των 250 χρόνων του».

Σε ένα μπλογκ για την ιστοσελίδα του μουσείου, έγραψε πως το Βρετανικό Μουσείο άνοιξε τις πύλες του το 1759 και το Ερμιτάζ μόλις πέντε χρόνια αργότερα – καθιστώντας τα «σχεδόν δίδυμα… τα πρώτα μεγάλα μουσεία του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού».

Το Βρετανικό Μουσείο υπήρξε σήμερα «ο πιο γενναιόδωρος δανειστής στον κόσμο» δήλωσε, «κάνοντας πραγματικότητα τα ιδανικά του Διαφωτισμού πως τα σπουδαία πράγματα στον κόσμο πρέπει να εκτίθενται και να μελετώνται, να μοιράζονται και να θαυμάζονται από όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους σε όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες».

«Οι διαχειριστές πάντα πίστευαν πως τέτοια δάνεια θα πρέπει να συνεχίσουν να υφίστανται μεταξύ των μουσείων παρά τις πολιτικές διαφωνίες μεταξύ των κυβερνήσεων», προσθέτοντας «όταν οι συνάδερφοί μας από το Ερμιτάζ ρώτησαν αν θα μπορούσαμε να τους δανείσουμε ένα σημαντικό έκθεμα για τον εορτασμό της 250ης επετείου τους, απαντήσαμε αμέσως θετικά. Και κανένα δάνειο δε θα μπορούσε να σηματοδοτήσει καλύτερα την μακρά φιλία των δύο χωρών, από ένα γλυπτό του Παρθενώνα» τόνισε.

Ο κ. ΜακΓκρέγκορ πρόσθεσε πως ελπίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι «ευτυχής».

«Ελπίζω πως θα είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που ένα τεράστιο κοινό θα μπορεί να θαυμάσει τα μεγάλα επιτεύγματα της αρχαίας Ελλάδας. Άνθρωποι που δεν θα μπορούσαν ποτέ να επισκεφθούν την Αθήνα ή το Λονδίνο, θα μπορούν και στη Ρωσία να αντιληφθούν τα μεγάλα επιτεύγματα του ελληνικού πολιτισμού».

Ερωτηθείς εάν το Βρετανικό Μουσείο θα δάνειζε τα γλυπτά στην Ελλάδα, αν υποσχεθεί πως θα τα επιστρέψει πίσω, δήλωσε πως το μουσείο ήταν πρόθυμο να δανείσει οτιδήποτε από τη συλλογή του αν ήταν κατάλληλο για ταξίδι, αν επρόκειτο να ταξιδέψει σε ένα ασφαλές μέρος από το οποίο αργότερα θα επιστρεφόταν και πάλι στο Βρετανικό Μουσείο. 

Η ελληνική κυβέρνηση μέχρι σήμερα, πρόσθεσε, δεν έχει ζητήσει τίποτε για δανεισμό.

Σαμαράς: Προκλητική η κίνηση του Βρετανικού Μουσείου
«Προκαλεί τον Ελληνικό λαό η απόφαση του Βρετανικού Μουσείου να "δανείσει" ένα από τα γλυπτά του Παρθενώνα σε έκθεση στην Αγία Πετρούπολη» τονίζει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε δήλωσή του με την οποία επισημαίνει ότι «το τελευταίο μέχρι σήμερα Βρετανικό δόγμα περί "αμετακίνητων" γλυπτών του Παρθενώνα παύει να ισχύει. Όπως καταρρίφθηκε με τη λειτουργία του Μουσείου της Ακρόπολης και το άλλο "επιχείρημά" τους, αυτό της έλλειψης ανάλογου χώρου που θα μπορούσε να τα φιλοξενήσει».

Ο πρωθυπουργός σημειώνει επίσης ότι «ο Παρθενώνας και τα γλυπτά του υπήρξαν αντικείμενο λεηλασίας. Η αξία των γλυπτών είναι ανεκτίμητη. Οι Έλληνες είμαστε ταυτισμένοι με την Ιστορία και τον πολιτισμό μας! Τα οποία δεν τεμαχίζονται, δεν δανείζονται και δεν παραχωρούνται!».
ΕΘΝΟΣ.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου