Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

Δράση κτηνιάτρων για τα αδέσποτα

Μόνο στην Αττική, τα αδέσποτα ζώα υπολογίζονται σε 100.000.
kathimerini.gr
Λίνα Γιάνναρου
Μολονότι επίσημα στοιχεία δεν υπάρχουν –ένδειξη κι αυτό της παντελούς έλλειψης πολιτικής γύρω από το θέμα–, υπολογίζεται ότι ο αριθμός των αδέσποτων ζώων αγγίζει το μισό εκατομμύριο σε όλη τη χώρα (ενδεικτικά: 100.000 μόνο στην Αττική, 4.000 στα Χανιά). Ο αριθμός τους αυξάνεται ραγδαία καθημερινά, τα μαθηματικά είναι απλά: Ενα αδέσποτο ζώο έχει μέσο όρο ζωής περί τα τρία χρόνια (σε αντίθεση με το δεσποζόμενο που φτάνει κατά μέσο όρο τα 12-13 χρόνια υπό φυσιολογικές συνθήκες). Μια σκυλίτσα γεννά δύο φορές τον χρόνο, έως και οκτώ κουτάβια τη φορά. Αυτό σημαίνει ότι έως και 16 νέα αδέσποτα βγαίνουν στους δρόμους από ένα και μόνο σκύλο. Εάν η σκυλίτσα είναι τυχερή και ζήσει έξι χρόνια, αυτό μεταφράζεται σε συνολικά 96 κουτάβια. Το ίδιο και με τις γάτες που γεννούν τρεις φορές τον χρόνο, κατά μέσο όρο από 4-6 γατάκια. Αυτό σημαίνει 12-18 γατάκια τον χρόνο από μία και μόνο γάτα, όπερ σημαίνει 84 έως 144 (!) γατάκια στον δρόμο στη διάρκεια της ζωής της. Τα μισά νέα γατάκια και σκυλάκια θα είναι προφανώς θηλυκά, οπότε η ιστορία επαναλαμβάνεται και ο κύκλος συνεχίζει την τροχιά του.

Στη συγκεκριμένη εξίσωση ο άγνωστος χ δεν είναι άλλος από το κράτος που, ελέω κρίσης, διέκοψε κάθε σχετικό πρόγραμμα, εναποθέτοντας την ευθύνη για τη στείρωση και περίθαλψη των αδεσπότων στους δήμους, κίνηση που όλοι ομολογούν ότι δεν λειτούργησε. Μπροστά στο προφανές αδιέξοδο, κάποιοι ανέλαβαν δράση: οι Ελληνες κτηνίατροι. Η νεοσύστατη Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδος (ΕΔΚΕ) είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο που στόχο έχει την προσφορά βοήθειας σε ζώα που έχουν ανάγκη περίθαλψης και κατ’ επέκταση τη μείωση του αριθμού των αδεσπότων. «Κάποια στιγμή σκεφτήκαμε ότι δεν υπήρχε αντίστοιχη εθελοντική ομάδα στην Ελλάδα», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος της ΕΔΚΕ κ. Γιάννης Μπάτσας. «Στην πορεία συνειδητοποιήσαμε ότι η προσπάθεια είναι μοναδική παγκοσμίως». Οπως λέει, τα ζώα που κυκλοφορούν στους δρόμους υποφέρουν από ασθένειες που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με την απαραίτητη φροντίδα, ενώ η ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή τους επιβαρύνει τόσο την υγεία τους όσο και τη ζωή των τοπικών κοινωνιών.

Σύμφωνα με τους κτηνιάτρους που απαρτίζουν την ΕΔΚΕ, ένας σκύλος που δεν έχει εμβολιαστεί και δεν έχει λάβει αντιπαρασιτική αγωγή, ενώ συγχρόνως καταπίνει απόνερα και τρέφεται με σκουπίδια και τρωκτικά, μπορεί να μεταφέρει λοιμώξεις και παρασιτικούς παράγοντες οι οποίοι μεταδίδονται και στον άνθρωπο, όπως ο εχινόκοκκος, η σαλμονέλλα, οι ασκαρίδες, η λύσσα, η λεπτοσπείρωση. Λοιμώδεις και παρασιτικές ασθένειες μπορούν να μεταδοθούν από πληθυσμό αδεσπότων σε πληθυσμό δεσποζόμενων σκύλων, όπως το καλαζάρ και η ερλιχίωση.

Οι εθελοντές κτηνίατροι που φτάνουν τους 150 αναλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τον εμβολιασμό, την αποπαρασίτωση, την ηλεκτρονική ταυτοποίηση και τη στείρωση των αδεσπότων, ενώ αναλόγως προχωρούν σε αιματολογικές εξετάσεις και χειρουργικές επεμβάσεις αποκατάστασης τραυμάτων. Ηδη έχουν ολοκληρώσει 15 αποστολές σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, έχοντας στειρώσει πάνω από 1.000 ζώα. Οπως διευκρινίζει ο κ. Μπάτσας, η δράση της ΕΔΚΕ επεκτείνεται και στην περίθαλψη άγριων ειδών της ελληνικής πανίδας, αλλά και στον άνθρωπο, μέσω προγραμμάτων στα Παιδικά Χωριά SOS, στις φυλακές Κορυδαλλού, κ.α. Ενδιαφέρον έχει η βοήθεια που παρέχουν στους αστέγους μέσω της συνεργασίας με τη ΜΚΟ Praksis. «Κάθε πρώτη Παρασκευή του μήνα πηγαίνουμε μαζί με τους εθελοντές της οργάνωσης και κάνουμε εμβολιασμούς και εξετάσεις αίματος στα ζώα των αστέγων. Ολη τους η ζωή είναι το ζώο τους, η σχέση είναι πολύ δυνατή. Είναι σημαντικό γι’ αυτούς να είναι καλά»...
Έντυπη Έκδοση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου