Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

3 στους 50 στήριξαν Παυλόπουλο στην Κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ

 huffingtonpost.gr
Έντονο παρασκήνιο για τον ΣΥΡΙΖΑ και την ενότητα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του είχε η χθεσινοβραδινή ψηφοφορία στη Βουλή με την οποία εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Προκόπης Παυλόπουλος. Τα νεύρα ήταν τεντωμένα, καθώς στην πολύωρη συνεδρίαση της ΚΟ την Τρίτη από τους περίπου 50 βουλευτές που μίλησαν μόλις 3 υποστήριξαν την υποψηφιότητα Παυλόπουλου!
Ωστόσο δεν είχε τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας και επιβολής ποινών σε όσους ήθελαν να ψηφίσουν «παρών». Αν και οι αντιδράσεις ήταν ανεξάρτητες από την πολιτική «καταγωγή», οι πιο έντονες αντιδράσεις ήταν από βουλευτές που προέρχονται από τη ΔΕΑ, την ΚΟΕ και την Αριστερή Πλατφόρμα.
Μέχρι και λίγη ώρα πριν από την ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υπήρχαν συναντήσεις, για παράδειγμα ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς είδε στο γραφείο του στη Βουλή την Ραχήλ Μακρή που είχε εκφράσει ενστάσεις – νωρίτερα η βουλευτής είχε πάει στο γραφείο της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου. Τελικά η Ρ. Μακρή ψήφισε και μετά έκανε δήλωση στην οποία σημείωνε με νόημα πως «όλοι όσοι επιλέγονται για θεσμικές θέσεις της ελληνικής πολιτείας οφείλουν να ενστερνίζονται και να συμβάλουν στην εθνική προσπάθεια ανάκτησης της αξιοπρέπειας ενός λαού, που τόσα χρόνια σήκωσε το βάρος ανούσιων πολιτικών και αδιέξοδων επιλογών». Αυτό που καθόρισε την στάση της Ρ. Μακρή ήταν «η διασφάλιση του υπέρτερου σκοπού».
Σε αντίθεση με την «αποστολή Ραχήλ», η «αποστολή Γαϊτάνη» εστέφθη με μερική αποτυχία. Η βουλευτής της Θεσσαλονίκης, που προέρχεται από την ΔΕΑ (συνιστώσα συνεργαζόμενη με την Αριστερή Πλατφόρμα»), απουσίασε από την ψηφοφορία, καθώς ο Αντώνης Νταβανέλος δεν μπόρεσε να την μεταπείσει. Ήταν «πολιτική επιλογή», εξηγούσε στέλεχος που συμμερίζεται τις απόψεις της για την υποψηφιότητα Παυλόπουλου. Η ίδια η Ι. Γαϊτάνη παραδέχθηκε ότι δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία «γιατί για λόγους συνείδησης και πολιτικής παράδοσης αδυνατούσα να υποστηρίξω με ψήφο την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ». Το πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ «δεν πιστεύω ότι είναι δυνατόν να υπηρετηθεί μέσα από συναινετικές σχέσεις με το κόμμα της ΝΔ και τα πολιτικά στελέχη από τον χώρο της Δεξιάς», εκτιμά.
Το κλίμα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνουν και οι δηλώσεις βουλευτών που ψήφισαν τον Πρ. Παυλόπουλο, αλλά «με μισή καρδιά» ανταποκρινόμενοι στην κρισιμότητα της περιόδου.
Η βουλευτής Ελένη Σωτηρίου (μέλος της ΠΓ, προερχόμενη από την ΚΟΕ, που ανήκει στην πλειοψηφία) δήλωσε ότι η επιλογή Παυλόπουλου «δεν είναι μια σωστή επιλογή» και έπρεπε να υπάρξει επιλογή με βάση το μήνυμα των εκλογών στις 25 Γενάρη, το οποίο «ήταν μήνυμα καταδίκης και απόρριψης του παλιού πολιτικού προσωπικού, μήνυμα τιμωρίας του καταρρέοντος μνημονιακού συστήματος».
«Η μεγάλη αλλαγή που ποθεί ο λαός μας δεν βρίσκει δικαίωση στην επιλογή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας στελέχους (ανεξαρτήτως των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του) από το πολιτικό προσωπικό που για χρόνια βρίσκεται στο προσκήνιο και κυβέρνησε την χώρα», υποστήριξε ο βουλευτής Δημήτρης Κοδέλας (επίσης προερχόμενος από την ΚΟΕ).
Και ο βουλευτής Κώστας Λαπαβίτσας, που είναι γνωστό ότι θέλει έξοδο από το ευρώ, εκτίμησε ότι «ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έπρεπε να αντιπροσωπεύει τη στροφή προς τα αριστερά, την απόρριψη των Μνημονίων και την απέχθεια προς το παλιό κατεστημένο».
Σημειώνεται πως ο βουλευτής Γιάννης Μιχελογιαννάκης, που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ (είχε εκλεγεί το 2009 και ήταν τότε υποστηρικτής του Γ. Παπανδρέου), δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία, έχοντας στείλει επιστολές με τις οποίες τόνιζε ότι πάσχει από βαρύτατη λοίμωξη του αναπνευστικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου