kathimerini.gr
Η τύχη τουλάχιστον 180.000 ασφαλισμένων που αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν μέσα στην επόμενη 5ετία, κάνοντας χρήση ειδικών ή μεταβατικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, «παίζεται» στο Brussels Group.
Πρόκειται για τον κύριο όγκο από τους συνολικά 280.000 εργαζομένους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, που βάσει μιας σειράς νόμων μπορούν να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα από τα γενικά όρια ηλικίας των 62 για μειωμένη και 67 για πλήρη σύνταξη, όπως ισχύουν για όλους τους υπόλοιπους ασφαλισμένους.
Η Αθήνα, παρά τις μεγάλες διαφορές που καταγράφονται με τους πιστωτές, αισιοδοξεί ότι στις Βρυξέλλες θα πετύχει συμφωνία καλύτερη από αυτή που περιέγραφε το email Χαρδούβελη. Είναι ενδεικτικό ότι η τελική πρόταση που κατατέθηκε στους εκπροσώπους των πιστωτών αφορά την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από το 2020 και έως το 2025, με προστασία των θεμελιωμένων δικαιωμάτων. Αν και στις αποσκευές της η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», έχει και το σενάριο για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από το 2016, σταδιακά και έως το 2022, μετά από διαπραγματεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του αρμόδιου υπουργείου και του Μαξίμου, επικράτησε η άποψη πως αυτό θα αποτελέσει την ύστατη λύση, καθώς δεν μπορεί η ελληνική πρόταση να είναι χειρότερη από το email Χαρδούβελη.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που θα επιδιωχθεί είναι η προστασία των θεμελιωμένων δικαιωμάτων (για να αποφευχθεί η μαζική έξοδος 100.000 ασφαλισμένων με θεμελιωμένα δικαιώματα), ενώ μάχη θα δοθεί και για την εξαίρεση από τις αυξήσεις ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, για τους εργαζομένους σε βαρέα επαγγέλματα και τις τρίτεκνες μητέρες ανηλίκων. Ανάλογα με το πότε θα εφαρμοστεί τελικά η αύξηση των ορίων ηλικίας, θα κλειδώσει και ο βηματισμός προσαρμογής. Εάν δηλαδή οι αλλαγές επιβληθούν από το 2016, είναι πολύ πιθανό τα όρια ηλικίας να αυξάνονται σταδιακά, έξι μήνες ανά έτος. Αν οι αλλαγές ισχύσουν μετά το 2020, θεωρείται βέβαιο ότι οι αυξήσεις θα γίνουν γρηγορότερα, με πιθανότερο σενάριο την αύξηση ενός έτους κάθε χρόνο.
Ενοποιήσεις
Κοινός τόπος με τους πιστωτές φαίνεται πως υπάρχει όσον αφορά στις ενοποιήσεις Ταμείων. Η αρχή θα γίνει με λειτουργικές ενοποιήσεις. Ηδη, έχει κατατεθεί πρόταση 10 σημείων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι ενοποιήσεις μηχανογραφικών και πληροφοριακών συστημάτων, η κοινή είσπραξη εισφορών, ενιαία κλιμάκια ελέγχων για την εισφοροδιαφυγή, κωδικοποίηση της ασφαλιστικής νομοθεσίας κ.λπ. Παράλληλα, θα περιγράφεται ο οδικός χάρτης προκειμένου να υπάρξουν και οργανωτικές ενοποιήσεις, με στόχο –ύστερα από διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς– να οδηγηθούμε στη δημιουργία τριών Ταμείων (μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου