Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Νέοι φόροι μέχρι τελικής οικονομικής πτώσης

Μετά τα τύμπανα του πολέμου κατά της Ε.Ε. και των πιστωτών που ακούστηκαν την περασμένη Τρίτη, ήρθε την Τετάρτη η θεαματική και προς το παρόν θεωρητική στροφή του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα προς τον οικονομικό ρεαλισμό και την οικονομική προσαρμογή. Η κυβερνητική ηγεσία κινείται σε επίπεδο θεωρητικών διατυπώσεων και επικοινωνιακών εντυπώσεων μέχρις ότου αποφασίσει ποια ακριβώς στρατηγική θα ακολουθήσει.

του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Κύρτσου

 

Δημοσιονομική απόσταση

Σε περίπτωση που ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του αποφασίσουν υπέρ της συνεννόησης με τους Ευρωπαίους εταίρους και πιστωτές, θα πρέπει να καλύψουμε τεράστια δημοσιονομική απόσταση για να φτάσουμε σε συμφωνία. Σε διάστημα τριών μηνών η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατάφερε να σπάσει την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας που είχε δημιουργηθεί με φοβερές θυσίες του ελληνικού λαού επί κυβέρνησης Σαμαρά και να μετατρέψει το μικρό πρωτογενές πλεόνασμα που άφησε πίσω της η προηγούμενη κυβέρνηση σε σημαντικό και διευρυνόμενο πρωτογενές έλλειμμα.

Η κυβέρνηση Σαμαρά δεν μπόρεσε, πιεζόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ και τις εσωτερικές αντιφάσεις της, να πάρει τα τελικά μέτρα, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, τα οποία θα μας έβγαζαν οριστικά από το μνημόνιο και προς τις διεθνείς αγορές. Η κυβέρνηση Τσίπρα καλείται τώρα να πάρει μέτρα που είναι διπλάσια ή και τριπλάσια από δημοσιονομική άποψη.

Επαναλαμβάνει το λάθος των προηγούμενων κυβερνήσεων και δίνει την έμφαση στην αύξηση των φορολογικών βαρών αντί για τη μείωση των δημόσιων δαπανών. Είναι μάλιστα τέτοιος ο ζήλος με τον οποίο διορίζουν οι κυβερνητικοί υπεύθυνοι τα κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ σε θέσεις ευθύνης της δημόσιας διοίκησης και του ευρύτερου δημόσιου τομέα της οικονομίας μαζί με τους συγγενείς και τους φίλους τους, ώστε είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα αυξηθούν οι δημόσιες δαπάνες στο άμεσο μέλλον.

Διάφορα συμφέροντα εξυπηρετούνται με τον πιο ασύδοτο τρόπο σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος, το νομοθετικό έργο της κυβερνητικής πλειοψηφίας χαρακτηρίζεται από τροπολογίες βολέματος και τακτοποίησης με σημαντικό δημοσιονομικό κόστος, ενώ στο όνομα του αντιμνημονιακού αγώνα διορίζονται ξανά στο Δημόσιο όλοι οι απολυθέντες και αμείβονται πλουσιοπάροχα συνδικαλιστές και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης που είδαν τις αποδοχές τους να μειώνονται στο πλαίσιο της αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ο συνδυασμός νέας μεγάλης αύξησης της φορολογίας και κομματικής και διαπλεκόμενης χαλάρωσης της δημοσιονομικής διαχείρισης θα πάει ακόμα πιο πίσω την εθνική οικονομία, ενώ θα έχει τεράστιο κόστος για την ίδια την κοινωνία.

   
Φορολογική καταιγίδα

Το πρώτο σημαντικό μέτρο που φαίνεται να υιοθετεί η κυβέρνηση Τσίπρα είναι η αύξηση του ΦΠΑ μέσω της επιβολής ενιαίου συντελεστή που θα προσδιοριστεί στο 16%-18%. Υποτίθεται ότι με τη νέα διαχείριση του ΦΠΑ τα ετήσια έσοδα θα αυξηθούν κατά 3 δισ. ευρώ μέχρι το 2016, συμβάλλοντας στην κάλυψη του 40%-50% της δημοσιονομικής τρύπας που έχει δημιουργηθεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ απέκτησε πολιτικό κεφάλαιο καταγγέλλοντας τις «άδικες» μνημονιακές αυξήσεις του ΦΠΑ και ακολουθεί την ίδια μέθοδο σε πολύ δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες. Τα στελέχη του έδωσαν μάχες για να μην καταργηθεί το ειδικό καθεστώς που ισχύει σε πολλά νησιά του Αιγαίου και να μην επιβληθούν υψηλοί συντελεστές ΦΠΑ στην εστίαση και στα τουριστικά επαγγέλματα. Με τις αποφάσεις που διαρρέει στα ΜΜΕ το οικονομικό επιτελείο, η κυβέρνηση Τσίπρα κινείται σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση.

Σύμφωνα με την έκθεση των καθηγητών Γιαννίτση και Ζωγραφάκη, ένα από τα βασικά λάθη στην εφαρμογή του μνημονίου είναι ότι οι κυβερνήσεις, αντί να μειώσουν τις δημόσιες δαπάνες πλήττοντας το πελατειακό κράτος, προτίμησαν να αυξήσουν τις φορολογικές επιβαρύνσεις, ειδικά για τους μη προνομιούχους συμπολίτες μας. Η νέα αύξηση του ΦΠΑ μέσω της υιοθέτησης ενιαίου συντελεστή οδηγεί και πάλι στην άδικη υπερφορολόγηση των μη προνομιούχων, προκειμένου να επιδοτηθεί το κομματικό, πελατειακό κράτος του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

Το πρώτο τρίμηνο του 2015 έσπασε η αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας. Αυτό σημαίνει ότι η επιβολή πρόσθετων φορολογικών βαρών μπορεί να ενισχύσει τα φαινόμενα ύφεσης και μπορεί να μην αποδώσει τα αναμενόμενα 3 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση στο νέο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον.

Εάν διαπιστωθεί, που είναι και το πιθανότερο, ότι σε διάστημα 3-4 μηνών τα φορολογικά έσοδα αποκλίνουν από τους νέους μνημονιακούς στόχους, τότε θα ανοίξει ξανά η συζήτηση για την επιβολή… διορθωτικών μέτρων.

 

Μέτρα βιτρίνας

Η λαϊκή κατανάλωση και η πραγματική οικονομία θα επιβαρυνθούν από την αύξηση του φορολογικού φορτίου μέσω του ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ. Για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους η κυβέρνηση Τσίπρα προσπαθεί να στείλει το μήνυμα ότι θα πληρώσουν και αυτοί που ζουν πολυτελώς ή είναι πλούσιοι.

Έτσι, οι «εγκέφαλοι» του οικονομικού επιτελείου σκέφτονται να επιβάλουν νέο τέλος διανυκτέρευσης 3%-5% σε πολυτελή καταλύματα στα νησιά του Αιγαίου, πρόσθετο φόρο 3% επί του τζίρου σε μπαρ, νυχτερινά κέντρα και πολυτελή εστιατόρια στα νησιά του Αιγαίου, υποχρεωτική χρήση πιστωτικών καρτών σε νησιά με πάνω από 3.000 κατοίκους και για συναλλαγές άνω των 70 ευρώ, φόρο πολυτελείας 6% σε κοσμηματοπωλεία, ακριβά είδη ρουχισμού και έργα τέχνης, αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης από 10% στο 13% για Ι.Χ. μεγάλου κυβισμού και σε πολυτελή ακίνητα.

Τα παραπάνω μέτρα κινούνται μεταξύ φάρσας και τραγωδίας. Προκαλούν ειρωνικά σχόλια, γιατί τα περισσότερα κυκλώματα της νύχτας κινούνται εκτός φορολογικού συστήματος και φυσικά η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει με την αύξηση της φορολογίας σε ύλη που δεν φορολογείται. Από τη χρήση πιστωτικών καρτών θα πρέπει να εξαιρεθεί το 55% των δανειοληπτών που έχουν «κόκκινα» καταναλωτικά δάνεια και γι’ αυτό έχουν χάσει το δικαίωμα χρήσης των καρτών τους. Τα συνολικά προσδοκώμενα έσοδα από αυτού του είδους τις πρωτοβουλίες είναι μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και δεν καλύπτουν επικοινωνιακά την επιβάρυνση των 3 δισ. ευρώ που προγραμματίζεται μέσω ΦΠΑ για τους μη προνομιούχους συμπολίτες μας. Οι πρόσθετοι φόροι και τα τέλη, πέρα από το ότι δεν θα φέρουν δημοσιονομικό αποτέλεσμα, συμβάλλουν στην υπονόμευση του τουριστικού πλεονεκτήματος των νησιών του Αιγαίου σε όφελος των ανταγωνιστών τους και ειδικά του τουρκικού τουρισμού.

 

Διπλό χτύπημα

Εκτός από την αύξηση στον ΦΠΑ η κυβέρνηση Τσίπρα ετοιμάζει και ένα διπλό φορολογικό χτύπημα για τα νοικοκυριά και τα μεσαία προς υψηλά εισοδήματα. Προετοιμάζει την κατάργηση όλων των φορολογικών απαλλαγών και την καθιέρωση ενιαίου αφορολόγητου ορίου και ενιαίας κλίμακας φορολογίας φυσικών προσώπων, ώστε να εισπραχθούν από το 2015 επιπλέον έσοδα ύψους 300-400 εκατ. ευρώ.

Περιγράφονται επίσης σαν φορολογικοί εχθροί του λαού όσοι έχουν ετήσια εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ και πολύ περισσότερο άνω των 50.000 ευρώ, οι οποίοι θα κληθούν να συμβάλουν στην αύξηση των εσόδων μέσω μια αυξημένης εισφοράς αλληλεγγύης. Για να περιοριστεί η διαμαρτυρία της λεγόμενης μεσαίας τάξης που ψήφισε μαζικά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, διαρρέεται αρμοδίως ότι θα επιβληθεί επιπλέον φορολογία στα εισοδήματα και την περιουσία των 500 πλουσιότερων συμπολιτών μας.

Με βάση το αρχικό πρόγραμμα, πηγαίναμε για πρωτογενές πλεόνασμα 3% το 2015, αλλά οι διαπραγματευτές του ΣΥΡΙΖΑ θέλησαν να μας προστατέψουν από τις υπερβολικές απαιτήσεις των πιστωτών και γι’ αυτό αγωνίζονται για το ψαλίδισμα του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5% του ΑΕΠ. Επειδή όμως ο συνδυασμός πολιτικής ιδιοτέλειας και οικονομικής ανοησίας που χαρακτηρίζει την ηγεσία της κυβέρνησης έχει ήδη μετατρέψει το πλεόνασμα που αναφέραμε σε πρωτογενές έλλειμμα που μπορεί να φτάνει και το 2% του ΑΕΠ, θα υπερφορολογηθούμε με τον αξιοπερίεργο τρόπο που σας περιέγραψα.
 free-sunday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου