Του Γιώργου Κύρτσου
Η προσέγγιση του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα με τους Ευρωπαίους εταίρους ανοίγει το δρόμο σε μία συμφωνία που θα φέρει ενδιαφέρουσες πολιτικές ανακατατάξεις. Η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ καλείται να επιλέξει μεταξύ ρήξης και εκλογικής αποδυνάμωσης ή συμβιβασμού και σχετικής περιθωριοποίησης στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης. Η επιρροή της θα σταματήσει να είναι ισχυρή όποιο δρόμο και να επιλέξει.
Εάν προχωρήσει σε ρήξη με τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ θα υποχρεωθεί σε μια δύσκολη γι' αυτήν εκλογική αναμέτρηση που θα αποδείξει ότι οι δυνάμεις της είναι σχετικά περιορισμένες. Εάν δεν αντιδράσει στη συμφωνία θα υπονομεύσει την επιχειρηματολογία της και θα περιορίσει δραστικά τη δυνατότητα παρέμβασής της για τη διαμόρφωση των εξελίξεων.
Η συμφωνία προβλέπεται να προκαλέσει ανακατατάξεις και στο εσωτερικό της ΝΔ. Η ηγεσία είναι υποχρεωμένη να οργανώσει την επόμενη ημέρα σε διαφορετική βάση. Πρέπει να αποφύγει τον πειρασμό μιας εύκολης και λαϊκίστικης αντιπολίτευσης που θα δώσει παράταση στο λεγόμενο αντιμνημόνιο και να αναζητήσει δυναμικά στελέχη, ικανά να εκφράσουν με τον καλύτερο τρόπο τη νέα περίοδο της πολιτικής ζωής. Διαφορετικά, η ηγεσία θα κινδυνεύσει να ξεπεραστεί από τις εξελίξεις.
Σημαντικές αποφάσεις θα υποχρεωθούν να πάρουν και τα μικρότερα κόμματα. Το Ποτάμι αναμένεται να επενδύσει ευρωπαϊκά και να προσφέρει μία κεντροαριστερή πολιτική «γέφυρα» στον κ. Τσίπρα. Οι ΑΝΕΛ θα επιχειρήσουν να συμβιβάσουν την αντιμνημονιακή τους ρητορεία με τη σκλήρυνση της μνημονιακής πολιτικής που εφαρμόζεται. Tο ΠΑΣΟΚ καλείται να ισορροπήσει μεταξύ ευρωπαϊκής προοπτικής και κοινωνικής κριτικής με οριακά δημοσκοπικά ποσοστά. Μόνο η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ δεν χρειάζεται να αλλάξουν τίποτα στη στρατηγική τους γιατί συμμετέχουν, παρά τις τεράστιες αντιθέσεις τους, στο μέτωπο της ολοκληρωτικής απόρριψης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου