Ἁγία ἔνδοξε ὁσιομάρτυς Παρασκευή, χάριζε καί σʼ ἐμᾶς δύναμη καί ὑπομονή, γιά νά δίνουμε πάντοτε καί παντοῦ μαρτυρία Χριστοῦ!
Ο ανακαινισμένος και περικαλλής Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής |
Με λαμπρότητα και επισημότητα εορτάστηκε σήμερα Κυριακή 26 Ιουλίου, η πολιούχος και προστάτης του Άργους Ορεστικού Αγία Παρασκευή, παρουσία πολλών πιστών.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τον Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το απόγευμα Χοροστατούντος του Μητροπολίτη Καστοριάς κ.κ.Σεραφείμ και πλειάδος Ιερέων.
Ανήμερα της Αγίας Παρασκευής, πλήθος κόσμου κατέκλυσε τον πλήρως ανακαινισμένο εξωτερικά και πανέμορφο ναό, για να παρακολουθήσει την αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Μετά το πέρας αυτής, ακολούθησε πάνδημη λιτανεία της Ιεράς εικόνας της Αγίας στους κεντρικούς δρόμους της κωμοπόλεώς μας με τις καμπάνες να ηχούν χαρμόσυνα.
Σχεδόν όλοι οι Έλληνες, σήμερα γιορτάζουν…
Από την Κομοτηνή της ακριτικής μας Θράκης μέχρι τους Μολάους της ιστορικής Λακωνίας, και από τη Δρόπολη της Β. Ηπείρου μέχρι τη Γεροσκήπου στην Κύπρο. Αλλά και ο Λαγκαδάς Θεσσαλονίκης, το Λαύριο Αττικής, η Χαλκίδα, ο Δομοκός, οι Σοφάδες και τα Τέμπη και πολλά ακόμη χωριά και μοναστήρια της πατρίδας μας.
Η ιερή εικόνα της Αγίας στον ιερό ναό μας |
Ποια ήταν
Η Αγία Παρασκευή γεννήθηκε στη Ρώμη στα χρόνια του αυτοκράτορα Αντωνίνου (138 - 160 μ.Χ.). Ήταν κόρη των ευσεβών Χριστιανών, Αγάθωνα και Πολιτείας, οι οποίοι φρόντισαν για την χριστιανική αγωγή της, όπως είχαν υποσχεθεί στο Θεό στην περίπτωση που θα τους έδινε ένα παιδί. Επειδή το παιδί γεννήθηκε ημέρα Παρασκευή έλαβε αυτό το όνομα.
Μετά το θάνατο των γονέων της, η Παρασκευή μοίρασε όλη την περιουσία της στους φτωχούς και ανέπτυξε ιεραποστολική δραστηριότητα στην Ρώμη και στα περίχωρα της πόλης, κηρύσσοντας το λόγο του Χριστού. Η δράση της προκάλεσε τον ειδωλολάτρη αυτοκράτορα Αντωνίνο, ο οποίος την συνέλαβε και της υποσχέθηκε υλικά αγαθά στην περίπτωση που θα θυσίαζε στα είδωλα. Βλέποντας όμως πως η Αγία παρέμενε σταθερή στην πίστη της, την υπέβαλε στο βασανιστήριο της πυρακτωμένης περικεφαλαίας, το οποίο υπέμεινε με καρτερικότητα. Τότε ο Αντωνίνος διέταξε και την έβαλαν σε ένα λέβητα με καυτό λάδι και πίσσα. Επειδή όμως είδε την Αγία άθικτη, πλησίασε το πρόσωπο του στον λέβητα - καθώς δεν μπορούσε να εξηγήσει πώς η αγία είχε μείνει ανέπαφη - για να δοκιμάσει αν πράγματι είναι καυτό, και αμέσως τυφλώθηκε. Η Αγία με προσευχή έδωσε στον Αντωνίνο το φως του, με αποτέλεσμα να πιστέψει στο Χριστό ή κατ' άλλους να σταματήσει τους διωγμούς εναντίον τους. Ελευθέρωσε πάντως την Αγία Παρασκευή, η οποία συνέχισε να κηρύττει το Ευαγγέλιο σε άλλα μέρη, μέχρι που έφτασε στην Ελλάδα.
Στα Τέμπη ένας ειδωλολάτρης άρχοντας την υπέβαλε σε φρικτά βασανιστήρια, τα οποία υπέμεινε καρτερικά, για να τελειωθεί με δια αποκεφαλισμού θάνατο.
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ
Όαση δροσιάς, ο αύλειος χώρος του ναού μας Το μοναδικό συντριβάνι στην κωμόπολή μας! |
Κατά την παράδοση, στην θέση όπου σήμερα υπάρχει ο ναός της Αγ. Παρασκευής υπήρχε κατά την εποχή του Βυζαντίου η Μονή των Αρμονιανών με καθολικό στο όνομα της Αγ.Παρασκευής. Εδώ διατελεί εξόριστος και πεθαίνει ο πατριάρχης Φώτιος ο α’.
Μετά την κατάκτηση της περιοχής από τους Οθωμανούς και την εγκατάσταση σ’ αυτήν μουσουλμανικών πληθυσμών ο ναός μετατράπηκε σε τζαμί, το γνωστό μέχρι το 1925 Τζουμά Τζαμί (Παρασκευής Τζαμί). Ήταν ένα από τα τέσσερα τεμένη που υπήρχαν στην τουρκοκρατούμενη Χρούπιστα. Το πίσω μέρος του Τζαμιού αναφέρεται πως ήταν τόπος ταφής μουσουλμάνων.
Μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών και την αποχώρηση από τη Χρούπιστα των μουσουλμάνων, με τη βοήθεια των τοπικών αρχών και κυρίως του βουλευτή Ιωάννη Ζάχου χορηγείται από το αρμόδιο υπουργείο η άδεια για την ανέγερση ιερού ναού.
Κυριακή 5 Οκτωβρίου 1925 κατατέθηκε ο θεμέλιο λίθος από τον μητροπολίτη Καστορίας Ιωακείμ Λεπτίδη.
Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 1931 τελούνται τα εγκαίνια του Ιερού Ναού από τον ίδιο μητροπολίτη.
Επί μητροπολίτου Καστορίας Δωροθέου μετά από την διεξαγωγή εράνων κτίζεται στον περίβολο του ναού πνευματικό κέντρο, το οποίο και ανακαινίζεται αργότερα με τη συμβολή του Δημάρχου Μιχαήλ Ζάχου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου