Στο τέλος, τάχα "διαφωνώντας", θα τα… βρουν
Την ίδια στιγμή που ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, αρνήθηκε να συμμετάσχει στο Συμβούλιο, το μήνυμα από τους κυρίους Πλακιωτάκη, Θεοδωράκη και την κυρία Γεννηματά είναι ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν θα πρέπει να αναμένουν πως θα λάβουν τη συναίνεσή τους.
Πλακιωτάκης: «Ο κ. Τσίπρας με την κίνησή του αυτή, παρά τη νωπή λαϊκή εντολή που έχει, δηλώνει την αδυναμία του να κυβερνήσει και να υλοποιήσει τις ψεύτικες υποσχέσεις, που έδωσε προ διμήνου στον ελληνικό λαό» επισήμανε σε δήλωσή του ο κ. Πλακιωτάκης και πρόσθεσε: «Η Νέα Δημοκρατία, ως σοβαρό και υπεύθυνο κόμμα, θα ανταποκριθεί στο θεσμικό της ρόλο και εγώ ως Πρόεδρός της, θα παραβρεθώ στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών».
Με ξεκάθαρο τρόπο, ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθαρίζει: «Η συμμετοχή μου όμως, δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως στήριξη στα τερτίπια και τους τακτικισμούς του κ. Τσίπρα».
Φώφη: Δεν συζητάω για το ασφαλιστικό
«Αν ήθελες να μας ενημερώσεις για το ασφαλιστικό θα μπορούσες να το κάνεις στη Βουλή με προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση ή στην ΟΚΕ (Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή). Γι' αυτό και δεν θα συμμετάσχω σε τέτοια συζήτηση» είπε κατά πληροφορίες η κυρία Γεννηματά στον κ. Τσίπρα αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα αποχωρήσει από την Σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών όταν η συζήτηση πάει στο Ασφαλιστικό.
«Ως φαίνεται ο κ. Τσίπρας αντιμέτωπος με τα αδιέξοδα που ο ίδιος δημιούργησε, αναζητά συνενόχους. Δεν θα τους βρει σε εμάς. Εμείς θέλουμε την Εθνική Συνεννόηση και το αποδείξαμε όταν έπρεπε να σωθεί η χώρα και να αποφευχθεί το Grexit. Ο κ. Τσίπρας πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων αυτό το κεκτημένο με τις εκλογές».
Κατά πληροφορίες, ο πρωθυπουργός προσπάθησε να μεταπείσει την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ επιχειρηματολογώντας ότι το ασφαλιστικό είναι ένα θέμα που αφορά τις μέλλουσες γενιές, για να του απαντήσει η κυρία Γεννηματά ότι και η Παιδεία είναι εθνικό θέμα αλλά - όπως τον επέκρινε - ο κ. Τσίπρας έσπευσε να κάνει αλλαγές με τον... Μπαλτά και χωρίς να έχει προηγηθεί συνεννόηση.
Θεοδωράκης: «Οι μέχρι τώρα αποφάσεις της κυβέρνησης σε μια σειρά τομείς, όπως η Δικαιοσύνη, η Παιδεία και στο Προσφυγικό συνιστούν αρνητικά δείγματα γραφής στο πεδίο της συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων», σχολίασε ο επικεφαλής του Ποταμιού και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό του είπε: «Ούτε εσύ, ούτε οι υπουργοί σας δεν έχετε δείξει ως τώρα ότι θέλετε τον ειλικρινή διάλογο και τη συνεννόηση».
Ο επικεφαλής του Ποταμιού διευκρίνισε ότι θα προσέλθει στη σύσκεψη «για να ακούσουμε την κυβέρνηση», ενώ είπε στον πρωθυπουργό ότι «για μας προέχει η αλλαγή του εκλογικού νόμου που μπορεί να αποτελέσει το πρώτο δείγμα γραφής προς την κατεύθυνση της συνεννόησης».
K.K.E: «Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να πάρει μέρος σε ένα διάλογο-παρωδία, που έχει στόχο να κάνει το λαό συνένοχο στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και κεφαλαίου και σε μέτρα, όπως είναι η διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, που αποτελούν αιτία πολέμου για το εργατικό-λαϊκό κίνημα. Η όποια συζήτηση και η κατάθεση των προτάσεων των πολιτικών κομμάτων, κάλλιστα μπορεί να γίνει στα πλαίσια των διαδικασιών της Βουλής. Καμία συναίνεση, καμία ανοχή. Ο λαός να ορθώσει το ανάστημα του, να οργανώσει την πάλη του, για να παρεμποδίσει τα βάρβαρα μέτρα, να ανατρέψει τελικά το ίδιο το σύστημα, που φέρνει κρίσεις, φτώχεια, ανεργία και πολέμους»,
Βασίλης Λεβέντης: εάν διαπιστώσω πως υπάρχει σημαντική σύγκλιση απόψεων ως προς την εφαρμογή των 9 «προαπαιτουμένων», τότε είμαι θετικός στο να δώσω ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση Τσίπρα βάση χρονοδιαγραμμάτων, χωρίς να ζητάω σε αντάλλαγμα κάποιο υπουργείο, ή κυβερνητική θέση.
Χαρακτηριστικά ο Βασίλης Λεβέντης δήλωσε πως «δεν θέλω να γίνω τσόντα σαν τον Καμμένο».
Τα 9 σημεία είναι:
1. Για την απόλυση από τη Βουλή υπαλλήλων που προσλήφθηκαν προκλητικά ως συγγενείς νυν και τέως βουλευτών.
2. Για την επιστροφή στις υπηρεσίες όπου οργανικά ανήκουν, κάθε αποσπασμένου του δημοσίου, με ελάχιστες εξαιρέσεις.
3. Για τη μείωση κατά 50% του μισθού όλων των αιρετών (από Πρόεδρο Δημοκρατίας, Πρωθυπουργό, υπουργούς, βουλευτές, δημάρχους, περιφερειάρχες, μητροπολίτες κ.α.)
4. Για την κατάργηση κάθε σύνταξη πέραν της μιας και την αφομοίωση όλων των συντάξεων σε μια, που δεν θα υπερβαίνει τα 1500 ευρώ.
5. Για την αυστηρή απαγόρευση σε κάθε συνταξιούχο που λαμβάνει σύνταξη άνω των 1000 ευρώ μηνιαίως, να εργάζεται.
6. Για τον μέσω ειδικού σχεδίου εντοπισμό, με αναδρομή σε βάθος 10ετίας έρευνα, όλων των αργόμισθων του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ, και την απόλυσή τους, ώστε και το Δημόσιο να καθαρίσει και να επιβραβευτούν οι ευσυνείδητοι δημόσιοι υπαλληλοι.
7. Για την κατάργηση συντάξεων όλων των χρηματισάντων σε όλα τα κρατικά αξιώματα αιρετών.
8. Για την κατάργηση όλων των συντάξεων των εύπορων Ελλήνων με ορισμό ως ορίου προς τούτο, το εισόδημα από άλλες πηγές να είναι 3000 ευρώ μηνιαίως και άνω.
9. Για τον ορισμό αμέσως του αριθμού των βουλευτών στους 200 από την επόμενη βουλή και την απαγόρευση να είναι βουλευτής κάποιος για περισσότερα από 12 έτη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου