Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

«Όχι» σε όλα


e-typos.com
Όταν αποφάσισε να απαντήσει στο μουσουλμάνο αρθρογράφο Αχμάντ Ελντίν για το Ισλάμ, δεν τσιγκουνεύτηκε τις λέξεις. Για την ακρίβεια, έγραψε 8.248 (!) λέξεις σε άψογο πολυτονικό σύστημα, μετατρέποντας κάτι που ξεκίνησε ως απλή επιστολή σε πολυσέλιδο μανιφέστο. Ο χειμαρρώδης μητροπολίτης Πειραιώς και Φαλήρου Σεραφείμ δεν φείδεται ούτε στον προφορικό του λόγο, αλλά ούτε και στην υπερβολή των λόγων του. Ουκ ολίγες φορές τα τελευταία χρόνια έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων, με τις ακραίες τοποθετήσεις και τους ακόμα πιο ακραίους χαρακτηρισμούς του.

ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ συμβίωσης είναι το πιο πρόσφατο πεδίο μάχης στο οποίο ενεπλάκη και το οποίο προκάλεσε την ηχηρή απουσία της πολιτειακής ηγεσίας από τον εορτασμό των Θεοφανίων στον Πειραιά. Δεν είναι δε σε καμία περίπτωση το μοναδικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι εκτός από τους ομοφυλόφιλους, έχει στο παρελθόν εξαπολύσει πύρινους λόγους εναντίον των προγαμιαίων σχέσεων (καταλήγουν σε διαζύγια), του στοματικού έρωτα (προκαλεί καρκίνο του στόματος), της αμερικανικής κυβέρνησης (χρηματοδοτεί τις gay pride), αλλά και της γιόγκα (ινδουιστική βλασφημία). 

ΕΠΙΣΗΣ, έχει προκαλέσει την μήνιν του ισραηλιτικού κόσμου με τις κατά καιρούς αντισημιτικές δηλώσεις του, έχει προσφύγει στο ΣτΕ κατά της ανέγερσης τζαμιού στον Ελαιώνα και έχει χαρακτηρίσει «εξαίσια πτώματα» τα κόμματα Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ επειδή ψήφισαν το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Από την ιερή σταυροφορία του δεν γλιτώνει κανείς. Ούτε καν ο Οικουμενισμός που έχει «μήτρα τη Μασονία» και «έχει αιχμαλωτίσει με αλυσίδες και δεσμά όλες σχεδόν τις τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες και τις Ιεραρχίες τους, οι οποίες λατινοφρονούν». Μπροστά σε αυτά, βεβαίως, φαίνεται επιεικώς ανώδυνη η περίφημη επιστολή προς τη βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας με την οποία της ζητούσε να αφαιρέσει τον τίτλο του σερ από τον «υπήκοο Ελτον Τζον»…

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ του 59χρονου ιεράρχη βρέθηκε και η Χρυσή Αυγή, αν και έπρεπε να αποκαλυφθεί η παγανιστική πτυχή του μορφώματος για να βγάλει καταδικαστική ανακοίνωση εναντίον της. «Η πρόσφατος τραγική δολοφονία στην όμορφη περιοχή του Κερατσινίου ενός νέου φερέλπιδος ανθρώπου (σ.σ.: του Παύλου Φύσσα) αποτελεί απότοκο της φρικώδους ανωτέρω καταγγελλομένης παγανιστικής ιδεοληψίας», απεφάνθη, αποκόπτοντας έτσι τις γέφυρες με το κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου.

ΓΙΑ ΠΑΓΑΝΙΣΜΟ, βεβαίως, έχει κατηγορήσει και τη «δικαιοπρακτική», όπως την ονομάζει, οικογένεια του Αλέξη Τσίπρα, χωρίς να διστάζει να χαρακτηρίζει «φανατική δωδεκαθεΐστρια» την Περιστέρα Μπαζιάνα, επειδή βάφτισαν τα παιδιά τους με τελετή ονοματοδοσίας και όχι με χριστιανική βάπτιση. Αυτό είχε γίνει, βέβαια, τον Ιούλιο του 2013, αλλά ήταν κάτι που εύκολα κατάπιε για χάρη του προεκλογικού του αγώνα ο Αλέξης Τσίπρας. Ετσι, τον Ιανουάριο του ’15 παρέστη στην τελετή του Αγιασμού των Υδάτων στον Πειραιά σαν να μην είχε προηγηθεί τίποτα… 

Ο ΣΚΛΗΡΟΠΥΡΗΝΙΚΟΣ ιεράρχης που λέει σε όλα «Οχι» προκαλεί προβληματισμό και στους κόλπους της Ιεραρχίας. Αν και μερίδα μητροπολιτών φέρεται να συντάσσεται με τις συντηρητικές απόψεις του, ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος φροντίζει να είναι μετριοπαθής και συγκρατημένος στις δημόσιες δηλώσεις του. Αρκετοί, μάλιστα, ερμήνευσαν την απόφασή του να επιλέξει την παραλία του Φλοίσβου για τον Αγιασμό των Υδάτων, αντί του πρώτου λιμανιού της χώρας ή της Δεξαμενής όπου παρευρέθησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός, ως μια ξεκάθαρη τήρηση απόστασης ασφαλείας από τον Σεραφείμ.

ΠΑΝΤΩΣ, ΚΑΝΕΙΣ δεν αμφισβητεί τη μόρφωση του μητροπολίτη Πειραιώς, κατά κόσμον Χρήστου Μεντζελόπουλου, ο οποίος μιλά άπταιστα αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά, έχει σπουδάσει Νομική και Θεολογία και έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, γραμματέας των Συνοδικών Δικαστηρίων της Εκκλησίας της Ελλάδος, έχει εκτελέσει καθήκοντα εκκλησιαστικού ανακριτή, ενώ έχει υπηρετήσει ως βοηθός επίσκοπος στη Βόρειο και τη Νότιο Αυστραλία. Κανείς δεν αμφισβητεί επίσης το πλούσιο κοινωνικό έργο της Μητρόπολης Πειραιώς, όπου σιτίζονται καθημερινά 6.500 άνθρωποι.

ΚΡΑΤΗΣΑΜΕ για το τέλος τον αστικό μύθο που τον θέλει να φορά καουμπόικες μπότες κάτω από τα ράσα. Τελικά, ούτε αστικός ούτε μύθος είναι. Το ομολογεί ο ίδιος («Παραπολιτικά»): «Ξέρετε, από μικρός έδινα ιδιαίτερη προσοχή στο βάδισμά μου. Ηθελα να είναι βαρύ και σταθερό. Ανδροπρεπές. Δεν μπορούσα να περπατάω με παντοφλέ παπούτσια. Οπότε, το μουστάκι και το παπούτσι είναι κληρονομιά από τα Καλάβρυτα, από όπου και κατάγομαι. Σε άλλες εποχές, θα φορούσα σίγουρα τσαρούχι»…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου