Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Οι μαθητές αφήνουν τα σχολεία για να πιάσουν δουλειά


Του Γιώργου Λυκουρέντζου
Η κρίση έδιωξε φέτος σχεδόν 18.000 μαθητές από τα Γυμνάσια και τα Λύκεια
Σύμφωνα με τα Παραπολιτικά, δραματική επίπτωση στον αριθμό των παιδιών που κάθε χρόνο εγκαταλείπουν το σχολείο προκαλεί η οικονομική κρίση, με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, που αποκαλύπτουν σήμερα τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», να δείχνουν ότι μόνο το τρέχον σχολικό έτος ήδη 17.880 μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων σε όλη τη χώρα άφησαν το σχολείο. Οι επιστήμονες εκτιμούν πως στο τέλος του σχολικού έτους ο αριθμός αυτός ενδέχεται να φτάσει τους 30.000 μαθητές.
Τα στοιχεία έφτασαν στη Βουλή έπειτα από ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Θ. Καράογλου και επιβεβαιώνουν έναν από τους χειρότερους κινδύνους της κρίσης. Το ότι δεκάδες χιλιάδες παιδιά κάθε χρόνο αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το σχολείο για να βγουν στην αγορά εργασίας και να εξασφαλίσουν τα προς το ζην για την οικογένειά τους.
Οπως προκύπτει από τους πίνακες που διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, το μεγαλύτερο πρόβλημα παρατηρείται στην Γ’ Τάξη του Γυμνασίου, καθώς χιλιάδες μαθητές αποφασίζουν να μην ολοκληρώσουν ούτε την υποχρεωτική εκπαίδευση, ενώ ειδικά φέτος η τάξη με τη μεγαλύτερη «διαρροή» μαθητών ήταν η Β’ Λυκείου. Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί. Μόνο το τρέχον σχολικό έτος, 2.479 μαθητές δεν συνέχισαν τη φοίτηση στην Α’ Γυμνασίου, 1.842 στη Β’ Γυμνασίου, 4.305 στη Γ’ Γυμνασίου, ενώ στα λύκεια της χώρας 2.861 μαθητές εγκατέλειψαν την Α’ Λυκείου, 5.682 τη Β’ Λυκείου και 711 μαθητές τη Γ’ Λυκείου. Σύνολο: 17.880 μαθητές.

ΑΥΞΗΣΗ

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Συνηγόρου του Παιδιού, το συνολικό ποσοστό των μαθητών που δεν συνεχίζουν τη φοίτηση κυμαίνεται στο 4%-4,5% και, παρά το γεγονός ότι δεν μπορεί να συγκριθεί με τη δεκαετία του ’80, όταν άγγιζε το 20%, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ανησυχητική αύξησή του - ενδεικτικό και αυτό της απότομης φτωχοποίησης της κοινωνίας στα χρόνια των Μνημονίων.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι και το στοιχείο ότι τα υψηλότερα ποσοστά σχολικής «διαρροής» παρατηρούνται σε ακριτικές περιοχές, όπως ο Εβρος, η Ροδόπη και τα Δωδεκάνησα, όπου το ποσοστό των μαθητών που εγκαταλείπουν το σχολείο είναι αρκετά πάνω από τον μέσο όρο. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που διαβίβασε στη Βουλή το υπουργείο Παιδείας, στον Εβρο, το ποσοστό των μαθητών της Α’ Γυμνασίου που εγκατέλειψαν φέτος το σχολείο ανέρχεται σε 6,78%, στη Ροδόπη σε 5,69%, στην Ξάνθη σε 5,60%, ενώ αρκετά υψηλό είναι και το ποσοστό «διαρροής» στην ίδια τάξη στη Μαγνησία, με 5,6%.

Εξίσου ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για την Γ’ Γυμνασίου, τάξη η οποία θεωρείται κομβική για το υπουργείο Παιδείας, καθώς με αυτήν ολοκληρώνεται η υποχρεωτική εκπαίδευση. Και εκεί πρωταθλήτριες είναι ακριτικές και νησιωτικές περιοχές. Το μεγαλύτερο ποσοστό παρατηρείται στα Δωδεκάνησα, όπου το 8,55% των μαθητών δεν ολοκλήρωσαν το Γυμνάσιο. Το 8,25% των μαθητών εγκατέλειψε τη Γ’ Γυμνασίου στη Ροδόπη, το 7,54% στη Λευκάδα και το 7,05% στο Κιλκίς. Για το υπουργείο Παιδείας μεγάλος πονοκέφαλος είναι και το αντίστοιχο ποσοστό στην Αττική, το οποίο είναι ανησυχητικό τόσο λόγω του απόλυτου αριθμού μαθητών που εγκατέλειψαν το σχολείο όσο και γιατί είναι υψηλότερο συγκριτικά με προηγούμενα χρόνια.Συγκεκριμένα, μόνο φέτος στο Λεκανοπέδιο της Αττικής εγκατέλειψαν τη Γ’ Γυμνασίου 1.546 μαθητές σε σύνολο 31.382, με το ποσοστό να ανέρχεται στο υψηλότατο για το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας 4,93%.

Τα αντίστοιχα ποσοστά παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση και στα Επαγγελματικά Λύκεια. Υπάρχουν νομοί στους οποίους η «διαρροή» μαθητών από όλες τις τάξεις ξεπερνά το 15% και σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζει, ειδικά στην Α’ και τη Β’ Λυκείου, το 20%.

Τα χαμηλότερα ποσοστά σχολικής διαρροής εντοπίζονται σε Πέλλα, Φλώρινα, Σάμο, Καρδίτσα και Κοζάνη, ενώ, σύμφωνα με στοιχεία του Συνηγόρου του Παιδιού, περίπου 30.000 παιδιά, στην πλειονότητά τους ηλικίας 15-17 ετών, αναγκάζονται κάθε χρόνο να εγκαταλείψουν το σχολείο.

Εγγραφές και ενίσχυση για τη σίτιση

Τα ανησυχητικά στοιχεία για τη σχολική «διαρροή» έχουν σημάνει κόκκινο συναγερμό στο υπουργείο Παιδείας, το οποίο ενημερώνει τη Βουλή ότι προτίθεται να αναλάβει άμεσα δράσεις για την ανακοπή της αυξητικής ροής του φαινομένου. Μεταξύ άλλων, υπενθυμίζει ότι η φοίτηση είναι υποχρεωτική, εφόσον ο μαθητής δεν έχει συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας του, και προσθέτει ότι ο νόμος προβλέπει την τιμωρία όποιου έχει την επιμέλεια του ανηλίκου και παραλείπει την εγγραφή του ή την εποπτεία του ως προς τη φοίτηση.

Στην απάντησή του προς τον κ. Καράογλου, ο κ. Φίλης δεν διστάζει να συνδέσει το φαινόμενο της μαθητικής «διαρροής» με ευρύτερα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα και κοινωνικές ανισότητες, με το υπουργείο να δίνει μεγάλη σημασία στην ένταξη προσφύγων και ετερογενών μαθητών.«Προκειμένου να συμβάλουμε στην ομαλή ένταξη του ετερογενούς μαθητικού πληθυσμού της χώρας στο σχολικό περιβάλλον, δίνεται η δυνατότητα σε μαθητές από ξένα σχολεία να εγγράφονται σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οποτεδήποτε στη διάρκεια του διδακτικού έτους, αφού προσκομίσουν τίτλο ή βεβαίωση σπουδών του ξένου σχολείου στο οποίο φοιτούσαν»,αναφέρει ο κ. Φίλης.

Τέλος, γνωστοποιεί ότι, λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας και προκειμένου να αποτραπεί «διαρροή» από μαθητές που βγαίνουν στην αγορά εργασίας για τα προς το ζην, το υπουργείο έχει προχωρήσει στην έκδοση των απαραίτητων εγκυκλίων για την ενίσχυση μαθητών που αντιμετωπίζουν προβλήματα σίτισης.
 Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου