Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Είδος προς εξαφάνιση… οι γεννήσεις

Οι γεννήσεις μειώνονται, οι νέες και οι νέοι εγκαταλείπουν την Ελλάδα μας και οι κυβερνώντες ενάμιση χρόνο τώρα διαπραγματεύονται, χωρίς να αισχύνονται αλλά και να ανησυχούν για το μέλλον των Ελλήνων και της πατρίδας μας
Αυτός είναι ύπνος! παίδαρος για "ρούφηγμα"...
iatronet.gr
Στα χρόνια του μνημονίου, δηλαδή από το 2010 μέχρι σήμερα, οι γεννήσεις στη χώρα μας συρρικνώθηκαν κατά 28.000. Οι εκτιμήσεις για φέτος είναι ότι θα πέσουν κάτω από τις 92.000.
Κατά 107.000 περίπου μειώθηκαν οι γεννήσεις στην Ελλάδα από το 1932 μέχρι σήμερα. Απίστευτο και όμως αληθινό! Το 1932, οι γεννήσεις στη χώρα ήταν 199. 243, ενώ οι εκτιμήσεις για φέτος είναι ότι θα πέσουν κάτω από τις 92.000 από 92.100 που ήταν πέρυσι. Όσον αφορά τα χρόνια του μνημονίου, δηλαδή από το 2010 μέχρι σήμερα, οι γεννήσεις συρρικνώθηκαν κατά 28.000.
Στοιχεία που επιβεβαιώνει υψηλόβαθμο στέλεχος σε μία από τις πιο γνωστές ιδιωτικές μαιευτικές κλινικές στη χώρα, αναφέροντας ότι πριν το 1980 οι μειώσεις των γεννήσεων οφείλονταν σε πληθώρα παραγόντων, με βασικότερο τη μεγαλύτερη θνησιμότητα λόγω του πολέμου, των ασθενειών για τις οποίες δεν είχαν βρεθεί τα κατάλληλα φάρμακα, στην πλημμελή εφαρμογή κανόνων υγιεινής, στην οικονομική ανέχεια κ.λπ. Η πτώση των γεννήσεων μεταξύ 1980 με 2000, υπογραμμίζει η πηγή μας, θα μπορούσε να αποδοθεί στο νέο μοντέλο μικρότερης οικογένειας που άρχισαν να επιλέγουν τα νεότερα ζευγάρια, αποκτώντας το πολύ έως δύο παιδιά.
Μοντέλο που κατά τον ίδιο, έχει στενέψει ακόμη περισσότερο σήμερα, με πολλές οικογένειες να μετρούν έναν απόγονο. Όμως, συνεχίζει, η σημαντική πτώση των γεννήσεων την τελευταία εξαετία οφείλεται στην κρίση, με δεδομένο ότι οι Έλληνες έγιναν φτωχότεροι κατά 40% μεταξύ του 2008 και του 2015. Γεγονός που σημαίνει ότι τα νεαρά ζευγάρια, το τελευταίο πράγμα που μπορούν να σκεφτούν είναι να κάνουν παιδιά.
Το θέμα είναι ότι η κατάσταση αυτή, επισημαίνει παράγοντας από τον κλάδο της υγείας, έχει φέρει όλα τα ιδιωτικά μαιευτήρια της χώρας στα όριά τους. Αφενός, διότι ο ανταγωνισμός έχει αυξηθεί, αφετέρου διότι οι επιχειρηματίες λόγω της κρίσης έριξαν τις τιμές πάνω από 50%.
Σημειώνεται, ότι ενώ μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 2000 υπήρχαν τρία ιδιωτικά μαιευτήρια στην Αθήνα, το Λητώ, το Μητέρα και το ΙΑΣΩ, στη διαδρομή προστέθηκαν στην ιδιωτική περίθαλψη οι μονάδες ΡΕΑ (αυτόνομη) και η Γαία (ανήκει στον όμιλο του Ιατρικού), ενώ στο Δημόσιο υπήρχε το Έλενα και προστέθηκε πτέρυγα γεννήσεων στο Αττικό.
Την ίδια στιγμή, οι ιδιωτικές μονάδες, στην προσπάθειά τους να αντέξουν τον ανταγωνισμό και σε συνδυασμό με την κρίση, αναγκάστηκαν να μειώσουν το κόστος του τοκετού σε ποσοστό ακόμη και πάνω από 50%. Χαρακτηριστικά, το 2008 το κόστος ενός τοκετού σε ένα δίκλινο δωμάτιο ήταν από 2.500 ευρώ μέχρι και 3.000 ευρώ, ενώ σήμερα κυμαίνεται από 1.000 ευρώ μέχρι και 1.700 ευρώ. Στις μειώσεις αυτές έρχεται να προστεθεί το σχεδόν ανύπαρκτο νοσήλιο από τον ΕΟΠΥΥ, καθώς, το καθαρό έσοδο που απομένει για το ιδιωτικό μαιευτήριο είναι 51 ευρώ (την ημέρα).
Κάποτε, λένε πηγές της αγοράς, οι γεννήσεις σε ένα ιδιωτικό μαιευτήριο αντιστοιχούσαν σε πάνω από το 60% του τζίρου του. Σήμερα έχει πέσει στο 50% -με περαιτέρω πτωτικές τάσεις- και το υπόλοιπο χωρίζεται στα γυναικολογικά χειρουργεία (40%) και στις διαγνωστικές εξετάσεις(10%).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου