Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Το ποτάμι: Ένας χρόνος Capital Controls

karditsa24.gr
Ήταν λίγες μέρες πριν επιβληθούν τα Capital Controls όταν ο Σταύρος Θεοδωράκης ζητούσε από τον Αλέξη Τσίπρα να φέρει μια συμφωνία πριν κλείσουν οι τράπεζες. Αντίστοιχα ο Πρωθυπουργός γελούσε και μάλιστα κάποια στιγμή ρώτησε τον επικεφαλής του Ποταμιού: «Και τι έγινε αν κλείσουν οι τράπεζες;». Η απάντηση τελικά ήταν απλή: Θα καταρρεύσει η οικονομία. Όπως και έγινε. Κλείνοντας ένα χρόνο από την επιβολή των capital controls ας θυμηθούμε μερικά highlight.

Τι έλεγαν ο Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ για τα Capital Controls:

Από το βράδυ της Κυριακής 28 Ιουνίου του 2015, όταν ο Αλέξης Τσίπρας με τηλεοπτικό του διάγγελμα κοινοποιούσε αυτό που γνώριζαν ήδη όλοι οι Έλληνες, την εισαγωγή στη ζωή μας των capital controls, η αυτή «σύντομη παρένθεση» όπως είχε χαρακτηριστεί τότε από τους κυβερνώντες, παραμένει… ανοιχτή, καθώς σε όλες τις περιπτώσεις οι «προβλέψεις» τους έχουν πέσει έξω. Χαρακτηριστικά παραδείγματα:

-Τον Σεπτέμβρη του 2015 ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του τόνισε ότι «χοντρικά πιστεύω πως στις αρχές του 2016 θα τελειώσουν τα capital controls».

-Ο ίδιος o Πρωθυπουργός, τον περασμένο Δεκέμβρη, μιλώντας στους «Financial Times» είχε αναφέρει ότι «η χώρα θα άρει όλα τα εναπομείναντα capital controls έως τον Μάρτιο».

-Στις 6 Οκτωβρίου του 2015 η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1 δήλωνε: «Τέλος στα capital controls από τις αρχές του 2016».

-Στις 14 Ιουλίου του 2015, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης είχε -μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg- εκφράσει την «πολιτική» άποψη ότι η άρση των capital controls «μπορούσε να συμβεί πιθανόν σε δύο μήνες».

-Στο ίδιο κλίμα ήταν και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, στις 21/10/2015 όταν ανέφερε ότι «εκτιμούμε πως πριν από το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2016, θα έχει ολοκληρωθεί η άρση των περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές».

-Την επομένη της επιβολής των capital controls ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, μιλώντας στην τηλεόραση του Mega δήλωνε ότι «η κατάσταση θα έχει εξομαλυνθεί έως την Τρίτη και οι τράπεζες θα ανοίξουν».

-Στις 18 Ιουνίου 2015 ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης μιλώντας στο Mega δήλωνε: «Δεν υπάρχει περίπτωση για capital controls».

Οι συνέπειες των καταστροφικών Capital Controls

Ένας χρόνος συμπληρώνεται αύριο από την επιβολή των capital controls και οι απώλειες στην ελληνική οικονομία αποτιμώνται σε χιλιάδες λουκέτα, πτώση της ανταγωνιστικότητας, μείωση των εξαγωγών, αλλά και φυγή καταθέσεων από το τραπεζικό σύστημα άνω των 121,5 δισ. ευρώ.

Αυτές είναι μερικές από τις επιπτώσεις των capital controls:

-Σημειώθηκε πτώση εξαγωγών κατά 11,7%, ύφεση 1,3%, αποεπένδυση κατά 2,7%, πτώση της κατανάλωση κατά 4,3% και μείωση του δείκτη οικονομικού κλίματος.

-Τα λουκέτα από την επιβολή των capital controls έως και σήμερα ανήλθαν σε 25.990.

-Κατεγράφη μείωση της ίδρυσης νέων επιχειρήσεων κατά περίπου 3.000, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

-Η Ελλάδα απώλεσε έξι θέσεις στη 56η θέση στην ανταγωνιστικότητα μεταξύ 61 χωρών.

– Το πρωτοφανές κύμα εκροών που σημειώθηκε από τον Νοέμβριο του 2014 και τερμάτισαν τα capital controls τον Ιούνιο του 2015, έστειλε στο «στρώμα» καταθέσεις περίπου 45 δισ. ευρώ από τις τράπεζες.

-Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών συνολικά, υπολογίζεται ότι κόστισε στο Δημόσιο και στον Έλληνα φορολογούμενο περί τα 30 δισ. ευρώ, καθώς τόσα έχει βάλει το Δημόσιο στις τράπεζες, χρήματα τα οποία ουσιαστικά έχουν εξαϋλωθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου