Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016

ΠΟΕΔΗΝ: Σκηνικό κατάρρευσης στα νοσοκομεία

Ποιος ακούει πάλι τον ευέξαπτο και οξύθυμο  υφυπουργό υγείας!

kathimerini.gr
Κλινικές που κλείνουν λόγω έλλειψης προσωπικού, ιατρικά μηχανήματα που «έχουν φάει τα ψωμιά τους» και τίθεται σε τακτά χρονικά διαστήματα εκτός λειτουργίας λόγω βλαβών, κλειστές κλίνες εντατικής θεραπείας και χειρουργικές αίθουσες, ρεπό προσωπικού που οφείλονται από το 2013 συνθέτουν το σκηνικό κατάρρευσης του ΕΣΥ. Και τα νέα στοιχεία που συνέλεξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) καταδεικνύουν την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι δημόσιες μονάδες Υγείας ύστερα από έξι χρόνια συνεχούς υποχρηματοδότησης και «παγώματος προσλήψεων». Τα προβλήματα είναι πολλά και έντονα τόσο στα νοσοκομεία του κέντρου όσο και της περιφέρειας και μόνο στις καλύτερες περιπτώσεις το ποσοστό των ακάλυπτων θέσεων στις μονάδες του ΕΣΥ «περιορίζεται» στο 40%.

Τα ευρήματα

Ενδεικτικά είναι τα ευρήματα της νέας «αξονικής» του ΕΣΥ που δημοσιοποίησε χθες η ΠΟΕΔΗΝ. Ειδικότερα, όπως καταγγέλλει η ομοσπονδία, στο Γενικό Κρατικό Αθηνών το 40% των οργανικών θέσεων σε όλες τις υπηρεσίες είναι ακάλυπτο, καταγράφονται τραγικές ελλείψεις σε τραυματιοφορείς, σε εργαστηριακούς γιατρούς και σε γιατρούς του χειρουργικού και παθολογικού τομέα, ενώ συγχωνεύονται κλινικές για να λάβει πέντε ημέρες άδεια το προσωπικό το καλοκαίρι. Ο ένας εκ των δύο αξονικών τομογράφων είναι εκτός λειτουργίας για μεγάλα χρονικά διαστήματα και τα δύο ειδικά ακτινοσκοπικά μηχανήματα δεν λειτουργούν, με αποτέλεσμα οι εξετάσεις να γίνονται στον ιδιωτικό τομέα. Στο Θριάσιο, σχεδόν οι μισές οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού είναι κενές, όπως και στο Κοργιαλένειο Μπενάκειο ΕΕΣ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, στον Ερυθρό Σταυρό, εάν δεν προσληφθούν άμεσα ορθοπεδικοί γιατροί, θα κλείσει η κλινική, καθώς οι εναπομείναντες βγαίνουν στη σύνταξη. Επιπλέον, το 70% των οργανικών θέσεων διοικητικού προσωπικού είναι κενές. Από το σύνολο των οργανικών θέσεων του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Αθηνών, οι 390 είναι ακάλυπτες και, από αυτές, οι 240 ανήκουν σε νοσηλευτές, ενώ στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» κενές είναι οι 350 από τις 650 θέσεις νοσηλευτικής υπηρεσίας, οι 72 θέσεις από τις 114 διοικητικής υπηρεσίας και οι 80 θέσεις από τις 155 τεχνικής υπηρεσίας.

Στο «Παπαγεωργίου» Θεσσαλονίκης καταγράφονται 400 κενά σε γιατρούς (135), νοσηλευτικό προσωπικό (198), διοικητικούς (35), παραϊατρικό προσωπικό (30) και τεχνικούς. Οι 10 από τις 20 κλίνες ΜΕΘ είναι κλειστές, όπως και οι οκτώ από τις 14 χειρουργικές αίθουσες. Το Νοσοκομείο Φλωρίνης είναι ακάλυπτο σε εφημερίες από παιδίατρο 23 ημέρες τον μήνα, ενώ εδώ και ενάμιση χρόνο έχει κλείσει η ορθοπεδική κλινική. Στο νοσοκομείο υπηρετούν δύο αναισθησιολόγοι, εκ των οποίων ο ένας αποσπάται εντός των ημερών. Ελλειψη παιδιάτρων καταγράφονται και στο Νοσοκομείο Νάουσας, όπου η αντίστοιχη κλινική «κλείνει» (δεν εφημερεύει) 15 ημέρες τον μήνα για τον λόγο αυτόν –κλειστή είναι και η μαιευτική κλινική λόγω έλλειψης γιατρών–, αλλά και στο Νοσοκομείο Κορίνθου, όπου εδώ και ένα χρόνο έχει κλείσει η παιδιατρική κλινική. Τον μισό μήνα είναι κλειστή σε εφημερίες και η ουρολογική κλινική του νοσοκομείου.

«Τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας, το ΕΚΑΒ είναι υπό διάλυση», σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ, που επιτίθεται για άλλη μία φορά στον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα και στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τονίζοντας ότι «σύντομα θα κληθούν να απολογηθούν για την καταστροφή του ΕΣΥ».

Υπό διάλυση και τα κέντρα υγείας

Στην «εντατική» έχουν οδηγήσει η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση και πολλά κέντρα υγείας, που ειδικά τους θερινούς μήνες καλούνται να αντεπεξέλθουν σε αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών υγείας.
Οπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), το Κέντρο Υγείας Νεμέας εξυπηρετεί 5.000 κατοίκους με μόλις δύο γιατρούς και μία νοσηλεύτρια, χωρίς μικροβιολογικό και ακτινολογικό εργαστήριο και χωρίς ασθενοφόρο. Το Κέντρο Υγείας Κιάτου δεν διαθέτει τεχνικό για τη συντήρηση, ενώ το 80% των οργανικών του θέσεων είναι ακάλυπτο. Στην παράκτια ζώνη της Ηπείρου, το Κέντρο Υγείας Πάργας εφημερεύει μόνον τις μονές ημέρες του μήνα με έναν παθολόγο. Στο Κέντρο Υγείας Καναλακίου υπηρετεί ένας παθολόγος μόνο δύο ημέρες την εβδομάδα, αφού τις υπόλοιπες καλείται να καλύψει το Νοσοκομείο Πρέβεζας. Το Κέντρο Υγείας Μαργαριτίου δεν κάνει εφημερίες. Κλείνει στις τρεις το μεσημέρι. Και το Κέντρο Υγείας Θεσπρωτικού προμηθεύεται υλικά με δωρεές από εμποροβιοτέχνες και πολίτες. Συχνά γίνονται έρανοι μεταξύ του προσωπικού για την αγορά υλικών όπως γάζες.

Η ΠΟΕΔΗΝ παρομοιάζει και τη λειτουργία του Νοσοκομείου Σαντορίνης με αυτήν ενός κέντρου υγείας. Οπως καταγγέλλει, στο νέο νοσοκομείο «το μόνο χειρουργείο που έγινε είναι οι αιμορροΐδες με τον αναπλ. υπουργό Υγείας κ. Πολάκη. Συνεχίζεται η διακομιδή των εγκύων σε άλλα νοσοκομεία για να πραγματοποιηθεί ο τοκετός με ασφάλεια». Και προσθέτει ότι «την Κυριακή ξημερώματα 7/8/2016 με αεροδιακομιδή διεκομίσθη έγκυος χωρίς παραπεμπτικό από γυναικολόγο στο “Αττικόν”, για να γεννήσει με καισαρική τομή. Τη Δευτέρα 8/8/2016 διεκομίσθη με το ΕΚΑΒ (αεροδιακομιδή) γυναίκα με ρήξη ωχρού σωματίου στο Θριάσιο Νοσοκομείο. Στο Νοσοκομείο Σαντορίνης έως τώρα έχει γίνει ένας τοκετός από τη γυναικολόγο διευθύντρια του ΕΣΥ που μεταφέρθηκε από το κέντρο υγείας».

Να αναλάβει τις ευθύνες της καλεί την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. «Οι δομές της πρωτοβάθμιας περίθαλψης υπολειτουργούν, ενώ ολόκληρες περιοχές της χώρας έχουν μείνει ακάλυπτες από βασικές ιατρικές ειδικότητες. Εντούτοις, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιδίδεται σε επικοινωνιακές φιέστες που την εκθέτουν, όπως αυτή που είδαμε πρόσφατα στο Νοσοκομείο Σαντορίνης», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου