Τώρα ασχολούμαστε με τη διδασκαλία των Θρησκευτικών! Οι νεφροπαθείς, ας περιμένουν...
protothema.gr
Κραυγή αγωνίας βγάζουν οι αιμοκαθαιρόμενοι ασθενείς για το Γολγοθά που βιώνουν στα δημόσια νοσοκομεία. Περισσότεροι από 11.000 νεφροπαθείς απευθύνονται για τη σωτήρια αιμοκάθαρση τους στις δημόσιες δομές υγείας κάθε χρόνο, ενώ δραματικός είναι ο ρυθμός αύξησής τους (τουλάχιστον 2%). Οι ελλείψεις υλικών είναι τεράστιες και καλούνται να προμηθεύονται οι ίδιοι τα φίλτρα αιμοκάθαρσης για τα μηχανήματα του ΕΣΥ.
Τα στοιχεία που φέρνει στο φως το οδοιπορικό της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) δεν είναι μόνον θλιβερά, αλλά και επικίνδυνα: παλαιά και εκτός λειτουργίας μηχανήματα αιμοκάθαρσης, ακατάλληλα και επικίνδυνα φίλτρα, ακατάλληλες πολυθρόνες αιμοκάθαρσης.
«Η εγκληματική αδιαφορία των υπουργών Υγείας να βελτιώσουν τις συνθήκες νοσηλείας στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού οδηγεί συχνά σε επιπλοκές των αιμοκαθαιρόμενων, από πνευμονικά οιδήματα και υπερκαλιαιμία μέχρι εμφράγματα» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννακός, με αφορμή τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ.
Αναφέρει ενδεικτικά τους κινδύνους που εγκυμονούν οι πολυθρόνες αιμοκάθαρσης. Παρότι διαθέτουν μηχανισμό που ενεργοποιείται για τις αιμοδυναμικές διαταραχές των αιμοκαθαιρόμενων, στις περισσότερες οι μηχανισμοί είναι χαλασμένοι.
Τα υφάσματα των πολυθρόνων έχουν εμποτιστεί (με τον καιρό) με αίμα των αιμοκαθαιρόμενων και είναι άμεσος ο κίνδυνος εμφάνισης ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.
Η επισφαλής λειτουργία των Μονάδων Τεχνητού Νεφρού συνδέεται άμεσα με τη χαμηλή κάλυψη σε νοσηλευτικό προσωπικό. Σύμφωνα με τα σιεθνή στάνταρ αναλογεί 1 Νοσηλευτής ανά 3 αιμοκαθαιρόμενους. Στο ΕΣΥ η αναλογία είναι 1 Νοσηλευτής ανά 6 έως 9 αιμοκαθαιρόμενους.
Ο Γολγοθάς των νεφροπαθών σε 26 νοσοκομεία του ΕΣΥ
ΑΧΕΠΑ
Παλαιός εξοπλισμός, κατεστραμμένες πολυθρόνες τεχνητού νεφρού και 11 μηχανήματα αιμοκάθαρσης εκτός λειτουργίας λόγω έλλειψης τεχνικής υποστήριξης από την εταιρεία, είναι η εικόνα της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο μεγάλο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Εξαιτίας της μείωσης των μηχανημάτων αιμοκάθαρσης, οι ασθενείς –στην καλύτερη περίπτωση- απευθύνονται σε μονάδα του ιδιωτικού τομέα, και στη χειρότερη τελειώνουν νύχτα την αιμοκάθαρση.
Γενικό Νοσοκομείο ΝΑΞΟΥ
Ούτε ένα ούτε δύο ούτε τρία, αλλά έξι μηχανήματα αιμοκάθαρσης διαθέτει το νοσοκομείο Νάξου. Δεν διαθέτει όμως Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, λόγω έλλειψης προσωπικού! Σημειωτέον πως τμήμα του εξοπλισμού είναι δωρεά. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός του νησιού έχει προσφερθεί να καλύψει το κόστος λειτουργίας της Μονάδας σε υλικά και προσωπικό, πλην όμως απευθύνεται σε ώτα μη ακουόντων (και αριστερών). Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει πως οι αιμοθαιρόμενοι του νησιού ξεπερνούν τους 100. Αρκετοί έχουν υποχρεωθεί σε εσωτερική μετανάστευση σε άλλη περιοχή που διαθέτει Μονάδα και κάποιοι άλλοι μέρα παρά μέρα ταξιδεύουν για αιμοκάθαρση στη Σύρο ή την Αθήνα.
Γενικό Νοσοκομείο ΚΩ
Από τα εννέα μηχανήματα αιμοκάθαρσης που διαθέτει η Μονάδα, περίπου τα μισά είναι 20ετίας και έχουν συνεχώς προβλήματα. Παλαιές καταστραμμένες πολυθρόνες αλλά και σοβαρά προβλήματα με την προμήθεια φίλτρων αιμοκάθαρσης συμπληρώνουν το μελανό σκηνικό για τους νεφροπαθείς.
«ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ»
Το πιο καινούριο μηχάνημα από τα 18 μηχανήματα αιμοκάθαρσης που διαθέτει το νοσοκομείο χρονολογείται από το 2004 και το παλαιότερο από το 1997, αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ. Οι καταστραμμένες πολυθρόνες τεχνητού νεφρού είναι κοινός τόπος στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού του ΕΣΥ.
«ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ»
Παλαιά μηχανήματα, πάνω από 12 έτη που πρέπει ν’ αντικατασταθούν. Παλαιές και φθαρμένες οι πολυθρόνες αιμοκάθαρσης. Μεγάλη έλλειψη προσωπικού, οφείλονται πολλά ρεπό, και άδειες κανονικές στους εργαζόμενους.
«ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΓΚ»
Οι ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού «γονατίζουν» επαγγελματίες υγείας και ασθενείς – η αναλογία διαμορφώνεται 3 ασθενείς προς 1 Νοσηλευτή. Λόγω έλλειψης προσωπικού η Μονάδα λειτουργεί από τις 7π.μ. έως τις 8μ.μ. με συνέπεια ασθενείς που χρήζουν αιμοκάθαρσης να μην προλαβαίνουν και να διακομίζονται σε άλλα Νοσοκομεία. Δεν υπάρχει μόνιμο βοηθητικό προσωπικό, τραυματιοφορέας και καθαρίστρια όπως προβλέπεται. Τα διαλύματα, τα φίλτρα και οι φύσιγγες είναι σε ακατάλληλα.
«ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» Θεσσαλονίκης
Σοβαρές ελλείψεις καταγράφονται σε ιατρούς στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού. Δραματική αποτυπώνεται και η εικόνα των νοσηλευτών καθώς αναλογούν 14 νοσηλευτές για 110 ασθενείς στο πρόγραμμα των δύο ημερών. Ο εξοπλισμός είναι παλαιός και πολλές φορές τα μηχανήματα αιμοκάθαρσης είναι εκτός λειτουργίας. Οι πολυθρόνες αιμοκάθαρσης είναι παλαιές και φθαρμένες.
Γενικό Νοσοκομείο ΕΔΕΣΣΑΣ
Υπάρχουν 20 μηχανήματα αιμοκάθαρσης τα οποία όμως εμφανίζουν συνέχεια προβλήματα λόγω παλαιότητας. Μεγάλη είναι η έλλειψη προσωπικού - οφείλονται πολλά ρεπό, και κανονικές άδειες. Αναλογεί 1 νοσηλεύτρια σε έξι ασθενείς, ενώ τουλάχιστον 3 νοσηλευτές σε έξι ασθενείς είναι το νόμιμο όριο.
Γενικό Νοσοκομείο ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
Παλαιά μηχανήματα αιμοκάθαρσης, που τίθενται για μεγάλα χρονικά διαστήματα εκτός λειτουργίας και μεγάλες ελλείψεις προσωπικού: αυτό είναι το σκηνικό της Μονάδας που καλείται να εξυπηρετήσει 76 αιμοκαθαιρόμενους.
Γενικό Νοσοκομείο ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ
Πεπαλαιωμένα μηχανήματα που δεν έχουν σύμβαση και συνεπώς δεν υποβάλλονται σε τακτική συντήρηση και έλλειψη προσωπικού χαρακτηρίζουν τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού.
«ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» Αθήνας
Σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της υποστελέχωσης αντιμετωπίζει η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού. Επιπλέον, η Μονάδα λειτουργεί σε άλλο κτίριο απομακρυσμένο από το κεντρικό κτίριο με αποτέλεσμα να δυσχεραίνει το έργο των εργαζομένων. Σοβαρότατο πρόβλημα αντιμετωπίζει η μονάδα κατά τις εφημερίες όπου προσέρχονται και εξυπηρετούνται ασθενείς ανασφάλιστοι μη εγγεγραμμένοι στην κατάσταση ασθενών.
«ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Υποστελέχωση και προβληματικός ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός ταλαιπωρούν τους ασθενείς. Στις εφημερίες εξυπηρετούνται εμβόλιμα ανασφάλιστοι ασθενείς, χωρίς να προβλέπεται κρατική χρηματοδότηση ούτε και ενίσχυση του προσωπικού. Η Μονάδα λειτουργεί με εξοντωτικούς ρυθμούς, τρεις βάρδιες και Κυριακές.
«ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ»
Η στελέχωση της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού είναι ελλιπέστατη με αποτέλεσμα να λειτουργεί με μονή βάρδια και να είναι κλειστή τα Σαββατοκύριακα.
«Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ»
Η Νεφρολογική Κλινική έχει 13 κλίνες και 10 νοσηλευτές μαζί με την προϊσταμένη για να καλύψει τις ανάγκες. Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού έχει 12 κρεβάτια για αιμοκάθαρση και λειτουργεί με 13 Νοσηλευτές! Χρειάζονται άλλοι 3 (τρείς) για να λειτουργεί ικανοποιητικά. Προβλήματα ανακύπτουν συχνά στις γενικές εφημερίες όπου η αναμονή είναι πολλές ώρες λόγω έλλειψης κενών κρεβατιών και μηχανημάτων αιμοκάθαρσης.
Γενικό Νοσοκομείο ΡΟΔΟΥ
Μεγάλη υποστελέχωση χαρακτηρίζει και αυτή τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού. Τα μηχανήματα είναι παλαιά και χρίζουν αντικατάστασης. Αναμένονται τέσσερα μηχανήματα που θα γίνουν δωρεά από μεγάλο ίδρυμα της χώρας. «Δώρο – άδωρο» χαρακτηρίζονται από την ΠΟΕΔΗΝ εξαιτίας της αδυναμίας λειτουργίας τους λόγω έλλειψης προσωπικού. Η νεφρολογική κλινική του νοσοκομείου τελεί υπό αναστολή λειτουργίας λόγω έλλειψης προσωπικού.
Γενικό Νοσοκομείο ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού λειτουργεί πρωί και απόγευμα για 35 ασθενείς. Υπάρχει αναμονή για 5 με 8 ασθενείς. Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. Στο τμήμα υπηρετεί μόνο ένας μόνιμος ιατρός Νεφρολόγος και ένας ιδιώτης με μπλοκάκι για να καλύπτει τις εφημερίες.
Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο ΙΩΝΝΙΝΩΝ
Λειτουργεί με 8 μηχανήματα (παλαιάς τεχνολογίας) συν ένα εφεδρικό. Υπάρχουν δύο μηχανήματα που λόγω παλαιότητας δεν διαθέτουν ανταλλακτικά και έχουν βγει για απόσυρση. Το τμήμα λειτουργεί σε τρεις βάρδιες ασθενών και… δύο βάρδιες προσωπικού.
Γενικό Νοσοκομείο ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Λειτουργεί με τα μηχανήματα που έχουν μεταφερθεί από το νοσοκομείο Ζακύνθου. Η λειτουργία γίνεται σε δυο βάρδιες με έναν μόνιμο Ιατρό και έναν Επικουρικό. Επιτακτική ανάγκη για λειτουργία 3ης βάρδιας αλλά μη εφικτή λόγω έλλειψης νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού. Τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες λόγω τουρισμού η λίστα αναμονής.
Γενικό Νοσοκομείο ΛΕΥΚΑΔΑΣ
Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού λειτουργεί με 8 κρεβάτια παλαιάς τεχνολογίας, τα οποία καλύπτουν 2 βάρδιες. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για τρίτη βάρδια. Προσπαθούν να την ανοίξουν με προσωπικό από άλλα τμήματα του Νοσοκομείου. Το αποτέλεσμα θα είναι να αποδυναμώσουν τα άλλα Τμήματα. Μεγάλο πρόβλημα τους καλοκαιρινούς μήνες με λίστες αναμονής.
Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
Στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού εξυπηρετούνται σε τακτική βάση 90 αιμοκαθαιρόμενοι και με τις με έκτακτες μηνιαίες αιμοκαθάρσεις ο αριθμός φτάνει τους 110. Ωστόσο, οι νοσηλευτές είναι μόλις 19 άτομα!
Γενικό Νοσοκομείο ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
Μεγάλες ελλείψεις καταγράφονται στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
«ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ»
Λόγω μεγάλης έλλειψης προσωπικού 22 θέσεις για αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς είναι ανενεργές.
Γενικό Νοσοκομείο ΣΕΡΡΩΝ
Μεγάλη είναι η έλλειψη ιατρών στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού.
Γενικό Νοσοκομείο ΚΑΒΑΛΑΣ
Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. Για 81 αιμοκαθθαιρόμενους υπάρχουν μόλις 14 νοσηλευτές.
Γενικό Νοσοκομείο ΞΑΝΘΗΣ
Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. Τους 80 αιμοκαθαιρόμενους εξυπηρετούν μόλις 20 νοσηλευτές.
Γενικό Νοσοκομείο ΔΡΑΜΑΣ
Οι ελλείψεις προσπωικού, και δη νοσηλευτικού δίνουν και σε αυτή τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού το «στίγμα»: για 75 αιμοκαθαιρόμενους αντιστοιχούν 17 νοσηλευτές.