Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

Νέες επιβαρύνσεις και γραφειοκρατία για τους κατόχους ακινήτων

Μας κυβερνούν μέτριοι και ανίκανοι, που προχειρολογούν, αυτοσχεδιάζουν και πειραματίζονται!
Πώς μας κατάντησαν! Να έχουμε μετανιώσει, που κτίσαμε με "χίλιες δυο" οικονομίες ένα σπίτι... Οι μικρομεσαίοι το έχουν και υποθηκευμένο λόγω στεγαστικού δανείου!

Επιλογή φωτο: Λεωνίδας Οικονομίδης

kathimerini.gr
ΝΙΚΟΣ ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟΥ
Δίχως τέλος μοιάζει η ευρηματικότητα του Δημοσίου αναφορικά με την προσθήκη νέας γραφειοκρατίας και κυρίως οικονομικών επιβαρύνσεων στους κατόχους ακινήτων, ιδίως αν οι τελευταίοι σχεδιάζουν την ενοικίαση ή πώλησή τους, ή ακόμα κι αν πρόκειται απλώς να κάνουν μια αποδοχή κληρονομιάς. Με βάση σχετικές διατάξεις που περιλαμβάνονται στο υπό δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο «Προστασία του δομημένου περιβάλλοντος», θεσπίζεται η υποχρεωτική επισύναψη βεβαίωσης μηχανικού περί μη ύπαρξης αυθαιρέτων κατασκευών, μεταξύ άλλων στα συμβόλαια αποδοχής κληρονομιάς. Επί της ουσίας δηλαδή ο κληρονόμος θα πρέπει ούτως ή άλλως να πληρώσει πολιτικό μηχανικό για τη σύνταξη της σχετικής βεβαίωσης, ενώ αν προκύψουν τυχόν αυθαιρεσίες, θα πρέπει πρώτα να πληρώσει και τα προβλεπόμενα πρόστιμα. Την ίδια στιγμή, οι αποδοχές κληρονομιών έχουν καταβαραθρωθεί, καθώς πολλές φορές οι κληρονόμοι αδυνατούν να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ που συνοδεύει την κατοχή ακινήτων.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από το νέο πιστοποιητικό, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν στην κατοχή τους πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, όπως επίσης και πιστοποιητικό καταβολής ΕΝΦΙΑ, αλλά και πιστοποιητικό ηλεκτρολογικής εγκατάστασης. Εν ολίγοις, ο ιδιοκτήτης που ενδιαφέρεται να νοικιάσει το ακίνητό του και ιδίως αν αυτό είναι επαγγελματικό, π.χ. μια αποθήκη ή ένα μικρό κατάστημα, θα πρέπει να πληρώσει κατά σειρά ενεργειακό επιθεωρητή, πολιτικό μηχανικό, ηλεκτρολόγο, μεσίτη (εφόσον μεσολαβήσει), δικηγόρο και συμβολαιογράφο.

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων), η νέα αυτή διάταξη, στην καλύτερη περίπτωση, θα οδηγεί τους ιδιοκτήτες στη σιωπηρή αποδοχή των κληρονομιαίων ακινήτων (μέσω της παρέλευσης άπρακτης της τετράμηνης προθεσμίας αποποίησης της κληρονομιάς), χωρίς να συντάσσουν συμβολαιογραφική πράξη αποδοχής κληρονομιάς, κάτι που θα οδηγήσει σε απόλυτη ανασφάλεια δικαίου και συναλλαγών, στη χειρότερη δε περίπτωση να «ρημάξει» κυριολεκτικά η χώρα από δεκάδες χιλιάδες εγκαταλελειμμένα ακίνητα, που ουδείς θα ενδιαφέρεται να τα κληρονομήσει, με άμεση συνέπεια να δημιουργηθεί ένα ακόμη πρόσκομμα στη δημιουργία του Εθνικού Κτηματολογίου, αλλά και μια ακόμη απώλεια σε δημόσια έσοδα από τον φόρο κληρονομιάς».

Σύμφωνα με φορείς της αγοράς ακινήτων, στόχος του Δημοσίου είναι ουσιαστικά να υποχρεώσει όσους ιδιοκτήτες δεν έχουν σπεύσει να τακτοποιήσουν τυχόν αυθαιρεσίες πολεοδομικού χαρακτήρα στα ακίνητά τους, να το πράξουν. Την ίδια στιγμή όμως προσθέτουν σημαντικά γραφειοκρατικά εμπόδια στη διαδικασία αξιοποίησης των ακινήτων, καθώς πλέον κάθε πράξη που καταγράφεται στην αγορά θα πρέπει να συνοδεύεται από πληθώρα εγγράφων. Σημειώνεται, ακόμη, ότι η βεβαίωση περί μη ύπαρξης αυθαιρέτων κατασκευών επεκτείνεται έμμεσα και στις μισθώσεις επαγγελματικών ακινήτων, αφού το νομοσχέδιο προβλέπει την επισύναψή της σε κάθε αίτηση αδειοδότησης λειτουργίας. Αυτό, τη στιγμή που με νέα νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομίας επιχειρείται η απλούστευση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων με κατάργηση δικαιολογητικών και εγκρίσεων. Επίσης, με βάση έτερο νομοσχέδιο του υπ. Εσωτερικών, επανέρχεται η μοναδική βεβαίωση που είχε καταργηθεί για να περιοριστεί η γραφειοκρατία στα συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων, που είναι η βεβαίωση του δήμου περί μη οφειλής ΤΑΠ. Η βεβαίωση αυτή λοιπόν επανέρχεται και παράλληλα επιμηκύνεται η παραγραφή οφειλών προς τους ΟΤΑ από τα πέντε χρόνια στα 20, με αποτέλεσμα «οι δήμοι να αξιώνουν από τον ιδιοκτήτη τέλη 20ετίας που μπορεί να είναι και μεγαλύτερα από την αξία ολόκληρου του ακινήτου», αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ.

Ταυτότητα

Ακόμα όμως κι αν το ακίνητο δεν αποτελεί αντικείμενο εκμετάλλευσης, πλέον θα φέρει πρόσθετη γραφειοκρατία, πέραν των φορολογικών επιβαρύνσεων που το συνοδεύουν. Με το άρθρο 22 του νόμου του υπ. Περιβάλλοντος, εισάγεται στην ελληνική νομοθεσία μια παγκόσμια «πατέντα» με τη μορφή της «ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίων». Ειδικά για τις κατοικίες η υποβολή της ταυτότητας κτιρίου θα πρέπει να γίνει εντός πενταετίας. Παράλληλα, προβλέπεται ο υποχρεωτικός επανέλεγχος όλων των κτιρίων ανά πενταετία και των κατοικιών ανά επταετία, διαδικασία που σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ «θα καταστήσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων της χώρας «φόρου υποτελείς» στους ιδιώτες μηχανικούς, που θα πραγματοποιούν συνεχείς ελέγχους επ’ αμοιβή σε όλα τα σπίτια και τα κτίρια, ανοίγοντας και τον δρόμο για επανεμφάνιση φαινομένων διαφθοράς και συναλλαγής. Η ταυτότητα κτιρίου θα περιλαμβάνει:

• Την οικοδομική άδεια του κτιρίου, θεωρημένη από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία.

• Τα σχέδια της οικοδομικής άδειας, θεωρημένα από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία.

• Το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου ή τμημάτων αυτού.

• Το πιστοποιητικό ελέγχου κατασκευής, εφ’ όσον υπάρχει.

• Δηλώσεις υπαγωγής σε νόμους αναστολής επιβολής κυρώσεων.

• Τα σχέδια κατόψεων, τα οποία αποτυπώνουν το κτίριο στην πραγματική κατάσταση.

• Το δελτίο δομικής τρωτότητας και η μελέτη στατικής επάρκειας, εφ’ όσον απαιτείται.

• Τον πίνακα χιλιοστών και τη μελέτη κατανομής δαπανών του κτιρίου, εφ’ όσον υπάρχουν.

• Το πιστοποιητικό πληρότητας της ταυτότητας κτιρίου.

Επιπλέον, σε περίπτωση όπου κατά τη συμπλήρωση της ταυτότητας κτιρίου ή κατά τους περιοδικούς ελέγχους, διαπιστώνεται ότι συμπληρώθηκαν ψευδώς στοιχεία ταυτότητας κτιρίου από τον επιβλέποντα ή τον αρμόδιο μηχανικό, πέραν των ποινικών κυρώσεων επιβάλλεται πρόστιμο από 2.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ, ανάλογα με την επιφάνεια που δεν έχει αποτυπωθεί στην ταυτότητα κτιρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου