Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Ποιοι υποχρεούνται να κάνουν δήλωση «πόθεν έσχες»

Για την πάταξη της φοροδιαφυγής οι πάντες θα πρέπει να υποβάλλουν το πόθεν έσχες.
Όχι, μόνο να δηλώνουν το τι έχουν, αλλά και να διενεργείται εξονυχιστικός έλεγχος από που τα έχουν...

Τροπολογία που υποχρεώνει στην υποβολή όλων των εγγράφων, από τα οποία προκύπτει η δηλούμενη περιουσιακή κατάσταση ενώπιον της Επιτροπής Πόθεν Έσχες της Βουλής και της Αρχής Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος, κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή.
Η σχετική διάταξη, περιλαμβάνει τους υποχρεωτικώς (σ.σ. και όχι τους δειγματοληπτικώς) ελεγχόμενους σύμφωνα με τον νόμο για το πόθεν έσχες. Σημειώνεται, ότι στον υποχρεωτικό έλεγχο εμπίπτει ένας ευρύς κύκλος κρατικών λειτουργών, καθώς και προσώπων που δραστηριοποιούνται σε τομές που σχετίζονται με τον δημόσιο βίο ή συναλλάσσονται με το Δημόσιο.
Μεταξύ αυτών, είναι: 
  • ο πρωθυπουργός, 
  • τα μέλη της κυβέρνησης, 
  • ευρωβουλευτές, 
  • βουλευτές, 
  • περιφερειάρχες, 
  • δήμαρχοι, 
  • εισαγγελείς και 
  • δικαστές των ανωτάτων δικαστηρίων, 
  • τα ανώτατα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας, και 
  • ιδιοκτήτες, μέτοχοι, αλλά και
    διευθυντικά στελέχη των επιχειρήσεων ΜΜΕ
     (τηλεοπτικοί σταθμοί και έντυπα πανελλήνιας κυκλοφορίας).
Ειδικότερα, με την τροπολογία, στόχος είναι, για τα πρόσωπα των οποίων οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης ελέγχονται υποχρεωτικώς (ν.3213/2013 και 3691/2008), να επισυνάπτουν σε κάθε περίπτωση αντίγραφα των αναγκαίων εγγράφων, από όπου προκύπτει η δηλούμενη περιουσιακή κατάσταση.
Με αυτόν τον τρόπο, επιχειρείται να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή διαφάνεια και η επιτάχυνση του ελέγχου των υποχρεωτικώς ελεγχόμενων προσώπων. Μέχρι σήμερα, η εν λόγω υποβολή δεν ήταν υποχρεωτική (απλώς δυνητική και κατόπιν ειδικού αιτήματος).
Η τροπολογία αναμένεται να ψηφιστεί απόψε στο νομοσχέδιο για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και εξασφαλίζει τη θετική ψήφο και της ΝΔ.
Υπενθυμίζεται, ότι οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης όλων των υπόχρεων θα υποβληθούν φέτος, για πρώτη φορά, ηλεκτρονικά. Το σύστημα για την υποβολή τους θα ανοίξει την 15η Οκτωβρίου 2016, ενώ τελευταία προθεσμία υποβολής τους ορίστηκε η 15η Ιανουαρίου 2017.
Σε αυτές τις δηλώσεις, σύμφωνα με την τροπολογία, οι παραπάνω υπόχρεοι θα υποβάλλουν επισυναπτόμενα και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται ώστε να αποδεικνύεται η δηλωθείσα περιουσία τους.
Η οριστική εξειδίκευση των δικαιολογητικών που πρέπει να υποβάλλουν οι υπόχρεοι θα καθοριστεί με την ΚΥΑ και την απόφαση του προέδρου της Βουλής.

Αναλυτικά η τροπολογία προβλέπει:
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ- ΠΡΟΣΘΗΚΗ
Στο σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Μεταφορών και Δικτύων με τίτλο «Σύσταση Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας, Αναδιάρθρωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και άλλες διατάξεις».

Αιτιολογική έκθεση

Με την προτεινόμενη ρύθμιση σκοπείται, ειδικώς ως προς τα πρόσωπα των οποίων οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης ελέγχονται υποχρεωτικώς, τα οποία προσδιορίζονται στο άρθρο 3Β παρ. 2 του ν. 3213/2003* και το άρθρο 7Α παρ. 3 περίπτωση γ’ στοιχ. αα’ έως ζζ’ του ν. 3691/2008,** να επισυνάπτουν σε κάθε περίπτωση αντίγραφα των αναγκαίων εγγράφων από τα οποία προκύπτει η δηλούμενη περιουσιακή κατάσταση.
Κατά τον τρόπο αυτό, επιχειρείται να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή διαφάνεια και η επιτάχυνση του ελέγχου των υποχρεωτικώς ελεγχόμενων προσώπων, κατά παρέκκλιση ως προς την διαδικασία ελέγχου των μη υποχρεωτικώς ελεγχόμενων προσώπων, τα οποία οφείλουν να προσκομίζουν τα σχετικά έγγραφα, εφόσον ζητηθούν από τα όργανα ελέγχου, σύμφωνα με την γενική διάταξη του άρ. 2 παρ. 1 περίπτωση β’ στοιχ. ii. Είναι προφανές ότι η «επισύναψη» των εγγράφων αυτών θα γίνεται ηλεκτρονικά, μόλις αρχίσει η λειτουργία του συστήματος ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου