Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Εορταστικό φυλλάδιο ΣΥΡΙΖΑ

Η 25η Γενάρη να θεσπιστεί ημέρα αργίας  με την επονομασία "Μέρα της Απάτης"!
Επίσης, οι μεν επίδοξοι κυβερνώντες να μην τάζουν "φούρνους με καρβέλια" προκειμένου να γίνουν πρωθυπουργοί, ο δε λαός, να σταματήσει να πιστεύει σε θαύματα!
Καληνύχτα σας
 Λεωνίδας Ι. Οικονομίδης

Επιλογή Φωτο: Λεωνίδας Οικονομίδης
skai.gr
«Η 25η Ιανουαρίου 2015 αποτελεί μια ιστορική ημερομηνία όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη. Για πρώτη φορά – σε ολόκληρη τη μεταπολεμική Ευρωπαϊκή ιστορία - η Αριστερά βρέθηκε στο προσκήνιο μετά από την ξεκάθαρη εντολή του λαού…». Έτσι ξεκινάει το πανηγυρικό φυλλάδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την επέτειο συμπλήρωσης δύο ετών στην εξουσία με κεντρικό πολιτικό σύνθημα «η σελίδα έχει γυρίσει, προχωράμε μαζί». Στο εξώφυλλο κυριαρχεί η παρουσία μιας χαμογελαστής κοπέλας που σχηματίζει το σήμα της νίκης. 

Καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι πολιτικές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση δύο χρόνων της κυβέρνησης, που θα κορυφωθούν με μεγάλη ομιλία του πρωθυπουργού εντός του μήνα, με το 16σέλιδο φυλλάδιό του ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρά σε πλήρη απολογισμό του κυβερνητικού έργου ανά τομέα, τα δύο αυτά έτη.
«Προχωράμε μαζί για τη στήριξη των πιο αδύναμων, την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων για την επανεκκίνηση της οικονομίας και τον εκσυγχρονισμό των θεσμών και της διοίκησης», και εν τέλει, «Μαχόμαστε, επιμένουμε, μπορούμε, προχωράμε μαζί». Πιο συγκεκριμένα, το εν λόγω φυλλάδιο, σύμφωνα με τους συντάκτες του, «παραθέτει μερικές από τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης τα δύο αυτά χρόνια. Είναι ένας απολογισμός. Αλλά ταυτόχρονα και ένας οδικός χάρτης για τη συνέχεια. Έχουμε πολλά ακόμα να διεκδικήσουμε, έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε...», είναι η υπόσχεση που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ στους πολίτες. (Διευκρινίζεται ότι ανά τομέα παρατίθεται μεγάλος αριθμός αποφάσεων και δράσεων που συντελέστηκαν τη διετία που πέρασε).

Ξεκινώντας από τους τομείς και της ανάπτυξης, αναφέρει το κυβερνών κόμμα, ενδεικτικά υπογραμμίζουμε την «πρωτιά» της Ελλάδας στην απορρόφηση των ΕΣΠΑ με ποσοστό απορρόφησης 100% έναντι 90,5% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Ενώ στη «μάχη» κατά της ανεργίας, «οι θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα το 2016, αυξήθηκαν κατά 31,5% σε σχέση με το 2014». Όσον αφορά δε, τις συντάξεις, προτάσσεται το πρόσφατο κυβερνητικό μέτρο, της χορήγησης «έκτακτου βοηθήματος 630 εκ. ευρώ για 1.577.442 συνταξιούχους με αποδοχές κάτω από 850 ευρώ».
Έπεται ο απολογισμός σε Παιδεία -Υγεία -Πολιτισμό: Έτσι, «με τον προϋπολογισμό του 2016 σταμάτησε η συνεχής μείωση των εκπαιδευτικών δαπανών που ξεκίνησε το 2011 (μείωση πενταετίας 34%)», ενώ για το χώρο της δημόσιας Υγείας επισημαίνεται η διασφάλιση «πρόσβασης στις παροχές Υγείας για 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους πολίτες». Στον Πολιτισμό, μεταξύ άλλων, «ολοκληρώθηκαν τα έργα προστασίας και ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων και μνημείων του ΕΣΠΑ 2007-2013, με απορροφητικότητα πόρων της τάξης του 98%».
Πλούσιος, σύμφωνα με την κυβέρνηση, και ο απολογισμός και στους τομείς, Πολιτικό σύστημα -δημόσια διοίκηση -αυτοδιοίκηση, με κορυφαία ενέργεια, την ψήφιση της απλής αναλογικής «για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας». Στον τομέα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, η επαναλειτουργία της ΕΡΤ και η ψήφιση του νόμου 4339/2015 για την αδειοδότηση των ψηφιακών τηλεοπτικών μέσων ενημέρωσης, είναι δύο κορυφαία παραδείγματα της κυβερνητικής πολιτικής.

Στα μέτρα στήριξης του αγροτικού κόσμου ξεχωρίζει «η διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος και η δυνατότητα καταβολής συντάξεων στους αγρότες», ενώ στην πολιτική για τις μεταφορές ξεχωρίζει «η διατήρηση σταθερής τιμής της κάρτας απεριορίστων διαδρομών και παγίωσης του μέτρου της δωρεάν μετακίνησης των ανέργων στα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς».

Μεταξύ πολλών δράσεων και μέτρων στους τομείς της Δικαιοσύνης, της Διαφάνειας και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, βρίσκει κανείς και «τη συγκρότηση Εθνικού Συμβούλιο κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, για τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής κατά του ρατσισμού». Τέλος, ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελεί, ασφαλώς, η ανθρωπιστική διαχείριση του προσφυγικού, με την κυβέρνηση να «διασφαλίζει το δικαίωμα στην εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων - πρόσβαση στην εκπαίδευση όλων των ανηλίκων που διαβιούν σε δομές φιλοξενίας».

Πρόστιμο 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις που δεν έχουν σήμανση για POS


Πρόστιμο 1.000 ευρώ από αύριο

Όσες επιχειρήσεις δεν έχουν αναρτήσει σε εμφανές σημείο πινακίδα με την οποία να ενημερώνουν αν αποδέχονται ηλεκτρονικές πληρωμές από την Τετάρτη 01/02/2017 θα πληρώνουν πρόστιμο 1.000 ευρώ.
Η σχετική εγκύκλιος, σύμφωνα με την εφημερίδα "Το Έθνος" αναμένεται σήμερα ή το αργότερο αύριο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα η εγκύκλιος θα διακρίνει τις επιχειρήσεις σε δύο κατηγορίες: Σε εκείνες που διαθέτουν μέσα πληρωμής με κάρτες και εκείνες που δεν έχουν συσκευές POS ενώ τον Μάρτιο αναμένεται η έκδοση και της κοινής υπουργικής απόφασης που θα ορίζει ποιες επιχειρήσεις υποχρεωτικά θα πρέπει να αποδέχονται πληρωμές με κάρτες.

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Ιδρύεται Πολυτεχνική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων


Ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου καταθέτει προς ψήφιση διάταξη η οποία προβλέπει την συγκρότηση Πολυτεχνικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων από τα παρακάτω τμήματα: 

α) Μηχανικών Επιστήμης Υλικών
β)Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής
γ) Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

Όπως αναφέρει η διάταξη γραμματειακή και διοικητική υποστήριξη της Πολυτεχνικής Σχολής πραγματοποιείται από τα Τμήματα που τη συγκροτούν.
Η ακαδημαϊκή λειτουργία της ιδρυόμενης Σχολής, αρχίζει από το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018.
Το Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής και το Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών υπάγονται στην Πολυτεχνική Σχολή.
Η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων καταργείται και το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών υπάγεται στην Πολυτεχνική Σχολή 
Σύμφωνα με την διάταξη επίσης ανασυγκροτεταί η Σχολή Θετικών Επιστημών και αποτελείται από τα Τμήματα :
α) Μαθηματικών,
β) Φυσικής, και
γ) Χημείας.
alfavita.gr

Κοζάνη: Ημερίδα για την εκπαίδευση προσφύγων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 18:00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο «Κοβεντάρειο» Κοζάνης ημερίδα με τίτλο «Η εκπαίδευση των προσφύγων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση: προκλήσεις και προοπτικές». 
Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, την Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης και τους Συλλόγους εκπαιδευτικών Κοζάνης- Εορδαίας στο πλαίσιο του Προγράμματος PRESS του EAΠ (Provision of Refugee Education and support Scheme το http://www.press-eap.net/) το οποίο αποτελεί μια πρωτοβουλία του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου προκειμένου να ανταποκριθεί στις εκπαιδευτικές και ενταξιακές ανάγκες των προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα. 
Για το έργο PRESS και τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές δράσεις που υλοποιούνται θα μιλήσει ο καθηγητής κ. Γιώργος Ανδρουλάκης, αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και επιστημονικά υπεύθυνος του έργου PRESS. Προσκεκλημένοι εισηγητές που θα μιλήσουν για την υποδοχή των προσφύγων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι οι: 

Ιωάννης Σούλιος, Προϊστάμενος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας 

Γεώργιος Νικολάου, Αναπληρωτής Καθηγητής Διαπολιτισμικής Παιδαγωγικής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Παν/μίου Πατρών 

Αναστασία Σολαχίδου, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Κοζάνης 

Νεκταρία Παλαιολόγου, Αναπληρώτρια καθηγήτρια στη «Διαπολιτισμική Εκπαίδευση» στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας 

Ιωάννης Μπέτσας, Επίκουρος Καθηγητής της Ιστορία της Εκπαίδευσης στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου της Δυτικής Μακεδονίας 

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνείτε με το Παράρτημα Κοζάνης, Δευτέρα ως Παρασκευή, 7:30 – 15:30, στο τηλ. 2461056425 ή στο email ditmakedonia@ eap.gr

Μιχαήλ Γκορμπατσόφ: «Φαίνεται σαν ο κόσμος να προετοιμάζεται για πόλεμο»


kathimerini.gr
Mε άρθρο στο περιοδικό Time, ο πρώην ηγέτης της Σοβιετικής Ενωσης κάνει λόγο για μία νέα πυρηνική απειλή που μοιάζει να είναι «πραγματική». Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ μάλιστα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σημειώνοντας πως η «απόλυτη προτεραιότητα» σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να είναι η καταστροφή των όπλων.
«Κανένα πρόβλημα δεν επείγει περισσότερο αυτή τη στιγμή από τη στρατιωτικοποίηση της πολιτικής και τα όπλα. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Η κατάσταση είναι υπερβολικά επικίνδυνη» σημειώνει στο άρθρο του ο 85χρονος πολιτικός καλώντας τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Βλαντιμίρ Πούτιν να συνεργαστούν για να «μειωθούν τα πυρηνικά όπλα» στον κόσμο.
Παράλληλα στο άρθρο σημειώνει πως ΗΠΑ και Ρωσία θα πρέπει να ενθαρρύνουν τις κινήσεις για ένα νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας πυρηνικής απειλής.
Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ σημειώνει δε, πως «οι πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες ακούγονται όλο και περισσότερο έτοιμοι για πόλεμο με τους σχολιαστές και τους δημοσιογράφους να συμμετέχουν στην "πολεμοχαρή χορωδία". Φαίνεται σαν ο κόσμος να προετοιμάζεται για πόλεμο» καταλήγει.

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Μηνύματα της Ιεράς Συνόδου προς εκπαιδευτικούς και μαθητές για τους Τρεις Ιεράρχες


Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, δια της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος, απέστειλε προς τις Ιερές Μητροπόλεις επίκαιρο Μήνυμα για την προσεχή εορτή των Αγίων Τριών Ιεραρχών, απευθυνόμενο προς τους εκπαιδευτικούς λειτουργούς όλων των βαθμίδων εκπαιδεύσεως και προς τους μαθητές και τις μαθήτριες των σχολείων της χώρας μας, που υπάγονται πνευματικά στη δικαιοδοσία Της.


Με αυτόν τον τρόπο η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος προβάλλει το υπόδειγμα της παιδείας και της αγωγής των νέων κατά τους τρεις επιφανείς αγίους διδασκάλους της Εκκλησίας και συμπαρίσταται πνευματικά στον υψηλό σκοπό ευθύνης των διδασκόντων και των διδασκομένων.

Ακολουθούν τα μηνύματα της Ιεράς Συνόδου
Προς τους Εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων
(30/1/2017).

Αγαπητοί μας εκπαιδευτικοί,

Ο φετινός εορτασμός των τριών Ιεραρχών προσφέρει, όπως κάθε χρόνο, την ευκαιρία προς όλους όσοι εμπλέκονται στην υπέροχη αλλά και υπεύθυνη αποστολή της διαπαιδαγώγησης της νέας γενιάς, να προβληματιστούμε για την ποιότητα και το μέλλον της παιδείας στον τόπο μας και να επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους μας.

Η σημερινή πραγματικότητα αναδεικνύει με ανάγλυφο αλλά και οδυνηρό τρόπο τις συνέπειες των λαθών και των παραλείψεών μας. Διαμορφώσαμε κοινωνία στηριγμένη στην ατομική καταξίωση, στην ταύτιση της επιτυχίας με τον καταναλωτισμό και την ανάδειξη των νοητικών δεξιοτήτων ως βασικού εργαλείου επίλυσης των πολυποίκιλων ανθρωπίνων αναγκών.

Αποτέλεσμα της αντιμετωπίσεως αυτής αποτελεί η απογοήτευση και η παθητικότητα των ανθρώπων, κυρίως όμως των μαθητών μας. Τα νεανικά τους όνειρα και οι ευγενείς τους πόθοι προσαρμόζονται γρήγορα και βίαια στην αναγκαιότητα πρόσκαιρης ακαδημαϊκής επιτυχίας, η οποία δεν μπορεί να εξασφαλίσει πλέον ούτε την στοιχειώδη επιβίωση. Ως συνέπεια αυτού του γεγονότος γινόμαστε όλοι μάρτυρες πρωτόγνωρης νεανικής καταθλίψεως, ιδιότυπης εξαρτήσεως από τις ηλεκτρονικές συσκευές και εξάρσεως παραβατικών συμπεριφορών κάθε είδους.

Οι τρεις Ιεράρχες έζησαν στο παρελθόν, με τη ζωή και το έργο τους όμως απαντούν στα αδιέξοδα του παρόντος και μας καλούν στην υλοποίηση του οράματος ενός φωτεινότερου μέλλοντος. Η εποχή τους, όπως και η δική μας, υπήρξε περίοδος μεγάλων ανατροπών και μεταβάσεως σ' ένα διαφορετικό κόσμο. Η σκέψη τους όμως υπήρξε συνθετική. Εντόπισαν τους θησαυρούς του παρελθόντος, απορρίπτοντας παράλληλα όλα εκείνα τα στοιχεία της δεισιδαιμονίας και της πλάνης, που δεν ήταν πλέον σε θέση να απαντήσουν σε βασικά ερωτήματα της ανθρώπινης υπάρξεως. Μαθήτευσαν σε κάθε πεδίο της τότε επιστήμης, παρέμειναν όμως πάντα σταθεροί αναζητητές του βαθύτερου νοήματος της ζωής. Καλλιέργησαν με συνέπεια τον νου και την ψυχή τους, διατήρησαν όμως διαρκώς στραμμένη τη ματιά τους στις ανάγκες της κοινωνίας, μετατρέποντας τις δεξιότητες και τις γνώσεις τους σε εργαλεία αγάπης και αλληλεγγύης.

Ο Μέγας Βασίλειος υπήρξε αληθινός πανεπιστήμων και αναδείχτηκε κορυφαίος ερευνητής θεωρητικών και θετικών επιστημών. Συγχρόνως, αναδείχτηκε ιδρυτής ενός τεράστιου φιλανθρωπικού έργου.
Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος καλλιέργησε σε υπέρτατο βαθμό την λογική σκέψη και την γλωσσική διατύπωση. Παράλληλα, η αγάπη του, κυρίως προς τους νέους, τον κατέστησε έναν από τους κορυφαίους παιδαγωγούς.

Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος αφομοίωσε δημιουργικά όλη την σοφία των Αρχαίων Ελλήνων και συνδύασε την γνώση με την καλλιτεχνική έκφραση και ευαισθησία. Αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να αναλώσει τη ζωή του στην πνευματική και υλική στήριξη του ποιμνίου του.

Αυτός ο συνδυασμός λόγων και έργων τους καθιστά πρότυπα και σήμερα. Ως στυλοβάτες της Ελληνορθόδοξης παράδοσής μας, μας προτείνουν την αγιότητα της ζωής ως προϋπόθεση αληθινού ανθρωπισμού, στηριγμένου στην πίστη προς τον Θεό και στην αγάπη προς όλους αδιακρίτως. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η γνώση θα επανεύρει το βαθύτερο νόημά της και το σχολείο θα μεταβληθεί σε χώρο υπαρξιακής ολοκληρώσεως, πνευματικής καλλιέργειας και καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Αγαπητοί μας εκπαιδευτικοί,

Οι καιροί απαιτούν τη συνεργασία όλων μας, προς όφελος των παιδιών μας και της κοινωνίας μας. Ως ποιμαίνουσα Εκκλησία, με αφορμή τον εορτασμό των εφόρων της παιδείας μας τριών Ιεραρχών, σας διαβεβαιώνουμε πως ευρισκόμεθα με όλες μας τις δυνάμεις στο πλευρό σας, αρωγοί σε κάθε σας ανάγκη.

Στις προσπάθειές σας για την εκπλήρωση των κοινών μας στόχων εν μέσω αντίξοων συνθηκών, οι οποίες απαιτούν θυσιαστικό φρόνημα και υπέρβαση δυνάμεων, προσευχόμεθα με θέρμη, ώστε το παράδειγμα των τριών μεγάλων Πατέρων της Εκκλησίας μας να σας εμπνέει και να σας ενισχύει.

Με πατρική αγάπη και θερμές ευχές
Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ
ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

Πρός τούς μαθητές καί τίς μαθήτριες ὅλων τῶν Ἑλληνικῶν Σχολείων

Αγαπητά μας παιδιά,

Σήμερα εορτάζουν τρεις Άγιοι, τρεις Ιεράρχες όπως τους αποκαλεί η Εκκλησία μας, αφού και οι τρεις αναδείχτηκαν επίσκοποι. Αν και έζησαν πριν 17 περίπου αιώνες, η Εκκλησία όχι μόνον τους τιμά, αλλά τους έχει ανακηρύξει και προστάτες της Παιδείας. Ποιάς παιδείας όμως; Μήπως παιδείας, η οποία ρίχνει όλο το βάρος της στην ανάπτυξη της λογικής, παραμελώντας και άλλα κέντρα της ανθρώπινης ύπαρξης, όπως το συναίσθημα και το σώμα; Μήπως παιδείας, η οποία διαμορφώνει ανθρώπους που είναι σε θέση να σκέφτονται μόνον την ατομική τους εξέλιξη, αδιαφορώντας για τον συνάνθρωπό τους και για τα μεγάλα προβλήματα της οικουμένης; Μήπως παιδείας, που αξιολογεί τους ανθρώπους ανάλογα με τις επιδόσεις τους, αδιαφορώντας για τα ιδιαίτερα χαρίσματα και χαρακτηριστικά του κάθε μαθητή ξεχωριστά;

Δεν είναι αυτή η παιδεία που οραματίστηκαν οι τρεις Ιεράρχες, ο Μέγας Βασίλειος, ο Γρηγόριος ο Θεολόγος και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος. Αν και οι τρεις έφτασαν στην κορυφή της επιστήμης του καιρού τους, αν και οι τρεις είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν φήμη και πλούτο, προτίμησαν να αφιερώσουν τη ζωή τους στην υπηρεσία των ανθρώπων του καιρού τους, αγωνιζόμενοι για μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, όπως η αμάθεια και η κοινωνική αδικία.

Παρά τα μεγάλα τους χαρίσματα και την μόρφωσή τους, δεν κλείστηκαν σ' ένα γραφείο ή ένα εργαστήριο. Δεν έκαναν την γνώση αυτοσκοπό. Η ματιά τους ήταν διαρκώς στραμμένη στα μεγάλα προβλήματα της εποχής τους, που δεν διαφέρουν και πολύ από αυτά της δικής μας εποχής. Αφουγκράστηκαν τον πόνο των ανθρώπων, τον έκαναν δικό τους και θέλησαν να τον απαλύνουν με κάθε τρόπο. Έτσι τα ταλέντα και οι γνώσεις τους έγιναν εργαλεία αγάπης.

Ο Μέγας Βασίλειος δημιούργησε την Βασιλειάδα, πολιτεία αγάπης για ανθρώπους και κάθε ανάγκης.
Ο Γρηγόριος ο Θεολόγος δεν έπαψε στιγμή να αναλώνεται για την επισκοπή του.
Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, αρχικά στην Αντιόχεια και κατόπιν στην Κωνσταντινούπολη, θέλησε να μην αφήσει ούτε έναν άστεγο χωρίς στέγη, ούτε ένα φτωχό χωρίς τροφή, ούτε μία χήρα ή ένα ορφανό χωρίς συμπαράσταση.

Παράλληλα, και οι τρεις έγραψαν έργα που ακόμη διδάσκονται σε πανεπιστήμια όλου του κόσμου. Δεν αποσκοπούσαν όμως στην προσωπική τους καταξίωση. Το ενδιαφέρον τους στράφηκε στη διαμόρφωση ανθρώπων, όχι μόνον με γνώσεις, αλλά και ήθος, αρχές και αξίες, όπως η αγάπη και η δικαιοσύνη. Δίδαξαν με τον λόγο, την πένα, κυρίως όμως με τη ζωή τους, πως ο καλύτερος κόσμος θα προέλθει από ανθρώπους με υψηλή μόρφωση, εσωτερική γαλήνη και έργα αγάπης προς όλους τους ανθρώπους αδιακρίτως.

Τέτοια Παιδεία χρειαζόμαστε σήμερα. Η γνώση και η τεχνολογία εξελίσσονται με ραγδαίους ρυθμούς, η ευαισθησία και η ανθρωπιά όμως όλο και υποχωρούν. Η επιστήμη προοδεύει, ο κόσμος όμως συνεχίζει να φοβάται, να αγωνιά και να απελπίζεται. Να, λοιπόν, γιατί οι τρεις Ιεράρχες έρχονται σήμερα να προτείνουν εκπαιδευτικό σύστημα με προτεραιότητα τον άνθρωπο και τις ανάγκες όχι μόνο του μυαλού, αλλά και της καρδιάς του. Οι τρεις Ιεράρχες χτυπούν σήμερα την πόρτα των σχολείων μας και μας καλούν να ανακαλύψουμε το αληθινό νόημα της γνώσης. Εκείνοι το βρήκαν. Ας τους ζητήσουμε να μας εμπνέουν πάντοτε, ώστε παράλληλα με τη γνώση να βρίσκουμε την αληθινή χαρά που προσφέρει Εκείνος που τόσο πολύ πίστεψαν και αγάπησαν στη δική τους αγιασμένη πορεία: Τον Χριστό μας.

Η χάρη τους να σας συνοδεύει πάντα στην προσπάθειά σας.

Με πατρική αγάπη και θερμές ευχές
Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ
ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

Εδώ, πάντα, Άργος Ορεστικόν: Τηρώντας το έθιμο, "κόψαμε" και φέτος τη βασιλόπιτα


Κοπή Βασιλόπιτας: Κάποιοι κλείνουν τις υπηρεσίες και άλλοι "κλείνουν" τραπέζια σε ταβέρνες
Έκλεισαν τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου εν ώρα υπηρεσίας για να "κόψουν" τη Βασιλόπιτα και να ψήσουν!

κ. Διευθυντή της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Καστοριάς, για του χρόνου αιτούμεθα άδεια, η κοπή Βασιλόπιτας του συλλόγου διδασκόντων του σχολείου μας, να πραγματοποιηθεί στο διδακτήριό μας, με παράλληλες γαστρονομικές και μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις, στο δρόμο που χάραξαν οι εργαζόμενοι της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου!
Η Διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Καστοριάς "έκλεισε" τραπέζι σε ταβέρνα (εκτός ωραρίου), προκειμένου οι υπάλληλοί της να "κόψουν" τη Βασιλόπιτά τους
Το Σαββατόβραδο 28 του Γενάρη, ο σύλλογος διδασκόντων του 4ου Δημοτικού Σχολείου Άργους Ορεστικού, για το "καλό του καινούργιου χρόνου", έκοψε την καθιερωμένη βασιλόπιτα.
Υπό τα βλέμματα της γυμνάστριας Χρύσας και του συναδέλφου Ιωάννη, σταυρώθηκε η Βασιλόπιτα τρεις φορές


Η κοπή Βασιλόπιτας αποτελεί για όλους μας μία όμορφη διαδικασία, αφού μεταξύ των άλλων, μας δίνεται η ευκαιρία εκτός σχολείου και μεταξύ τυρού και αχλαδιού, να ανταλλάξουμε θέσεις και απόψεις, σχολιάζοντας την επικαιρότητα και όχι μόνο...


Περιστοιχισμένος ο Στέργιος από όμορφες δασκάλες
Εμείς συνεχίζουμε να τηρούμε το πανάρχαιο έθιμο, "κόβοντας" τη Βασιλόπιτα εκτός ωραρίου και πάντα Σαββατόβραδο, ώστε τη Δευτέρα να επιστρέφουμε νηφάλιοι στα υψηλά καθήκοντά μας. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος και παρά τις νέες μειώσεις στους μισθούς μας, "κλείσαμε" τραπέζι σε γνωστή ταβέρνα της κωμοπόλεώς μας.
Έκοψε 16 κομμάτια με εξαιρετική ακρίβεια και δικαιοσύνη
Τα κομμάτια επιμελήθηκε και έκοψε η συνάδελφος του τμήματος ένταξης Δέσποινα, η οποία τηρώντας το έθιμο και όρθια μπροστά στο τραπέζι, ονομάτιζε κάθε κομμάτι ξεχωριστά με βάση την "αρχαιότητα", έτσι για την τάξη και την πειθαρχία.
Η τυχερή της βραδιάς ήταν η συνάδελφος Μάγδα, εκ Φλώρινας ορμώμενη, αλλά εδώ και τριάντα χρόνια είναι μόνιμη κάτοικος Άργους Ορεστικού, αφού εδώ έχτισε την "ερωτική της φωλιά".
Να είσαι πάντα υγιής και να χαίρεσαι τη οικογένειά σου
Πάντα νιώθουμε έναν ενθουσιασμό όταν "κερδίζουμε" το φλουρί της Βασιλόπιτας. Το πρωτοχρονιάτικο αυτό έθιμο και η όλη διαδικασία της "κοπής", δημιουργεί ευχάριστους συνειρμούς αλλά και αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια. Τότε, που το φλουρί ήταν "στημένο" από τη μαμά ή τη γιαγιά και περιμέναμε το δωράκι μας, κάτι που συμβαίνει και σήμερα.
Το δώρο, λοιπόν, που αντιστοιχεί στο φλουρί είναι άδεια μίας ημέρας, με την υποχρέωση του Διευθυντή να αναπληρώσει τη συνάδελφο.
Η δική σου υποχρέωση, κ. Μάγδα, είναι να φτιάξεις τη Βασιλόπιτα της επόμενης χρονιάς!

 Ελληνικό Έθιμο, η Βασιλόπιτα
Η Βασιλόπιτα είναι ένα πρωτοχρονιάτικο έθιμο, που τηρείται σε όλα τα ορθόδοξα χριστιανικά σπίτια και κυρίως στα ελληνικά. Οι νεοέλληνες το τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια, όπου κι αν βρίσκονται, εντός και εκτός Ελλάδας. Κανένα από τα ετήσια έθιμα δεν έχει τόσο βαθιές ρίζες στο χρόνο, όσο η βασιλόπιτα της πρωτοχρονιάς. 
Πού όμως πρέπει να αναζητήσουμε τη ρίζα του ωραίου εθίμου της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας; Ο ελληνικός λαός είναι φορέας και δημιουργός ενός θαυμαστού πολιτισμού, ο οποίος έχει τις ρίζες του στο αρχαίο ελληνικό παρελθόν, αλλά και στο χριστιανικό Βυζάντιο. Γι’ αυτό και όλα τα έθιμά μας έχουν την αρχαιοελληνική, αλλά και τη χριστιανική ερμηνεία τους.
Ο Νεοέλληνας ως μέλος μιας οικογένειας, ενός Συλλόγου ή μιας κοινωνίας οργανωμένων ατόμων, δεν εννοεί αλλαγή του χρόνου, χωρίς την κοπή της βασιλόπιτας. Σχολεία, Υπουργεία, γραφεία, σύλλογοι, κόβουν βασιλόπιτες μέχρι και το Φεβρουάριο, οργανώνοντας χοροεσπερίδες και τσιμπούσια σε ταβέρνες και κέντρα διασκέδασης.
Ο φωτογραφικός φακός περιστρέφονταν γύρω από τους συνδαιτημόνες με διακριτικότητα, απαθανατίζοντάς τους και εμπλουτίζοντας ταυτόχρονα το προσωπικό μου αρχείο με νέο υλικό.

Νίκη και Στέργιος,  πάντα φιλικοί με το φακό


Ο συνάδελφος Δημήτρης, σύζυγος της Νίκης, εκπροσώπησε το Δημοτικό Σχολείο Τοιχιού
Η Μαρία των Αγγλικών, σταθερή αξία


Δίπλα στη Μάγδα, η Μαριάνα της πληροφορικής μετά του συζύγου της, Δημητρίου. Η Μαριάνα, εκπροσώπησε τους συναδέλφους ειδικοτήτων. Ο Μουσικός και η εικαστικός δεν προσήλθαν, αφού διαμένουν σε γειτονικούς νομούς

Με το βλέμμα στραμμένο απέναντι... στο σύζυγό της
Ευχάριστες παρουσίες δίπλα μας!
Σε διπλανό τραπέζι συνέτρωγαν με πολλά χωρατά και γέλια οι εργαζόμενοι σε γνωστή αλυσίδα Super Market της περιοχής μας. 
Με πολλή χαρά δέχθηκαν να φωτογραφηθούν, τιμώντας το ιστολόγιό μου με τη φωτογραφική τους παρουσία.
Μου δίνετε η ευκαιρία δημόσια μέσω του ιστολογίου μου, να εκφράσω σε όλους τις ευχαριστίες μου, που πάντα ευπροσήγοροι και χαμογελαστοί μας υποδέχονται και μας εξυπηρετούν στο χώρο εργασίας τους. 


Δεν νοείται κοπή Βασιλόπιτας χωρίς καλό φαγητό και ποτό
Ο αγαπητός και συμπαθέστατος Στάθης, ιδιοκτήτης της ταβέρνας, μας περιποιήθηκε με τα ποικίλα μεζεδάκια και τις νόστιμες λιχουδιές της μητέρας του και συμμαθήτριάς μου Λαμπρινής
Και του χρόνου με ΥΓΕΙΑ και ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ...
Αντί να με βάλουν ανάμεσα στις γυναίκες τους, ήρθαν και κάθισαν αυτοί δίπλα μου!
Ο Ιωάννης εκπροσώπησε το Δημοτικό Σχολείο Δισπηλιού και ο Δημήτριος (Τζίμης) την περιφερειακή ενότητα Καστοριάς

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

Βενιζέλος: Ξαναζούμε μέρες του 2015

 O πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, με άρθρο του στα "ΝΕΑ", κάνει απολογισμό των τελευταίων δύο χρόνων διακυβέρνησης της χώρας από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

«Πόσο διαρκούν δύο χρόνια;» του Ευάγγελου Βενιζέλου
Η Ιστορία δεν γράφεται γραμμικά ούτε υπό κανονικές συνθήκες θερμοκρασίας και πιέσεως. Γράφεται όταν ο χρόνος παγώνει και πυκνώνει. Αυτό συμβαίνει στην Ελλάδα από το 2010 και μετά. Εκεί όμως που στα τέλη του 2014 ήμασταν πολύ κοντά στην έξοδο από το Μνημόνιο και στη μετάβαση στην προληπτική πιστωτική γραμμή ως σημαντικό βήμα προς την επάνοδο στην κανονικότητα μιας ευρωπαϊκής χώρας, έγινε η επιλογή να παίξουμε ως χώρα με το σενάριο της απόλυτης καταστροφής αντιστρέφοντας τη ροή του οικονομικού και ιστορικού χρόνου. Πηγαίνοντας δυστυχώς πολλά χρόνια πίσω. Τα δυο χρόνια που πέρασαν ημερολογιακά από τις 25 Ιανουαρίου 2015 έως σήμερα γύρισαν τους δείκτες προς τα πίσω έτσι ώστε να ελπίζουμε το 2019 να διαμορφωθούν ξανά οι προϋποθέσεις του 2014.

Τι οδήγησε άραγε ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος στην επιλογή αυτή που δεν έγινε το 2012, σε πολύ δυσκολότερη φάση της δημοσιονομικής και διαρθρωτικής προσαρμογής, αλλά έγινε με άνεση και επιμονή τον Ιανουάριο, τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο του 2015;

Από τότε που η κρίση έγινε κοινή συνείδηση, δηλαδή από τις αρχές του 2010, αν και βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη από το 2007, η απλή διαπίστωση ότι η κρίση έφερε το Μνημόνιο και όχι το Μνημόνιο την κρίση, αντί να επικρατήσει ως αυτονόητη, δίχασε βαθιά τον ελληνικό λαό: σε αυτούς που αποδέχονται το προφανές και αυτούς που πίστεψαν βαθιά ότι το Μνημόνιο έφερε την κρίση ή ακόμη καλύτερα ότι το Μνημόνιο και τα μέτρα δημοσιονομικής και διαρθρωτικής προσαρμογής είναι η κρίση.
Μια κρίση στην οποία οδήγησαν τη χώρα «εθελόδουλοι πολιτικοί υποτεταγμένοι στα ευρωπαϊκά συμφέροντα» που είναι αντίθετα προς τα ελληνικά, ενώ ήταν πολύ εύκολο να αποφευχθούν οι περικοπές και οι μεταρρυθμίσεις, να απαλλαγούμε μονομερώς από το βάρος του «επονείδιστου» δημοσίου χρέους για το οποίο δεν έχουμε ευθύνη ως κράτος και ως κοινωνία και να εκβιάσουμε τους πιστωτές και θεσμικούς μας εταίρους, δηλαδή τα άλλα κράτη- μέλη της ευρωζώνης με αποχώρηση από το ευρώ, απειλή που θα τους συγκλονίσει.

Αυτή λοιπόν η απλουστευτική, ριζοσπαστική και εθνικολαϊκιστική ταυτοχρόνως, υπόσχεση που συνένωνε το ετερόκλητο αντιμνημονιακό μέτωπο στον κοινό παρονομαστή ενός ακραίου ιστορικού τυχοδιωκτισμού, κατίσχυσε πριν δυο χρόνια. Μέσα όμως σε μόλις έξι μήνες η αφήγηση αυτή αντικαταστάθηκε από μια τελείως διαφορετική. Από την αφήγηση του «επώδυνου αλλά αναγκαίου και αναπόφευκτου συμβιβασμού» που οδήγησε στο Μνημόνιο τρία και από εκεί στο Μνημόνιο τρία plus, στο Μνημόνιο τέσσερα κ.ο.κ. Πρόκειται όμως απλά για συμβιβασμό λόγω αρνητικών ευρωπαϊκών συσχετισμών.

Για συμβιβασμό συνεπώς προσωρινό, εν αναμονή των ευνοϊκότερων συσχετισμών που θα διαμορφωθούν στην Ευρώπη ή παρεμπιπτόντως στις ΗΠΑ, καθώς η απρόσμενη τότε εκλογή Τράμπ ενσωματώνεται τώρα στην αφήγησή τους με τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ να θεωρείται ιδεολογικός και στρατηγικός συνοδοιπόρος της αντίληψης και της αισθητικής ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Εν αναμονή λοιπόν των νέων ευρωπαϊκών συσχετισμών, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αγωνίζεται να μεταβάλλει τους βαθύτερους συσχετισμούς στην αυτοσυνειδησία της κοινωνίας, μετατρέποντάς την από φιλοευρωπαϊκή, σε έντονα ευρωσκεπτικιστική και στη συνέχεια σε απεγνωσμένα αντιευρωπαϊκή. Το πλάνο Β δεν είναι πολιτικό, είναι ιδεολογικό και αυτοαναφορικό. Ωριμάζει πριν προωθηθεί. Κινείται πλέον από μόνο του.

Αυτό άλλωστε που συντελείται τα δυο τελευταία χρόνια στην Ελλάδα είναι η ρευστοποίηση των πάντων: των θυσιών του ελληνικού λαού χάρη στις οποίες φτάσαμε στο κεκτημένο του Δεκεμβρίου 2014, των ιστορικών, πολιτικών και αξιακών αυτονόητων που ίσχυαν μέχρι το 2015, της γλώσσας, των θεσμών, της εθνικής ισχύος και της θέσης της χώρας μέσα στους ευρωπαϊκούς και διεθνείς συσχετισμούς.

Η αντιμνημονιακή ρητορεία μετατράπηκε σε διαρκές μνημόνιο κλιμακούμενης αυστηρότητας.

Η θεωρία του «επονείδιστου χρέους» και της μονομερούς διαγραφής του μαζί με τη χυδαία συστηματική προσπάθεια απαξίωσης του κουρέματος και της αναδιάρθρωσης του χρέους που επιτεύχθηκε το 2012, μετατράπηκε σε θλιβερό γλείψιμο του PSI και του OSI που αποτυπώνεται στις αιτιολογικές εκθέσεις των προϋπολογισμών και του 2016 και του 2017 και σε παράκληση για μικρές πρόσθετες ελαφρύνσεις, πολύ μικρότερες από τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει οι εταίροι το 2012. Τα λεγόμενα βραχυπρόθεσμα μέτρα που με καθυστέρηση δυο μηνών ενέκρινε ο ESM είναι θεωρητικά μέτρα πιθανής μακροπρόθεσμης απόδοσης το 2060, ύψους 40-45 δισ. , όταν με τα ίδια κριτήρια του 2060 η ελάφρυνση του χρέους που έγινε το 2012 ισοδυναμεί με 1 τρις 330 δισ. ευρώ!

Οι καταγγελίες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών του 2012-13, μετατράπηκαν σε απώλεια του χαρτοφυλακίου τραπεζικών μετοχών του δημοσίου που είχε φτάσει σε χρηματιστηριακή αξία 25 δισ. ευρώ, σε νέα ανακεφαλαιοποίηση κακήν κακώς, σε εκμηδένιση της ελληνικής συμμετοχής και σε απόλυτο έλεγχο από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Τα μεγάλα λόγια για τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς μετατράπηκαν σε αδιέξοδο και για το τραπεζικό σύστημα και για τους δανειολήπτες και σε άρση της προστασίας ακόμη και πολλών πρώτων κατοικιών μικρής και μεσαίας αγοραίας αξίας.

Η προπαγανδιστική εκστρατεία για την δήθεν απώλεια 13 δισ. από τα ασφαλιστικά ταμεία, όταν από το 2012 και μετά το Δημόσιο επιχορήγησε τα ταμεία με 80 δις ευρώ, μετατράπηκε σε εξαέρωση των κεφαλαίων με τα οποία ταμεία, όπως το ΤΣΜΕΔΕ και το ΤΑΠΙΛΤΑΤ, μετείχαν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής.

Οι καταγγελίες για τις περικοπές των συντάξεων, μετατράπηκαν σε αλλεπάλληλα κύματα νέων περικοπών των επικουρικών και τώρα πλέον και των κύριων συντάξεων.

Η δημαγωγική ρητορεία περί ΕΝΦΙΑ και συντελεστών ΦΠΑ, μετατράπηκε σε διόγκωση και μονιμοποίηση της φορολογικής επιβάρυνσης.

Το κίνημα «Δεν πληρώνω» μετατράπηκε σε απειλητικό μηχανισμό είσπραξης ληξιπρόθεσμων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών.

Η γραμμή για τις ιδιωτικοποιήσεις μεταβάλλεται ανά εβδομάδα, πηγαίνει από την αποδοχή του Υπερταμείου στην άρνηση κάθε αλλαγής στον ενεργειακό τομέα.

Η αναπτυξιακή πολιτική είναι απλώς ρητορική, η πραγματική οικονομία είναι εγκαταλελειμμένη στη μοίρα της, χωρίς τραπεζικό σύστημα, χωρίς ρευστότητα, χωρίς στοιχειώδες σχέδιο.

Η αγωνιστική διεκδίκηση μικρότερου πρωτογενούς πλεονάσματος, μετατράπηκε σε ανεπίγνωστο κομπασμό για «υπεραπόδοση» των φορολογικών εσόδων και για πρόωρη επίτευξη υψηλότερου πρωτογενούς πλεονάσματος.

Η ηρωική διαπραγμάτευση με τους κακούς μετατράπηκε σε ταπεινωτικές επιστολές συγγνώμης που υπαγορεύει ο κ. Τσίπρας και υπογράφει ο κ. Τσακαλώτος. Ο εκβιασμός του Grexit αντί να ασκηθεί από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ασκήθηκε και ασκείται από τον κ. Σόιμπλε. Η διαχείριση της σχέσης με το ΔΝΤ ( που το θέλουμε για το χρέος, αλλά δεν το θέλουμε για τα νέα μέτρα ) μετατράπηκε και αυτή σε τελεσίγραφο του Eurogroup.

Η χώρα με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κυνηγάει την ουρά της που τώρα λέγεται «αξιολόγηση». Η 20ή Φεβρουαρίου 2017 εμφανίζεται τώρα ημερομηνία τόσο κρίσιμη όσο η 20ή Φεβρουαρίου 2015, που ήταν ο «θρίαμβος» του κ. Βαρουφάκη. Το ζήτημα είναι να μη ζήσουμε τον Ιούνιο – Ιούλιο του 2017 ως επανάληψη του Ιουνίου – Ιουλίου 2015, δηλαδή ως ιστορική φάρσα.

Η οικονομική, όχι απλώς η δημοσιονομική και χρηματοοικονομική, βλάβη είναι ήδη ανυπολόγιστη και δεν έχει δυστυχώς ολοκληρωθεί.

Στο μεταξύ συντελείται ακόμη βαθύτερη βλάβη των δημοκρατικών θεσμών και του κράτους δικαίου. Οι ωμές παρεμβάσεις στα ΜΜΕ, η αμφισβήτηση της εσωτερικής ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και της αξιοπρέπειας των λειτουργών της με ταπεινά μέσα, η απόπειρα κατάργησης των Ανεξάρτητων Αρχών είναι φαινόμενα που κατατάσσουν την Ελλάδα στην ίδια ομάδα με την Ουγγαρία και την Πολωνία. Ευτυχώς υπήρξε η αντίδραση της Ολομέλειας του ΣτΕ και προσφάτως του ΕΣ, των δικαστικών ενώσεων και της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Την ίδια ώρα το Προσφυγικό / Μεταναστευτικό έχει εξελιχθεί όχι απλώς σε κραυγαλέο πολιτικό, οργανωτικό και ανθρωπιστικό αδιέξοδο αλλά σε τυφλή ομηρία αδύναμων ανθρώπων και της χώρας συνολικά. Χωρίς να χρειάζεται καν να αναφερθώ στην εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας και άμυνας.

Η χώρα βρίσκεται εκτός ευρωπαϊκών συσχετισμών τη στιγμή που πρέπει να επαναπροσδιοριστεί το πλαίσιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και η νέα ευρωατλαντική ισορροπία. Κάποιοι δυστυχώς συγχέουν, μέσα σε μια τέτοια συγκυρία, τις παλαιοπαραγοντίστικες επαφές στις ΗΠΑ με την ανάγκη ύπαρξης σχεδίου που κινητοποιεί το σύνολο των εθνικών δυνατοτήτων.

Όλα αυτά τα κάνουν ακόμη πιο γκρι η αισθητική και αξιακή όσμωση πρώην ριζοσπαστών και εθνικολαϊκιστών υπό την ηγεμονία των δεύτερων και δεν εννοώ πρωτίστως τους ΑΝΕΛ, εννοώ την κλειστή ομάδα του Μαξίμου.

Πώς χώρεσαν όλες αυτές οι παλινωδίες, οι διαψεύσεις, οι ανατροπές, οι υποχωρήσεις, τα λάθη, οι αντιφάσεις, οι ευτέλειες μέσα σε δυο μόλις χρόνια; Χώρεσαν γιατί τα χρόνια στην πραγματικότητα δεν είναι δυο αλλά πολλά περισσότερα, όσα θα χρειαστούν για την αποκατάσταση της βλάβης. Αφ’ ής στιγμής επιτευχθεί μια νέα αφετηρία με την ήττα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και των αφανών εταίρων και υποστηρικτών τους και τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής συνεργασίας όλων των δημοκρατικών δυνάμεων που αποδέχονται την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας στη βάση της μόνης – όπως αποδείχθηκε με πολύ οδυνηρό τρόπο -, συγκροτημένης και υπεύθυνης στρατηγικής.

Η Ελλάδα πάλιωσε

kathimerini.gr
ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ
Ο «άλλος κόσμος» που υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ πως είναι εφικτός, ύστερα από δύο χρόνια αποδείχθηκε φριχτός. Πολλοί θεωρούν πως μέσα στον σωρό των δεινών υπάρχει τουλάχιστον αυτό το πολύτιμο. Επειτα από αυτά τα δύο χρόνια αλλοπρόσαλλης διακυβέρνησης, αν μη τι άλλο αποκομίσαμε τη συνείδηση του ψεύδους. Η ηγεμονία της Αριστεράς κατέρρευσε στη συνείδηση της πλειοψηφίας, μαζί με τις προσδοκίες που διαψεύσθηκαν και τις υποσχέσεις που αθετήθηκαν. Οι παλικαρισμοί της εθνικής αγανάκτησης ορφάνεψαν, το λεγόμενο ηθικό πλεονέκτημα αποδείχθηκε ανήθικο, οι θεσμοί της Δημοκρατίας κινδυνεύουν όσο δεν κινδύνευσαν από την εποχή των συνταγματαρχών, και η ελληνική κοινωνία φτώχυνε σε όλα τα επίπεδα. Αρα το «πρώτη φορά Αριστερά» μάς οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο «ποτέ πια Αριστερά».

Λυπάμαι, αλλά τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Η κρίση έδωσε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία σε όσους τη διαχειρίστηκαν να συγκρουσθούν με το βαθύ κράτος, το κατεξοχήν υπεύθυνο για την πτώχευση. Δεν θέλησαν να το κάνουν, διότι στηρίζονταν σ’ αυτό, δεν μπόρεσαν, δεν τόλμησαν. Από τον Παπανδρέου, που ομολόγησε την πτώχευση, ώς τον Σαμαρά, η πολιτική ηγεσία ελισσόταν ανάμεσα σε συμπληγάδες. Επρεπε να διαπραγματευθεί με τους δανειστές από τη μία και με το βαθύ κράτος από την άλλη. Οποια υποχώρηση αναγκαζόταν να κάνει απέναντι στους πρώτους την αντάλλασσε με μια παραχώρηση απέναντι στους δεύτερους. Το βαθύ κράτος εξέλεξε τον Τσίπρα γιατί του υποσχέθηκε πως όχι μόνον δεν πρόκειται να κάνει άλλη υποχώρηση απέναντι στους δανειστές, αλλά θα του δώσει πίσω και τα κεκτημένα του. Από τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ ώς την ΟΛΜΕ και από τους αγρότες ώς τους υπαλλήλους των ασφαλιστικών ταμείων και τους συνταξιούχους, το βαθύ κράτος βρήκε επιτέλους τον γνήσιο πολιτικό του εκφραστή. Οποιος τολμούσε να έχει αντίρρηση βαφτιζόταν φιλελεύθερος και καταδικαζόταν.


Το ανήθικο κατασκεύασμα που αποκαλείται «ασφαλιστικό νομοσχέδιο» νομίζετε ότι παρήχθη από τον ασθενή ηλεκτρισμό των νευρώνων του εγκεφάλου του κ. Κατρουγκάλου; Του το έφεραν έτοιμο τα τρωκτικά που κατοικούν στους φωριαμούς του ΟΑΕΕ. Και άσε τους ελεύθερους επαγγελματίες να κλείνουν τα βιβλία τους για να σώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία από τις κατασχέσεις των τυραννόσαυρων. Η Ελλάδα πάλιωσε, γέρασε, χωρίς όμως να κερδίσει ούτε τη σοφία των γηρατειών ούτε τη γοητεία της ωριμότητας. Και εθίζει τους νεότερους στην ασχήμια. Μια εικόνα από τη βρώμα των πανεπιστημίων μας αρκεί.

Οι δημοκρατικές δυνάμεις, από τη Ν.Δ. μέχρι τον Βενιζέλο και το Ποτάμι, δεν αρκεί να μας πείσουν για την πτώχευση της αριστερής ρητορείας. Αυτό το βλέπουμε κι από μόνοι μας. Οφείλουν να αποδείξουν πως είναι ικανές, και έχουν το θάρρος, να συγκρουσθούν με την τυραννία του βαθέος κράτους. Δύσκολα πράγματα, αφού οι μόνες κοινωνικές δυνάμεις που έχουν απομείνει όρθιες είναι όσες έχουν βρει άσυλο στα υπόγεια του βαθέος κράτους.

Δύσκολα, αλλά δεν θέλω να πιστέψω ότι κάποιος από τους πολιτικούς που έχουν απομείνει όρθιοι για να αντιμετωπίσουν τους Φλαμπουράρηδες και τους Καρανίκες, περιμένουν πως τα πράγματα θα είναι εύκολα. Αν μη τι άλλο, ας αξιοποιήσουν και αυτοί την εμπειρία των δύο χρόνων ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

ΔΟΕ: Έκτακτη χρηματοδότηση σχολείων για θέρμανση


Αρ. Πρωτ. 1071             Αθήνα 27/01/2017
Προς
1. Τον Υπουργό Εσωτερικών
κ. Σκουρλέτη Πάνο 
2. Τον Υπουργό Παιδείας 
κ. Γαβρόγλου Κωνσταντίνο
Κοιν.
Συλλόγους εκπαιδευτικών Π.Ε.


Θέμα: Επιτακτική η ανάγκη κάλυψης των λειτουργικών δαπανών των σχολικών μονάδων. Άμεση ανάγκη για έκτακτο κονδύλιο θέρμανσης.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. έχει επανειλημμένα τονίσει και αναδείξει το τεράστιο πρόβλημα που αφορά στις περικοπές των λειτουργικών δαπανών στα σχολεία οι οποίες εφαρμόζονται εδώ και χρόνια από τις μνημονιακές κυβερνήσεις, υποβαθμίζοντας με αυτόν τον τρόπο ακόμα περισσότερο τη λειτουργία του δημόσιου σχολείου.
H διαρκής μείωση της οικονομικής επιχορήγησης για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολικών μονάδων,με πρόσχημα τις μνημονιακές δεσμεύσεις, επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα στην εκπαιδευτική διαδικασία. Τα ποσά που διατίθενται στις σχολικές μονάδες σε καμία περίπτωση δεν αρκούν ώστε να καλυφθούν οι λειτουργικές ανάγκες των σχολείων (πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ, υλικά καθαρισμού, γραφική ύλη, φυσικό αέριο ή πετρέλαιο).
Φέτος, η κατάσταση έχει γίνει ακόμη πιο δύσκολη εξ αιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Η συντριπτική πλειοψηφία των σχολικών μονάδων λειτουργεί δίχως την απαιτούμενη θέρμανση αφού τα (ούτως ή άλλως) λιγοστά κονδύλια, δεν επιτρέπουν την πλήρη θέρμανση των κτηρίων που παραμένουν σε λειτουργία από τις 7.00 π.μ. μέχρι και τις 4.00 μ.μ., με τα προβλήματα να γίνονται δραματικά στις περιοχές που έχουν υποστεί, κυριολεκτικά, την επέλαση του χιονιά.
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. θεωρεί επιβεβλημένη την χορήγηση έκτακτου κονδυλίου θέρμανσης για τις σχολικές μονάδες ως ένα πρώτο άμεσο βήμα. Η πλήρης κάλυψη των αναγκών λειτουργίας των σχολείων παραμένει το καίριο ζήτημα στο οποίο η κυβέρνηση οφείλει να ανταποκριθεί εάν και όταν αποφασίσει να στηρίξει στην πράξη το δημόσιο σχολείο.