Μπερδεμένη κυβέρνηση ή μπερδεμένος ο νέος υπουργός μας;
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ανάθεμα και αν ξέρουν τι θέλουν να κάνουν!
«ΗΜΕΡΗΣΙΑ»
Στοίχημα για την κυβέρνηση αποτελεί η εφαρμογή, από φέτος, συστήματος αξιολόγησης στην εκπαίδευση, αφού αποτελεί προαπαιτούμενο προκειμένου οι δανειστές να ανάψουν το «πράσινο φως» για να γίνουν προσλήψεις μονίμων δασκάλων και καθηγητών. Η αξιολόγηση θα ξεκινήσει από τα 20.000 στελέχη εκπαίδευσης και θα συνεχιστεί με την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας. Ασαφές είναι, ωστόσο, εάν το επόμενο βήμα θα είναι η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. «Δεν σημαίνει ότι όταν ολοκληρωθούν αυτά, θα πάμε στους εκπαιδευτικούς. Δεν είναι αυτή η σειρά. Μπορεί να ξαναπάμε στις αυτοαξιολογήσεις», έχει δηλώσει ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διαδικασίες της αξιολόγησης θα γίνουν βήμα - βήμα, ύστερα από μελέτη των πρακτικών που εφαρμόζονται σε χώρες της Ευρώπης και του ΟΟΣΑ, αλλά και ευρύ διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Στόχος του υπουργείου είναι να καταρτιστεί ένα πλαίσιο αξιολόγησης το οποίο δεν θα έχει τιμωρητικό χαρακτήρα, αλλά θα αποτελεί, ουσιαστικά, «μοχλό» για τη βελτίωση της εκπαίδευσης.
Η διαδικασία αυτή, μάλιστα, θα χτυπά και ένα «καμπανάκι» για την Πολιτεία αφού και αυτή θα αξιολογείται για την προσπάθειά της να επιλύει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία. Στο πλαίσιο αυτό, η αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας θα αφορά εσωτερικές κρίσεις που δεν θα συνοδεύεται από εκθέσεις και αναφορές σε προϊσταμένους και δεν θα αφορά συγκεκριμένους εκπαιδευτικούς.
Παράλληλα, η ατομική αξιολόγηση θα αφορά αποκλειστικά και μόνο τα στελέχη της εκπαίδευσης για τα οποία εξετάζεται η αναπροσαρμογή του καθηκοντολογίου τους ανά βαθμίδα και ένας νέος τρόπος επιλογής που θα βασίζεται σε συμβατά με τις αρμοδιότητες κριτήρια.
Η εφαρμογή της αξιολόγησης θα κρίνει, εν πολλοίς, και την τύχη των προσλήψεων μονίμων εκπαιδευτικών. Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει χιλιάδες διορισμούς στα σχολεία για την τριετία 2018- 2020, μέσω των διαδικασιών του ΑΣΕΠ, αφήνοντας ωστόσο αναπάντητα πολλά ερωτήματα. Για παράδειγμα, ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστά ο αριθμός των διορισμών, αλλά και το σύστημα με το οποίο θα αυτοί θα γίνουν, ενώ βασικό ζητούμενο παραμένει εάν η απόφαση της κυβέρνησης τυγχάνει της έγκρισης των δανειστών.
Διυπουργική σύσκεψη
Την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί διυπουργική σύσκεψη προκειμένου να εξεταστούν όλες οι πτυχές της απόφασης, ενώ όπως έχει ανακοινώσει ο κ. Γαβρόγλου μετά από πολλά χρόνια θα πραγματοποιηθεί, εντός του 2017, διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για «αρκετές χιλιάδες προσλήψεις εκπαιδευτικών» προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, το σύστημα με το οποίο θα γίνουν οι διορισμοί θα αποφασιστεί μετά από διάλογο με τις ομοσπονδίες των δασκάλων και των καθηγητών το επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, φαίνεται ότι θα ακολουθηθούν διαφορετικές διαδικασίες από το ΑΣΕΠ για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που εργάζονται χρόνια στα σχολεία και για τους νέους απόφοιτους των παιδαγωγικών και καθηγητικών σχολών. Με βάση τις ίδιες πηγές, οι περισσότερες θέσεις αναμένεται να διατεθούν σε βασικές ειδικότητες εκπαιδευτικών, όπως δάσκαλοι, φιλόλογοι, φυσικοί και μαθηματικοί στις οποίες παρουσιάζονται μεγάλες ανάγκες στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου