Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

Η Βουλή τίμησε τη μνήμη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη

60 χρόνια κοινοβουλευτικού βίου, δημιούργησε τη δική του "σχολή" 
ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ

ant1news.gr
Η πολιτική ηγεσία του τόπου τίμησε σήμερα τη μνήμη του Κωσταντίνου Μητσοτάκη σε ειδική εκδήλωση στη Βουλή, με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να αναφέρεται εκτενώς στην συμβολή του στην εμπέδωση της Δημοκρατίας.
Ο Πρωθυπουργός άδραξε την ευκαιρία να επισημάνει ότι η αντιπαράθεση δεν σταματά ποτέ και πως όλα τα ζητήματα πρέπει να συζητιούνται με την ένταση που τους αναλογεί, αλλά σε ένα πλαίσιο χωρίς μισαλλοδοξία και εμφυλιοπολεμικό διχαστικό λόγο.
«Θα τον θυμόμαστε ως έναν αταλάντευτο υπερασπιστή της δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού. Θα τον θυμόμαστε ως έναν τολμηρό πολιτικό που δεν δίστασε να αναλάβει πολλά πολιτικά ρίσκα στον πολιτικό του βίο, ως ένα εξαιρετικό κοινοβουλευτικό άντρα», προσέθεσε ο κ. Τσίπρας.

Επεσήμανε πως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αναγνωρίστηκε ως άνθρωπος απαλλαγμένος από εμφυλιακές φοβίες και προκαταλήψεις, ήταν ανοιχτός στον διάλογο και ανοιχτόμυαλος

Στην πολιτική πορεία και την παρακαταθήκη που άφησε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο γιος του και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι δεν επεδίωξε την δημοφιλία αλλά τον σεβασμό. «Δεν έψαχνε το χειροκρότημα, αλλά την αναγνώριση των επιχειρημάτων του, αναζητούσε την μετριοπάθεια, απευθύνονταν περισσότερο στην λογική και λιγότερο στο θυμικό, ήξερε ότι το να κολακεύεις την κοινή γνώμη δεν σημαίνει ότι ηγείσαι» είπε ο Πρόεδρος της ΝΔ.

Αφού επεσήμανε ότι ταυτίστηκε με τη Βουλή, στα έδρανα της οποίας κάθισε για πρώτη φορά σε ηλικία 29 ετών, ξεχώρισε ως κορυφαία κοινοβουλευτική του στιγμή την μόλις ενός λεπτού ομιλία του την ημέρα της δολοφονίας του Παύλου Μπακογιάννη, στην οποία παρά την απέραντη θλίψη του, συνέστησε ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση.
Αναφερόμενος στη μακρά και πολυτάραχη πολιτική του διαδρομή, πέτυχε, όπως είπε, την μεγάλη σύνθεση της κεντροδεξιάς. «Για πολλούς ήταν κυνικός ήταν ένας σύγχρονος Τειρεσίας αλλά η κοινωνία τώρα τον δικαιώνει, δεν ήταν κυνικός, είχε εμπιστοσύνη στον λαό μας», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
«Υπήρξε σθεναρός υποστηρικτής της δημοκρατίας και της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, μέχρι το τέλος της ζωής του. Έζησε όλα όσα θα ήθελε ένας πολιτικός να ζήσει», ανέφερε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, και εξέφρασε κι εκείνη την εκτίμηση ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μπορεί να αναγνωριστεί ως ένας από τους κορυφαίους κοινοβουλευτικούς.
Υπενθυμίζοντας, ωστόσο, όσα συνέβησαν με την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου σε ειδικό δικαστήριο, η κ. Γεννηματά τόνισε ότι το αίτημα της εθνικής συνεννόησης παραμένει ως σήμερα εξαιρετικά επίκαιρο και ζωντανό, ένα αίτημα που η Δημοκρατική Συμπαράταξη επιμένει να υπηρετεί και να διεκδικεί και στις μέρες μας, όπως είπε.

«Το ΚΚΕ αναγνωρίζει στο πρόσωπο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη έναν αντίπαλο που πάντα έλεγε αυτά που πίστευε με ευθύτητα και πολιτικά επιχειρήματα», είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, ο πρώην Πρωθυπουργός ήταν πάντα ανοιχτός στην προοπτική ελεύθερης δράσης του ΚΚΕ, στο πλαίσιο της αστικής διαχείρισης, ενώ πρωταγωνίστησε στις προσπάθειες διαφόρων αναγκαίων εκσυγχρονισμών για την εδραίωση της αστικής εξουσίας και κυριαρχίας.
Στα αίτια της πτώσης της Κυβέρνησης Μητσοτάκη το 1993 αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Πάνος Καμμένος. Ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων ανέφερε ότι ο πρώην Πρωθυπουργός ανετράπη από το ίδιο του το κόμμα και πως εκείνοι που τον πρόδωσαν κάθονται σήμερα στα έδρανα της Νέας Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ υποστήριξε ότι η Κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη δέχθηκε, όπως και η σημερινή, λυσσαλέο πόλεμο και τόνισε πως κάποια στιγμή η αλήθεια πρέπει να αποκατασταθεί. Έκανε αναφορά στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για το Μακεδονικό με την τέως γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, να εκφράζει τη διαφωνία της με τα λεγόμενά του. «Τιμώ τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ως έναν Έλληνα που κατάφερε την εθνική συμφιλίωση και έναν μεγάλο πολιτικό που υπηρέτησε τη χώρα», κατέληξε ο Πάνος Καμμένος.

Με αναφορές στην επικαιρότητα και τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις ξεκίνησε την ομιλία του ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, επικρίνοντας τον Αλέξη Τσίπρα για τις υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις του για το χρέος, το οποίο -όπως υποστήριξε- δεν θα λυθεί ούτε μετά τις γερμανικές εκλογές. Ο Βασίλης Λεβέντης ανέφερε ότι ως λάθη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη καταγράφεται η αποστασία, ενώ δεν του συγχωρεί τη θέση του για την ονομασία των Σκοπίων, ότι δηλαδή το θέμα θα ξεχνιόταν μετά από 10 χρόνια. «Αν έχουμε κάτι να διδαχθούμε από τη ζωή του, είναι το επίτευγμα της συναίνεσης της κυβέρνησης του ’89 με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τον Χαρίλαο Φλωράκη και τον Λεωνίδα Κύρκο», είπε.


«Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπερασπίστηκε όρθιος ακόμη και τις πιο αντιδημοφιλείς απόψεις του, ήταν από τους πρώτους που απέσυρε εντελώς την εθνικιστική ρητορική, δεν υπήρξε λαϊκιστής και έριχνε γέφυρες στα αντίπαλα στρατόπεδα αν αυτό ήταν προς όφελος της πατρίδας», είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης που θύμισε πως στην κρητική αργκό ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν πάντα “ο ψηλός”, όχι μόνον λόγω του ύψους του. «Καλό ταξίδι πατριώτη και δείξε ανοχή στους μίζερους και τους κακεντρεχείς», κατέληξε ο επίσης Χανιώτης στην καταγωγή Σταύρος Θεοδωράκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου