Τρίτη 25 Ιουλίου 2017

Έβδομη παράταση για τακτοποίηση των αυθαιρέτων

Παράταση η Γεροβασίλη στην αξι0λόγηση των δημοσίων υπαλλήλων,  παράταση ο Γαβρόγλου στη θητεία των σχολικών συμβούλων,  παράταση ο Σταθάκης στην τακτοποίηση των αυθαιρέτων...
Η χώρα της παράτασης και των αντισυνταγματικών νόμων!


kathimerini.gr
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΟΣ
Νομιμοποιήσεων αυθαιρεσιών... ουκ έστιν τέλος. Το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε την έβδομη παράταση στις προθεσμίες του σχετικού ν. 4178/13, καθώς η συζήτηση του νέου σχεδίου νόμου (επίσης για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων) μετατέθηκε για τον Σεπτέμβριο. Με τον τρόπο αυτό η δεκαοκτάμηνη προθεσμία του αρχικού νόμου έχει πλέον φθάσει... τους 49 μήνες και συνεχίζει.
Ειδικότερα, η ρύθμιση για τα αυθαίρετα πήρε δίμηνη παράταση έως τις 23 Σεπτεμβρίου, με το υπουργείο Περιβάλλοντος να τοποθετεί στις αρχές του ίδιου μήνα τη συζήτηση και ψήφιση του νέου πλαισίου, που θα διαδεχθεί το ισχύον. Το νέο πλαίσιο δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση σχεδόν πριν από ένα έτος, τον Σεπτέμβριο του 2016. Ωστόσο, η κατάθεσή του στη Βουλή καθυστέρησε λόγω της αλλαγής υπουργού από τον Πάνο Σκουρλέτη στον Γιώργο Σταθάκη, και βγήκε από την «πρώτη γραμμή» των προτεραιοτήτων του υπουργείου λόγω της διαπραγμάτευσης για τη νέα συμφωνία. Τελικά κατατέθηκε για έλεγχο στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής στις αρχές Ιουνίου.
Με δεδομένο ότι το νέο πλαίσιο προβλέπει μειώσεις σε αρκετές από τις κατηγορίες των προστίμων νομιμοποίησης, οι ρυθμοί δήλωσης νέων αυθαιρέτων έχουν μειωθεί σημαντικά. Σύμφωνα με στοιχεία από τη βάση δεδομένων του ΤΕΕ, στις αρχές Ιουνίου το σύνολο των πολεοδομικών αυθαιρεσιών που είχαν δηλωθεί μέσω του ν. 4178/13 έφθαναν τις 612.000 (ακόμα 260.000 αυθαίρετα είχαν δηλωθεί στον ν. 4014/11 και 303.000 αυθαίρετα είχαν «μεταφερθεί» από τη μια ρύθμιση στην άλλη μετά την ακύρωση της πρώτης από το ΣτΕ). Ενδιαφέρον όμως είναι το γεγονός ότι από τις 612.000 που είχαν δηλωθεί στον νέο νόμο, το ένα τρίτο (περίπου 206.000) παρέμενε στο «κατώφλι» της ρύθμισης, δεν είχε δηλαδή ξεκινήσει τη διαδικασία καταβολής του παραβόλου και των δόσεων του προστίμου. Αντίστοιχος αριθμός (219.000 δηλώσεις) είχε αποπληρώσει όλο το πρόστιμο, ολοκληρώνοντας τη διαδικασία. Συνυπολογίζοντας τα έσοδα των δύο διαδοχικών νόμων για τα αυθαίρετα, το ποσό που έχει συγκεντρωθεί στο Πράσινο Ταμείο έχει πλέον ξεπεράσει το 1,89 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι στον ν. 3843/10 για την «τακτοποίηση» ημιυπαίθριων δηλώθηκαν ακόμα 890.021 μικρές πολεοδομικές παρανομίες και συγκεντρώθηκαν 933,5 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου