Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

Η Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. πρωταγωνίστρια στο άνοιγμα νέας σελίδας στη λειτουργία της Δ.Ο.Ε.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Ξενοφώντος 15Α |10551 Αθήνα        06.07.2017 

Συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Δ.Ο.Ε. σε σώμα
Η Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. πρωταγωνίστρια
στο άνοιγμα νέας σελίδας στη λειτουργία της Δ.Ο.Ε.

Συγκροτήθηκε, χθες 05/07/2017, σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας μετά τις αρχαιρεσίες της 86ης Γ.Σ. του κλάδου, ως εξής:

  • Κικινής Θανάσης (Δ.Α.Κ.Ε.), Πρόεδρος
  • Ανδρουλάκης Μάνος (Δ.Α.Κ.Ε.), Ταμίας – Υπεύθυνος Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων
  • Βενετοπούλου Γιώτα (Δ.Α.Κ.Ε.), Υπεύθυνη Υλικού και Βιβλιοθήκης – Υπεύθυνη Εκδόσεων.
  • Πετράκης Σταύρος (ΔΗ.ΣΥ.), Αντιπρόεδρος
  • Γκούμας Θανάσης (ΔΗ.ΣΥ.), Οργανωτικός Γραμματέας
  • Τρούλης Γιώργος (Α.Ε.ΕΚ.Ε.), Γενικός Γραμματέας
  • Καπράνας Ζήσης (Ε.Ρ.Α.), Ειδικός Γραμματέας. Οι συνάδελφοι Μαριόλης Δημήτρης και Παπαθανασίου Αργύρης από τις Παρεμβάσεις και οι Δριμάλα Θεοδώρα και Μαρίνης Σπύρος από την Αγωνιστική Συσπείρωση δεν ανέλαβαν κανένα αξίωμα και παρέμειναν μέλη.
Γίνεται φανερό από τη συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου, ότι μετά από πάρα πολλά χρόνια συμμετέχουν στο προεδρείο τέσσερις (4) παρατάξεις. Αυτό είναι αποτέλεσμα της στάσης της παράταξης της Δημοκρατικής Ανεξάρτητης Κίνησης Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που ήταν η μόνη παράταξη που πρόταξε, ανυποχώρητα, την ανάγκη της συμμετοχής στο προεδρείο όσων περισσότερων δυνάμεων ήταν δυνατό. Προκειμένου να γίνει αυτό πραγματικότητα, δεν διστάσαμε να παραχωρήσουμε τη θέση του Γενικού Γραμματέα την οποία δικαιούμαστε με βάση τον αριθμό των ψήφων (182) που λάβαμε στις εκλογές για το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.
Από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση καταθέσαμε ως πρόταση την πάγια θέση μας, που εκτιμούμε ότι εκφράζει και τη βούληση όλων των συναδέλφων για συμμετοχή όλων των εκλεγμένων δυνάμεων σε διαπαραταξιακό, αντιπροσωπευτικό προεδρείο, με καθαρά λειτουργική στόχευση και με την κάθε παράταξη ανάλογα με την εκλογική της δύναμη να επιλέγει ποια θέση επιθυμεί στη συγκρότηση. Σε αυτή τη λογική η παράταξή μας διεκδίκησε, έχοντας καταλάβει την πρώτη θέση σε αριθμό μελών στο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., τη θέση του Προέδρου.
Στο κάλεσμά μας αυτό οι παρατάξεις τοποθετήθηκαν ως εξής:

  • Η ΔΗ.ΣΥ. κατέθεσε την πρόταση του αναλογικού διαπαραταξιακού προεδρείου,
  • οι Παρεμβάσεις, οι οποίες δήλωσαν ότι προκρίνουν το προγραμματικό προεδρείο με πολιτικοσυνδικαλιστικά επίδικα και διεκδικήσεις αλλά θα συμμετέχουν ενεργά στην προσπάθεια λήψης αποφάσεων,
  • οι Α.Ε.ΕΚ.Ε. και Ε.Ρ.Α. πρότειναν συγκρότηση σε καθαρά αντιπροσωπευτική βάση χωρίς αναλογικότητα
  • και η Αγωνιστική Συσπείρωση έθεσε ως όρο συμμετοχής της σε λειτουργικό προεδρείο τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων.
Μετά την άκαρπη διαδικασία, μιας και καμία πρόταση δεν συγκέντρωσε την πλειοψηφία, προτείναμε αντιπροσωπευτική με ταυτόχρονη αποτύπωση και της εκλογικής δύναμης των παρατάξεων συγκρότηση με βάση τη δύναμη των παρατάξεων που εκδήλωσαν την πρόθεση συμμετοχής στο λειτουργικό προεδρείο, διεκδικώντας τις θέσεις του Προέδρου και του Γενικού Γραμματέα. Η ΔΗ.ΣΥ., με βάση τη δική της εκτίμηση περί αναλογικότητας, διεκδίκησε τις θέσεις του Αντιπροέδρου και του Οργανωτικού Γραμματέα. Η Α.Ε.ΕΚ.Ε. εμμένοντας στην άποψη της αντιπροσωπευτικής και όχι αναλογικής συγκρότησης, δήλωσε ότι θα διεκδικήσει να επιλέξει ως τρίτη δύναμη που συμμετέχει στη συγκρότηση την υψηλότερη κενή θέση που θα μείνει μετά την επιλογή της Δ.Α.Κ.Ε. και της ΔΗ.ΣΥ. (δηλαδή τη θέση του Γενικού Γραμματέα). Στην ίδια με την
Α.Ε.ΕΚ.Ε. λογική τοποθετήθηκε και η Ε.Ρ.Α. η οποία δεν επιθυμούσε τη θέση του Ταμία και διεκδίκησε τη θέση του Οργανωτικού Γραμματέα. Η συζήτηση οδηγήθηκε σε αδιέξοδο.
Μπροστά στον κίνδυνο της μη άμεσης συγκρότησης του Δ.Σ. (κάτι που είναι απαραίτητο με βάση τον όγκο των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος), η παράταξή μας με αίσθημα ευθύνης και βλέποντας την εμμονή κάποιων παρατάξεων (ΔΗ.ΣΥ. και Α.Ε.ΕΚ.Ε.) στη διεκδίκηση συγκεκριμένων και μόνο θέσεων, επέλεξε να οδηγήσει το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. (όπως πάντα πράττει) σε δρόμο ενότητας και ευρείας συμμετοχής των δυνάμεων.
Επιλέξαμε να αναλάβουμε και πάλι (όπως και το 2015) τις θέσεις Προέδρου, Ταμία και των Υπευθύνων Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων, Υλικού και Βιβλιοθήκης και Εκδόσεων δίνοντας χώρο συμμετοχής και ευθύνης σε όλες τις παρατάξεις που συμμετέχουν στο λειτουργικό προεδρείο.
Με τη στάση μας αυτή δείχνουμε ότι μπροστά στην κρισιμότητα και οξύτητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε και τις εξελίξεις που θα έχουμε σε επίπεδο εφαρμογής της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης, προτάσσουμε τη συμμετοχή περισσοτέρων συνδικαλιστικών δυνάμεων ακόμα και σε ένα λειτουργικό προεδρείο από την ανάληψη μιας «καλύτερης» θέσης σε ένα προεδρείο με πιο περιορισμένη συμμετοχή. Μπροστά σε «τεχνητά αδιέξοδα» και τις προτροπές αποκλεισμού παρατάξεων κάνουμε πράξη τη λογική της ευρύτερης συμμετοχής στη λειτουργία του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.
Με αυτή τη λογική και με βάση τις καταστατικές δεσμεύσεις και τις αποφάσεις των Γ.Σ. της Δ.Ο.Ε. θα πορευθούμε και την επόμενη διετία αγωνιζόμενοι στην κατεύθυνση της:
✓ υπεράσπισης του δημόσιου σχολείου και νηπιαγωγείου,
✓ προάσπισης των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών,
✓ αναγνώρισης και πολύπλευρης αναβάθμισης του ρόλου του εκπαιδευτικού.
Τα 3 μέλη της Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. στο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. 
Θανάσης Κικινής 
Μάνος Ανδρουλάκης 
Γιώτα Βενετοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου