Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017

Μας κυβερνούν φιλόσοφοι

kathimerini.gr
ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ
Τον Αύγουστο η φιλομαθής χώρα βυθίστηκε στα μεγάλα ζητήματα της σύγχρονης Ιστορίας. Με την πρωτοβουλία ενός εγνωσμένου κύρους διανοητή, του υπουργού κ. Κοντονή, δόθηκε η ευκαιρία στο κοινό να μελετήσει τους ολοκληρωτισμούς του εικοστού αιώνος. Γόνιμος διάλογος διεξήχθη για τις ομοιότητες και τις διαφορές του ναζισμού και του κομμουνισμού. Το ανήσυχο πνεύμα του ελληνισμού διαφέρει από το χαυνωμένο τοιούτο της υπόλοιπης Ευρώπης κατά τούτο. Εμείς δεν αρκούμεθα σε απαντήσεις που έχουν δοθεί βάσει ιστορικών στοιχείων. Διότι τα φαινόμενα απατούν, όπως τα Κατίν και τα Γκουλάγκ, ή τα θύματα του ελληνικού Εμφυλίου. Και δικαίως κάποιος κυβερνητικός σοφός μάς υπενθύμισε ότι ο Στάλιν δεν σκότωσε κανέναν Eλληνα, εκτός από όσους έπεσαν για τον Στάλιν το ’46-’49 και όσους έπεσαν στις μάχες εναντίον τους για να διασφαλίσουν το δικαίωμα του κ. Κοντονή να στέλνει επιστολές.

Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου ο ιστορικός μας προβληματισμός είχε κατασταλάξει, το ανήσυχο πνεύμα μας όμως δεν είχε καταλαγιάσει. Για μία ακόμη φορά η αφαιρετική δεινότης του κυβερνητικού νου έθεσε εαυτήν υπεράνω πραγματικότητος. Eτσι ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, αφού κοίταξε προσεκτικά τη μαύρη μαυρίλα, απεφάνθη ότι «μπορείς να κάνεις μπάνιο» – όποιος θέλει, δεν είναι υποχρεωτικό. Ο δε μαθητής της Ακαδημίας του Σαντορινιός ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται περί πετρελαιοκηλίδας, αλλά περί πολλών κηλίδων. Ο μεν πλατωνικός Κουρουμπλής θεωρεί ότι η μόλυνση που βλέπουμε δεν είναι παρά ένα βρωμερό απείκασμα της «ιδέας» της μόλυνσης. Ο δε αριστοτελικός Σαντορινιός διά της επιστημονικής διακρίσεως εξήγησε ότι υπάρχουν και κενά ανάμεσα στις κηλίδες όπου τα νερά παραμένουν γάργαρα.

Ποία ικανότης διακρίνει έναν φιλόσοφο πρωθυπουργό από τα φιλόσοφα μέλη της κυβερνήσεώς του; Μα η συνθετική βεβαίως βεβαίως. Τους αφήνει να φιλοσοφήσουν για κομμουνισμούς και πετρελαιοκηλίδες κι αφού ακούσει τα επιχειρήματά τους συνθέτει το συμπέρασμα. Και χωρίς συμπέρασμα η έκθεση ιδεών, ως γνωστόν, δεν παίρνει ούτε τη βάση. «Εμείς παλεύουμε για την ισότητα», είπε ο χαριτωμένος για να μας εξηγήσει τι είναι αυτό που συμβαίνει στη χώρα όπου τα φαινόμενα απατούν. Την αρχή την είχε διατυπώσει η κ. Γεροβασίλη σχολιάζοντας την απαίτηση της «Ελληνικός Χρυσός» να συναντήσει τον φιλόσοφο ηγέτη. «Αν ένα ορνιθοτροφείο θέλει άδεια θα συναντήσει τον πρωθυπουργό;» Ισότης.

Οσο για τον Κ. Μητσοτάκη, που είπε ότι η ισότητα αντίκειται στην ανθρώπινη φύση, μην του δίνετε σημασία. Δεν είναι φιλόσοφος ο άνθρωπος. Πολιτικά μιλάει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου