Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017

42.195 μέτρα ενώνουν το σήμερα με την Ιστορία


kathimerini.gr
ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΣΠΑΝΕΑ
Το 490 π.Χ., ο Αθηναίος ημεροδρόμος Φειδιππίδης, Ευκλής ή Θέρσιππος, έβαλε, εν αγνοία του, τις βάσεις για το πιο απαιτητικό αγώνισμα του στίβου, τον μαραθώνιο. Από τότε πέρασαν... πολλά χρόνια μέχρι να έρθει η πρόταση από τον Γάλλο Μισέλ Μπρεάλ για την ένταξή του στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν τρέξει σε κάποιο μέρος της γης τα 42,195 χλμ. για να πουν το δικό τους «Νενικήκαμεν». Η αυθεντική διαδρομή, όμως, αποτελεί μαγνήτη για όλους τους δρομείς του κόσμου και αυτή αρχίζει από τον Μαραθώνα και καταλήγει στο Παναθηναϊκό Στάδιο.
Σε αυτή την απόσταση θα βρεθούν και σήμερα χιλιάδες δρομείς, σε μία αλυσίδα που ενώνει το παρελθόν με το παρόν. Στο αγώνισμα του μαραθωνίου θα πάρουν μέρος 18.500 αθλητές και αθλούμενοι, ενώ, σε συνδυασμό με τις άλλες διαδρομές, οι μετέχοντες θα υπερβούν τις 51.000. Το brand name Μαραθώνας και η εξάπλωση του δρομικού κινήματος μετέτρεψαν αυτό που, πριν από μερικά χρόνια, αποτελούσε μια… ταλαιπωρία για τους κατοίκους της πρωτεύουσας σε μια μεγάλη αθλητική γιορτή με πολλά κέρδη, αθλητικά και μη.
Η διοργάνωση «Αυθεντικός Μαραθώνιος» –ο 35ος– έχει τοποθετήσει κάτω από την... ομπρέλα της, εκτός από τον μαραθώνιο και μία σειρά από άλλα αγωνίσματα, όπως αγώνες 5 χλμ., 10 χλμ., παιδικούς, Special Olympics κ.λπ. Για τη συμμετοχή στον μαραθώνιο και στο δυναμικό βάδισμα το πλήρες «πακέτο» φτάνει τα 100 ευρώ, για τα 10 χλμ. τα 85 και για τα 5 χλμ. τα 80 ευρώ. Ο «Αυθεντικός Μαραθώνιος» φέρνει στον ΣΕΓΑΣ, και όχι μόνο, πολλά έσοδα. Δυστυχώς, όμως, τα ονόματα των μαραθωνοδρόμων που καλούν οι ιθύνοντες στη χώρα μας δεν ανταποκρίνονται στην αίγλη της αυθεντικής διαδρομής. Ανάμεσά τους δεν υπάρχουν ολυμπιονίκες, πρωταθλητές κόσμου και Ευρώπης, αντίθετα βρίσκουμε αθλητές με διακρίσεις σε… κάποιους μαραθώνιους ανά τον κόσμο.
Το ρεκόρ της αυθεντικής διαδρομής στις γυναίκες «κρατάει» από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας με 2.26.20, ενώ το ρεκόρ του αγώνα είναι 2.31.06. Στους άνδρες, ο Κενυάτης Φέλιξ Κάντι έχει από το 2014 και τα δύο ρεκόρ (2.10.37). Σίγουρα, η δυσκολία της διαδρομής δεν αφήνει περιθώρια για μεγάλες βελτιώσεις, αλλά ένα ρεκόρ, ή έστω μία επίδοση κοντά σε αυτό, θα ενίσχυε το γόητρο του αγώνα. Αυτή τη χρονιά θα έρθουν, μεταξύ άλλων, ο Κενυάτης Μίλτον Ρότιτς, ο Μαροκινός Μπντελκρίμ Μπούμπκερ, ο Κενυάτης Σαμουέλ Καλακέι, ενώ την καλύτερη επίδοση (σε παγκόσμιο επίπεδο), ανάμεσα στους μετέχοντες, την έχει ο Τζο Μπιβότ με 2.07.13. Στις γυναίκες θα πάρουν μέρος η περυσινή νικήτρια Νάνσι Αρουσέι (Κένυα), καθώς και η δεύτερη Αλγερινή Κενζά Νταχμανί. Αυτές οι δύο, μαζί με την Τζεμίλα Σούρε (Αιθιοπία) και την Αλις Κίμπορ (Κένυα) θα προσπαθήσουν να βρεθούν στο βάθρο των νικητών.
Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές συμμετοχές, θα πάρουν μέρος οι περυσινοί νικητές, ο Χριστόφορος Μερούσης και η Ράνια Ρεμπούλη θα βρίσκονται στη γραμμή εκκίνησης με στόχο να επαναλάβουν τον θρίαμβο τους. Στους άνδρες θα τρέξουν 126 αθλητές, ανάμεσά τους ο Κώστας Γκελαούζος, ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος και ο Μιχάλης Παρμάκης. Στις γυναίκες, εκτός από τη Ρεμπούλη, έχουν δηλωθεί οι Σοφία Ρήγα, Μάγδα Γαζέα, Ντενίζ Δημάκη και Σόνια Τσεκίνη, ενώ έχει δηλώσει ότι θα αγωνιστεί και η πολυνίκης του θεσμού, η Γεωργία Αμπατζίδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου