Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Εξι στους δέκα πληρώνουν τον γιατρό από την τσέπη τους

Ο "πολύς" Πολάκης,  ασχολείται κυρίως με αλλότρια πράγματα... Οι πολίτες σε απόγνωση!

kathimerini.gr
ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ
Χωρίς την αναγκαία ιατρική φροντίδα για καθαρά οικονομικούς λόγους μένει τουλάχιστον ένας στους δέκα Ελληνες. Η πλειονότητα των πολιτών στη χώρα μας αναγκάζεται να πληρώσει και από την τσέπη της κάποιο ποσό για υπηρεσίες υγείας, ενώ ο κάθε Ελληνας δίνει από τον δικό του προϋπολογισμό στη διάρκεια του έτους κατά μέσον όρο 300 ευρώ για ιατρικές επισκέψεις, οδοντιατρική φροντίδα και διαγνωστικές εξετάσεις.
Την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και φάρμακα των Ελλήνων εξετάζει, μεταξύ άλλων, η πανελλαδική έρευνα Hellas Health VII, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής τον περασμένο Μάιο σε δείγμα 1.001 ενηλίκων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, έξι στους δέκα ερωτώμενους (62%) που είχαν ανάγκη ιατρικής φροντίδας τους τελευταίους 12 μήνες πριν από τη διεξαγωγή της έρευνας χρειάστηκε να πληρώσουν κάποιο ποσό από την τσέπη τους ανεξάρτητα με το εάν απευθύνθηκαν στον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα υγείας. Δύο στους δέκα ερωτώμενους ανέφεραν ότι δεν έλαβαν την ιατρική φροντίδα που είχαν ανάγκη, ενώ οι μισοί από αυτούς ανέφεραν ως αιτία το κόστος των υπηρεσιών. Αλλοι λόγοι είναι η άλλη απασχόληση (15%), η αμέλεια (11%) και η μεγάλη αναμονή για το ραντεβού (11%). Από την έρευνα προκύπτει πως κατά μέσον όρο ο κάθε Ελληνας πλήρωσε τον τελευταίο χρόνο από την τσέπη του 170 ευρώ για επισκέψεις σε γιατρούς, 75 ευρώ για επισκέψεις σε οδοντιάτρους και 50 ευρώ για εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις. Το 37% απευθύνθηκε σε συμβεβλημένο ιδιώτη γιατρό για ιατρική φροντίδα, το 23% σε μη συμβεβλημένο ιδιώτη γιατρό, ενώ η τρίτη επιλογή για τον Ελληνα είναι τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων (19%).

Φάρμακα

Για περίπου έναν στους τρεις συμμετέχοντες η πληρωμή φαρμάκων τους τελευταίους 12 μήνες αποτέλεσε σημαντικό πρόβλημα. Σύμφωνα με την έρευνα, μόλις 10% των Ελλήνων δεν χρειάστηκε να πληρώσουν τίποτα ως συμμετοχή στη δαπάνη για συνταγογραφούμενα και άρα αποζημιούμενα από το ασφαλιστικό ταμείο φάρμακα. Το 42% πλήρωσε από την τσέπη του 10 έως 50 ευρώ, το 35% λιγότερα από 10 ευρώ και ένα σημαντικό ποσοστό της τάξης του 8% 50-100 ευρώ.
Η έρευνα, που παρουσιάστηκε χθες από τον καθηγητή Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής Γιάννη Τούντα, την αναπληρώτρια καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας Βίκυ Μπενέτου, την επίκουρη καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής Μαρία Καντζανού και τον αναπληρωτή διευθυντή του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας Κωνσταντίνο Βαρδαβά, διερεύνησε και το ζήτημα των εμβολιασμών ενηλίκων και παιδιών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 27% του πληθυσμού δεν έχει εμβολιαστεί ποτέ στην ενήλικη ζωή του. Το 94% των γονέων αναφέρει πλήρη εμβολιαστική κάλυψη για τα παιδιά τους ενώ το 15% αναφέρει δυσκολίες στην προσπάθεια εμβολιασμού των παιδιών λόγω έλλειψης εμβολίων (64%), κόστους (34%) και αδυναμία ραντεβού (10%)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου