Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

Κ.Χρυσόγονος: Το εξάμηνο της ανοησίας Βαρουφάκη μοίραζαν λεφτά στους υπουργούς


Για ηθικό πρόβλημα της κυβέρνησης όσον αφορά το επίδομα ενοικίου που πήραν εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί όπως η Ράνια Αντωνοπούλου, ο Δημήτρης Μάρδας, η Μαρίνα Χρυσοβελώνη και άλλοι έκανε λόγο ο ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος.
«Το ηθικό ζήτημα βρίσκεται στην πλευρά της κυβέρνησης. Την ώρα που επέβαλε σκληρά μέτρα λιτότητας στον ελληνικό λαό όπου ουσιαστικά πληρώναμε το εξάμηνο της ανοησίας του Γιάννη Βαρουφάκη, την ίδια ώρα η ίδια κυβέρνηση έφερνε διάταξη που επιδαψίλευε παροχές στα μέλη της».
Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχει ηθικό ζήτημα: «πώς είναι δυνατόν να βάζεις μέτρα λιτότητας στον κόσμο και την ίδια στιγμή να δίνεις χρήματα στα μέλη σου; Το ηθικό πλεονέκτημα δοκιμάζεται όσο ασκείς εξουσία, γι' αυτό καλό είναι να μη λες μεγάλα λόγια αλλά να δείχνεις τις εννοείς με τις πράξεις σου».
Όσον αφορά τη ρητορική της κυβέρνησης για έξοδο από τα Μνημόνια ο κ. Χρυσόγονος παρατήρησε ότι «τυπικά η χώρα από το μνημόνιο θα βγει, δεν θα βγει από τη φτωχοποίηση. Άρα το ζητούμενο είναι πώς θα βγει από τον αναπτυξιακό βάλτο στον οποίο έχει περιέλθει από την κατακρήμνιση της τελευταίας 7ετίας, αλλά φοβάμαι ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν μπορεί να βγάλει το κάρο απ' τον βάλτο».
«Αν δεν παράγεται πλούτος το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι αναδιανομή εξαθλίωσης» τόνισε, τέλος, ο ευρωβουλευτής που είχε εκλεγεί με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυρία δεν με μέλλει

kathimerini.gr
ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ
Για να το λέει η ίδια η κυρία Αντωνοπούλου, πρέπει να έχει σημαντικό έργο ως αναπληρώτρια υπουργός της Εργασίας. Το επιβεβαίωσε και ο πρωθυπουργός της, δυστυχώς και δικός μας. Ως εκ τούτου, η αποδοχή της παραίτησής της δημιουργεί κενό στη μεγαλόπρεπη οικοδομή του κυβερνητικού έργου. Καλά πληροφορημένες πηγές, μάλιστα, αναφέρουν ότι το κενό μπορεί να αποδειχθεί μεγαλύτερο από την τρύπα που άφησε ο κ. Ζουράρις. Πώς λοιπόν μια τέτοια υπόθεση να μην εγείρει εύλογες απορίες που, τολμώ να πω, ότι με τη σειρά τους προκαλούν υποψίες. Μήπως η υπόθεση έσκασε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή για να αμαυρώσουν οι γνωστοί κύκλοι το άσπιλον της εξόδου από τα μνημόνια; Είναι τυχαίο ότι την ύπαρξη της κ. Αντωνοπούλου την πληροφορηθήκαμε μόλις μία εβδομάδα μετά τη συζήτηση στη Βουλή για το μεγαλύτερο σκάνδαλο των αιώνων, εννοείται μετά την παράδοση των σχεδίων αμύνης των Ελλήνων στον Ξέρξη από τον Θεμιστοκλή;

Η υπόθεση περιπλέκεται όλο και περισσότερο. Διότι η κ. Αντωνοπούλου όχι μόνον είναι εύπορος, αλλά την περιουσία της την έκανε υπηρετώντας το μοβόρο τέρας του καπιταλισμού. Πώς να μη σκεφτείς ότι η κ. Αντωνοπούλου έκανε καπιταλιστικό εισοδισμό στην παράταξη του σοσιαλιστικού, ριζοσπαστικού κυρίως δε ηθικού πλεονεκτήματος; Είχε δε πανίσχυρο άλλοθι: στο κάτω κάτω, και ο σύζυγός της έγινε υπουργός και δεν ήταν αναγκασμένη να ασχολείται με αλλότρια, όπως η Μαρέβα. Οσο οι τίμιοι βιοπαλαισταί του «Φίλιον» έξυναν την κεφαλή τους μπας και κατεβάσουν καμιά ιδέα της προκοπής, εκείνη περίμενε εντολές και υποδείξεις από τους υπονομευτές του καθεστώτος. Ωσπου ο καθοδηγητής της τής έδωσε την εντολή να πάρει το επίδομα ενοικίου ώστε την κατάλληλη στιγμή να το αποκαλύψουν, να την εξαναγκάσουν σε παραίτηση και να δημιουργηθεί κενό στις εργασίες.

Και εδώ οι υποψίες μετατρέπονται σε αποχρώσες ενδείξεις. Ποιοι από τους εμπλεκομένους στο μεγαλύτερο σκάνδαλο των αιώνων μπορεί να γνώριζαν για το επίδομα για να την καθοδηγήσουν; Οι έχοντες νομικές γνώσεις, ο κ. Πικραμμένος και ο κ. Βενιζέλος. Ο μεν πρώτος παραείναι έντιμος και αξιοπρεπής για να μην είναι ένοχος. Αναρωτιέμαι δε μήπως θα πρέπει να διεξαχθεί έρευνα για όσα έκανε ως πρωθυπουργός για την κλιματική αλλαγή. Ο δε κ. Βενιζέλος, εκτός του ότι είναι δαιμόνιος ρήτωρ, είναι και το δεύτερο συνθετικό του φρικώδους τέρατος της μυθολογίας, του Σαμαροβενιζέλου. Οπερ έδει δείξαι. Αυτοί την έβαλαν να εισπράξει το επίδομα ενοικίου, με στόχο να εκθέσουν την κυβέρνηση. Και για να σοβαρευτούμε. Το πιο εντυπωσιακό στη μικρότητα αυτής της υπόθεσης είναι το «δεν με μέλλει» της κυρίας.

1η Μαρτίου 2018: Λειτουργία σχολικών μονάδων Δήμου Άργους Ορεστικού


Με απόφαση του Δημάρχου Παναγιώτη Κεπαπτσόγλου, την Πέμπτη 1 του Μάρτη, τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι Παιδικοί και ο Βρεφονηπιακός Σταθμός του Δήμου Άργους Ορεστικού θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους στις 09.15, λόγω παγετού.
Στο Δήμο Νεστορίου 10:00 και στο Δήμο Καστοριάς 09:15. 

Θανάσης Κικινής : “Πάγιο αίτημα της Ομοσπονδίας η διετής υποχρεωτική προσχολική αγωγή”


O πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος Θανάσης Κικινής, μιλώντας στο Κανάλι 1 και την εκπομπή «Μένουμε Πειραιά», ανέφερε ότι η καθιέρωση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής στο δημόσιο νηπιαγωγείο αποτελεί πάγιο αίτημα της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, τονίζοντας ότι είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο πως υπάρχουν καλύτερα εκπαιδευτικά αποτελέσματα.
Εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την επάρκεια των υποδομών αλλά και του προσωπικού, υπογραμμίζοντας ότι οι περιοχές όπου θα αρχίσει σταδιακά να εφαρμόζεται το μέτρο καλύπτονται ήδη. Παράλληλα άφησε αιχμές για τις αντιδράσεις των ΚΕΔΕ και ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Λειτουργία Σχολικών μονάδων για σήμερα 28 Φλεβάρη

Κάτι δεν πήγε καλά...

Με απόφαση Δημάρχου, σήμερα Τετάρτη 28/2/2018 τα σχολεία A/βάθμιας - Β/βάθμιας Εκπαίδευσης, οι Παιδικοί και ο Βρεφονηπιακός Σταθμός Άργους Ορεστικού, θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους στις 9.15.

Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

Δημήτρης πίνει, Δημήτρης κερνάει...

Φωτογραφική διάταξη για τον ίδιο! Τόσο καιρό τι περίμενε και δεν τα επέστρεφε...
Ο εμπνευστής της διάταξης  να επεκταθεί το επίδομα ενοικίου και σε εξωκοινοβουλευτικούς και όχι σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, που αλλάζουν κάθε χρόνο περιοχή και κατοικία!!!

Επιβεβαίωσε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας ότι έλαβε την επιδότηση ενοικίου και δηλώνει ότι θα επιστρέψει το ποσό. 
Μετά την εμπλοκή του ονόματός του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σε γραπτή του δήλωση αναφέρει ότι ως εξωκοινοβουλευτικός υπουργός, από τον Φεβρουάριο έως τον Αύγουστο 2015, έλαβα την προβλεπόμενη από το νόμο επιδότηση ενοικίου.
«Για το θέμα που έχει προκύψει σχετικά με το επίδομα ενοικίου των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών και υφυπουργών που ψηφίσθηκε από την Βουλή, θα ήθελα να δηλώσω ότι τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια όφειλαν να ληφθούν υπόψη στην εφαρμογή της διάταξης και εφόσον κρίνεται σκόπιμο, να καταργηθεί η σχετική ρύθμιση», σημειώνει και προσθέτει πως η ισχύουσα διάταξη, αποσκοπούσε στην ισότιμη μεταχείριση και μόνον, ως προς την αποζημίωση ενοικίου, μεταξύ των εξωκοινοβουλευτικών μελών της κυβέρνησης εκτός Αττικής και των υπουργών - βουλευτών.
Υπενθυμίζει ότι και στην περίπτωση των βουλευτών αποδεκτών της επιδότησης ενοικίου, δεν ισχύουν εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια και επισημαίνει πως όταν ένας νόμος στην εφαρμογή του κρίνεται ακατάλληλος, διορθώνεται ή καταργείται.
«Ως εξωκοινοβουλευτικός υπουργός, από τον Φεβρουάριο έως τον Αύγουστο 2015, έλαβα την προβλεπόμενη από το νόμο επιδότηση ενοικίου, την οποία εύλογα προτίθεμαι να επιστρέψω», καταλήγει.

Ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων προτείνει ο Μητσοτάκης


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Τον Αύγουστο ολοκληρώνεται ένα αχρείαστο μνημόνιο. Σήμερα τέσσερα χρόνια μετά αγωνιζόμαστε να φθάσουμε εκεί που είμαστε το 2014, αλλά τώρα είμαστε φτωχότεροι αφού μειώθηκε το διαθέσιμο εισόδημα και περισσότερο χρεωμένοι, τόσο ως Δημόσιο όσο και ως φυσικά και νομικά πρόσωπα». Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο συνέδριο της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος προσθέτοντας:
«Κάπως έτσι πάμε να βγούμε από το μνημόνιο χωρίς να συζητάμε πως θα είναι η επόμενη ημέρα. Η κυβέρνηση λέει ότι θα είναι καθαρή έξοδος με χρηματοδότηση από τις αγορές. Είναι μία προσέγγιση που εξυπηρετεί το κομματικό αφήγημα αλλά όχι τα συμφέροντα της χώρας».
Ο πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε ότι:
- Τα περί εξόδου από το μνημόνιο είναι το νέο μεγάλο ψέμα της κυβέρνησης αφού ήδη η κυβέρνηση έχει αναλάβει υποχρεώσεις που πηγαίνουν πέρα από το 2018.
- Το κόστος δανεισμού ανεβαίνει, καθώς υποκαθίσταται ένας φθηνός δανεισμός από τον ESM από έναν ακριβό δανεισμό από τις αγορές. Αυτή την στιγμή δανειζόμαστε πολύ ακριβά για να φτιάξουμε έναν κουμπαρά και αυτό παρότι υπάρχουν τα αδιάθετα κονδύλια του τρίτου μνημονίου.
- Η Ελλάδα παραμένει ευάλωτη στις αναταράξεις των διεθνών αγορών. Για να πετύχει τους στόχους των πλεονασμάτων 3,5% μέχρι το 2022 έχει πάρει μέτρα 15 δισ. ευρώ. Οποιοδήποτε φτέρνισμα των αγορών μπορεί να μετατραπεί σε πνευμονία για την Ελλάδα. Αντί όμως να μιλάμε γι αυτά, η κυβέρνηση διχάζει τους πολίτες, ανακαλύπτει σκάνδαλα και βυθίζει την πολιτική ζωή στην λάσπη.
Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι θα αλλάξει το μίγμα της οικονομικής πολιτικής και θα το «πετύχουμε με ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων που θα είναι δικό μας και δεν θα μας το έχει επιβάλλει κανείς». «Θα περιλαμβάνει μία σειρά από κοστολογημένες μεταρρυθμίσεις για να πάρει μπροστά η οικονομία. Μείωση των φορολογικών και των ασφαλιστικών εισφορών μέσα σε ένα σχέδιο αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και με σχέδια φοροκινήτρων. Πρέπει να διαμορφώσουμε μία σειρά φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις. Αυτή η μείωση εντάσσεται σε ένα συνολικό σχέδιο μείωσης της παραοικονομίας που το 2016 έφθασε στο 21% του ΑΕΠ», εξήγησε και προσέθεσε:
«Το σχέδιό μας θα παρουσιαστεί πριν τις εκλογές και η δική μας συμφωνία θα είναι συμφωνία αλήθειας».
Παράλληλα ο πρόεδρος της ΝΔ ανέπτυξε την πρότασή του για ένα σύγχρονο ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων.
To ασφαλιστικό μας σύστημα δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει το βασικό πρόβλημα παρά τις μεταρρυθμίσεις και τους εξορθολογισμούς και τις περικοπές των τελευταίων χρόνων, είπε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε ότι το σημερινό αδιέξοδο σύστημα πρέπει να αντικατασταθεί από ένα σύγχρονο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα τριών πυλώνων που θα αντλεί από την εμπειρία άλλων χωρών, όπως οι σκανδιναβικές χώρες.
- Ο πρώτο πυλώνας θα είναι κρατικός, υποχρεωτικός με βάση το αναδιανεμητικό σύστημα.
- Ο δεύτερος πυλώνας θα είναι επίσης υποχρεωτικός, αλλά με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα και ο ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέξει είτε κρατικό είτε ιδιωτικό φορέα.
- Ο τρίτος πυλώνας θα είναι ιδιωτικός, προαιρετικός με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα.
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η ελληνική αγορά είναι υποασφαλισμένη και συμπλήρωσε ότι στο πρόγραμμά του θα υπάρξει συνολικά μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Παραίτηση και συμπαράσταση στη σύζυγο

Μάνα, παραιτήθηκαν υπουργοί γιατί σου "κόψανε" το ΕΚΑΣ! 
Νέα ήθη! να υπουργοποιούνται ανδρόγυνα!! Μην ξεχνάμε και το ζεύγος Δρίτσα -Χριστοφιλοπούλου

Την παραίτηση του από την κυβέρνηση υπέβαλε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, λίγες ώρες μετά την παραίτηση της συζύγου του, Ράνιας Αντωνοπούλου. 
Η παραίτηση έγινε αποδεκτή, αργά το βράδυ της Δευτέρας, από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Οπως αναφέρεται μάλιστα χαρακτηριστικά και στη σύντομη ανακοίνωσή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού «ο Αλέξης Τσίπρας έκανε δεκτή την παραίτηση του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης και τον ευχαρίστησε για την συνεισφορά του».
Αμφότερες οι παραιτήσεις υπεβλήθηκαν για λόγους ευθιξίας με αφορμή το ζήτημα που προέκυψε σχετικά με το επίδομα ενοικίου που λάμβανε η πρώην πλέον αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Μετά από αυτές τις εξελίξεις σε συνδυασμό με τη δυσαρέσκεια και τη διαφωνία τους με τα πεπραγμένα της υπουργού που άρχισαν να εκφράζουν από χθες κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, αναζωπυρώνονται οι συζητήσεις για επικείμενο διορθωτικό ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος. 
Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί η παραίτηση του Κώστα Ζουράρι στα μέσα Ιανουαρίου. Ταυτόχρονα, πιθανή θεωρείται η αντικατάσταση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος αντιμετώπισε προβλήματα υγείας.
Για την ώρα πάντως και μέχρι ο κ. Αλέξης Τσίπρας να οριστικοποιήσει τις αποφάσεις του, ενισχυμένη από την αιφνίδια κυβερνητική κρίση εξέρχεται η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, στην οποία άμεσα περιήλθαν οι αρμοδιότητες της κ. Αντωνοπούλου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποπομπή της κ. Αντωνοπούλου ανακοινώθηκε ως αποδοχή παραίτησης από τον πρωθυπουργό. Μάλιστα, σε μια προφανή προσπάθεια να περισωθεί ό,τι δυνατόν περισσότερο από τα προσχήματα που προδήλως καταπατήθηκαν, λίγο αργότερα ανακοινώθηκε η πρωθυπουργική απόφαση να καταργηθεί η διάταξη που έδινε το δικαίωμα σε εξωκοινοβουλευτικά μέλη της κυβέρνησης να λαμβάνουν επίδομα ενοικίου. Την εν λόγω διάταξη εισήγαγε και ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Αντί οι "Αριστεροί" να την καταργήσουν ή εν πάση περιπτώσει να τη βελτιώσουν, θέτοντας εισοδηματικά κριτήρια, το 2015 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖ-Ανελ ψήφισε το νόμο 4336, ο οποίος στο άρθρο 25 αναφέρει:

Χορήγηση δαπανών διαμονής
«Η καταβολή που προβλέπεται στην 6701/27.12.1994 (Α ́ 234) απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, όπως εκάστοτε τροποποιείται και ισχύει, εφαρμόζεται και για τα μέλη της Κυβέρνησης και τους Υφυπουργούς που δεν έχουν τη βουλευτική ιδιότητα. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών δύναται να ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας διάταξης. Η σχετική δαπάνη βαρύνει τις πιστώσεις του οικείου Υπουργείου. Η ως άνω διάταξη ισχύει από 1.2.2015».

Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

Εκτός κυβέρνησης η Ρ. Αντωνοπούλου

Μετά τον Ζουράρι και δεύτερο κενό στην κυβέρνηση!
Για 23 χιλιάρικα (ψίχουλα γι' αυτήν-ασύλληπτα ποσά για εμάς), "έχασε" την υπουργική  καρέκλα, όμως... την "κρατάει" ο σύζυγος! Μπορεί να τη χρησιμοποιήσει...

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έκανε δεκτή την παραίτηση της αναπληρώτριας Υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ρ. Αντωνοπούλου.
Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε με ανακοίνωσή του την κ. Αντωνοπούλου «για την τριετή σημαντική προσφορά της».

Αυριανή λειτουργία Σχολικών Μονάδων


Με απόφαση του Δημάρχου μας, Παναγιώτη Κεπαπτσόγλου, τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι Παιδικοί και ο Βρεφονηπιακός Σταθμός του Δήμου Άργους Ορεστικού, θα παραμείνουν κλειστά αύριο Τρίτη 27/02/2018, λόγω παγετού.
Το ίδιο ισχύει και για τα σχολεία των Δήμων Καστοριάς και Νεστορίου.

Δεν παραιτείται η Αντωνοπούλου - Επιστρέφει τα χρήματα

Σιγά μην αφήσει την υπουργική καρέκλα...

Κυρία μου, ω! ποία υποκρισία! Μόλις γίνατε κυβέρνηση ψηφίσατε νέο νόμο, ώστε να το δικαιούνται το συγκεκριμένο επίδομα και οι εξωκοινοβουλευτικοί!!! Το σωστό θα ήταν να το καταργήσετε και από τους Βουλευτές
Οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται ως αναπληρωτές σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας μακριά από τις οικογένειές τους, δικαιούνται ανάλογο επίδομα;

kathimerini.gr
Στη διάθεση του Πρωθυπουργού παραμένει η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, η οποία, όπως είπε, κίνησε ήδη τις διαδικασίες επιστροφής των χρημάτων.
Η αναπληρώτρια υπουργός υποστηρίζει σε δήλωσή της ότι δεν ήταν στις προθέσεις της να προκαλέσει το κοινό δικαίου αίσθημα, ούτε να προσβάλει τον ελληνικό λαό , παραδέχεται ωστόσο ότι έλαβε συνολικά 23.000 ευρώ για δύο χρόνια.
Η ίδια σημειώνει ότι κατά τη διάρκεια της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν αιτήθηκε να λάβει επιδότηση όμως αναφέρει ότι «πολλούς μήνες μετά της θεσμοθέτησή της πληροφορήθηκα ότι ως εξωκοινοβουλευτικό μέλος της κυβέρνησης δικαιούμαι επιδότηση, και μάλιστα από συναδέλφους μου».
«Έτσι κατέθεσα αίτηση και έκτοτε έλαβα συνολικά 23.000 ευρώ για δύο χρόνια» λέει χαρακτηριστικά.
Η Ράνια Αντωνοπούλου σημειώνει ότι «από τον Αύγουστο του 2017, οπότε έληξε η περίοδος για την οποία είχα αιτηθεί την επιδότηση, σταμάτησα να την λαμβάνω, καθώς δεν κατέθεσα νέα».
Μάλιστα υπογραμμίζει ότι δεν διανοήθηκε ότι υπήρχε κάτι «αμφιλεγόμενο ή μεμπτό» στην επιλογή της καθώς, όπως λέει, «η επιδότηση αποτελεί τμήμα της αμοιβής μου».
Τέλος διευκρινίζει ότι «παραμένει στη διάθεση του πρωθυπουργού», όπως έκανε και πριν από τρία χρόνια, όταν ο Αλέξης Τσίπρας την πρότεινε ως βουλευτή Επικρατείας και υπουργό ενώ τονίζει ότι έχει κινήσει ήδη τις διαδικασίες επιστροφής των χρημάτων και ζητά από τους συμπολίτες της να την κρίνουν για το έργο της και για τα αποτελέσματα της δουλειάς της και όχι για ένα θέμα που, όπως επισημαίνει, «για προφανείς λόγους η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγει αυτή τη χρονική στιγμή να αναγάγει σε υπ’αριθμόν Ένα ηθικό ζήτημα της χώρας».

Διαβάστε αναλυτικά τη δήλωσή της:

«Για την ορθή ενημέρωση σχετικά με το θέμα της επιδότησης ενοικίου που απασχολεί το δημόσιο διάλογο τις τελευταίες τρεις ημέρες, η κ. Αντωνοπούλου διευκρινίζει τα εξής:
Σύμφωνα με το Ν.4336/2015 που δίνει το δικαίωμα σε εξωκοινοβουλευτικά μέλη της κυβέρνησης να λαμβάνουν επιδότηση διαμονής, εφόσον δε διαθέτουν ιδιόκτητη κατοικία στην Αθήνα, αιτήθηκα και έλαβα ένα σημαντικό ποσό ως επιδότηση ενοικίου. Αυτήν την πρόνοια του νομοθέτη απολαμβάνουν από το 1994 όλοι οι βουλευτές που δεν έχουν έδρα την Αθήνα, χωρίς άλλες εισοδηματικές προϋποθέσεις.
Διευκρινίζω ότι ως βουλευτής Επικρατείας, κατά τη διάρκεια της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν αιτήθηκα να λάβω την εν λόγω επιδότηση, παρότι την δικαιούμουν.
Πολλούς μήνες μετά της θεσμοθέτησή της πληροφορήθηκα ότι ως εξωκοινοβουλευτικό μέλος της κυβέρνησης δικαιούμαι επιδότηση, και μάλιστα από συναδέλφους μου. Έτσι κατέθεσα αίτηση και έκτοτε έλαβα συνολικά 23.000 ευρώ για δύο χρόνια.
Από τον Αύγουστο 2017, οπότε έληξε η περίοδος για την οποία είχα αιτηθεί την επιδότηση, σταμάτησα να την λαμβάνω, καθώς δεν κατέθεσα νέα αίτηση.
Δεδομένου ότι η αντίστοιχη διάταξη για τους εκτός έδρας Βουλευτές βρισκόταν σε ισχύ ήδη από το 1994 και ακολουθείται ακόμα χωρίς ποτέ να αμφισβητηθεί, και δεδομένου ότι όλες οι ενέργειές μου ήταν σύμφωνες με τον νόμο, δεν διανοήθηκα ότι υπήρχε κάτι αμφιλεγόμενο ή μεμπτό στην επιλογή μου, καθώς η επιδότηση αποτελεί τμήμα της αμοιβής μου.
Δεν ήταν ποτέ στις προθέσεις μου να προκαλέσω το κοινό περί δικαίου αίσθημα, ούτε να προσβάλω τον ελληνικό λαό.
Έχω πλήρη επίγνωση ότι η αμοιβή μου για τις υπηρεσίες που παρέχω προέρχεται από τους κόπους του.
Ιδιαίτερα σε αυτήν την περίοδο της κρίσης, που χιλιάδες κόσμος αγωνιά για την κατοικία του, το εισόδημά του, τα δάνειά του, αντιλαμβάνομαι ότι κάθε παροχή, ακόμα και νόμιμη, εξοργίζει.
Αντιλαμβάνομαι επίσης ότι η οικονομική μου κατάσταση, όπως αποτυπώνεται στις δηλώσεις του πόθεν έσχες, ενίσχυσε την αγανάκτηση του κόσμου.
Πριν τρία χρόνια, όταν ο Αλέξης Τσίπρας με πρότεινε ως βουλευτή Επικρατείας και στη συνέχεια υπουργό, αποδέχθηκα την τιμή χωρίς δεύτερη σκέψη για το τι θα άφηνα πίσω. Όπως τότε, έτσι και τώρα φυσικά παραμένω στη διάθεση του Πρωθυπουργού
Επειδή δεν ήρθα στην Ελλάδα για να γίνω πλουσιότερη και επειδή μοναδικό μου μέλημα ήταν πάντα να υπηρετήσω την προσπάθεια να ξεπεράσει η χώρα μου την οικονομική κρίση, δηλώνω ότι κίνησα ήδη τις διαδικασίες επιστροφής των χρημάτων.
Ζητώ από τους συμπολίτες μου να με κρίνουν για το έργο μου, όπως αποτυπώνεται στην απομείωση της ανεργίας όχι μόνο σήμερα αλλά κυρίως τα δύο πρώτα ιδιαίτερα δύσκολα χρόνια της διακυβέρνησης μας. 
Με άλλα λόγια, ζητώ να κριθώ από όλους για τα αποτελέσματα της δουλειάς μου και όχι από ένα θέμα το οποίο για προφανείς λόγους η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγει αυτή τη χρονική στιγμή να αναγάγει σε υπ’αριθμόν Ένα ηθικό ζήτημα της χώρας».

Κλειστά τα σχολεία στο Νομό Καστοριάς


Ο Δήμος Άργους Ορεστικού ανακοίνωσε εγκαίρως 6:30 το πρωί, πως οι σχολικές μονάδες καθώς επίσης και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί του Δήμου δεν θα λειτουργήσουν σήμερα Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, λόγω έντονης χιονόπτωσης.
Επίσης δεν θα λειτουργήσουν και οι σχολικές μονάδες στους άλλους δύο Δήμους του Νομού. 

Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

15.165 οι αναπληρωτές στην Π.Ε. – Αναλυτικοί πίνακες


Παληγιάννης Βασίλειος      Αθήνα, 24/02/2018 
Αιρετός ΚΥΣΠΕ 
Τηλ.6974750409 
paligiannis@hotmail.gr 

Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση φέτος έχουν προσληφθεί έως σήμερα 15.165 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, για την κάλυψη των χιλιάδων οργανικών και λειτουργικών κενών.
Οι περισσότεροι από αυτούς εργάζονται για 5, 10, 17 χρόνια στην δημόσια εκπαίδευση καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες σ’ όλες τις περιφέρεις της Ελλάδας, νησιά, βουνά παντού θυσιάζοντας την προσωπική και οικογενειακή ζωή χωρίς τη δέσμευση της πολιτείας για μόνιμο διορισμό τους.
Εύλογα τίθεται το ερώτημα, γιατί δε μονιμοποιούνται για να συνεχίσουν να προσφέρουν την ίδια υπηρεσία ως μόνιμοι;

Τι εξυπηρετεί η ομηρία τους;
Δυστυχώς οι πολιτικές ηγεσίες έπαιξαν και συνεχίζουν να παίζουν με την αγωνία και το μέλλον τους. Οι ανέξοδες υποσχέσεις για 20.000 ή 10.000 διορισμούς χωρίς αντίκρισμα καταδεικνύουν το ψέμα και τον ακραίο λαϊκισμό της κυβέρνησης. Η ομηρία πρέπει να τελειώσει. Το αίτημα για μόνιμους διορισμούς δεν είναι απαίτηση των καιρών είναι αναγκαιότητα.
Για την πληρέστερη ενημέρωσή σας σας παραθέτω αναλυτικούς πίνακες προσλήψεων αναπληρωτών στην Π.Ε έως σήμερα:

Πάντα στη διάθεσή σας

Παληγιάννης Βασίλειος

Η εν πολλαίς αμαρτίαις Μαρέβα

kathimerini.gr
ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ
Η κ. Μαρέβα Γκραμπόφσκι διαθέτει πλούσιο υλικό για τον ιεροεξεταστή της δημοκρατίας μας. Δεν φτάνει που τη λένε Μαρέβα, έχει σπαταλήσει τη ζωή της για να επιτύχει ως επιχειρηματίας. Και δεν φτάνει που ξόδεψε τόσες ώρες και τόσο κόπο για να επιτύχει, αλλά τα κατάφερε κιόλας. Η δημοκρατική μας συνείδηση είναι φιλάνθρωπη και γενναιόδωρη, αλλά, όταν κάποιοι τολμούν να υπερβούν ορισμένα όρια, βγάζει εκζέματα και τρελαίνεται στο τσούξιμο και τη φαγούρα. Διότι η κ. Μαρέβα, συνηθισμένη να προκαλεί τα σεπτά ήθη της δημοκρατίας, δεν αρκέστηκε στα παραπάνω. Προσέθεσε στο επώνυμό της και ένα δεύτερο. Και έκτοτε οι περισσότεροι τη γνωρίζουν ως Μαρέβα Μητσοτάκη. Δηλαδή, με συγχωρείτε, πόσα μπορεί να αντέξει ένας άνθρωπος, όσο καλοπροαίρετος κι αν είναι. Δεν φτάνει που αυτή η γυναίκα είναι επιχειρηματίας, ασκεί δηλαδή μια δραστηριότητα η οποία, όπως πολλοί υποψιάζονται, ορισμένοι δεν τολμούν να καταγγείλουν, έχει σκοπό το κέρδος, ω της φρίκης, και δεν αποβλέπει στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου. Δεν φτάνει που δραστηριοποιείται σε έναν τομέα όπως η μόδα, που είναι εξόχως ανταγωνιστικός και καταφέρνει να εξάγει τα προϊόντα της. Πάει και παντρεύεται ένα πολιτικό πρόσωπο χωρίς να του δώσει την ευκαιρία να τη διορίσει στη ΔΕΗ ή στο πανεπιστήμιο ή έστω στο υπουργείο Εσωτερικών. Να αισθανθεί κι αυτός χρήσιμος και καλός οικογενειάρχης.

Τόσα και ποιος ξέρει ακόμη πόσα θα έχει να εξομολογηθεί στον ιεροεξεταστή της δημοκρατίας μας. Πώς το είπε εκείνος ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ του οποίου το όνομα ευτυχώς μου διαφεύγει; «Υπάρχει ηθικό ζήτημα». Αν όμως δείξει ειλικρινή μεταμέλεια, ο ιεροεξεταστής της θα της εξηγήσει ότι τίποτε δεν έχει κριθεί ακόμη. «Νέα κοπέλα είσαι, οπότε άφες τον αμαρτωλό βίο των επιχειρήσεων και, όταν ο σύζυγος γίνει πρωθυπουργός, να διορισθείς στη ΔΕΗ ή σε υπουργείο της αρεσκείας σου ή, αν έχεις κάνα διπλωματάκι, να σε διορίσουμε στο πανεπιστήμιο να γίνεις κι εσύ άνθρωπος της προκοπής, συνάδελφος της Θεανώς Φωτίου. Μην ξινίζεις, κοπέλα μου. Ετσι είναι το έθιμο στον τόπο μας. Οι σύζυγοι των πολιτικών μας εργάζονται στο Δημόσιο για να υπηρετούν το κοινό καλό. Αντε να γίνουν δικηγόροι για να μοιράζουν αγωγές για λογαριασμό του συζύγου τους. Ακόμη και εγχειρήσεις σε δημόσια νοσοκομεία τις βάζουμε να κάνουν».

Αν η Μαρέβα Γκραμπόφσκι ήταν νηπιαγωγός ή διευθύντρια στην ΕΥΔΑΠ, δεν θα αντιμετωπιζόταν ως πρόσφορος στόχος για το παιχνίδι με τα βελάκια. Κι ας ήταν σύζυγος του Κυριάκου Μητσοτάκη. Είναι όμως επιτυχημένη επιχειρηματίας. Κουβαλάει δηλαδή στην πλάτη της δύο από τα θανάσιμα αμαρτήματα της δημοκρατίας μας, την επιχειρηματικότητα και την επιτυχία.

Έλληνες βουλευτές λαδώνονται για να «πουλήσουν» τη Μακεδονία!

Απίστευτες καταγγελίες και χωρίς να φοράει κουκούλα! Μένω άναυδος!!! 

liberal.gr
Σφοδρή επίθεση στον Πάνο Καμμένο εξαπέλυσε η πρώην εισαγγελέας και πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ Χρυσούλα Γιαταγάνα σε δηλώσεις της στο Thefestival της Θεσσαλονίκης με αφορμή το βιβλίο της «Γεντί Κουλέ ή Απολογία».
Η πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ τον κατηγορεί για ασυνέπεια λόγων και έργων, τονίζοντας ότι «άλλα λέει, άλλα κάνει και άλλα πιστεύει» ενώ σε ερώτηση για την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία λέει πως «στον Καμμένο αρέσει το χρήμα» και σημειώνει πως η υπόθεση πρέπει να ερευνηθεί.
Απαντώντας ειδικότερα για τα συλλαλητήρια για την Μακεδονία είπε: «Εγώ ήμουν στα συλλαλητήρια. Ο Τσίπρας μας χαρακτήρισε “όχλο”. Τα έχει συμφωνήσει σε όλα με τη Μέρκελ. Αυτός που έλεγε ότι ακούει τις πλατείες, τώρα αυτός κόσμος είναι “όχλος”. Κρίμα, γιατί εγώ έριξα κυβέρνηση και ήμουν από αυτούς που καταψήφισαν Πρόεδρο της Δημοκρατίας».
Αναφορικά με την στάση του Πάνου Καμμένου στο Σκοπιανό λέει: «Δεν μπορώ να ξέρω πόσο το πιστεύει το θέμα. Μαζί του είχα εκλεγεί και έφυγα, όταν διαπίστωσα ότι άλλα λέει, άλλα κάνει και άλλα πιστεύει. Όταν δεν τον ενδιέφεραν πολύ μεγάλα θέματα, όπως της θρησκείας ας πούμε, έλεγε: “Πάω στους παπάδες να τους κοροϊδέψω”.
Αν το πιστεύει (για το Σκοπιανό) καλώς. Αν δεν το πιστεύει, είναι πια ο μόνος τρόπος να διατηρηθεί στην εξουσία. Ξέρει, όμως, ότι θα ψηφίσουν οι άλλοι. Ο Σόρος λαδώνει αρκετούς πολιτικούς, που είναι αρκετοί για να πουληθεί ο όρος “Μακεδονία”, χωρίς την ψήφο του Καμμένου.
Τα σταθμίζει ο Καμμένος, τα ξέρει αυτά. Δεν τον έχω σε εκτίμηση. Πάντως τη στάση του, αν είναι καθαρή, την εκτιμώ αφάνταστα. Έχω, όμως, επιφυλάξεις για τις θέσεις του. Δεν πωλείται η πατρίδα! Θα λογοδοτήσουν αυτοί που θα το κάνουν. Ο Έλληνας δεν ξεχνάει τέτοια θέματα».
Σχετικά με την υπόθεση πώλησης στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία και αν μπορούν να προκύψουν ποινικές ευθύνες σε βάρος του Πάνου Καμμένου η πρώην εισαγγελέας λέει:
«Δεν έπρεπε να ερευνηθούν και τα δύο (Novartis, αγοραπωλησία βλημάτων); Γι αυτό σας λέω. Ξέρω ότι αρέσει πολύ το χρήμα του Καμμένου. Αυτό το είχα διαπιστώσει, παρά τη μεγάλη περιουσία που έχει. Ένα φτωχός μπορεί να κλέψει ή να μην κλέψει ένα ψωμί, επειδή δεν έχει να φάει. Άλλος, μπορεί να μην διστάσει, και να πάρει λεφτά για να αυξήσει τον πλούτο του. Εγώ δεν ξέρω αν πήρε ή δεν πήρε. Αλλά δεν πρέπει να ερευνηθεί; Γι αυτό σηκώθηκα και έφυγα από αυτόν. Και άδικος ήταν και βρώμικος».
Για την υπόθεση Novartis: «Για τους πολιτικούς, ή έχεις αποδείξεις ή δεν έχεις. Υπάρχουν και καθαροί πολιτικοί από όλες τις παρατάξεις. Υπάρχουν και αυτοί που ενδεχομένως θα παίρνουν. Για να μιλήσει ένας εισαγγελέας πρέπει να έχει αποδείξεις. Είναι αποδείξεις, όμως, οι κουκουλοφόροι μάρτυρες, οι οποίοι είναι κατηγορούμενοι σε αυτήν την υπόθεση; Ό,τι τους ζητάνε το λένε. Εγώ δεν θα εκτιμούσα κουκουλοφόρους μάρτυρες. Ο Τσίπρας προχθές είπε ότι είναι “πολιτική η ευθύνη”. Το “γύρισε”. Πολιτική ευθύνη έχει και ο Τσίπρας».

ΜΠΑΧΑΛΟ ΣΤΟ ΥΠ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Στον αέρα οι εξαγγελίες για την ένταξη 4χρονων στα νηπιαγωγεία


ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΜΑΙΝΕΤΑΙ η κόντρα εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς και δήμων με το υπουργείο Παιδείας για την τύχη των 4χρονων. Τα δύο μέρη δεν τα βρίσκουν σε κανένα σημείο των συζητήσεων, ούτε καν στα νούμερα, με τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, να προτείνει μία ακόμη επιτροπή για να αποφασιστεί πόσα τελικά 4χρονα μένουν εκτός δομών. 
Ένα αντίστοιχο... μπάχαλο επικρατεί και με το αν τελικά η ένταξη των 4χρονων στα νηπιαγωγεία, που ξεκινάει σταδιακά από την επόμενη χρονιά, θα είναι υποχρεωτική. Τα προβλήματα στη θέσπιση της ένταξης των παιδιών 4 ετών στα νηπιαγωγεία εντοπίζονται κυρίως στο θέμα των υποδομών, καθώς οι μεγάλοι δήμοι δεν έχουν τους χώρους να φιλοξενήσουν τους μαθητές. Γι' αυτό το λόγο το υπουργείο Παιδείας έχει ανακοινώσει τη σταδιακή εφαρμογή, ξεκινώντας από την επόμενη χρονιά με 200 δήμους και εντός τριετίας θα θεσπιστεί καθολικά ο νόμος στους 325 δήμους της χώρας. 
Στη βιασύνη του υπουργείου Παιδείας να εφαρμόσει από τον Σεπτέμβρη του 2018 ένα νόμο που οι υποδομές του δεν μπορούν να αντέξουν καθολική εφαρμογή, προστίθενται και οι πιέσεις από τους δήμους, με τις ηγεσίες από τα συναρμόδια υπουργεία να λένε άλλα απ' όσα υποστηρίζει ο κ. Γαβρόγλου. 
Ειδικότερα, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, ανέφερε χθες, σε συνάντηση που έγινε μεταξύ των φορέων που εμπλέκονται στο θέμα, ότι θα δοθεί επιλογή στους γονείς σε ποια δομή θα στείλουν τα παιδιά τους. 
Αυτό, βέβαια, συμβαίνει και σήμερα. Οι γονείς, είτε λόγω έλλειψης υποδομών (σ.σ γίνονται κληρώσεις στα νηπιαγωγεία αν δεν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις) είτε λόγω των διαφορετικών υπηρεσιών που προσφέρουν οι δημοτικού σταθμοί (κλείνουν μόνο για ένα μήνα, παραμένουν έως αργά το απόγευμα ανοιχτοί) έχουν τη δυνατότητα επιλογής. Ποια λοιπόν θα είναι η σημαντική αλλαγή που εξαγγέλλει το υπουργείο Παιδείας, αν τελικά ψηφίσει ένα νόμο που θα είναι υποχρεωτικός, αλλά τελικά στην πράξη δεν θα ισχύει.

Οι αριθμοί 

Ήδη το υπουργείο Παιδείας έχει ανακοινώσει ότι σε περίπου 200 δήμους, κυρίως μικρούς, θα εφαρμοστεί ο νόμος, ενώ σε περιφέρειες όπως η Κεντρική Μακεδονία και η Αττική, το μέτρο θα εφαρμοστεί σε βάθος τριετίας. Σύμφωνα με στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα, ήδη φέτος 52.164 4χρονα φοιτούν σε νηπιαγωγεία. Οι αντιθέσεις εμφανίζονται στο υπόλοιπο των παιδιών. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., 91.678 γεννήθηκαν το 2013 (φέτος κλείνουν τα 4 έτη). Οι δήμοι υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν δομές να απορροφήσουν τα υπόλοιπα 40.000 παιδιά, ενώ πηγές του υπουργείου σημειώνουν ότι αυτός ο αριθμός είναι πολύ μικρότερος, κάτω από 20.000 4χρονα, μιας και τα υπόλοιπα είτε αφορούν παιδιά αλλοδαπών που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, Ρομά που εμφανίζουν σχολική διαρροή, αλλά και παιδιά που φοιτούν σε ιδιωτικές δομές. Το σίγουρο είναι ότι ακριβής αριθμός δεν υπάρχει και πως όλος ο σχεδιασμός είναι πάνω σε εκτιμήσεις των δύο πλευρών. 

Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

Πώς επηρεάζει τα παιδιά η χαμηλή αυτοεκτίμηση;


ΠΗΓΗ: parentshelp.gr
Αρκετά συχνά χρησιμοποιούμε τη λέξη αυτοεκτίμηση όταν θέλουμε να χαρακτηρίσουμε ή να περιγράψουμε κάποιον. Άλλες φορές τη χρησιμοποιούμε θετικά, λέγοντας πως κάποιος έχει υψηλή αυτοεκτίμηση και άλλες φορές τη χρησιμοποιούμε αρνητικά, λέγοντας πως έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση. Η αυτοεκτίμηση έχει απασχολήσει κατά καιρούς πολλούς επιστημονικούς κλάδους και έχουν γίνει εκατοντάδες έρευνες που μελετούν την αυτοεκτίμηση ως χαρακτηριστικό των ανθρώπων – και αυτό γιατί έχει βρεθεί να επηρεάζει σημαντικά την πορεία και την εξέλιξη τόσο των παιδιών όσο και των ενηλίκων.

Σε τι όμως ακριβώς αναφέρεται η αυτοεκτίμηση και πώς μπορεί να επηρεάσει τα παιδιά; Η αυτοεκτίμηση αναφέρεται στον τρόπο που σκέφτεται το άτομο για τον εαυτό του, καθώς και στο πόσο σίγουρος αισθάνεται για αυτόν. Είναι ο βαθμός με τον οποίο αξιολογεί τον εαυτό του σε πλήρη διάσταση και συνήθως καθορίζεται (υψηλή – χαμηλή αυτοεκτίμηση). Η αυτοεκτίμηση ενός παιδιού εξαρτάται από το πόσο πολύτιμο και αξιόλογο βλέπει το ίδιο τον εαυτό του. Αυτή η εκτίμηση όμως δεν βασίζεται μόνο στην προσωπική αντίληψη του παιδιού. Επηρεάζεται και διαμορφώνεται άμεσα από το οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον και από τη γνώμη και άποψη που έχουν εκφράσει οι άλλοι για το παιδί. Για παράδειγμα, τα παιδιά που λαμβάνουν αποδοχή και συνεχή ενθάρρυνση, θα έχουν υψηλότερη αυτοεκτίμηση από τα παιδιά που αποθαρρύνονται και απογοητεύουν τους άλλους γύρω τους. Το αποτέλεσμα της χαμηλής αυτοεκτίμησης μπορεί να εκφράζεται με συμπεριφορές που προκαλούν ανησυχία και άγχος τόσο στους γονείς, όσο και στα άτομα του κοντινού περιβάλλοντος του παιδιού.

Οι τομείς που επηρεάζονται αρνητικά από τη χαμηλή αυτοεκτίμηση του παιδιού

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά πολλούς τομείς και πτυχές της ζωής του παιδιού. Σύμφωνα με έρευνες και αναφορές, η χαμηλή αυτοεκτίμηση συνήθως επηρεάζει τα παρακάτω:

Αυτοπεποίθηση. Ένα παιδί με χαμηλή αυτοεκτίμηση, δεν έχει και αυτοπεποίθηση. Δηλαδή μπορεί να νιώθει άβολα σε νέες καταστάσεις και δραστηριότητες γιατί πιστεύει ότι δε θα τα καταφέρει – τείνει να προκαταβάλει την προσπάθειά του αρνητικά. Ακόμα και τα ταλέντα ή τις δεξιότητες που μπορεί να έχει το παιδί, τείνει να τα μειώνει και να τα εκμηδενίζει πιστεύοντας ότι οι άλλοι δεν τα εκτιμούν. Η έλλειψη αυτοπεποίθησης και η τάση του παιδιού να κρίνει υπερβολικά αυστηρά τον εαυτό του, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την κοινωνικοποίησή του και τη δημιουργία φίλων, τα οποία με τη σειρά τους θα μειώσουν ακόμα περισσότερο την αυτοεκτίμηση. Αυτό μπορεί να αρχίσει να δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο απογοήτευσης και απόσυρσης με αποτέλεσμα η παρέμβαση των γονιών αλλά και άλλων ενηλίκων να κρίνεται απαραίτητη.

Σχολική επίδοση. Εύλογα μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή σχολική επίδοση. Όταν ένα παιδί δεν πιστεύει στον εαυτό του και στις δυνατότητές του, χάνει το κίνητρο της προσπάθειας για να κάνει το καλύτερο που μπορεί και αποφεύγει να εμπλακεί στη μάθηση νέων πραγμάτων. Δυστυχώς αυτό και πάλι μπορεί να παγιδέψει το παιδί σε ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο – η χαμηλή αυτοεκτίμηση οδηγεί στην έλλειψη κινήτρων και στη χαμηλή σχολική επίδοση, και από την άλλη πλευρά η χαμηλή σχολική επίδοση οδηγεί στην απογοήτευση με αποτέλεσμα να μειώνεται ακόμα περισσότερο η αυτοεκτίμηση του παιδιού.

Διάθεση. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση επηρεάζει συχνά αρνητικά τη διάθεση των παιδιών. Το παιδί μπορεί να αρχίσει να δημιουργεί έναν αρνητικό εσωτερικό διάλογο με τον εαυτό του πιστεύοντας ότι είναι ανίκανο και ανάξιο. Στο τέλος, αυτή η πεποίθηση μπορεί να ενσωματωθεί στη γενική εικόνα που έχει το παιδί για τον εαυτό του και σε συνδυασμό με τη δυσκολία κοινωνικοποίησης και προσαρμογής σε νέες καταστάσεις ή δραστηριότητες, μπορεί να οδηγήσει σε καταθλιπτική διάθεση.

Συμπεριφορά. Τα παιδιά με χαμηλή αυτοεκτίμηση τείνουν να επιλέγουν λάθος συμπεριφορές για να ικανοποιήσουν το αίσθημα της αποδοχής και της εκτίμησης από τους άλλους. Αυτές οι λανθασμένες συμπεριφορές μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα επικίνδυνες για το παιδί. Για παράδειγμα, έφηβοι με χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να επιλέξουν το κάπνισμα, το αλκοόλ ή τη χρήση ουσιών προκειμένου να νιώσουν αποδεκτοί από μια ομάδα συνομηλίκων.

Οι γονείς θα πρέπει να θυμούνται ότι η αυτοεκτίμηση είναι κάτι που καλλιεργείται στα παιδιά. Όταν υπάρχει ένα υποστηρικτικό περιβάλλον που ενθαρρύνει αντί να κρίνει το παιδί, και του προσφέρει αποδοχή, ασφάλεια, κατανόηση, επιτρέποντας τα λάθη και τις αποτυχίες, τότε βοηθά ουσιαστικά το παιδί να πιστέψει στον εαυτό του και να ανακτήσει τη χαμένη του αυτοεκτίμηση.

Ψαλίδι μισθών για 900.000 δημοσίους υπαλλήλους

"Σατανικά κόλπα" της "αριστεράς" και της "προόδου"...
Οι φωστήρες της κυβέρνησης εφηύραν την προσωπική διαφορά για να μειώνουν ακόμη περισσότερο μισθούς και συντάξεις!

eleftherostypos.gr
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ
Ενας απίστευτος «μηχανισμός» μείωσης των καθαρών μηνιαίων αποδοχών λειτουργεί από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους σε βάρος δεκάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων με μεγάλα ποσά «προσωπικών διαφορών» στις συνολικές ακαθάριστες αμοιβές τους.
Οπως αποκαλύπτει σήμερα ο «Ε.Τ.», από φέτος και τα επόμενα χρόνια περίπου 90.000 πολιτικοί υπάλληλοι του Δημοσίου θα βλέπουν τα ποσά των μηνιαίων μισθών που λαμβάνουν «στο χέρι» να μειώνονται αντί να αυξάνονται κάθε φορά που θα εξελίσσονται μισθολογικά και θα ανεβαίνουν μισθολογικά κλιμάκια λόγω χρονικής ωρίμανσης των αποδοχών τους! Το παράδοξο αυτό φαινόμενο θα συμβαίνει στους υπαλλήλους οι οποίοι τον Ιανουάριο του 2016, με την έναρξη εφαρμογής του μισθολογίου του ν. 4354/2015, υπέστησαν στους βασικούς μισθούς τους σημαντικές μειώσεις, οι οποίες όμως καλύφθηκαν με τη χορήγηση ισόποσων «προσωπικών διαφορών».
Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 27 του ν. 4354/2015 για το μισθολόγιο των πολιτικών υπαλλήλων του Δημοσίου, σε περίπτωση που από τις ρυθμίσεις των διατάξεων του νόμου αυτού προκύπτουν βασικός μισθός ή τακτικές μηνιαίες αποδοχές χαμηλότερες από αυτές που δικαιούτο ο υπάλληλος στις 31-12-2015, η διαφορά διατηρείται ως προσωπική. Για τον υπολογισμό της προσωπικής διαφοράς δεν λαμβάνονται υπόψη η οικογενειακή παροχή και το επίδομα θέσης ευθύνης. Το επίδομα αυτό (θέσης ευθύνης) λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της προσωπικής διαφοράς μόνο στην περίπτωση που καταβάλλεται στις αποδοχές του υπαλλήλου τον τελευταίο μήνα πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος αλλά δεν προβλέπεται η εκ νέου χορήγησή του με την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος. Η νέα αυτή προσωπική διαφορά μειώνεται από οποιαδήποτε μελλοντική αύξηση των αποδοχών του υπαλλήλου, εκτός από την αλλαγή μισθολογικού κλιμακίου λόγω της προωθημένης μισθολογικής εξέλιξης ή τη χορήγηση επιδόματος θέσης ευθύνης. Τυχόν αύξηση του επιδόματος θέσης ευθύνης καταβάλλεται στο ακέραιο.
Σύμφωνα, εξάλλου, με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 26 του ν. 4354/2015, από την 1η-1-2018 έπαψε να ισχύει η αναστολή της μισθολογικής εξέλιξης των πολιτικών δημοσίων υπαλλήλων, την οποία προέβλεπαν οι διατάξεις αυτές για το χρονικό διάστημα από την 1η-1-2016 έως την 31η-12-2017. «Ξεπάγωσαν» δηλαδή οι μισθολογικές ωριμάνσεις τους. Συνεπώς από την 1η-1-2018 κάθε υπάλληλος των κατηγοριών Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) και Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) ο οποίος συμπληρώνει 2 χρόνια στο ίδιο μισθολογικό κλιμάκιο ανεβαίνει στον αμέσως επόμενο Μ.Κ., με συνέπεια ο βασικός μισθός του να αυξάνεται κατά 55 έως 59 ευρώ το μήνα, ενώ κάθε υπάλληλος των κατηγοριών Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) ο οποίος συμπληρώνει 3 χρόνια στο ίδιο μισθολογικό κλιμάκιο ανεβαίνει στο αμέσως επόμενο Μ.Κ., με συνέπεια ο βασικός μισθός του να αυξάνεται κατά 43 έως 60 ευρώ το μήνα. Ωστόσο για τη συμπλήρωση της 2ετίας ή της 3ετίας στο ίδιο Μ.Κ. δεν προσμετράται η διετής περίοδος 2016-2017, η οποία θεωρείται «χαμένη» ως χρόνος υπηρεσίας και δεν λαμβάνεται υπόψη για τη μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων! Ετσι, για να επέλθει η άνοδος στο αμέσως επόμενο Μ.Κ. και συνακόλουθα η αύξηση του βασικού μισθού υπολογίζεται μόνο ο χρόνος υπηρεσίας που είχε διανυθεί μέχρι 31-12-2015 καθώς και ο χρόνος που διανύεται από την 1η-1-2018. (Αυτό έχει ως συνέπεια, όπως ήδη έχει αποκαλύψει ο «Ε.Τ.», χιλιάδες υπάλληλοι να χάνουν από τη μη προσμέτρηση της περιόδου 2016-2017 στη μισθολογική τους εξέλιξη και να μην μπορούν να λάβουν τις αυξήσεις βασικών μισθών από 43 έως 60 ευρώ το μήνα που θα προέκυπταν γι’ αυτούς από την 1η-1-2018 αν η περίοδος εκείνη συνυπολογιζόταν).

Από το συνδυασμό των παραπάνω διατάξεων προκύπτει ότι, για τους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι από τον Ιανουάριο του 2016 λαμβάνουν μεγάλα ποσά «προσωπικών διαφορών» λόγω της διαμόρφωσης των βασικών μισθών τους σε επίπεδα σημαντικά χαμηλότερα από αυτά στα οποία είχαν διαμορφωθεί την 31η-12-2015, όποια αύξηση επέρχεται στους βασικούς μισθούς εξαιτίας του «ξεπαγώματος» της μισθολογικής εξέλιξης από την 1η-1-2018 δεν οδηγεί και σε αύξηση των συνολικών μηνιαίων ακαθάριστων τακτικών αποδοχών, διότι σε κάθε τέτοια περίπτωση η αύξηση του βασικού μισθού μειώνει απλώς ισόποσα την «προσωπική διαφορά» και το συνολικό ύψος των ακαθάριστων τακτικών αποδοχών (άθροισμα βασικού μισθού και προσωπικής διαφοράς) παραμένει αμετάβλητο. Ουσιαστικά, για τους υπαλλήλους των περιπτώσεων αυτών, οι συνολικές ακαθάριστες τακτικές αποδοχές παραμένουν ίδιες και μετά τις αυξήσεις των βασικών μισθών λόγω ωριμάνσεων (λόγω μισθολογικής εξέλιξης).

Τα πράγματα, όμως, γίνονται πολύ χειρότερα σε επίπεδο καθαρών αποδοχών (χρημάτων που εισπράττονται τελικά «στο χέρι») για τους υπαλλήλους των παραπάνω περιπτώσεων. Ο λόγος είναι ότι σε κάθε τέτοια περίπτωση η αύξηση του βασικού μισθού και η ισόποση μείωση της «προσωπικής διαφοράς» έχουν ως συνέπεια να αυξάνεται το τμήμα των συνολικών τακτικών αποδοχών επί του οποίου επιβάλλονται εισφορές για κύρια, επικουρική σύνταξη, ΜΤΠΥ και υγειονομική περίθαλψη. Συνεπώς, με την αύξηση του βασικού μισθού επέρχεται αύξηση στις κρατήσεις ασφαλιστικών εισφορών η οποία μειώνει το ποσό των καθαρών αποδοχών που τελικά εισπράττει ο υπάλληλος. Εν τέλει με τον «μηχανισμό» αυτόν κάθε δημόσιος υπάλληλος που έχει ενσωματωμένο στις αποδοχές του ένα σχετικά μεγάλο ποσό «προσωπικής διαφοράς» μεγαλύτερο των 100 ευρώ παίρνει «στο χέρι» λιγότερα χρήματα ως μισθό όταν… προάγεται μισθολογικά!
Ο «Ε.Τ.» παραθέτει χαρακτηριστικά παραδείγματα τα οποία αποτυπώνουν πώς ακριβώς λειτουργεί αυτός ο «μηχανισμός» που προκαλεί το παράδοξο φαινόμενο οι καθαρές αποδοχές δημοσίων υπαλλήλων να μειώνονται αντί να αυξάνονται όποτε αυτοί εξελίσσονται μισθολογικά. Τα παραδείγματα αποδεικνύουν ότι χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι όχι μόνο δεν θα δουν από δω και πέρα τις αποδοχές τους να αυξάνονται με το «ξεπάγωμα» των μισθολογικών ωριμάνσεων που επήλθε από την 1η-1-2018, αλλά θα βγαίνουν και χαμένοι, καθώς θα υφίστανται απώλειες στα μηνιαία καθαρά ποσά που θα λαμβάνουν.
Εν τέλει, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι περίπου 90.000 δημόσιοι υπάλληλοι με μεγάλα ποσά «προσωπικών διαφορών» όχι μόνο χάνουν σημαντικά ποσά αυξήσεων εξαιτίας του συμψηφισμού των αυξήσεων με τις «προσωπικές διαφορές» και του μη συνυπολογισμού της διετίας 2016-2017 στη μισθολογική εξέλιξη αλλά θα δουν τις αποδοχές που εισπράττουν κάθε μήνα να μειώνονται κάθε φορά που ανεβαίνουν μισθολογικά κλιμάκια.

'Ενας ακόμη "πρόθυμος" Διευθυντής Εκπαίδευσης κατά γονέων και εκπαιδευτικών!

Κάποιοι επιμένουν να διοικούν με το "αποφασίζω και διατάσσω", θεωρώντας πως κάνουν καλά τη δουλειά τους!
Ο ευαίσθητος χώρος της εκπαίδευσης είναι κατ΄εξοχήν χώρος διαλόγου, σύνθεσης απόψεων και αμοιβαίου σεβασμού...   

Πρωτ.509                       Αθήνα 23/2/2018

   Προς

Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.

Θέμα: Σχετικά με τις ενέργειες του Διευθυντή Εκπαίδευσης Χανίων να προωθήσει δηλώσεις καταγραφής δυο προτιμήσεων σχολείων για την εγγραφή μαθητών-τριων στην Α΄ Δημοτικού

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., αφού έλαβε υπόψη του την καταγγελία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Χανίων κατά του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Χανίων, τονίζει τα παρακάτω:
Θεωρούμε μη αποδεκτή την ενέργεια του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να αποστείλει έγγραφο (αρ. πρ. 1111/8-2-2018) στα Νηπιαγωγεία των δήμων Χανίων και Κισάμου καλώντας τις/τους προϊσταμένες/ους αυτών να ζητήσουν από τους γονείς που τα παιδιά τους θα φοιτήσουν στην Α΄ Δημοτικού «να δηλώσουν την πρόθεσή τους ως προς το σχολείο που επιθυμούν να φοιτήσει το παιδί τους (δύο επιλογές)».
Το διευκρινιστικό έγγραφο που απέστειλε ο Διευθυντής Εκπαίδευσης λίγες ημέρες μετά (αρ. πρ. 1292/12-2-2018) κινείται στην ίδια κατεύθυνση αφού επισημαίνει ότι «η δεύτερη προτίμηση σχολείου από το γονέα δεν είναι υποχρεωτική, όμως είναι χρήσιμη για περιπτώσεις που κάποια σχολεία δεν μπορούν, λόγω κτιριακών ή άλλων προβλημάτων να δεχτούν όλους τους μαθητές που έχουν καταγραφεί».
Η συγκεκριμένη ενέργεια της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στα Χανιά, αποτελεί μια πανελλαδική πρωτοτυπία ως προς το χρόνο εκδήλωσής της. Ο Διευθυντής Εκπαίδευσης επιχειρεί να εξασφαλίσει τη συναίνεση των γονέων στη διαμόρφωση πληθωρικών τμημάτων και στην επιχείρηση υποχρεωτικών μετακινήσεων μαθητών από τα σχολεία της γειτονιάς τους. Προτρέχει για να εφαρμόσει μια αντιεκπαιδευτική πολιτική που με τη λειτουργία των τριμελών επιτροπών του Π.Δ. 79 θα οδηγήσει σε συγχωνεύσεις τμημάτων, μείωση οργανικότητας σχολείων, υπεραριθμίες και απολύσεις εκπαιδευτικών.
Καλούμε τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων να αποσύρει το συγκεκριμένο έγγραφο και να μην αξιοποιήσει τα όποια στοιχεία πιθανά έχει στα χέρια του.
Καλούμε (και καλύπτουμε συνδικαλιστικά) τους/τις προϊσταμένους/νες των νηπιαγωγείων να μην αποστείλουν τους συγκεντρωτικούς πίνακες καταγραφής των προτιμήσεων.
Καλούμε τους γονείς να μην συμπληρώσουν καμία λίστα «προτίμησης» σχολείων και κανένα άλλο έγγραφο πέρα από τα υπηρεσιακά έγγραφα και δικαιολογητικά εγγραφής των παιδιών τους στο σχολείο της γειτονιάς τους.
Καλούμε τους φορείς του γονεϊκού κινήματος σε κοινούς αγώνες ενάντια στις υποχρεωτικές μετακινήσεις μαθητών, ώστε κάθε μαθητής-τρια να φοιτά στο σχολείο της γειτονιάς του.
Πατήστε ΕΔΩ για να το κατεβάστε σε PDF.

Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

Οταν χαχανίζουν οι Πολάκηδες

kathimerini.gr
ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ
Δεν ξέρω τι πρέπει να μας συμβεί ώστε η Ολομέλεια της Βουλής να μην παριστάνει την Ολομέλεια με τα μισά έδρανα κατειλημμένα. Θα μου πείτε από τις εννιά το πρωί συνεδρίαζαν και όταν έγραφα αυτές τις γραμμές η «νύχτα ήταν ακόμη νέα». Θα σας πω ότι ποσώς ενδιαφέρει η κόπωσή τους ή η ανία τους. Ενδιαφέρει, αντιθέτως, η σοβαρότητά τους. Και αυτή κρίνεται από τη δυνατότητά τους να αντιληφθούν τη σοβαρότητα των ζητημάτων για τα οποία καλούνται να αποφασίσουν. Αν δεν αντιλαμβάνονται ότι η χθεσινή συνεδρίαση δεν αφορούσε στη Novartis, αλλά στο δικαίωμα του Πολάκη να χαχανίζει στα μούτρα όλων μας, τότε δείχνουν πως είναι μέρος του προβλήματος. Και το πρόβλημά μας είναι ότι δεν είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε τι είναι αυτό που μας συμβαίνει και να το αντιμετωπίσουμε. Και φοβούμαι ότι αυτό που μας συμβαίνει το εξέφρασε το «Αει στο διά…» της Τασίας Χριστοδουλοπούλου, η οποία, αντί να ασχοληθεί με την ποίηση μετά την καταστροφική διαχείριση του μεταναστευτικού, προήχθη στο προεδρείο της Βουλής. Πολύ φοβούμαι επίσης ότι το μικρόφωνο δεν ήταν τυχαία ανοικτό. Ηθελε να την ακούσουμε και να θαυμάσουμε την άνεσή της.

Και δυστυχώς τα δύο αυτά φυντάνια της κυβερνητικής ανθοδέσμης δεν προσβάλλουν μόνον την πολιτική σκηνή της δημοκρατίας, ό,τι έχει απομείνει από δαύτην. Προσβάλλουν το ήθος ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας. Ο Παναγιώτης Πικραμμένος δεν είναι πολιτικός. Εζησε τη ζωή του ως δικαστικός λειτουργός, υπηρέτησε τη χώρα σε μια κρίσιμη στιγμή ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός και τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με το αναιδές χάχανο κάποιου Πολάκη. Κάποιου τυχάρπαστου που αγορεύει λέγοντας ότι περιφέρεται στα καφενεία και ακούει τους θαμώνες να τον ενθαρρύνουν να συνεχίσει να ασχημονεί. Ε ναι. Ετσι την καταντήσαμε την Ελλάδα μας. Μια χώρα όπου ένας Πικραμμένος καλείται να απολογηθεί σε έναν Πολάκη. Και ναι μεν ο Πολάκης σε τρία χρόνια δεν θα κόβει εισιτήρια ούτε στο Δελφινάριο του Σεφερλή, όμως το χάχανό του θα μας στοιχειώνει. Μας έπλασε όλους κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσή του. Κι αν δεν είναι ο Θεός της Βίβλου, είναι ο θεός του ΣΥΡΙΖΑ.

Θαύμασα την αγόρευση του κ. Γεωργιάδη. Κυρίως την ακρίβεια των στοιχείων. Και μου θύμισε ένα από τα γνωστά επεισόδια του σταλινικού έπους. Οπου ο Στάλιν ρωτάει τον Μπέρια ποια στοιχεία έχει συγκεντρώσει για την ενοχή του Ζινόβιεφ κι εκείνος του απαντάει ότι δεν βρήκε τίποτε διότι φρόντισε να τα καταστρέψει όλα. Και ο Στάλιν: απόδειξη ότι είναι ένοχος. Αυτά όμως γίνονταν παλιά, σε άλλα μέρη, μακρινά. Οταν χαχανίζουν οι Πολάκηδες, η δημοκρατία τρέχει να κρυφτεί.

Hττα με αυτογκόλ


Κώστας Γιαννακίδης
protagon
«Ακούτε, άθλιοι…»

Οταν δούμε τα ποσοστά της τηλεθέασης που πέτυχε το κανάλι της Βουλής, θα μάθουμε και πόσο μεγάλη ζημιά προκάλεσε αυτή η συζήτηση στην κυβέρνηση. 
Βέβαια η τηλεθέαση, εδώ που τα λέμε, ποτέ δεν είναι μεγάλη σε αυτά τα πράγματα, όμως η υπόθεση Novartis αρχίζει και επιστρέφει ως πρόβλημα στο Μαξίμου.
Εδώ φτάσαμε να θυμηθούμε, πράγματι, πόσο θερμά είχε συμπαρασταθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στις φαρμακοβιομηχανίες όταν υπέστησαν τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης…
Από το πρωί της Τετάρτης, μέχρι τις μικρές ώρες της Πέμπτης, η κυβέρνηση άκουγε τους πολιτικούς της αντιπάλους να την κατηγορούν.
Από την ύφανση μίας σκευωρίας, ως τη σύσταση συμμορίας.
Και η εικόνα που βγήκε με τη μεγαλύτερη δύναμη μέσα από τη Βουλή, ήταν εκείνη του Παναγιώτη Πικραμμένου, να αντιμετωπίζει όλο αυτό με έναν λυγμό. Την ίδια στιγμή ο Παύλος Πολάκης χαχάνιζε.
Ως εικόνες δεν κάνουν καλό στην κυβέρνηση, όσο και αν ισχυρίζεται ότι έχει τα καθαρά χέρια που πιάνουν από τον λαιμό τους διεφθαρμένους. Αυτή, άλλωστε, είναι δουλειά της Δικαιοσύνης. Βέβαια το μεγαλύτερο κομμάτι του λαού δεν είναι εξοικειωμένο με τα της διάκρισης των εξουσιών και άλλες πιο λεπτές αποχρώσεις, συζητήσεις όπως η χθεσινή δημιουργούν την αίσθηση πως πλέον υπάρχει κάποιο θέμα. 
Αυτό, βέβαια, θα μπορούσε να τεθεί και αντιστρόφως. Οι τηλεθεατές παρακολούθησαν φερόμενους ως εμπλεκόμενους στην υπόθεση Novartis, να απειλούν τον Πρωθυπουργό με Ειδικά Δικαστήρια, ακόμα και για πολιτικές πράξεις που δεν έχουν σχέση με την υπόθεση. Ομως όσο η κυβέρνηση χειρίζεται την υπόθεση Novartis με θεσμικούς τραμπουκισμούς, τόσο θα επιτρέπει στους εμπλεκόμενους να εγείρουν θέμα πολιτικής δίωξης, σηκώνοντας τους τόνους ακόμα και πάνω από τα όρια. Κατά μία εκδοχή η κυβέρνηση πληρώνεται με το νόμισμα που η ίδια έβγαλε στην αγορά. 

Και το σκάνδαλο Novartis; Η αλήθεια τείνει να αποκτήσει μικρότερη σημασία από τις μεθοδεύσεις που υιοθετούνται. Τα πάντα σε αυτήν την υπόθεση σκεπάζονται από το ύφος και την ποιότητα των κυβερνητικών χειρισμών.
Εξόφθαλμες παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, δικογραφία με «ευάλωτους» μάρτυρες, καταθέσεις που δεν κομίζουν αποδείξεις. Εντάξει, η λαϊκή ετυμηγορία εκδίδεται, συνήθως, εύκολα, αρκούν ενδείξεις και δέκα πρωτοσέλιδα. Ωστόσο πλέον είναι πιθανό ο μέσος πολίτης να μην μπει στην ουσία της υπόθεσης, αλλά να φρίξει από τις ενέργειες των κυβερνητικών παραγόντων. Και δυστυχώς, μετά από τόσες ώρες συζήτησης δεν μάθαμε τελικά τι συνέβη στην αγορά φαρμάκου, πώς και γιατί φτάσαμε να έχουμε τη μεγαλύτερη δαπάνη για φάρμακα στις χώρες του ΟΟΣΑ. 
Η κυβέρνηση επί μία μέρα έτρωγε ξύλο στη Βουλή. Πήγε για το σκάνδαλο και άκουγε για τα εθνικά θέματα. Για ποιο λόγο; Για να συστήσει Προανακριτική που θα διαπιστώσει παραγραφή και θα στείλει την υπόθεση στη Δικαιοσύνη.
Διότι στη συγκεκριμένη υπόθεση δεν θέλει ενόχους, αλλά υπόπτους. Για τον απλό κόσμο ακόμα και η υποψία συνεπάγεται ενοχή. Ωστόσο ένα κομμάτι της κοινής γνώμης δεν αποκλείεται να πιστέψει ότι και η ίδια κυβέρνηση συγκαλύπτει τελικά το σκάνδαλο. 
Ηταν μία διαδικασία κομμένη και ραμμένη πάνω στο σχεδιασμό του κ. Τσίπρα για την πόλωση του πολιτικού σκηνικού και το σκάψιμο χαρακωμάτων ανάμεσα σε «έντιμους» και «κλέφτες».
Και τελικά κατέληξε στη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ήττα που υπέστη η κυβέρνηση.

Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Η ελληνική οικονομία επιστρέφει ασθμαίνουσα και με 15 δισ. μέτρα στο σημείο που ήταν το 2014!


«Η χθεσινή συζήτηση εξελίχθηκε σε Βατερλώ για την κυβερνητική πλειοψηφία» δήλωσε η εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και πρόσθεσε:
«Οι κατήγοροι έγιναν κατηγορούμενοι και η επιχείρηση ποινικής δίωξης των αντιπάλων είναι προφανές ότι δεν ήταν τίποτε άλλο από πολιτική δίωξη. Προειδοποιούμε την κυβέρνηση να μην κλείσει άρον άρον την προκαταρκτική επιτροπή, όπως ήδη έχει προαναγγείλει ο κ. Τσίπρας. Για τη ΝΔ είναι αδιαπραγμάτευτος όρος ενώπιον της προκαταρκτικής επιτροπής να εξεταστούν κατ΄ αντιπαράσταση οι μάρτυρες με τα πολιτικά πρόσωπα, τα οποία έχουν παραπεμφθεί».

Σε ό,τι αφορά τους μάρτυρες, η κ. Σπυράκη σημείωσε ότι «είναι απαραίτητο να κληθούν οι μάρτυρες που είναι στην δικογραφία» και επισήμανε ότι η ΝΔ δεν τους αναγνωρίζει «για λόγους προφανείς».

Σχολίασε ότι ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου έδωσε την έγκρισή του για το καθεστώς προστασίας με πέντε ημέρες καθυστέρηση, αλλά - όπως είπε - σε κάθε περίπτωση, η ΝΔ θέλει να εξεταστούν, είτε ως «προστατευμόμενοι», είτε όχι. Η εκπρόσωπος της ΝΔ είπε ακόμη ότι «η εικόνα που δόθηκε χθες μόνο επωφελής για την Ελλάδα δεν ήταν».

Αναφέρθηκε επίσης στην υπόθεση των βλημάτων, λέγοντας ότι έχει προσέλθει να καταθέσει ένας κρίσιμος μάρτυρας, ο Βασίλης Παπαδόπουλος, και ότι η ΝΔ είναι εν αναμονή για να αποτυπωθεί η πορεία αυτής της υπόθεσης και να κινηθεί ανάλογα. Ανέφερε, δε, ότι η ΝΔ, όπως έχει πει ο πρόεδρος του κόμματος, μετά τις εκλογές θα συστήσει εξεταστική επιτροπή για το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για την υπόθεση της πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία αλλά «και για την παράλειψη του κ. Κουρουμπλή να εκδώσει δελτίο τιμών φαρμάκων».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη στάση του Πάνου Καμμένου στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την κηβέρνηση της πΓΔΜ, η κ. Σπυράκη σημείωσε πως «ο κ. Καμμένος δήλωσε:

«Διαφωνώ με τους χειρισμούς (για το Μακεδονικό) και θα κάνω τα πάντα να μην δοθεί το όνομα". Ρωτάμε τον κ. Καμμένο: "Θα ρίξει την κυβέρνηση;" Ρωτάμε τον πρωθυπουργό, προσέρχεται στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και στη συνάντηση που θα έχει με την καγκελάριο της Γερμανίας ως πρωθυπουργός ή ως επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ;».

Σημείωσε, πάντως, ότι εν μέσω διαπραγμάτευσης δεν είναι καθόλου χρήσιμο η καγκελάριος να μη χρησιμοποιεί την ονομασία της χώρας στον ΟΗΕ και να αποκαλεί τον κ. Ζάεφ Μακεδόνα πρωθυπουργό. «Απορούμε γιατί η κυβέρνηση δεν έχει σχολιάσει ακόμη το γεγονός» είπε η κ. Σπυράκη.

Για την πρόσφατη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον Οίκο Moody's είπε ότι η κυβέρνηση πανηγυρίζει, γιατί μετά από τρία χρόνια η ελληνική οικονομία επιστρέφει ασθμαίνουσα και με 15 δισ. μέτρα στο σημείο που ήταν το 2014. «Ο δρόμος για την ελληνική οικονομία είναι ακόμη μακρύς και οι ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης δεν συνάδουν με την επιστροφή στην κανονικότητα» τόνισε η εκπρόσωπος της ΝΔ.