Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Αποσπάσεις 785 εκπαιδευτικών στις Διευθύνσεις Α’ βάθμιας και Β’ βάθμιας Εκπαίδευσης και στις Περιφερειακές Διευθύνσεις

Ο λαός δεν θα ενημερωθεί για τα ονόματα; Είναι κρατικό μυστικό;

υπουργείο παιδείας
Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά ολοκληρώθηκε η διαδικασία απόσπασης 785 εκπαιδευτικών στις 58 Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, 58 Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και 13 Περιφερειακές Διευθύνσεις.
Στη διαδικασία τηρήθηκε απολύτως η σειρά κατάταξης των αιτούντων όπως διαμορφώθηκε με τις προτάσεις – εισηγήσεις των Υπηρεσιακών Συμβουλίων (ΑΠΥΣΠΕ και ΑΠΥΣΔΕ), χωρίς καμία παρέμβαση.
Σημειώνεται ότι ο αριθμός των αποσπασμένων στις συγκεκριμένες Διευθύνσεις είναι φέτος μειωμένος κατά 26,55% σε σχέση με το σχολικό έτος 2014 - 2015.

Συγκεκριμένα:
· Σχολικό έτος 2014-15, αριθμός αποσπασμένων σε ΔΙΠΕ/ΔΙΔΕ/ΠΔΕ: 1071
· Σχολικό έτος 2018-19, αριθμός αποσπασμένων σε ΔΙΠΕ/ΔΙΔΕ/ΠΔΕ: 785 
Οι Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από τις περιοχές αρμοδιότητας των οποίων αποσπώνται οι εκπαιδευτικοί θα ενημερώσουν τους ενδιαφερόμενους.

Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

«Σε τεντωμένο σκοινί η ΕΡΤ»

Η δημόσια τηλεόραση από ιδρύσεώς της ήταν ελεγχόμενη από τις εκάστοτε κυβερνήσεις! 

Στις μέρες μας όμως, μετατράπηκε σε ένα άθλιο κομματικό όργανο και είναι αναγκαία και επιβεβλημένη η αναμόρφωσή της...
kathimerini.gr.
ΓΙΟΥΛΗ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ
Η επιστολή παραίτησης του Νίκου Μιχαλίτση από τη θέση του γενικού διευθυντή Τεχνολογίας στην ΕΡΤ, πριν από λίγες μέρες, μπορεί να μην ήταν έκπληξη για όσους παρακολουθούν το τελευταίο διάστημα τους έντονους κραδασμούς στο Ραδιομέγαρο, αλλά μάλλον κανείς δεν περίμενε τη σφοδρότητα με την οποία διατυπώνει τις καταγγελίες του που έχουν παραλήπτη το Δ.Σ. της ΕΡΤ διά του διευθύνοντος συμβούλου Βασίλη Κωστόπουλου.
«Εχετε υποβαθμίσει το πρόγραμμα της ΕΡΤ», «την ξεδοντιάζετε απομακρύνοντας ικανότατα στελέχη», «έχετε εξοργίσει παραδοσιακούς φίλους (κινηματογραφιστές, παραγωγούς)», «έχετε αντικαταστήσει τη θεσμική της λειτουργία με μηχανισμούς παραδιοίκησης», «σχεδιάσατε αδιαφανώς και εγκρίνατε αιφνιδιαστικά, χωρίς στοιχειώδη διάλογο ένα εξάμβλωμα που ονομάσατε “νέο οργανόγραμμα”, που γυρίζει οργανωτικά την εταιρεία μας στον προηγούμενο αιώνα», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Νίκος Μιχαλίτσης, εργαζόμενος στην ΕΡΤ από το 1983.

Χωρίς απάντηση
«Δεν θέλω να δηλώσω κάτι άλλο αυτή τη στιγμή», ήταν η απάντησή του όταν του ζητήσαμε να μιλήσει στην «Κ». Ούτε, όμως, ο κ. Κωστόπουλος θέλησε να πει κάτι, πέραν μιας λακωνικής δήλωσης που μας μετέφερε η γραμματέας του: «Θα άξιζε να αναφερθεί σε ορισμένα απ’ αυτά που καταμαρτυρεί ο κ. Μιχαλίτσης για την πολιτική της νέας διοίκησης της ΕΡΤ υπό τον όρο ότι ο κ. Μιχαλίτσης δεν θα είχε υποβάλει την παραίτησή του από τη θέση του γενικού διευθυντή Τεχνολογίας».
Παραιτήσεις, αποπομπές, καταγγελίες, αλληλοκατηγορίες, φανερές και υπόγειες συγκρούσεις εξουσίας. Αυτή είναι η εικόνα που εκπέμπει η ΕΡΤ. «Το γεγονός ότι οι “συνήθεις διαφωνούντες” με όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στην ΕΡΤ, είναι το μέλος του Δ.Σ., που έχει εκλεγεί από τους εργαζομένους, και το μέλος του Δ.Σ. με μακρά θητεία σε ΜΜΕ, θα έπρεπε ίσως να έχει προβληματίσει κάποιους», δηλώνει στην «Κ» ο Γιώργος Θαλασσινός, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος. Και προσθέτει: «Γεγονός είναι επίσης ότι η ΕΡΤ κινείται πλέον σε τεντωμένο σκοινί. Ελπίζω αυτοί που κρατούν τις άκρες να μην το σπάσουν», ενώ σημειώνει με νόημα ότι «αυτή η δήλωση δόθηκε προ ημερών σε άλλο έντυπο και λογοκρίθηκε».

Ο ίδιος σε άρθρο του για την ΕΡΤ πριν από περίπου ένα μήνα έγραφε: «Η “νεκρανάσταση του Λάζαρου” θα μπορούσε να είναι ένα εντυπωσιακό θαύμα, αλλά κινδυνεύει τελικά να αποδειχθεί μια χαμένη ευκαιρία», ενώ για τις αλλαγές που έγιναν πρόσφατα στα ραδιόφωνα (στο Τρίτο Πρόγραμμα απομακρύνθηκε ο Διονύσης Μαλούχος, και ανέλαβε νέος προϊστάμενος ο Πανταζής Τσάρας), τομέας για τον οποίο είναι υπεύθυνος, δήλωσε «ούτε γνώριζα, ούτε ρωτήθηκα, ούτε εγκρίνω τις παρεμβάσεις που γίνονται στα ραδιόφωνα της ΕΡΤ», άλλη μια απόδειξη του κακού κλίματος που επικρατεί στην ΕΡΤ, αλλά και μεταξύ των μελών της διοίκησης.
Κάποιοι ενδιαφέρονται μόνο για το πώς θα διαιωνίσουν την εξουσία τους μέσα στην ΕΡΤ, πώς θα βολέψουν φίλους και παλιούς γνωστούς, πώς θα μοιράσουν εκπομπές και παραγωγές, λέει εργαζόμενος με γνώση της κατάστασης, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μια μειοψηφία η οποία όμως κρατάει την εξουσία.
Πολύ σοβαρές ενστάσεις διατυπώθηκαν για το νέο Οργανόγραμμα και για τον Γενικό Κανονισμό της ΕΡΤ. Ο Νίκος Μιχαλίτσης χαρακτήρισε το νέο Οργανόγραμμα «εξάμβλωμα», ενώ για τον Γενικό Κανονισμό Προσωπικού ανέφερε ότι «περιέχει διατάξεις σκανδαλώδεις και προκλητικές για την κοινωνία που στήριξε την ΕΡΤ σε δύσκολες στιγμές».
Πράγματι, κάποια από τα προνόμια που προβλέπονται για τους εργαζομένους της Δημόσιας Τηλεόρασης είναι τουλάχιστον προκλητικά. Οι ώρες εργασίας μειώνονται από 8 σε 7,5, οι ημέρες ασθενείας που δικαιούνται οι εργαζόμενοι χωρίς να προσκομίσουν χαρτί γιατρού αυξάνονται από τρεις το χρόνο σε δώδεκα, ενώ οι εορτάζοντες δικαιούνται τρεις ώρες εορταστική άδεια την ημέρα της γιορτής τους.

Παλαιοσυνδικαλισμός

Στον νέο ΓΚΠ προβλέπεται, επίσης, πλήρης απαλλαγή από την εργασία τους για πέντε μέλη του Δ.Σ. της ΠΟΣΠΕΡΤ, ενώ η νομοθεσία κάνει λόγο μόνο για ένα, και το ίδιο προβλέπεται και για άλλους τρεις αποσπασμένους. Η ΕΡΤ επιστρέφει με άλματα στην πιο κακή μορφή παλαιοσυνδικαλισμού. Τέλος, όπως καταγγέλλουν στελέχη της ΕΡΤ, υπάρχουν φωτογραφικές διατάξεις για εξυπηρέτηση «ημετέρων». Λ.χ. στην περίπτωση των γενικών διευθυντών, ενώ, σύμφωνα με τη νομοθεσία, για τη θέση απαιτείται πανεπιστημιακή εκπαίδευση, στον ΓΚΠ έχει προστεθεί «ή τεχνολογική». Για τον νέο ΓΚΠ έχουν εκφραστεί αντίθετα όχι μόνο εργαζόμενοι στην ΕΡΤ αλλά και δημοσιογραφικές ενώσεις.
Οσον αφορά το νέο οργανόγραμμα, η κριτική επικεντρώνεται κυρίως σε δύο βασικά σημεία. Στο ότι διαλύεται η δομή της τεχνικής υπηρεσίας, αλλά κυρίως στο ότι ενώ καθιερώνεται η έννοια του newsroom, γίνεται με λάθος τρόπο, δημιουργείται μια υπερδιεύθυνση της γενικής διεύθυνσης ενημέρωσης, όπου υπάγονται ακόμη και ενημερωτικές εκπομπές, προφανώς λένε κάποιοι για τον πλήρη έλεγχο των ειδήσεων.
Η ΕΡΤ «βράζει», οι επώνυμες καταγγελίες στελεχών της Δημόσιας Τηλεόρασης, έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας, και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση, πιστή σε ό,τι μας έχει συνηθίσει σε αντίστοιχες περιπτώσεις, σφυρίζει αδιάφορα. Οι εξελίξεις πάντως προμηνύονται καταιγιστικές και οι ευθύνες έχουν κυβερνητική σφραγίδα.

Τρίτη 29 Μαΐου 2018

Ποιοι προλαβαίνουν την έξοδο για σύνταξη πριν από τα 67 και τα 62 έως το 2020

Σχολεία-Γηροκομεία!
Δυσάρεστο και θλιβερό το σχολικό περιβάλλον...
Θα βλέπουν οι μαθητές/μαθήτριές μας 70χρονους δασκάλους και θα σκιάζονται!! Τα δε νήπια δεν θα θέλουν να πηγαίνουν στο νηπιαγωγείο!!! 
Ο Θεός να μας φυλάει!!!

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ
kkatikos@e-typos.com
Αντίστροφα άρχισε να μετρά ο χρόνος για «αυτόματες» αυξήσεις ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και για νέες μειώσεις συντάξεων που φέρνουν ανατροπές για εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους, παλαιούς και νέους, οι οποίοι προλαβαίνουν την έξοδο πριν από τα 67 και τα 62 μέχρι και το 2020.
Από την 1η/1/2021 ενεργοποιείται η ρήτρα της αύξησης των ορίων για σύνταξη και τα 67 ή τα 62 δεν θα αποτελούν τα καταληκτικά έτη για να πάρει κάποιος σύνταξη, αλλά τα όρια αυτά θα παίρνουν μια αύξηση από 6 ως και 12 μήνες ανά τριετία και ανάλογα με τις προβλέψεις για την εξέλιξη του προσδόκιμου ζωής που θα καθορίζουν και την ηλικία που θα μπορεί κάποιος να βγει στη σύνταξη.
Η ρήτρα αυτή σημαίνει με απλά λόγια ότι όσο περισσότερα είναι τα χρόνια ζωής μετά τα 65 τόσο κατ’ αναλογία θα ανεβαίνουν και οι ηλικίες που θα παίρνουμε σύνταξη.
Οι τελευταίες μελέτες για το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα δείχνουν ότι στη δεκαετία 2020-2030 τα 67 θα γίνουν 70 και τα 62 θα γίνουν 64.
Ακόμη και όσοι έχουν θεμελιωμένα δικαιώματα, που θα ασκηθούν όμως μετά το 2020, ενδέχεται να αποχωρήσουν αργότερα!
Η ανατροπή αυτή θέτει ήδη σε εγρήγορση σχεδόν το σύνολο από τα 3,5 εκατ. ασφαλισμένων στο σύστημα, είτε έχουν ένσημα πριν από το 1992 (παλαιοί) είτε με ένσημα μετά το 1993 (νέοι ασφαλισμένοι).
Σε χειρότερη μοίρα είναι οι νέοι γιατί μέχρι σήμερα μετρούν ως 25 έτη (1993-2018) και θα υποχρεωθούν να ακολουθήσουν τα νέα όρια που θα βγαίνουν ανά τριετία με βάση τη ρήτρα προσδόκιμου ζωής. Τι θα συμβεί στην πράξη; Ενας νέος ασφαλισμένος που θα είναι 62 το 2027 κινδυνεύει να μην πάρει σύνταξη γιατί το όριο θα είναι στα 63,5!
Οι παλαιοί ασφαλισμένοι, δηλαδή όσοι είχαν ένσημα πριν από το 1993, κινδυνεύουν εξίσου γιατί οι περισσότεροι είναι κοντά στη θεμελίωση, για έξοδο πριν από το 2021. Αν όμως μείνουν ή αν πιάνουν τις ηλικίες για σύνταξη μετά το 2021, είναι βέβαιο ότι θα έχουν αλλαγές και θα βγουν αργότερα.
Βάσει ψηφισμένων διατάξεων στους νόμους 3863 και 3865 του 2010, αλλά και του νόμου 4336 του 2015, τα όρια ηλικίας αναπροσαρμόζονται αυτόματα από την 1η/1/2021 με βάση το προσδόκιμο ζωής μετά το 65ο έτος.
Οι διατάξεις αυτές έχουν δυόμισι χρόνια για να ενεργοποιηθούν, αλλά μέχρι τότε ουδείς θα πρέπει να αφήσει τις αποφάσεις του για την «τελευταία στιγμή» διότι ένας μεγάλος συνωστισμός στην έξοδο για σύνταξη μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση το ασφαλιστικό, με πιθανές ακόμη και πιο δυσάρεστες αποφάσεις ακριβώς για να αποτραπεί ένα τέτοιο κύμα συνταξιοδοτήσεων.
Το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις» δημοσιεύει σήμερα τον οδηγό επιβίωσης για τις αλλαγές που ήδη έχουν δρομολογηθεί και παρουσιάζει τις προϋποθέσεις αλλά και τις ευκαιρίες για όσους προλαβαίνουν την έξοδο πριν από τα 67 και πριν από τα 62 ως το 2020, με διπλό όφελος: έξοδος νωρίτερα και με μικρότερες απώλειες στη σύνταξη, σε σχέση με την έξοδο μετά το 2021.

Οργανικά κενά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση

Κενά Δασκάλων μόνο στα νησιά και στη νότια ηπειρωτική Ελλάδα

Παληγιάννης Βασίλειος      Αθήνα, 29/5/2018
Αιρετός Κ.Υ.Σ.Π.Ε. 
Τηλ. 6974750409 Fax: 2103442287 
e-mail: paligiannis@hotmail.gr  

Οργανικά κενά στην Π.Ε. 
Αναλυτικοί πίνακες ανά ειδικότητα και περιοχή 

Με βάση τα στοιχεία των υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας τα οργανικά κενά στην Π.Ε. μετά τις μεταθέσεις ανέρχονται σε 4.402.

Αναλυτικά ανά ειδικότητα :

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ                            ΣΥΝΟΛΟ ΚΕΝΩΝ
Δάσκαλοι                                                 2209
Νηπιαγωγοί                                             1071
Γαλλικής                                                       14
Αγγλικής                                                    365
Γερμανικής                                                  12
Καλλιτεχνικών                                              3
Φυσικής Αγωγής                                      140
Θεατρικών Σπουδών                                   7
Μουσικής                                                  539
Πληροφορικής                                           45
ΣΥΝΟΛΟ                                                4402

Η ύπαρξη των χιλιάδων οργανικών κενών πιστοποιεί την ανάγκη για μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση. Παρακάτω επισυνάπτονται αναλυτικά οι πίνακες των κενών ανά ειδικότητα και περιοχή μετάθεσης. 
Πάντα στη διάθεσή σας 
Παληγιάννης Βασίλειος

Για ευκρίνεια πατήστε πάνω στην εικόνα

Δευτέρα 28 Μαΐου 2018

Κάποια ΠΥΣΠΕ θα πρέπει να επαναλάβουν τη διαδικασία τοποθετήσεων των εκπαιδευτικών!

Άλλο πάλι και τούτο!
Οι μεταβολές (καταργήσεις, συγχωνεύσεις, υποβιβασμοί σχολικών μονάδων) ανακοινώθηκαν από το υπουργείο μετά τις τοποθετήσεις εκπαιδευτικών εντός ΠΥΣΠΕ.


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ 
            ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΕΚΠ/ΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Π.Ε. & Δ.Ε.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΚΠ/ΚΟΥ ΠΡΟΣ/ΚΟΥ
Π.Ε. & Δ.Ε.
ΤΜΗΜΑ Α΄

Μαρούσι, 24-05-2018
Αρ. Πρωτ.:85556 /Ε2

Μετά από τη δημοσίευση της αριθμ. Φ.10/77657/Δ1 Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών στο με αριθμ. ΦΕΚ 1774/ τ. Β/ 18-05-2018, παρακαλούμε να ληφθούν υπόψη, κατά τη διαδικασία των τοποθετήσεων και βελτιώσεων των εκπαιδευτικών της Π.Ε., οι μεταβολές των σχολικών μονάδων στις περιοχές ευθύνης σας, όπως αυτές προσδιορίζονται στην ανωτέρω Κ.Υ.Α.. 

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΙΩΑΝΝΑ ΚΟΡΟΜΠΕΛΗ

Κυριακή 27 Μαΐου 2018

Φορτσάκης: Λιγότεροι βουλευτές, καλύτερη Δημοκρατία

Δεν απομένει παρά να εξαγγείλει και να δεσμευθεί η Νέα Δημοκρατία, ότι  ως κυβέρνηση,  θα υλοποιήσει τη μείωση του αριθμού των βουλευτών...

kathimerini.gr
Γράφει: ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΟΡΤΣΑΚΗΣ*

Ο ​​αριθμός των 300 βουλευτών στη χώρα μας είναι υπερβολικά μεγάλος σε σύγκριση με άλλες χώρες. Με την αναλογία πολιτών/αντιπροσώπων στα νομοθετικά σώματα της Γαλλίας θα είχαμε λιγότερους από 150 βουλευτές, ενώ με την αναλογία που ισχύει στις Κάτω Χώρες σχεδόν 100.
Το ζήτημα δεν είναι μόνο η αυξημένη δαπάνη, από τις πιο υψηλές ευρωπαϊκά. Αυτό το επιχείρημα, βάσιμο και σημαντικό σε συμβολισμό, δεν είναι το μείζον. Ο υπερβολικός αριθμός αποδυναμώνει τη θέση του βουλευτή και κατ’ επέκταση την ουσιαστική αντιπροσώπευση των πολιτών. Ο βουλευτής πρέπει να εκλέγεται από ικανό μέρος του εκλογικού σώματος και να διαθέτει επιτελείο και μέσα αποτελεσματικά για την άσκηση των καθηκόντων του. Στο πρωθυπουργοκεντρικό σύστημά μας προέχει η ενίσχυση της νομοθετικής εξουσίας.
Το Σύνταγμά μας προβλέπει ότι ο αριθμός των βουλευτών ορίζεται με νόμο, από 200 έως 300, δηλαδή για τη μείωση δεν χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση. Ο αριθμός των βουλευτών πρέπει να οριστεί σε συνάρτηση με το γενικότερο πλαίσιο ρύθμισης της αντιπροσώπευσης των πολιτών σε όλα τα επίπεδα, αλλά και λειτουργίας της Βουλής. Ειδικότερα, η επιθυμητή μείωση στον ελάχιστο συνταγματικά προβλεπόμενο αριθμό πρέπει να συνοδευθεί από τέσσερις μεγάλες τομές:
1. Θέσπιση σταθερού εκλογικού συστήματος, συνδυαστικού μονοεδρικής πλειοψηφικής εκλογής για τους περισσότερους βουλευτές και απλής αναλογικής με λίστα επικρατείας για τους υπόλοιπους. Έτσι, ενισχύονται όχι μόνο η θέση του βουλευτή, αλλά και η προοπτική κυβερνητικής σταθερότητας, με παράλληλη διασφάλιση μιας ελάχιστης αναλογικής αντιπροσώπευσης, ενώ δίδεται τέλος και στις «πελατειακές» σχέσεις που διαχρονικά καλλιεργεί ο σταυρός προτίμησης.
2. Απαγόρευση συμμετοχής βουλευτών στην κυβέρνηση. Μέχρι σήμερα περισσότεροι από 40 βουλευτές κατά μέσον όρο ασκούν κυβερνητικά καθήκοντα. Βουλευτής ο οποίος αναλαμβάνει κυβερνητικά καθήκοντα θα αντικαθίσταται στη Βουλή οριστικά. Αυτό απαιτεί και η συνταγματικά επιβαλλόμενη διάκριση νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας. Ούτε γι’ αυτό απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση.
3. Καθιέρωση ανώτατου ορίου θητειών για τους βουλευτές. Για κάθε βουλευτή μέχρι 12 συνεχή χρόνια υπεραρκούν για τη μέγιστη προσφορά, ενδεχομένως με δυνατότητα επιστροφής έπειτα από ένα διάστημα. Ισόβιοι επαγγελματίες βουλευτές δεν μας χρειάζονται πια. Η ανανέωση του καταλόγου των υποψηφίων χωρίς παράλληλο περιορισμό των θητειών οδηγεί σε αποτέλεσμα αντίστροφο του επιδιωκομένου, διότι απολήγει στην ενίσχυση των καθιερωμένων. Η θέσπιση ορίου χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση, αλλά τα κόμματα θα μπορούσαν να εφαρμόσουν το όριο στην πράξη ακόμα και χωρίς αναθεώρηση.
4. Ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ιδίως των περιφερειών, με περαιτέρω μείωση του αριθμού τους και αύξηση του αριθμού των τοπικών αντιπροσώπων. Έτσι ενισχύεται η αντιπροσώπευση των πολιτών στις «τοπικές» υποθέσεις, που τους αφορούν άμεσα, ενώ οι ΟΤΑ αποκτούν ουσιαστική υπόσταση στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση πολιτικών.
Το πολιτικό μας σύστημα νοσεί βαθιά. Επιβάλλονται άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες. Ας μην προφασιζόμαστε διαρκώς τη συνταγματική αναθεώρηση για να τις αναβάλλουμε. Για την ανανέωση του πολιτικού κόσμου, των πολιτικών ιδεών, την ποιοτική αναβάθμιση της νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας και του κοινοβουλευτικού ελέγχου και τελικά της Δημοκρατίας μας. Με γενναίες τομές για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Με απλούς νόμους, να προχωρήσουμε τώρα!

* Ο κ. Θεόδωρος Φορτσάκης είναι καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών, τέως πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ.

Ζαχαριάδης: Η χώρα χρειάζεται στήριξη, όχι τρικλοποδιές

κ. Ζαχαριάδη, το κόμμα σας έχει διδακτορικό τίτλο στην τρικλοποδιά! Μόνο με τρικλοποδιές αντιπολιτευόσασταν τις κυβερνήσεις...

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Την πεποίθηση ότι η περιπέτεια τελειώνει για την Ελλάδα εξέφρασε ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, στέλνοντας παράλληλα αυστηρό μήνυμα στην αντιπολίτευση λέγοντας "η χώρα χρειάζεται στήριξη κι όχι τρικλοποδιές και υποκρισία".
"Βγάζουμε τη χώρα από την ιστορική περιδίνηση, φτάσαμε στο τέλος του τούνελ, με σημαντικές απώλειες και υποχωρήσεις, έχοντας χάσει πολλές μάχες, κερδίζουμε στο τέλος τον πόλεμο" δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο διευθυντής της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως σημείωσε, το τέλος των μνημονίων δεν σημαίνει αυτομάτως και τέλος της κρίσης, ωστόσο τα τελευταία τρία χρόνια, έχουν γίνει σημαντικά πράγματα. Επικαλούμενος και τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων μετά το πέρας του Eurogroup, ο κ. Ζαχαριάδης τόνισε: "είναι μακριά από εμένα και από το κόμμα μου κάθε διάθεση για πανηγυρισμούς και success story, αλλά είναι εμφανές ότι κάτι αρχίζει να αλλάζει και στην Ελλάδα. Μετά από τρία χρόνια σκληρού αγώνα και θυσιών η ελπίδα, είναι ζωντανή".
Περιγράφοντας την συνολική κατάσταση, επισήμανε ότι "η χώρα είναι βαριά πληγωμένη οικονομικά και κοινωνικά, χρειάζεται στοχευμένη προσπάθεια για να επουλωθούν οι πληγές που άνοιξε η κρίση αλλά και για να διορθωθούν στρεβλώσεις που υπήρχαν πριν την κρίση και μας οδήγησαν σε αυτή. Για αυτό χρειάζεται μια δεύτερη τετραετία 2019 - 2023 με κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε η χώρα να ανασυγκροτηθεί και να επανέλθει".
Έσπευσε, πάντως να κρατήσει αποστάσεις από την όποια παροχολογία εξηγώντας "εμείς δεν θέλουμε να μοιράσουμε λεφτά που δεν υπάρχουν, ούτε να δημιουργήσουμε χρέη υπονομεύοντας τις επόμενες γενιές".
Σε ερώτηση για τη συμμετοχή ή όχι του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Ζαχαριάδης ανέφερε χαρακτηριστικά πως "με ή χωρίς ΔΝΤ, η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα με καθαρή έξοδο και αυτό προϋποθέτει την βιώσιμη ρύθμιση του χρέους όπως περιγράφεται στο Eurogroup του Ιουλίου του 2017".
Ο διευθυντής της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, έθεσε ως βασικό το ζήτημα της μείωσης των φόρων και των φορολογικών συντελεστών υπό την προϋπόθεση να ανακτήσει η κυβέρνηση πλήρως τα κλειδιά διακυβέρνησης της χώρας και τη δυνατότητα άσκησης δημοσιονομικής πολιτικής, προσθέτοντας, πάντως, πως η αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης μετά την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, τοποθετεί τον τομέα της εργασίας στο επίκεντρο προκειμένου να τεθούν τα θεμέλια για μια βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη στη χώρα.
"Το 2016 και το 2017 βάλαμε τις βάσεις για να αναστραφεί ό,τι ξηλώθηκε την περίοδο 2010 - 2015 και σε λίγους μήνες θα έχουμε ήδη τα πρώτα διορθωτικά αποτελέσματα" υπογράμμισεο κ. Ζαχαριάδης στη συνέντευξή του.
Σχετικά με τα θέματα βίας υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως "δεν χωρούν συμψηφισμοί. Προέρχομαι από μια πολιτική παράταξη που στη μεγαλύτερη διάρκεια του 20ου αιώνα στελέχη της υφίσταντο βία, διωγμούς και εξόντωση. Για τη δική μας αριστερά, την ανανεωτική και ριζοσπαστική αριστερά η βία δεν αποτελεί ούτε μέσο άσκησης πολιτικής".

Μητσοτάκης: «Προσκλητήριο δυνάμεων ακόμα και αν η ΝΔ είναι αυτοδύναμη»


Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης παραχώρησε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Ξεκινώντας την συζήτηση υποστήριξε ότι οι καταδρομικές επιθέσεις της ομάδας αντιεξουσιαστών «Ρουβίκωνας», κάνουν πολύ μεγάλη ζημιά στη χώρα. «Δεν φοβήθηκα, δεν με προβλημάτισε», ανέφερε για την απειλή προς το πρόσωπό του προσθέτοντας πως «το πρόβλημα με τον Ρουβίκωνα είναι ευρύτερο. Είναι πρόβλημα ανοχής σε μία ομάδα που ανέχεται αν όχι υποθάλπτει τη βία».
Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε πως «ο Ρουβίκωνας προέρχεται από τη μήτρα της άκρας εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Είναι μια επιχειρησιακή ομάδα που έχει κάνει μια σειρά από βίαια χτυπήματα που ενέχουν χαρακτήρα της απειλής.
Δεν είμαι διατεθειμένος να τους αφήσω να συνεχίσουν τη δράση τους. Θα εξετάσω όλα τα μέσα που έχω στη διάθεσή μου, ακόμα και αλλαγές στον ποινικό κώδικα.
Υπάρχουν συγκοινωνούντα δοχεία μεταξύ εκδηλώσεων βίας χαμηλής έντασης και της βίας υψηλής έντασης που καταλήγει στα καλάζνικοφ. Εκπαιδεύεται μια νέα γενιά που ενδεχομένως θα καταλήξει στην τρομοκρατία».
Καταλήγοντας στο θέμα της βίας υποστήριξε πως «είτε προέρχεται από τα δεξιά είτε από τα Αριστερά είναι καταδικαστέα όλα τα περιστατικά όπως η επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη».

Για το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «μου είναι συμπαθής σε προσωπικό επίπεδο. Θεωρώ όμως ότι ως δήμαρχος δεν έχει πετύχει. Το ζήτημα στις δημοτικές εκλογές δεν έχει να κάνει με ιδεολογική προέλευση υποψηφίων, αλλά με ικανότητά τους να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα».
 Για το άνοιγμα δε του κ. Τσίπρα προς τον Κ. Μπουτάρη είπε πως «οι πολίτες που κινούνται στο κέντρο του πολιτικού φάσματος θα κρίνουν τις επόμενες εκλογές» και πρόσθεσε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που δεν στηρίζει την αστική Δημοκρατία» ενώ δεν σέβεται τη διάκριση των εξουσιών.
Τα μέτρα, είναι ήδη ψηφισμένα και δύσκολα αλλάζουν αυτή τη στιγμή
«Τα συμπληρωματικά μέτρα και οι πρόσθετες περικοπές που έρχονται, δεν συμπεριλαμβάνονται στο τρίτο μνημόνιο. Από τη στιγμή που ψηφίστηκαν μέτρα περικοπών συντάξεων και μείωσης αφορολόγητου η κυβέρνηση φέρνει το 4ο μνημόνιο»!
Αναφορικά με τα αντίμετρα, όπως είπε, «από τη στιγμή που υπάρχει δημοσιονομική υπέρβαση, η κάθε κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιήσει το πλεόνασμα με τον τρόπο που θεωρεί σωστό. Εμείς φανταζόμαστε ένα άλλο μείγμα αντιμέτρων. Θα επιστρέψω χρήματα στους πολίτες από αυτά που τους πήρε ο κ. Τσίπρας. Προτεραιότητά μας: 
  • η μείωση της φορολογίας, των επιχειρήσεων στο 25% και εντός 2 ετών στο 20%, του ΕΝΦΙΑ και σε όσους έχουν εισόδημα ως 10.000 ευρώ στο 9%. 
  • δημιουργία θέσεων απασχόλησης ώστε να διευκολυνθεί ο οικογενειακός προϋπολογισμός και από εκεί θα έρθει η πραγματική ανακούφιση. 
Για τα πλεονάσματα, έχω πει ότι «δεσμεύουν την χώρα. Στόχος είναι να ανακτήσω την αξιοπιστία της χώρας και μετά θα συζητήσω με τους δανειστές, προσπαθώντας να τους πείσω ότι αυτά τα πλεονάσματα είναι πολύ υψηλά».
Σχετικά με το Σκοπιανό, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι «λύση μπορεί και πρέπει να δοθεί, αλλά με όρους που να γίνονται αποδεκτοί από τη χώρα μας. Εμείς βάλαμε το πλαίσιο της εθνικής διαπραγμάτευσης που δεν εστιάστηκε στο όνομα, αλλά σε μια συμφωνία πακέτο: την αλλαγή του συντάγματος των Σκοπίων και την οριστική απαλοιφή όλων των αλυτρωτικών στοιχείων σε βάρος της χώρας μας. Η κυβέρνηση συζητούσε την ονομασία ‘Μακεδονία του Ίλιντεν’. Ήταν η χειρότερη δυνατή ονομασία, αφού υποδηλώνει όλες τις αλυτρωτικές βλέψεις της χώρας των Σκοπίων».
Ειδικά για τη θέμα της ονομασίας, απέφυγε να απαντήσει: «Δεν είμαστε εκεί ακόμα, δεν συζητάμε συγκεκριμένο όνομα και δεν θα μπω σε αυτή τη συζήτηση τώρα», ανέφερε, σημειώνοντας ωστόσο ότι «μάλλον δεν είναι πιθανό να δοθεί λύση χωρίς τον όρο Μακεδονία». Εφόσον αναλάβει η ΝΔ τη διακυβέρνηση της χώρας, τόνισε ότι «μπορούμε να ζήσουμε και άλλα χρόνια χωρίς την λύση. Λύση θα δοθεί μόνο εφόσον εξυπηρετούνται τα εθνικά μας συμφέροντα», ενώ απέρριψε ότι δέχθηκε πιέσεις από το εξωτερικό: «Δεν με πήρε κανείς τηλέφωνο από το εξωτερικό. Ο πρέσβης των ΗΠΑ με ρώτησε τη γνώμη μου, του την είπα και μέχρι εκεί. Δεν άφησα περιθώριο να δεχθώ πίεση».
Για τις εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «όσο πιο γρήγορα φύγει αυτή η κυβέρνηση, τόσο το καλύτερο για τη χώρα. Θα ήταν πολύ καλύτερα αν είχαν γίνει την άνοιξη του 2016, όταν τις είχαμε ζητήσει για πρώτη φορά. Θα είχαμε ολοκληρώσει το τρίτο μνημόνιο χωρίς να πληρώνουμε τις σκληρές δεσμεύσεις που πληρώνουμε σήμερα».
Ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε ότι έχει ξεκάθαρη εικόνα για το τι πρέπει να αλλάξει προκειμένου να γίνει η Ελλάδα φιλική στις επενδύσεις. Πλέον, είπε, «άλλαξε και η ίδια η κοινωνία, που έχει πειστεί για τις ιδιωτικές επενδύσεις και την ανάγκη να αφήσουμε τον Έλληνα να δημιουργήσει».
Σχετικά με τον δημόσιο τομέα, επανέλαβε πως με την κυβέρνησή του θα εκχωρηθούν υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα και οι υπάλληλοι που θα περισσεύουν, δεν θα απολύονται αλλά θα μετακινούνται.
Η αναλογία 1 πρόσληψη προς 5 αποχωρήσεις, συνέχισε, θα ισχύσει για δύο χρόνια. «Μετά ίσως πρέπει να προχωρήσουμε σε έναν μειωμένο λόγο και να προσλαμβάνουμε εκεί μόνο που έχουμε ανάγκη. Πρέπει να πιάνουν τόπο τα χρήματα των πολιτών», τόνισε.
Αναφερόμενος στα εσωκομματικά, το μήνυμά του προς πάσα κατεύθυνση ήταν σαφές: «Εκλέχτηκα πρόεδρος με ξεκάθαρη εντολή να αλλάξουμε τα πράγματα. Κρατάμε τα καλά, την ιστορία μας, και αλλάζουμε. Δεν δέχομαι κανέναν περιορισμό από κανένα στέλεχος, ακόμα και μεγαλοστέλεχος»
Ο κ. Μητσοτάκης προσδιόρισε ως το δίλημμα των επόμενων εκλογών τις «μεταρρυθμίσεις και την πρόοδο από την μία και τον λαϊκισμό από την άλλη», ενώ διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί είτε προεκλογικά είτε μετεκλογικά με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ. Μετά τις κάλπες, όπως είπε, θα απευθύνει γενικό προσκλητήριο δυνάμεων, ακόμα και αυτοδύναμη να είναι η ΝΔ, και θα προσπαθήσει να διαμορφώσει μια ευρύτερη σύγκλιση δυνάμεων.
Ο εκλογικός νόμος, είπε, θα αλλάξει την επόμενη μέρα από τις εκλογές, έστω και με 151 βουλευτές για να εφαρμοστεί στις μεθεπόμενες εκλογές. Το νέο σύστημα, ανέφερε, θα έχει τη λογική της ενισχυμένης αναλογικής, συνδυάζοντας την κυβερνησιμότητα και την αναλογικότητα. Επανέλαβε δε την πρότασή του για ταυτόχρονο σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών (Β Αθηνών και Περιφέρειας Αττικής) με την ψήφο στους Έλληνες του εξωτερικού.

Σάββατο 26 Μαΐου 2018

387 οι αιτήσεις παραίτησης εκπαιδευτικών ΠΕ το 2018


Γεροντάκια και γριούλες θα διδάσκουν στα σχολειά μας !

Παληγιάννης Βασίλειος
Αιρετός Κ.Υ.Σ.Π.Ε.                   
Τηλ. 6974750409
Fax: 2103442287                                        

e-mail: paligiannis@hotmail.gr      
Με βάση τα στοιχεία των υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας οι παραιτήσεις των εκπαιδευτικών ΠΕ που υποβλήθηκαν φέτος είναι μόλις 387. Αναλυτικά οι παραιτήσεις για το 2018 έχουν ως εξής:




Είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά με ελάχιστες αιτήσεις συνταξιοδότησης.
Υπενθυμίζω πως τα τελευταία 10 χρόνια (2008-2017) έχουν συναξιοδοτηθεί 16.537 εκπαιδευτικοί με Μ.Ο. κατ’ έτος 1653, σε αντίθεση με το Μ.Ο. της τελευταίας τριετίας (2016, 2017, 2018) που είναι μόλις 347. Συγκεκριμένα:


Οι ελάχιστες παραιτήσεις των τριών τελευταίων ετών είναι απόρροια του αντιασφαλιστικού νόμου «Κατρούγκαλου».
Ενός νόμου που πέρα από την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης μείωσε τις συντάξιμες αποδοχές σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα.
Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τη γενικότερη πολιτική δημιουργούν φόβο και ανησυχία για το αύριο, με αποτέλεσμα ελάχιστοι να συνταξιοδοτούνται.
Οι λίγες παραιτήσεις έχουν σοβαρές επιπτώσεις στις υπηρεσιακές μεταβολές αλλά και στις προσλήψεις εκπαιδευτικών.
Πάντα στη διάθεσή σας
Βασίλειος Παληγιάννης

Οι συντάξεις στην «πρέσα» έως το 2060 – Στα 64 και 69 τα όρια ηλικίας

Η "βρώμικη" δουλειά του ΣΥΡΙΖΑ σε πλήρη εξέλιξη...και ο λαός θεατής!
Καληνύχτα σας!

Κώστας Κατίκος
kkatikos@e-typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Μνημόνιο διαρκείας με μειώσεις στις συντάξεις και αυξήσεις στα όρια ηλικίας για μια περίοδο 45 ετών, που ξεκινά από το 2016 και εκτείνεται ως το 2060, αποκαλύπτει η απόρρητη μελέτη για την πορεία του ασφαλιστικού μετά τους νόμους (4336, 4387 και 4472) που ψήφισε και εφαρμόζει η κυβέρνηση.
Η νέα μελέτη 47 σελίδων του 2018 είναι προς το παρόν απόρρητη. Εκπονήθηκε από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή και φυλάσσεται στο γραφείο της υπουργού Εργασίας Ε. Αχτσιόγλου και του υφυπουργού Εργασίας Τ. Πετρόπουλου, ενώ έχει ήδη παραδοθεί σε αρμόδιους παράγοντες της Κομισιόν.
Ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής την εξασφάλισε κατ’ αποκλειστικότητα και τη δημοσιεύει ολόκληρη σήμερα.
Βόμβα…

Σύμφωνα με το περιεχόμενό της, τα μέτρα που ψηφίστηκαν θα εφαρμοστούν «μέχρι κεραίας» και επιπρόσθετα θα υπάρχουν νέες αλλαγές και στα όρια ηλικίας που αυξάνονται προοδευτικά από το 2021 και μετά. Σύμφωνα με τα στοιχεία και τους πίνακες της απόρρητης μελέτης:
1. Είναι αδιαπραγμάτευτη η μείωση 18% από τον Δεκέμβριο του 2018 σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, όπως επίσης λαμβάνεται ως δεδομένο ότι δεν θα δοθεί καμία αύξηση για μια 10ετία τουλάχιστον σε όσους παλαιούς συνταξιούχους μένει υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς μετά τη μείωση κατά 18%.
2. Ερχεται αυτόματη αύξηση ορίων συνταξιοδότησης κατά 2 έτη από το 2021 και μετά. Προοδευτικά (μετά το 2035) η αύξηση σε σχέση με τα σημερινά όρια ηλικίας φτάνει στα 5 έτη. Η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης δεν θα έρθει απότομα, αλλά θα είναι προοδευτική. Ανά τρία χρόνια, με πρώτη εφαρμογή από την 1/1/2021, οι ηλικίες συνταξιοδότησης, είτε για πλήρη είτε για μειωμένη σύνταξη, θα αναπροσαρμόζονται όχι με νόμο, αλλά με βάση το πόσο ανεβαίνει η ηλικία επιβίωσης για τους άνω των 65 ετών. Η ηλικία που θα βγαίνουμε στη σύνταξη δηλαδή συνδέεται με το προσδόκιμο ζωής! Στο αυθεντικό αγγλικό κείμενο της μελέτης η αυτόματη αύξηση των ορίων ηλικίας (σ.σ.: που έχει νομοθετηθεί ήδη από το 2010 με το νόμο 3863 και επικαιροποιήθηκε το 2015 με το νόμο 4336 και το τρίτο Μνημόνιο) αναφέρεται: «the legislation stipulates a retirement age increase mechanism from year 2021 onwards, that will adjust the retirement age in line with life expectancy every three years». Δηλαδή, «η νομοθεσία προβλέπει ότι η ηλικία συνταξιοδότησης συνδέεται από το 2021 και ανά τριετία, με το προσδόκιμο ζωής».
3. Η έξοδος για πλήρη σύνταξη με 15 ως 20 έτη ασφάλισης από το 67ο έτος ανεβαίνει ως το 69ο έτος μετά το 2021 και εκτινάσσεται στο 72ο έτος από το 2040 και μετά.
4. Η σύνταξη με 40 χρόνια εισφορών ανεβαίνει στο 64ο έτος από το 2021 ως το 2030 και φτάνει στα 66 από το 2040 και μετά.
5. Ερχεται η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων και μάλιστα ταχέως, εντός της επόμενης διετίας. Η πρόωρη σύνταξη από το 62ο έτος περνάει στο 64ο έτος σταδιακά και προοδευτικά (με τις ανά 3 χρόνια αλλαγές ορίων) από το 2021 και μετά.
Παλαιές συντάξεις

Το μεγάλο σοκ αποκαλύπτεται στα ποσά συντάξεων, παλιών και νέων.
Οι περικοπές που έχουν προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο του 2018 στους παλαιούς συνταξιούχους είναι το ένα κομμάτι και οι μειώσεις στις νέες συντάξεις (για αιτήσεις μετά το νόμο Κατρούγκαλου) είναι το δεύτερο.
Στο μεν πρώτο τμήμα των περικοπών, η απόρρητη μελέτη που αναλύει επίσημα και για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης και της Κομισιόν τι θα συμβεί πραγματικά στις συντάξεις με τους ψηφισμένους μέχρι σήμερα νόμους της κυβέρνησης, αναφέρει ότι:
  • Οι κύριες συντάξεις όσων είχαν συνταξιοδοτηθεί μέχρι 12/5/2016, επανυπολογίζονται και έχουν: α) την εθνική σύνταξη, β) την ανταποδοτική σύνταξη και γ) την προσωπική διαφορά, δηλαδή το ποσό της διαφοράς σε σχέση με τη σύνταξη που παίρνουν σήμερα. Από την 1/1/2019 (σ.σ.: δηλαδή από τη σύνταξη που πληρώνεται τον Δεκέμβριο του 2018) η προσωπική διαφορά καταργείται είτε ολοσχερώς είτε εν μέρει. Θα χάσουν όλο το ποσό όσοι έχουν θετική προσωπική διαφορά έως 18% στη νέα σύνταξη, ενώ όσοι έχουν θετική προσωπική διαφορά άνω του 18% θα έχουν μείωση της σύνταξης μέχρι 18%. Το υπόλοιπο της διαφοράς που απομένει συμψηφίζεται με αυξήσεις που νομοθετικά έχουν προβλεφθεί να αρχίσουν να δίδονται από το 2023 και μετά. Αυτό σημαίνει ότι αν ένας συνταξιούχος έχει σήμερα 1.100 ευρώ και με τον επανυπολογισμό η σύνταξη βγαίνει στα 800 ευρώ, έχει θετική προσωπική διαφορά 300 ευρώ ή ότι η νέα σύνταξη είναι κατά 27% μεγαλύτερη από την παλιά. Τον Δεκέμβριο του 2018 θα έχει μείωση κατά 18% ήτοι κατά 198 ευρώ και η σύνταξη θα μειωθεί στα 902 ευρώ. Ομως, το υπόλοιπο της διαφοράς από τα 800 ως τα 902 ευρώ (δηλαδή τα 102 ευρώ που θα παίρνει), θα συμψηφιστεί με τις αυξήσεις που θα δοθούν από το 2023 και μετά. Στην πράξη, αν δοθούν 20 ευρώ αύξησης, ο εν λόγω συνταξιούχος θα πάρει μηδέν γιατί αυτά τα 20 ευρώ θα συμψηφιστούν με τα 102 ευρώ της νέας προσωπικής διαφοράς, η οποία θα μειωθεί ισόποσα με την αύξηση. Στα 102 ευρώ δηλαδή θα έχει 82 ευρώ προσωπική διαφορά και 20 ευρώ αύξηση. Αν το 2024 ξαναδοθεί αύξηση 20 ευρώ, τότε θα έχει 62 ευρώ προσωπική διαφορά και 40 ευρώ από αυξήσεις. Οταν μηδενιστεί η προσωπική διαφορά, θα έχει πραγματική αύξηση στη σύνταξη. Αυτό δεν προβλέπεται να συμβεί για μια 10ετία τουλάχιστον.
  • Οι επικουρικές συντάξεις που έχουν άθροισμα με τις κύριες κάτω των 1.300 ευρώ, επανυπολογίζονται και εφόσον το νέο ποσό είναι μικρότερο, τότε επιβάλλεται μείωση ως 18%.
  • Δεν επανυπολογίζονται οι επικουρικές όσων είχαν άθροισμα συντάξεων άνω των 1.300 ευρώ καθώς τα ποσά των επικουρικών για αυτές τις περιπτώσεις (σ.σ.: περίπου 330.000 συνταξιούχοι) επανυπολογίστηκαν ήδη από 1/6/2016 και μειώθηκαν σημαντικά. Ωστόσο αν ο επανυπολογισμός που έγινε σε αυτές τις επικουρικές «κατέβασε» το μικτό άθροισμα κάτω από τα 1.300 ευρώ, προβλέφθηκε μια προσωρινή προσωπική διαφορά και η μείωση κάτω των 1.300 ευρώ δεν εφαρμόστηκε. Αυτή η προστασία εξαλείφεται τώρα και όσοι έχουν προσωπική διαφορά θα τη χάσουν από την επικουρική του Ιανουαρίου του 2019.
Στους… νέους

Το δεύτερο σκέλος των περικοπών αφορά στους νέους συνταξιούχους που θα υποβάλουν αίτηση από 13/5/2016 και μετά.
Εδώ οι μετρήσεις της μελέτης δείχνουν εξαφάνιση των συντάξεων πάνω από τα 1.000 ευρώ εντός διετίας καθώς η συνολική αναπλήρωση από κύρια και επικουρική σύνταξη πέφτει κάτω και από το 59% του μισθού (σ.σ.: συντάξιμες αποδοχές). Το ποσοστό αναπλήρωσης για τις κύριες συντάξεις από 65% που είναι σήμερα υποχωρεί στο 54% του μισθού το 2020,στο 49% το 2030 και στο 44% το 2040!
Στις επικουρικές η αναπλήρωση πέφτει στο 10% με 12%, με τις νέες κιόλας συντάξεις, που υπολογίζονται για όσους υπέβαλαν αίτηση από την 1/1/2015 και μετά.
Το σοκ δεν έχει φανεί ακόμη καθώς είναι σε λίστα αναμονής πάνω από 110.000 νέες επικουρικές συντάξεις από το 2015 και μετά.
Η συνολική αναπλήρωση μισθού από σύνταξη (σύμφωνα με τον πίνακα 10 της μελέτης) εξελίσσεται για κύριες και επικουρικές συντάξεις ως εξής:
Στο 77% μέχρι το 2016.
Στο 64% μέχρι το 2020.
Στο 59% μέχρι το 2030.
Στο 54% μέχρι το 2040
Στο 47% μέχρι το 2050.
Στο 43% μέχρι το 2060.
Οι δείκτες αναπλήρωσης συνδυάζονται με μια μέση διάρκεια εισφορών για σύνταξη που θα φτάσει στα 37,8 έτη από 31 έτη σήμερα για τους άνδρες και στα 37,1 έτη από 29 έτη που είναι σήμερα για τις γυναίκες.
Στην τσέπη των εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλισμένων που προγραμματίζουν σύνταξη μετά το νόμο Κατρούγκαλου, οι δείκτες αναπλήρωσης «τους λένε να συντομεύουν» γιατί όσο αργότερα αποχωρήσουν τόσο λιγότερα θα πάρουν! Για παράδειγμα, ασφαλισμένος με μισθό 1.350 ευρώ:
  • Με αποχώρηση το 2016 (πριν από τα μέτρα) παίρνει σήμερα 1.039 ευρώ από κύρια και επικουρική σύνταξη.
  • Το 2020 θα πάρει 864 ευρώ από κύρια και επικουρική.
  • Το 2030 θα πάρει 796 ευρώ.
  • Το 2040 θα έχει 729 ευρώ.
Μειώνουν τις δαπάνες στο 13,4% του ΑΕΠ

Η απάντηση στο ερώτημα «γιατί γίνονται αυτά στο ασφαλιστικό» βρίσκεται στις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει όλες οι κυβερνήσεις από το 2010 και μετά και είναι η συγκράτηση των συνταξιοδοτικών δαπανών στα επίπεδα των χωρών της ευρωζώνης.
Η Γερμανία δαπανά το 8%-9% του ΑΕΠ της για τις συντάξεις, ενώ ο μέσος όρος στην ευρωζώνη είναι κοντά στο 13%. Στην Ελλάδα οι δαπάνες έφτασαν στο 17,3% του ΑΕΠ το 2016 και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τα μέτρα που πήρε και εφαρμόζει πάει τη δαπάνη στο 13,4% το 2020, δηλαδή την κατεβάζει 3,9 μονάδες, που σημαίνει απώλεια άνω των 7 δισ. ευρώ για τους συνταξιούχους. Μετά το 2020 η δαπάνη πέφτει πιο κάτω, στο 12,9% του ΑΕΠ.
Η κυβέρνηση εφαρμόζει «γενοκτονία» ασφαλισμένων και οι «ξένοι» και η τρόικα της λένε «μπράβο», γιατί τους βολεύει, αλλά δεν της λένε ότι θα πρέπει να βελτιώσει και την κοινωνική διάσταση του ασφαλιστικού, δηλαδή μια χαμηλή σύνταξη, των 600 ευρώ, να μην έχει και φόρους και υψηλό ΕΝΦΙΑ και εισφορές και «φακελάκια» στην περίθαλψη, αλλά να είναι απαλλαγμένη από τα χαράτσια του κράτους.
Για να φτάσουμε σε επίπεδα Γερμανίας, το ελληνικό κράτος θα πρέπει να σταματήσει το σκάνδαλο με τις διαρκείς περικοπές και να αλλάξει τους κακούς νόμους δίνοντας ως μοναδικό κίνητρο ασφάλισης μια καλή σύνταξη, έστω και στα βαθιά γεράματα των σημερινών 50άρηδων και 30άρηδων. Αλλιώς θα έχει συμβάλει σε μια πρωτοφανή γενοκτονία των πιο παραγωγικών ηλικιών της χώρας.

Ένας χρόνος χωρίς τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

Ο λόγος του εξέφραζε την αλήθεια και μόνο την αλήθεια, αφού μισούσε το ψέμα και τον λαϊκισμό...

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από τον θάνατο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή τις πρώτες ώρες της 29ης Μαΐου του 2017 σε ηλικία 99 ετών.
Ο πρώην πρωθυπουργός κηδεύτηκε δίπλα στην αγαπημένη του Μαρίκα, στο νεκροταφείο του Αργουλιδέ.
Σήμερα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί το ετήσιο μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στον Ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στα Χανιά στις 11 το πρωί.
Στην Κρήτη βρίσκονται ήδη από χθες η οικογένεια του πρώην πρωθυπουργού και πιο συγκεκριμένα, ο γιος του και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με την σύζυγό του Μαρέβα και τα παιδιά τους, Κωνσταντίνος, Σοφία και Δάφνη. Την ίδια ώρα, στα Χανιά βρίσκεται η Ντόρα Μπακογιάννη με τον Ισίδωρο Κούβελο καθώς και οι: Αλεξία, Κώστας Μπακογιάννης, Κατερίνα Μητσοτάκη με τα παιδιά της και η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη με τον γιο της.

Ανακοίνωση της ΝΟΔΕ Χανίων

Το ετήσιο μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ανακοίνωσε η ΝΟΔΕ Χανίων η οποία ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την απώλεια, του επίτιμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, σας ενημερώνουμε ότι θα τελεστεί το Σάββατο 26 Μαΐου και ώρα 11π.μ., ετήσιο αρχιερατικό μνημόσυνο στη Μητρόπολη Χανίων».

Αντισυστημική υποκρισία

kathimerini.gr
ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ο κύριος Τζουζέπε Κόντε, υποψήφιος πρωθυπουργός της αντισυστημικής πλειοψηφίας στην Ιταλία, έκρινε σκόπιμο να εκθέσει τους τίτλους των σπουδών του. Αποφοίτησε από το καθ’ όλα σεβαστό Σαπιέντσα της Ρώμης και μετά τελειοποίησε τις νομικές του γνώσεις στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και έκανε και έναν γύρο για ενημέρωση και περαιτέρω βελτίωση στη Βρετανία, τη Γαλλία και την Αυστρία – χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένα ιδρύματα. Κάποιοι δύσπιστοι αναζήτησαν τα ίχνη του στα πανεπιστήμια του κόσμου, για να διαπιστώσουν ότι δεν υπάρχει πουθενά το όνομά του στα αρχεία του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Καθότι εκπροσωπεί το Κίνημα των 5 Αστέρων και ο ίδιος δεν έχει ταλέντο κωμικού, όπως ο ιδρυτής του Μπέπε Γκρίλο –δεν ξέρουμε αν έχει κάποιο άλλο ταλέντο– προσπάθησε να καλύψει το κενό βγάζοντας στη βιτρίνα τα πανεπιστημιακά του διπλώματα. Ή εν πάση περιπτώσει κάποια πανεπιστημιακά διπλώματα, έστω και πλαστά. Τα πανεπιστημιακά διπλώματα, ακόμη περισσότερο ο τίτλος του πανεπιστημιακού, έχουν καταντήσει η πανάκεια της πολιτικής ανικανότητας ή της απλής ασχετοσύνης.

Παρ’ ημίν ο θεσμός του πανεπιστημίου είναι απαξιωμένος, πλην όμως ο τίτλος του πανεπιστημιακού όχι μόνον εξακολουθεί να εμπνέει κύρος, αλλά λειτουργεί και ως μεθαδόνη του στερητικού συνδρόμου που προκαλεί στη δημοκρατία μας η απουσία πολιτικού λόγου. Πώς γίνεται αυτό; Θα μου πείτε στην Ελλάδα ζούμε, οπότε τίποτε το παράδοξον δεν μας ξενίζει. Πόσες πανεπιστημιακές περγαμηνές χρειάζονται για να καταστραφεί η οικονομία μιας χώρας; Ρωτήστε τους κ. Βαρουφάκη, Τσακαλώτο και λοιπούς. Πόση πανεπιστημιακή πείρα απαιτείται για να καταστρέψεις την εκπαίδευση; Ρωτήστε τους κ. Μπαλτά και Γαβρόγλου. Πόσα χρόνια πρέπει να έχεις διδάξει στο πολυτεχνείο για να καταλήξεις στο συμπέρασμα ότι η λύση στο πρόβλημα της χώρας είναι η παρασκευή γεμιστών; Ρωτήστε την κ. Φωτίου. Πόση υποκρισία απαιτείται για να εμφανίζεσαι ως αντισυστημικός, επικαλούμενος όμως, για να κερδίσεις κύρος, τους τίτλους του συστήματος;

Τα διπλώματα τον μάραναν τον κ. Κόντε. Και γνήσια να ήσαν, νομίζω δεν ενδιαφέρουν κανέναν. Εκείνο που ενδιαφέρει αντιθέτως είναι τι σκοπεύει να κάνει για να διαχειρισθεί την πολιτική τερατογένεση που βγήκε από τα σπλάχνα της Ιταλίας. Κλείνοντας, θέλω να επισημάνω ορισμένες κοινές αρχές της διεθνούς των αντισυστημικών παραδόξων. Οταν ο κ. Κόντε είπε πως σπούδασε στη Βρετανία, στο μυαλό μου ήρθε η κ. Αυλωνίτου, που είπε πως το διδακτορικό της είναι στην Ουάσιγκτον, σε κάποιο σταυροδρόμι σοφίας υποθέτω. Κάπου θα τα διαβάζουν όλα αυτά, δεν μπορεί.

Πέμπτη 24 Μαΐου 2018

Να ’ναι καλά η Παναγιά κι ο Τσίπρας

kathimerini.gr
ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο είναι το 2% των δέκα εκατομμυρίων; Ελάτε τώρα, εύκολο, 200.000. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Δεν χρειάζονται τόσοι για να οργανωθεί μια γιορτή στο Σύνταγμα από πολίτες που θα πανηγυρίζουν την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Αν μάλιστα υπολογίσουμε ότι αυτοί οι 200.000 πιστεύουν ότι τα μνημόνια έφεραν την κρίση και όχι η κρίση τα μνημόνια, τότε ο Αύγουστος θα σημάνει την καθαρή έξοδο από την κρίση. Κάτι σαν άμωμη σύλληψη. Να ’ναι καλά η Παναγιά κι ο Τσίπρας. Και 20.000 να μαζευτούν για να τραγουδήσουν την ελπίδα που ήρθε και ξανάρθε και θα συνεχίσει να έρχεται, ώσπου να τη βαρεθούμε, φτάνουν. Με τον κατάλληλο φωτισμό και λήψεις θα μιλάμε για «πλήθος» και εικόνες με τον ενθουσιασμό των Ελλήνων θα «κάνουν τον γύρο του κόσμου». Αφήστε τους Σκοπιανούς να γιορτάζουν τις ήττες τους στο Ιλιντεν, και τους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο. Εμείς επιτυχίες, μόνον επιτυχίες, αδελφοί!

Τους αριθμούς δεν τους γέννησε το άρρωστο μυαλό μου. Στο πρόσφατο Ευρωβαρόμετρο μόνον 2% των συμπολιτών μας δήλωσαν ότι είναι ικανοποιημένοι από την πορεία της οικονομίας. Ας τους μαζέψουμε στο Παναθηναϊκό Στάδιο, όπως μας μάζευε η δικτατορία όταν ήμασταν μαθητές, για να γιορτάσουμε όλοι μαζί την οικονομική αρετή των Ελλήνων. Δυστυχώς η Βέμπο δεν είναι πια ανάμεσά μας. Η Μποφίλιου όμως χαίρει άκρας υγείας.

Απορία αφελούς. Οταν ο κ. Τσίπρας θριαμβολογεί για την πορεία της οικονομίας, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και τα παρελκόμενα, απευθύνεται στο 2% των Ελλήνων; Λίγοι σάς πέφτουν; Οταν έκανε το δημοψήφισμα ο Παπαδόπουλος το 1973, «Οχι» δεν είχαν ψηφίσει παραπάνω. Και είδατε τα αποτελέσματα. Ενα χρόνο μετά το 110% των Ελλήνων ήσαν υπέρ της δημοκρατίας και κατά της δικτατορίας – το σύνολο του πληθυσμού και κάτι παραπάνω. Το ζήτημα δεν είναι η παθητική ανάγνωση των στατιστικών. Θα πρέπει να δούμε και τα ποιοτικά στοιχεία αυτού του 2% για να αντιληφθούμε την οικονομική του δυναμική. Γνωστή μου καθαρίστρια στο υπουργείο Οικονομικών μού είπε ότι σε γενικές γραμμές η είσπραξη έχει πέσει, όμως με το νέο ολιστικό πρόγραμμα θα σπάσουν τα ταμεία, θα διώχνουν κόσμο.

Και τώρα για να σοβαρευτούμε. Οταν μόλις το 2% των Ελλήνων είναι ικανοποιημένο από την πορεία της οικονομίας, κάποιο πρόβλημα υπάρχει. Οταν δε το 2% συνυπάρχει στο ίδιο οικονομικό περιβάλλον με τους Γερμανούς, που είναι ικανοποιημένοι κατά 91% από την πορεία της οικονομίας, τότε το πρόβλημα δεν το έχει μόνον η Ελλάδα. Το έχει και η Ευρώπη, η οποία υποστήριξε με όλες της τις δυνάμεις την κυβέρνηση Συριζανέλ και την οικονομική της πολιτική και τώρα βρίσκεται μπροστά σε μια κοινωνία με κομμένη την ανάσα.

Περικοπές στις συντάξεις σας και αυξήσεις στο φόρο εισοδήματος– Παραδείγματα

κύριοι, νισάφι πια! Μ' αυτά που κάνετε θα μείνετε μόνοι σας, παρέα με τους βόρειους και ανατολικούς γείτονες...Εμείς θα ακολουθήσουμε τα παιδιά μας, εις την αλλοδαπήν!
καληνύχτα σας!

Πηγή: ΣΚΑΙ
Μεγάλες θα είναι οι περικοπές στις συντάξεις που θα φέρει για ακόμη μία φορά το επερχόμενο νέο έτος.
Αναλυτικότερα για τα 2/3 των συνταξιούχων τα νέα δεν θα είναι θετικά καθώς θα δουν για ακόμη μία φορά τις συντάξεις τους να περικόπτονται και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ενός συνταξιούχου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης ο οποίος λαμβάνει μετά από 35 έτη εργασίας σήμερα σύνταξη 1.090 ευρώ από την 1/1 του 2019 θα δει στον λογαριασμό του να μπαίνουν 892 ευρώ. Η μείωση είναι της τάξης του 17,3% (198 ευρώ λιγότερα).

Συνταξιούχος τεχνικής εκπαίδευσης με 37 έτη εργασίας ο οποίος σήμερα λαμβάνει σύνταξη 1.080 ευρώ με τον επαναϋπολογισμό της σύνταξής του θα βρεθεί με 219 ευρώ λιγότερα στον λογαριασμό του κοινώς θα λάβει 861 ευρώ καθαρά. Η μείωση ξεπερνά το 20%. Στην συγκεκριμένη περίπτωση βέβαια θα υπάρξει εφαρμογή του συντελεστή συγκράτησης απώλειας που δεν πρέπει να υπερβαίνει το 18% και τελικώς η σύνταξη του συγκεκριμένου συνταξιούχου θα ανέλθει στα 886 ευρώ.
Αναφερόμενος στις μειώσεις των συντάξεων ο πρώην υπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης μιλώντας στον ΣΚΑΙ σημείωσε ότι θα είναι περίπου 700.000 οι συνταξιούχοι που θα έχουν μειώσεις «Οι μειώσεις θα είναι από 120 ευρώ και θα φτάνουν, έως και τα 350 ευρώ ανάλογα το ταμείο», όπως είπε.
«Θα έχουν και άλλοι συνταξιούχοι μειώσεις… επόμενος θα φτάσουμε τα 2/3 των συνταξιούχων, που θα έχουν μειώσεις. Περίπου το 60 -65%», σημείωσε.

Η μείωση του αφορολογήτου φέρνει επιπλέον φόρο 650 ευρώ
ΠΗΓΗ:»Καθημερινή»
Επιπλέον φόρο 650 ευρώ θα πληρώσουν οι περισσότεροι φορολογούμενοι με την εφαρμογή του νέου μειωμένου αφoρολόγητου ορίου που θα τεθεί σε εφαρμογή το 2020. Για πρώτη φορά περίπου 1 εκατ. φορολογούμενοι, των οποίων τα εισοδήματα βρίσκονται σήμερα υπό την ομπρέλα του αφορολόγητου ορίου, θα πληρώσουν φόρο, ενώ συνταξιούχοι με μηνιαία εισοδήματα 500-600 ευρώ θα χάσουν μία σύνταξη μόνο από τα σκληρά μέτρα της φορολογίας (εάν συνυπολογισθούν και οι περικοπές συντάξεων χάνουν 3 συντάξεις). Για παράδειγμα, μισθωτός ιδιωτικού τομέα χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα 8.600 ευρώ ή 614 ευρώ τον μήνα, σήμερα δεν πληρώνει φόρο. Με τη μείωση του αφορολογήτου θα πληρώσει φόρο 642 ευρώ, δηλαδή θα χάσει πάνω από 1 μισθό. Η έκπτωση φόρου μετά το «κούρεμα» των 650 ευρώ διαμορφώνεται ως εξής:
• Για άγαμο φορολογούμενο η έκπτωση φόρου μειώνεται από τα 1.900 ευρώ σήμερα, σε 1.250 ευρώ και το έμμεσο αφορολόγητο όριο από 8.636 ευρώ σε 5.685 ευρώ.
• Για φορολογούμενο με ένα παιδί, η έκπτωση φόρου από 1.950 ευρώ θα υποχωρήσει σε 1.300 ευρώ και το αφορολόγητο όριο από 8.864 ευρώ σε 5.905 ευρώ.
• Για οικογένεια με δύο παιδιά, η έκπτωση φόρου θα διαμορφωθεί σε 1.350 ευρώ από 2.000 σήμερα και το αφορολόγητο σε 6.135 ευρώ από 9.090 ευρώ.
• Τέλος, για φορολογουμένους με τρία παιδιά και άνω, η έκπτωση φόρου από 2.100 ευρώ θα μειωθεί σε 1.450 ευρώ και το έμμεσο αφορολόγητο θα διαμορφωθεί σε 6.595 ευρώ από 9.545 ευρώ. Ωστόσο, όπως ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος, ταυτόχρονα με την εφαρμογή των μέτρων θα εφαρμοσθούν και τα αντίμετρα ή διαφορετικά τα καλά μέτρα. Με βάση τα ψηφισθέντα μέτρα οι φορολογούμενοι με εισοδήματα έως 25.000 ευρώ δεν πρόκειται να διαπιστώσουν κάποια ελάφρυνση ακόμα και με την εφαρμογή των αντιμέτρων το 2020. Αντίθετα η «ταλαιπωρημένη» σήμερα μεσαία τάξη είναι αυτή που μπορεί να προσδοκά περισσότερο από τις άλλες κατηγορίες την επίτευξη των στόχων, ώστε να ενεργοποιηθούν τα αντίμετρα.
Σε αυτή την περίπτωση όσοι έχουν εισοδήματα άνω των 25.000 ευρώ θα διαπιστώσουν τη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων ακόμα και σε σύγκριση με τους φόρους που καταβάλλονται σήμερα. Αυτό θα συμβεί εξαιτίας όχι μόνο της μείωσης του πρώτου φορολογικού συντελεστή (στο 20%) αλλά και της νέας ευνοϊκότερης κλίμακας για τον υπολογισμό της εισφοράς αλληλεγγύης.
Παραδείγματα
• Φορολογούμενος, άγαμος και με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ πληρώνει σήμερα φόρο και εισφορά ύψους 2.676 ευρώ. Με τη μείωση του αφορολογήτου θα πληρώσει 3.326 ευρώ. Με τη μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή και της εισφοράς αλληλεγγύης ο φόρος διαμορφώνεται στα 2.750 ευρώ.
• Φορολογούμενος, με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ πληρώνει συνολικά 6.176. Με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου ο φόρος θα ανέλθει στα 6.826 ευρώ. Με μειωμένο τον πρώτο φορολογικό συντελεστή και τη νέα κλίμακα της εισφοράς αλληλεγγύης ο φόρος διαμορφώνεται στις 5.750 ευρώ, δηλαδή προκύπτει όφελος 426 ευρώ ετησίως.