Σάββατο 23 Ιουνίου 2018

Χρ. Κέλλας: ‘’Κορυφαία εθνική προτεραιότητα η εκπαίδευση των Ελλήνων του εξωτερικού’

esos.gr
‘’Η εκπαίδευση των Ελληνοπαίδων του εξωτερικού αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της σύνδεσής μας με την ομογένεια, τροφοδοτώντας και ενισχύοντας τον απανταχού ελληνισμό με εθνική συνείδηση.
Η εκπαίδευση της Διασποράς, όμως, επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στην πραγματικότητα, υποβαθμίσθηκε πλήρως.’’ 

Τα ανωτέρω επεσήμανε ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, Βουλευτής, Χρήστος Κέλλας, κατά την έναρξη της τοποθέτησής του, στην κοινή συνεδρίαση της ΔΕ Μορφωτικών Υποθέσεων και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς.

Ο Λαρισαίος πολιτικός ανέφερε:

‘’Επιχειρείται μια βίαιη κατάργηση των αμιγώς Ελληνικών Σχολείων, που μετατρέπονται από το σχολικό έτος 2018-19 σε «δίγλωσσα σχολεία» στη βάση «διακρατικών συμφωνιών». Δεν γνωρίζουμε τίποτα για την τύχη αυτών των σχολείων και σε δύο μήνες αρχίζει το νέο σχολικό έτος. Δεν υπάρχει εκπαιδευτικός σχεδιασμός, ούτε εβδομαδιαία ωρολόγια προγράμματα, δεν υπάρχουν σχολικά εγχειρίδια και προοπτική ισότιμης πρόσβασης των αποφοίτων αυτών των σχολείων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της αλλοδαπής και της ημεδαπής.

Τα τελευταία τρία χρόνια είδαμε:

Διαρροή ελληνόπουλων σε ξενόγλωσσα σχολεία και την κατάργηση ελληνικών σχολείων είτε τη λειτουργία τους χωρίς επαρκές προσωπικό.

Καταλήψεις προξενείων από μαθητές και συλλόγους γονέων και συνεχείς διαμαρτυρίες των οργανώσεων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του εξωτερικού.

Ελλιπέστατα εβδομαδιαία ωρολόγια προγράμματα, με αναρίθμητες χαμένες διδακτικές ώρες.





Συγχωνεύσεις, ένεκα της εξοικονόμησης πόρων και εις βάρος της ποιότητας της εκπαίδευσης.

Αναίτια επιβάρυνση του οικονομικού προϋπολογισμού της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης με επιμίσθια.’’

Περαιτέρω, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, αναφερόμενος στον τέως υφυπουργό Παιδείας, κ. Κ. Ζουράρι, τόνισε:

‘’Από τις 23 Ιουνίου 2017, με ερώτησή μου, σας είχα ζητήσει να επιτρέψετε την κατά προτεραιότητα παράταση αποσπάσεων στο εξωτερικό των εκπαιδευτικών, που αποσπώνται, κατ’ έτος, μέχρι τη συμπλήρωση της πενταετίας, χωρίς επιμίσθιο, ευελπιστώντας ότι θα σεβαστείτε την αρχή της συνέχειας της Διοίκησης. Δεν έγινε αυτό και στη συνέχεια δώσατε προτεραιότητα στους αποσπασμένους, αδιαφορώντας για την επιβάρυνση του προϋπολογισμού. Το άκρον άωτον είναι ότι, το 2016, που δεν ήσασταν υφυπουργός Παιδείας, αλλά απλός βουλευτής, καταθέσατε τροπολογία, με την οποία ζητούσε την κατά προτεραιότητα απόσπαση εκπαιδευτικών στο εξωτερικό χωρίς επιμίσθιο. Και μόλις γίνατε υπουργός κάνατε ακριβώς το αντίθετο.’’

Στη συνέχεια, ο κ. Κέλλας καταλόγισε ‘’βαριά αμέλεια και ολιγωρία στην κυβέρνηση’’, σχετικά με το θέμα του υπό ανέγερση σχολικού συγκροτήματος στο Μόναχο, επισημαίνοντας:

‘’Με χρήματα του ελληνικού λαού αγοράστηκε ένα οικόπεδο 17,500 τμ, για να χτιστεί το ελληνικό σχολείο του Μονάχου. Μετά από καθυστερήσεις και παρατάσεις, εξασφαλίσθηκε ένα κονδύλιο, το οποίο δεν έφθασε ποτέ στην εταιρεία που κατασκεύαζε το σχολείο. Ο Δήμος Μονάχου σταμάτησε το έργο και, πλέον, σαν συμβιβαστική λύση, προτείνεται από τα 17,500 τμ να μοιραστούν τα 9,500 τμ στον Δήμο Μονάχου, αφήνοντας στο ελληνικό δημόσιο, με μίσθωμα, τα 8,000 τμ. Αυτό είναι παράλογο και θα ήθελα ενημέρωση πάνω σε αυτό.’’

Τέλος, ο κ. Κέλλας αναφέρθηκε στην ‘’ανάγκη αλλαγής του μοντέλου οργάνωσης και ανάδειξης της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, από συγκεντρωτικό και υδροκεφαλικό που εμφανίζεται σήμερα, σε υποστηρικτικό, πλουραλιστικό και ευέλικτο, προσαρμοσμένο στις ανάγκες και τα αιτήματα της διασποράς’

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου