Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2018

Όπως αναμενόταν, παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας

Κλασικά πράγματα... 
Η χώρα της παράτασης, των επιδομάτων, των μερισμάτων, των εξ αποστάσεως "μεταπτυχιακών" και της μη εφαρμογής των νόμων!

Εύχομαι ολόψυχα καλή χρονιά με υγεία και δουλειές για τους άνεργους νέους μας...

Παράταση μέχρι και την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019 έδωσε πριν από λίγο το υπουργείο Οικονομικών για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2019 και την παράδοση πινακίδων ΙΧ.
Μετά την σχετική προαναγγελία από την αρμόδια υφυπουργό Οικονομικών, κ. Κατερίνα Παπανάτσιου, δίνεται παράταση 10 ημερών στην προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2019 και την κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας, ώστε να τεθεί το όχημα σε εκούσια ακινησία.
Τα τέλη κυκλοφορίας θα μπορούν να πληρωθούν μέχρι και την επόμενη Παρασκευή με ηλεκτρονική συναλλαγή ή σε γκισέ κάποιας τράπεζας, με την επιβάρυνση της ανάλογης προμήθειας. Η μη πληρωμή τελών κυκλοφορίας εντός προθεσμίας επιφέρει πρόστιμο ίσο με την αξία των τελών κυκλοφορίας.

Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018

Ν. Κεραμέως: «Εσωστρέφεια και μιζέρια» το όραμα της κυβέρνησης στην εκπαίδευση


Για «περισσή υποκρισία», ως προς τις εξαγγελίες για το διεθνές Πανεπιστήμιο, κατηγορεί με ανακοίνωσή της τον πρωθυπουργό η βουλευτής της ΝΔ Νίκη Κεραμέως, επισημαίνοντας ότι με το νόμο Γαβρόγλου τα ανώτατα ιδρύματα της χώρας μπήκαν σε εποχή περίκλειστης και φοβικής εσωστρέφειας, με υπέρμετρα περιοριστικό και γραφειοκρατικό πλαίσιο.
Συγκεκριμένα, η Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, κ. Νίκη Κεραμέως, με αφορμή την ανακοίνωση από τον Πρωθυπουργό της ίδρυσης του νέου Διεθνούς Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη το καταστροφικό της έργο στην ανώτατη εκπαίδευση, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη αποδιοργάνωση του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας.
Προχωρά σε νέες καταργήσεις ΤΕΙ και συγχωνεύσεις με ΑΕΙ, χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια, χωρίς μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, χωρίς να λαμβάνονται υπ' όψιν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης και, βεβαίως, χωρίς μέριμνα για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων.
Με περισσή, δε, υποκρισία, ο Πρωθυπουργός μίλησε για επιδίωξη εξωστρέφειας μέσω της δημιουργίας ξενόγλωσσων προγραμμάτων, όταν με τον νόμο Γαβρόγλου για την ανώτατη εκπαίδευση, τα ανώτατα ιδρύματα της χώρας μπήκαν σε εποχή περίκλειστης και φοβικής εσωστρέφειας, καθώς φιμώθηκαν τα κατ’ εξοχήν εξωστρεφή προγράμματα, με την εισαγωγή ενός υπέρμετρα περιοριστικού και γραφειοκρατικού πλαισίου.
Υπερ-ρύθμιση, εσωστρέφεια και μιζέρια, αυτό είναι το αληθινό όραμα της κυβέρνησης για την ανώτατη εκπαίδευση της χώρας».
Ιδρύεται νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο με τμήματα σε έξι πόλεις


Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου ανακοίνωσε ότι το νομοσχέδιο για την ίδρυση του Διεθνούς Πανεπιστημίου θα βγει σε διαβούλευση τον Ιανουάριο και θα ψηφιστεί τον Φεβρουάριο στη Βουλή.«Ως τα μέσα Ιανουαρίου θα έχουμε βγάλει σε διαβούλευση το νομοσχέδιο το οποίο, στη συνέχεια, θα ακολουθήσει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και θα ψηφιστεί τέλος Φεβρουαρίου» δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, μετά από τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με εκπροσώπους εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, στη Θεσσαλονίκη, όπου ανακοινώθηκε η ίδρυση νέου Διεθνούς Πανεπιστημίου.
«Είναι μια νέα αρχή για ένα εγχείρημα που θα παίξει αναπτυξιακό ρόλο και στην περιοχή αλλά και θα ανοίξει πάρα πολλούς διαύλους προς τα Βαλκάνια, και ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς»τόνισε ο κ. Γαβρόγλου. Σε ό,τι αφορά το χρόνο έναρξης της λειτουργίας των νέων τμημάτων του πανεπιστημίου, διευκρίνισε: «Υπάρχει ένα ομόφωνο πόρισμα το οποίο προσδιορίζει και τους χρόνους έναρξης των νέων τμημάτων, ένα μεγάλο ποσοστό θα είναι στο μηχανογραφικό του ΄19 και τα υπόλοιπα θα είναι το ΄20 και ένα-δύο το ΄21».
«Θα είναι σε πρώτη φάση τουλάχιστον οκτώ καινούρια τμήματα με προοπτική για αρκετά περισσότερα. Εμάς μας ενδιαφέρει όχι μόνο η ίδρυση των νέων τμημάτων αλλά και η στελέχωσή τους. Άρα δεν θα υπάρχει στο μηχανογραφικό πια κανένα τμήμα που δεν θα είναι στελεχωμένο με τον μίνιμουμ αριθμό που χρειάζεται για να είναι αυτόνομο ένα τμήμα. Αυτό σημαίνει νέες θέσεις που, όπως κάναμε στα Ιόνια και στα Γιάννενα και θα κάνουμε τώρα και στη Θεσσαλία, μετά από συνεννόηση με τις πρυτανικές αρχές. Θα το ανακοινώσουμε στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή ώστε να είναι απολύτως σαφής η δική μας δέσμευση για τις θέσεις και τα πρόσθετα χρήματα» επισήμανε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει προσδιοριστεί ο αριθμός των νέων θέσεων εκπαιδευτικών καθώς όπως είπε, «αυτό θα γίνει σε συνεννόηση με τους πρυτάνεις, ανάλογα με το ποια τμήματα ανοίγουν το ΄19 ποια το ΄20 ποια το ΄21, ώστε να προγραμματιστεί και η κατανομή των θέσεων».

Ρυθμίσεις προς ψήφιση για τις οργανικές θέσεις των νηπιαγωγείων

Από το 2016 με το Ν. 4386 ισχύει αυτό! Θα ξαναψηφίσουν την ίδια διάταξη!!

Άρθρο 35 Ν.4386/2016. Ρύθμιση θεμάτων σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης 
1. α) Η παρ. 5 του άρθρου 3 του ν. 1566/1985 (Α΄ 167), όπως έχει αντικατασταθεί με την παρ.18 του άρθρου 45 του ν. 4264/2014 (Α΄ 118), αντικαθίσταται ως εξής: 
«5. Τα νηπιαγωγεία, ανάλογα με τον αριθμό των οργανικών θέσεων των νηπιαγωγών, είναι μονοθέσια ή πολυθέσια. Η οργανικότητα των νηπιαγωγείων προσδιορίζεται με βάση την αντιστοιχία νηπιαγωγού προς αριθμό νηπίων και η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τον ένα (1) νηπιαγωγό για κάθε είκοσι πέντε (25) νήπια και όχι λιγότερο από: α) δέκα τέσσερα (14) νήπια και β) πέντε (5) νήπια σε σχολικές μονάδες απομακρυσμένων, δυσπρόσιτων και παραμεθόριων περιοχών ή περιοχών με δυσκολίες πρόσβασης ή περιοχών για τις οποίες απαιτείται μεταφορά/μετακίνηση νηπίων σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις νόμων και κανονιστικών πράξεων. Την ευθύνη για την τήρηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα έχει ο οικείος Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων καθορίζεται ο αριθμός των μαθητών που αντιστοιχεί σε κάθε νηπιαγωγό. Τα νηπιαγωγεία τα οποία λειτουργούν μέσα στα παιδικά κέντρα μπορεί να είναι μονοθέσια ή πολυθέσια, ανάλογα με τον αριθμό των νηπίων που φοιτούν και με βάση την αντιστοιχία μιας θέσης νηπιαγωγού προς είκοσι πέντε (25) νήπια.»


Η προς ψήφιση και πάλι της ίδιας διάταξης...
Με το άρθρο 40 του Σχεδίου Νόμου “Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις”, που κατατέθηκε, προς ψήφιση, στη Βουλή, ρυθμίζονται ζητήματα οργανικότητας των νηπιαγωγείων, καθορίζεται δηλαδή αν είναι μονοθέσια ή πολυθέσια με βάση την αντιστοιχία νηπιαγωγού προς αριθμό νηπίων.

Ειδικότερα, προβλέπονται οι εξής ρυθμίσεις για τα νηπιαγωγεία:
Τα νηπιαγωγεία, ανάλογα με τον αριθμό των οργανικών θέσεων των νηπιαγωγών, είναι μονοθέσια ή πολυθέσια.
Η οργανικότητα των νηπιαγωγείων προσδιορίζεται με βάση την αντιστοιχία νηπιαγωγού προς αριθμό νηπίων και η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τον ένα (1) νηπιαγωγό για κάθε είκοσι πέντε (25) νήπια και όχι λιγότερο από:
α) δέκα τέσσερα (14) νήπια και
β) πέντε (5) νήπια σε σχολικές μονάδες απομακρυσμένων, δυσπρόσιτων και παραμεθόριων περιοχών ή περιοχών με δυσκολίες πρόσβασης ή περιοχών για τις οποίες απαιτείται μεταφορά/μετακίνηση νηπίων σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
Την ευθύνη για την τήρηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα έχει ο οικείος Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων καθορίζεται ο αριθμός των μαθητών που αντιστοιχεί σε κάθε νηπιαγωγό.
Τα νηπιαγωγεία τα οποία λειτουργούν μέσα στα παιδικά κέντρα μπορεί να είναι μονοθέσια ή πολυθέσια, ανάλογα με τον αριθμό των νηπίων που φοιτούν και με βάση την αντιστοιχία μιας θέσης νηπιαγωγού προς είκοσι πέντε (25) νήπια.

Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2018

Ανασυγκρότηση του Συμβουλίου Επιλογής Διευθυντών και Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης

κ. υπουργέ, αργείτε χαρακτηριστικά με τις διαδικασίες επιλογής των Διευθυντών. Τελικά σας "έπιασε" ο χειμώνας και μάλλον θα σας "πιάσουν" στον ύπνο και οι αιφνίδιες εκλογές... Βιαστείτε! 

Mετά τις εκλογές αιρετών εκπροσώπων στα υπηρεσιακά συμβούλια, προέκυψε ανάγκη για ανασυγκρότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Επιλογής για την κατάρτιση των πινάκων επιλογής και την επιλογή των Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης.
Έτσι με απόφαση του υπουργού παιδείας το συμβούλιο επιλογής ανασυγκροτήθηκε, ως εξής:

Α. Όταν το συμβούλιο συνεδριάζει για την επιλογή Διευθυντών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αποτελείται από τους ακόλουθους:

1. Νικολόπουλο Ηλία, Β΄ Αντιπρόεδρο του Α.Σ.Ε.Π., ως Πρόεδρο, με αναπληρωτή του τον Παπαϊωάννου Αθανάσιο, Γ΄ Αντιπρόεδρο του Α.Σ.Ε.Π.

2. Σοφό Αλιβίζο, μέλος Δ.Ε.Π. του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ως μέλος, με αναπληρώτριά του την Μπιτσάνη Ευγενία, μέλος Δ.Ε.Π. του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

3. Τουντασάκη Ειρήνη, μέλος Δ.Ε.Π. του Παντείου Πανεπιστημίου, ως μέλος, με αναπληρώτριά της την Χουρμουζιάδη Αναστασία, μέλος Δ.Ε.Π. του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

4. Πεχλιβανίδη Ηλία, εκπρόσωπο του Ε.Κ.Δ.Δ.Α. ως μέλος, με αναπληρώτριά του την Σοφία Ευαγγελία, εκπρόσωπο του Ε.Κ.Δ.Δ.Α.

5. Μαρούγκα Καλομοίρα, Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού Προγραμματισμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΥΠ.Π.Ε.Θ., ως μέλος, με αναπληρωτή της τον Τσαχαλά Κωνσταντίνο, Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ΥΠ.Π.Ε.Θ.

6. Παλληγιάννη Βασίλειο, εκπαιδευτικό, αιρετό εκπρόσωπο των εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπ/σης στο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Κ.Υ.Σ.Π.Ε.), ως μέλος, με αναπληρωτή του τον Φωτόπουλο Νικόλαο, εκπαιδευτικό, αιρετό εκπρόσωπο των εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπ/σης στο ίδιο συμβούλιο.

7. Φασφαλή Νικόλαο, εκπαιδευτικό, αιρετό εκπρόσωπο των εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπ/σης στο Κ.Υ.Σ.Π.Ε., ως μέλος, με αναπληρωτή του τον Σίντο Στέφανο, εκπαιδευτικό, αιρετό εκπρόσωπο των εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπ/σης στο ίδιο συμβούλιο.

Β. Όταν το συμβούλιο συνεδριάζει για την επιλογή Διευθυντών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αποτελείται από τους:

1. Νικολόπουλο Ηλία, Β΄ Αντιπρόεδρο του Α.Σ.Ε.Π., ως Πρόεδρο, με αναπληρωτή του τον Παπαϊωάννου Αθανάσιο, Γ΄ Αντιπρόεδρο του Α.Σ.Ε.Π.

2. Σοφό Αλιβίζο, μέλος Δ.Ε.Π. του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ως μέλος, με αναπληρώτριά του την Μπιτσάνη Ευγενία, μέλος Δ.Ε.Π. του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

3. Τουντασάκη Ειρήνη, μέλος Δ.Ε.Π. του Παντείου Πανεπιστημίου, ως μέλος, με αναπληρώτριά της την Χουρμουζιάδη Αναστασία, μέλος Δ.Ε.Π. του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

4. Πεχλιβανίδη Ηλία, εκπρόσωπο του Ε.Κ.Δ.Δ.Α. ως μέλος, με αναπληρώτριά του την Σοφία Ευαγγελία, εκπρόσωπο του Ε.Κ.Δ.Δ.Α.

5. Μαρούγκα Καλομοίρα, Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού Προγραμματισμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΥΠ.Π.Ε.Θ., ως μέλος, με αναπληρωτή της τον Τσαχαλά Κωνσταντίνο, Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ΥΠ.Π.Ε.Θ.

6. Πεππέ Δημήτριο, εκπαιδευτικό, αιρετό εκπρόσωπο των εκπαιδευτικών Β/θμιας Εκπ/σης στο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Κ.Υ.Σ.Δ.Ε.), ως μέλος, με αναπληρωτή του τον Καταγή Παναγιώτη, εκπαιδευτικό, αιρετό εκπρόσωπο των εκπαιδευτικών Β/θμιας Εκπ/σης στο ίδιο συμβούλιο.

7. Κορδή Νεκτάριο, εκπαιδευτικό, αιρετό εκπρόσωπο των εκπαιδευτικών Β/θμιας Εκπ/σης στο Κ.Υ.Σ.Δ.Ε., ως μέλος με αναπληρωτή του τον Λουκά Ευάγγελο, εκπαιδευτικό, αιρετό εκπρόσωπο των εκπαιδευτικών Β/θμιας Εκπ/σης στο ίδιο συμβούλιο.

Γ. Όταν το συμβούλιο συνεδριάζει για την επιλογή Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης, αποτελείται από τους:

1. Νικολόπουλο Ηλία, Β ́ Αντιπρόεδρο του Α.Σ.Ε.Π., ως Πρόεδρο, με αναπληρωτή του τον Παπαϊωάννου Αθανάσιο, Γ ́ Αντιπρόεδρο του Α.Σ.Ε.Π.

2. Σοφό Αλιβίζο, μέλος Δ.Ε.Π. του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ως μέλος, με αναπληρώτριά του την Μπιτσάνη Ευγενία , μέλος Δ.Ε.Π. του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

3. Τουντασάκη Ειρήνη, μέλος Δ.Ε.Π. του Παντείου Πανεπιστημίου, ως μέλος, με αναπληρώτριά της την Χουρμουζιάδη Αναστασία, μέλος Δ.Ε.Π. του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

4. Πεχλιβανίδη Ηλία, εκπρόσωπο του Ε.Κ.Δ.Δ.Α. ως μέλος, με αναπληρώτριά του την Σοφία Ευαγγελία, εκπρόσωπο του Ε.Κ.Δ.Δ.Α.

5. Μαρούγκα Καλομοίρα, Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού Προγραμματισμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΥΠ.Π.Ε.Θ., ως μέλος, με αναπληρωτή της τον Τσαχαλά Κωνσταντίνο, Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ΥΠ.Π.Ε.Θ.

6. Παλληγιάννη Βασίλειο, εκπαιδευτικό, αιρετό εκπρόσωπο των εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπ/σης στο Κ.Υ.Σ.Π.Ε., ως μέλος, με αναπληρωτή του τον Φωτόπουλο Νικόλαο, εκπαιδευτικό, αιρετό εκπρόσωπο των εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπ/σης στο ίδιο συμβούλιο.

7. Φασφαλή Νικόλαο, εκπαιδευτικό, αιρετό εκπρόσωπο των εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπ/σης στο Κ.Υ.Σ.Π.Ε., ως μέλος, με αναπληρωτή του τον Σίντο Στέφανο, εκπαιδευτικό, αιρετό εκπρόσωπο των εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπ/σης στο ίδιο συμβούλιο.

8. Πεππέ Δημήτριο, εκπαιδευτικό, αιρετό εκπρόσωπο των εκπαιδευτικών Β/θμιας Εκπ/σης στο Κ.Υ.Σ.Δ.Ε., ως μέλος, με αναπληρωτή του τον Καταγή Παναγιώτη, εκπαιδευτικό, αιρετό εκπρόσωπο των εκπαιδευτικών Β/θμιας Εκπ/σης στο ίδιο συμβούλιο.

9. Κορδή Νεκτάριο, εκπαιδευτικό, αιρετό εκπρόσωπο των εκπαιδευτικών Β/θμιας Εκπ/σης στο Κ.Υ.Σ.Δ.Ε., ως μέλος, με αναπληρωτή του τον Λουκά Ευάγγελο, εκπαιδευτικό, αιρετό εκπρόσωπο των εκπαιδευτικών Β/θμιας Εκπ/σης στο ίδιο συμβούλιο.

Η θητεία των μελών του Συμβουλίου αρχίζει την 1η Ιανουαρίου 2019 και λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018

Πέρυσι μείωσαν το επίδομα θέρμανσης κατά 50% . Φέτος το αύξησαν κατά 28% και πανηγυρίζουν!

Η χώρα των παρατάσεων και των επιδομάτων! 
Μην καυχιέστε για την ισχνή αύξηση του επιδόματος θέρμανσης, γιατί πέρυσι το μειώσατε κατά 50%! Αυτό κυρία μου, ονομάζεται ΑΠΑΤΗ!!

Την τελευταία στιγμή, αν χρειαστεί, αν προκύψει ανάγκη, θα υπάρξει παράταση» τόνισε χαρακτηριστικά η υπουργός

Πολύ πιθανή είναι η παράταση της διορίας για την καταβολή των χρημάτων για τα τέλη κυκλοφορίας. Τουλάχιστον αυτό υποστήριξε η αρμόδια υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου σε σχετική ερώτηση που της έγινε μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤΕΝΝΑ.
«Την τελευταία στιγμή, αν χρειαστεί, αν προκύψει ανάγκη, θα υπάρξει παράταση».
Επίδομα θέρμανσης
Την Πέμπτη υπεγράφη τελικώς η Υπουργική Απόφαση για τη χορήγηση του επιδόματος για την περίοδο 2018-2019.
Το φετινό ποσό της επιδότησης αυξάνεται σε σχέση με αυτό που δόθηκε πέρυσι. Συγκεκριμένα, από 0,125€ ανά λίτρο πετρελαίου θέρμανσης που ήταν πέρυσι, το φετινό ποσό αυξάνεται στο 0,160 € ανά λίτρο πετρελαίου θέρμανσης.
 
 Από εκεί και πέρα ανοίγει το επόμενο διάστημα η εφαρμογή για την επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης. Όσοι προμηθευτούν πετρέλαιο ως τις 15/1/2018 θα πληρωθούν ως τις 15 Φεβρουαρίου. Οι υπόλοιποι θα πληρωθούν 15 Ιουνίου 2019, ανέφερε η κ. Παπανάτσιου,  προσθέτοντας ότι πλέον το επίδομα θέρμανσης αφορά περισσότερους πολίτες καθώς εντάχθηκαν καινούργιοι ορεινοί δήμοι και διευρύνθηκαν τα περιουσιακά κριτήρια.

Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2018

Σε μία διεύθυνση εκπαίδευσης η αίτηση διακοπής της παραγραφής των αναπληρωτών εκπαιδευτικών

 Ενημέρωσα εγκαίρως τους συναδέλφους αναπληρωτές του σχολείου μου για τα αυτονόητα..., που δυστυχώς, χρειάζονται ερμηνεία σε αυτήν τη χώρα!
Καλή και ευλογημένη χρονιά!

Αρ. Πρωτ. 1167             Αθήνα 27/12/2018
Προς
τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.


Θέμα: Σχετικά με τις αιτήσεις διακοπής παραγραφής των αναπληρωτών εκπαιδευτικών 

Κατόπιν επικοινωνίας με τη Νομική Σύμβουλο της Δ.Ο.Ε. Μαρία-Μαγδαληνή Τσίπρα, σε σχέση με τη σύγχυση που έχει δημιουργηθεί από δημοσιεύματα που προτρέπουν τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς να υποβάλλουν αίτηση διακοπής παραγραφής σε όλες τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης στις οποίες έχουν υπηρετήσει στο παρελθόν, σας ενημερώνουμε με τα παρακάτω:
Η αίτηση διακοπής παραγραφής υπέχει θέση όχλησης του εργοδότη για καταβολή των οφειλομένων. Με βάση τον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, μπορεί να κατατεθεί σε οποιαδήποτε αρμόδια (ή ακόμα και αναρμόδια) υπηρεσία αρκεί ο ενδιαφερόμενος να μπορεί να αποδείξει την υποβολή της λαμβάνοντας σχετικό πρωτόκολλο. Αυτό συνεπάγεται ότι η αίτηση μπορεί να κατατεθεί σε διάφορες υπηρεσίες (Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, Διευθύνσεις Εκπαίδευσης κλπ.).
Ειδικά για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, ασχέτως εάν προσλαμβάνονται μέσω ΕΣΠΑ ή όχι, εργοδότης τους είναι το Δημόσιο, το οποίο είναι κοινό και ενιαίο (το Υπουργείο Παιδείας και φυσικά οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, δεν διαθέτουν αυτοτελή νομική προσωπικότητα).
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι ακόμη και εάν ένα αίτημα του διοικούμενου υποβληθεί σε αναρμόδια υπηρεσία, η διοίκηση είναι υποχρεωμένη να το παραπέμψει στην αρμόδια υπηρεσία χωρίς καμία συνέπεια σε βάρος του διοικούμενου.
Συνεπώς η υποβολή της αίτησης διακοπής της παραγραφής σε μία μόνο Διεύθυνση Εκπαίδευσης αρκεί.

Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2018

Γιατί φωνάζουν όταν εκνευρίζονται οι άνθρωποι; Μια ιστορία για τον θυμό και την αγάπη, από τον Mahatma Gandhi


Ένα μάθημα από τον Mahatma Gandhi 
thepsychologysecrets.blogspot.com
Μια μέρα, ένας σοφός ρώτησε τους μαθητές του:
«Γιατί οι άνθρωποι ουρλιάζουν όταν εξοργίζονται;».
«Επειδή χάνουν την ψυχραιμία τους» απάντησε κάποιος.
«Μα γιατί πρέπει να ξεφωνίζουν αφού ο άλλος βρίσκεται δίπλα τους;» επέμεινε ο σοφός.
«Γιατί θέλουν να τους ακούσει» είπε ένας άλλος μαθητής.
«Και γιατί δεν μπορεί να του μιλήσει με χαμηλή φωνή;» ρώτησε πάλι ο δάσκαλος.
Διάφορες απαντήσεις δόθηκαν αλλά καμιά δεν τον ικανοποίησε.
«Ξέρετε γιατί ουρλιάζουν δυο άνθρωποι όταν είναι θυμωμένοι;» τους είπε τότε.
«Επειδή όταν θυμώνουν, οι καρδιές τους απομακρύνονται πολύ. Έτσι για να μπορέσει ο ένας ν’ ακούσει τον άλλο, πρέπει να φωνάξει δυνατά, ώστε να καλύψει την απόσταση. Όσο πιο οργισμένοι είναι, τόσο πιο δυνατά πρέπει να φωνάξουν για ν’ ακουστούν.
Το αντίθετο γίνεται, για παράδειγμα, όταν δυο άνθρωποι είναι ερωτευμένοι. Δεν έχουν ανάγκη να ξεφωνίσουν. Μιλούν σιγανά και τρυφερά, επειδή οι καρδιές τους είναι πολύ κοντά. Η απόσταση μεταξύ τους είναι ελάχιστη.
Μερικές φορές μάλιστα είναι τόσο κοντά, που δεν χρειάζεται ούτε καν να μιλήσουν. Ψιθυρίζουν μονάχα. Κι όταν η αγάπη τους είναι πολύ δυνατή, δεν είναι αναγκαίο ούτε καν να μιλήσουν, τους αρκεί να κοιταχτούν. Έτσι συμβαίνει πάντα κι όταν δυο άνθρωποι που αγαπιούνται πλησιάζει ο ένας τον άλλον».
Όταν συζητάτε, λοιπόν, μην αφήνετε τις καρδιές σας να απομακρυνθούν, μη λέτε λόγια που σας απομακρύνουν, γιατί θα έρθει μια μέρα που η απόσταση θα γίνει τόσο μεγάλη, ώστε τα λόγια σας δεν θα βρίσκουν πια το δρόμο του γυρισμού.

Ο έρωτας του Τσακαλώτου

kathimerini.gr
ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ
​​Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει χιούμορ. Ή «χιούμερ», όπως το λέει ο ίδιος, μάλλον επειδή τα ελληνικά του είναι τόσο ιδιοσυγκρασιακά, που ακόμη και λέξεις που μεταφέρονται από τα αγγλικά, τα οποία γνωρίζει, υπόκεινται στους κανόνες της τσακαλωτικής γλώσσας. Εχει λοιπόν χιούμορ. Αποστομώνει τους αντιπάλους του λέγοντάς τους ότι έβαλαν τον πήχυ τόσο χαμηλά ώστε ακόμη και μια φυματική σαρανταποδαρούσα φορτωμένη με ψώνια και με πρόβλημα μηνίσκου στα 38 της πόδια θα μπορούσε να τον περάσει. Βάζει στη θέση τους τούς συνομιλητές του εξομολογούμενος ότι κι αυτός θα ήθελε να βγει με τη Σκάρλετ Γιόχανσον. Για όσους δεν κατάλαβαν πρόκειται για σωκρατικής εμπνεύσεως αποστροφή που διδάσκει ότι δεν μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις. Τέλος, ακόμη κι όταν μιλάει σοβαρά, καταφέρνει να προκαλεί γέλιο στους ακροατές του, όπως με το πρόσφατο «χρονοντούπαλο» και τον χαρακτηρισμό των δύο κορών του βασιλιά Ληρ ως μπαγαπόντης, ή μπαγαπόντες – κάτι τέτοιο στο περίπου εν πάση περιπτώσει.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι χιουμορίστας χωρίς να έχει ανάγκη από το χιούμορ του. Ο ίδιος είναι πιο αστείος από τα αστεία του. Οχι επειδή έχει κάποιο φυσικό χαρακτηριστικό, απ’ αυτά που διευκολύνουν τους γελοιογράφους. Ούτε επειδή δεν ξέρει πού να βάλει τα χέρια του όταν ανακρούεται ο εθνικός ύμνος, όπως ο Τσίπρας, ή ντύνεται αεροπόρος, όπως ο Καμμένος. Γίνεται αστείος με τον τρόπο που μιλάει. Οι λέξεις της ελληνικής βγαίνουν από το στόμα του σαν να τον κάνουν να υποφέρει και για να τις εκδικηθεί τις κάνει να υποφέρουν. Σχέση ερωτική που λένε.

Δύο είναι τα ερωτήματα. Το πρώτο αφορά τη θητεία του στο ελληνικό πανεπιστήμιο, όπου δίδασκε πριν γίνει γνωστός στο πανελλήνιο ως ο μακροβιότερος μνημονιακός υπουργός Οικονομικών. Σε ποια γλώσσα δίδασκε; Η επάρκεια της γλωσσικής έκφρασης είναι απαραίτητη για τη μετάδοση της γνώσης. Είτε μιλάς για αστροφυσική, είτε για οικονομικά, είτε για τον Πλάτωνα χρειάζεσαι μία τουλάχιστον γλώσσα για να μπορείς να εκφραστείς. Αναρωτιέμαι τι έμαθαν οι φοιτητές του ακούγοντας την τσακαλωτική. Ισως ότι ο καπιταλισμός είναι μπαγαπόντης.

Το δεύτερο αφορά την πολιτική του σταδιοδρομία. Πώς είναι δυνατόν ένας άνθρωπος ο οποίος θέλει να εμπλακεί ενεργά στα πράγματα της δημοκρατίας να μη φροντίσει να επεξεργαστεί το κατ’ εξοχήν εργαλείο της, τον λόγο. Αδιαφορία; Ιδεολογική στρέβλωση του αριστερού, ο οποίος πιστεύει ότι κατέχει την αλήθεια οπότε οι λέξεις περισσεύουν; Και η απαραίτητη δόση αλαζονείας του ευρωπαϊκού προϊόντος που θεωρεί ότι τα ελληνικά είναι επαρχιακή γλώσσα με την οποία δεν πολυαξίζει να ασχολείσαι. Περιφρόνηση για τη γλώσσα την οποία μιλούν οι ψηφοφόροι του, άρα περιφρόνηση για τη δημοκρατία.

Όρια ηλικίας: Όλες οι αλλαγές που έρχονται από το 2019 - Ποιους συμφέρει να βγουν πρόωρα



newsbomb.gr
Οι «παλαιοί ασφαλισμένοι» που πρωτοασφαλίστηκαν πριν από το 1993 και κατοχύρωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι το 2012 μπορούν να βγουν νωρίτερα. Νέες αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης φέρνει το 2019 για χιλιάδες ασφαλισμένους σε όλους τους φορείς κύριας ασφάλισης και στο Δημόσιο. Η αύξηση επηρεάζει την ηλικία συνταξιοδότησης για όλες τις περιπτώσεις με κατοχυρωμένο ή θεμελιωμένο δικαίωμα σύνταξης που έχουν τη δυνατότητα αξιοποίησης του με τα παλαιά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης μέχρι την 31/12/2022. 
Για όλους τους υπόλοιπους η πόρτα πρόωρης εξόδου έχει κλείσει οριστικά και απαιτείται πλέον η συμπλήρωση των 67 ετών, ή έστω των 62 με 40 έτη ασφάλισης. Οι συγκεκριμένες ομάδες ασφαλισμένων μπορούν να συνταξιοδοτηθούν ακόμη και μία 10ετία νωρίτερα, λαμβάνοντας πλήρη σύνταξη σε ηλικίες 58 έως 61 ετών με 35, 36 ή 37 έτη ασφάλισης.
Οι πλέον ευνοημένοι είναι κυρίως παλαιοί ασφαλισμένοι, οι οποίοι δεν είχαν μέχρι τις 18/8/2015 θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα, καθώς δεν συμπλήρωναν μέχρι τότε τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις (έτη ασφάλισης και όριο ηλικίας) ώστε να συνταξιοδοτηθούν με τα παλαιά και άκρως ευνοϊκότερα όρια ηλικίας.
Δημόσιο

-Γυναίκες ασφαλισμένες στο Δημόσιο με τουλάχιστον 25 έτη ασφάλισης το 2010. Οι ασφαλισμένες αυτής της κατηγορίας μπορούν να συνταξιοδοτηθούν σε ηλικία 55 ετών με μειωμένη σύνταξη, εάν έχουν πρώτη ημέρα ασφάλισης πριν την 1/1/1993, ακόμη κι αν συμπληρώνουν τα 55 στο μέλλον.
-Γυναίκες και άνδρες ασφαλισμένοι στο Δημόσιο με τουλάχιστον 25 έτη ασφάλισης το 2011. Οι ασφαλισμένοι αυτής της κατηγορίας μπορούν να συνταξιοδοτηθούν σε ηλικία 56 ετών με μειωμένη σύνταξη, εάν έχουν πρώτη ημέρα ασφάλισης πριν την 1/1/1993, ακόμη κι αν συμπληρώνουν τα 56 στο μέλλον.
-Γυναίκες και άνδρες ασφαλισμένοι στο Δημόσιο με τουλάχιστον 25 έτη ασφάλισης το 2012. Οι ασφαλισμένοι αυτής της κατηγορίας μπορούν να συνταξιοδοτηθούν σε ηλικία 56 ετών με μειωμένη σύνταξη, εάν έχουν πρώτη ημέρα ασφάλισης πριν την 1/1/1993, ακόμη κι αν συμπληρώνουν τα 56 στο μέλλον.
Ιδιωτικός – Δημόσιος τομέας
- Άνδρες και γυναίκες που ασφαλίστηκαν πριν από το 1993 και συμπληρώνουν 35 έτη ασφάλισης την τριετία 2010-2012. Το μεγαλύτερο μέρος των υποψήφιων συνταξιούχων που επιθυμεί να συνταξιοδοτηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις της 35ετίας ανήκει στην κατηγορία αυτή, ενώ πολλοί έχουν τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν με λιγότερα από 40 χρόνια ασφάλισης και σε χαμηλότερα των 62 όρια ηλικίας.
- Γυναίκες που ασφαλίστηκαν πριν από το 1993 και συμπληρώνουν 33 χρόνια και 4 μήνες (10.000 ημέρες ασφάλισης) μέχρι το 2012.
Δημόσιοι υπάλληλοι με 35ετία.
- Δημόσιοι υπάλληλοι με 37ετία, εφόσον τα 35 χρόνια τα είχαν συμπληρώσει έως το 2010.

Νέοι ασφαλισμένοι
Για τους ασφαλισμένους μετά την 1/1/1993 απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνταξιοδότηση με μειωμένη σύνταξη είναι η ύπαρξη τουλάχιστον 15 ετών ασφάλισης. Έτσι κάποιος μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με μειωμένη σύνταξη στα 62. Για τους νέους ασφαλισμένους ισχύει ειδική πρόσθετη προϋπόθεση να έχουν 750 ημέρες ασφάλισης τουλάχιστον, την τελευταία πενταετία πριν την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης.
Ποιους συμφέρει η μειωμένη σύνταξη
-Μητέρες ανηλίκων με το καθεστώς των 5.500 ημερών ασφάλισης, καθώς το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνεται
 Γυναίκες με 25ετία στο Δημόσιο ειδικά από τα 55 και μετά
- Ασφαλισμένους στα ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών στα 62. Η μείωση του ποσού περιορίζεται στα 115 ευρώ το ανώτατο.
-Αποχώρηση με μειωμένη σύνταξη στα 62, παρά η εξαγορά πλασματικών για τη συμπλήρωση των 40 ετών ασφάλισης για τη χορήγηση πλήρους σύνταξης. Με την αύξηση του κόστους για την εξαγορά πλασματικών ετών, είναι προτιμότερο να συνταξιοδοτηθεί κανείς με μειωμένη παρά πλήρη σύνταξη με 40 έτη ασφάλισης. Η μείωση στη σύνταξη είναι έως 115 ευρώ.
-Συνταξιοδότηση στα 62 με τα γενικά όρια ηλικίας με μειωμένη σύνταξη αντί αναμονή για τα 67 για τη λήψη πλήρους σύνταξης.

Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2018

Το χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου


Το μήνυμα του Παναγιωτάτου:

Ιερώτατοι και Θεοφιλέστατοι αδελφοί, προσφιλέστατα τέκνα εν Κυρίω,
Δοξάζομεν τον Πανάγιον και Πανοικτίρμονα Θεόν, διότι ηξιώθημεν και εφέτος να φθάσωμεν εις την πανέορτον ημέραν των Χριστουγέννων, την εορτήν της σαρκώσεως του προαιωνίου Υιού και Λόγου του Θεού «δι' ημάς τους ανθρώπους και διά την ημετέραν σωτηρίαν». Διά του «αεί μυστηρίου» και «μεγάλου θαύματος» της θείας Ενανθρωπήσεως, το «μέγα τραύμα», ο εν σκότει και σκιά καθήμενος άνθρωπος, καθίσταται «υιός φωτός και υιός ημέρας», ανοίγει δι' αυτόν η ευλογημένη οδός της κατά χάριν θεώσεως. Εν τω θεανδρικώ μυστηρίω της Εκκλησίας και διά των ιερών μυστηρίων της, γεννάται και μορφούται ο Χριστός εις την ψυχήν και την ύπαρξίν μας. «Ο του Θεού Λόγος», θεολογεί ο άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής, «εφάπαξ κατά σάρκα γεννηθείς, αεί γεννάται θέλων κατά πνεύμα διά φιλανθρωπίαν τοις θέλουσι· και γίνεται βρέφος, εαυτόν εν εκείνοις διαπλάττων ταίς αρεταίς και τοσούτον φαινόμενος, όσον χωρείν επίσταται τον δεχόμενον». Δεν είναι «Θεός-Ιδέα», ως ο θεός των φιλοσόφων, ούτε Θεός κεκλεισμένος εις την απόλυτον υπερβατικότητά του και απροσπέλαστος, αλλά είναι ο «Εμμανουήλ», ο «Θεός μεθ' ημών», ευρίσκεται εγγύτερον εις ημάς, από όσον ημείς οι ίδιοι εις τον εαυτόν μας, είναι «και ημών αυτών συγγενέστερος».
Η πίστις εις την απρόσιτον και άσαρκον Θεότητα δεν μεταμορφώνει την ζωήν του ανθρώπου, δεν αίρει την πόλωσιν μεταξύ ύλης και πνεύματος, δεν γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ ουρανού και γης. Η Σάρκωσις του Θεού Λόγου είναι η φανέρωσις της αληθείας περί Θεού και ανθρώπου, η οποία σώζει το ανθρώπινον γένος από τους σκοτεινούς λαβυρίνθους, τόσον του υλισμού και του ανθρωπομονισμού όσον και του ιδεαλισμού και του δυισμού. Η καταδίκη του νεστοριανισμού και του μονοφυσιτισμού εκ μέρους της Εκκλησίας σηματοδοτεί την απόρριψιν δύο καθολικωτέρων τάσεων της ανθρωπίνης ψυχής, και δη αφ' ενός της απολυτοποιήσεως του ανθρωποκεντρισμού και αφ' ετέρου της εξιδανικεύσεως της ιδεαλιστικής εκδοχής της ζωής και της αληθείας, παρεκκλίσεων ιδιαιτέρως διαδεδομένων και εις την εποχήν μας.
Ο σύγχρονος «νεστοριανισμός» εκφράζεται ως πνεύμα εκκοσμικεύσεως, ως επιστημονισμός και απόλυτος προτεραιότης της χρηστικής γνώσεως, ως απόλυτος ιδιονομία της οικονομίας, ως αυτοσωτηρική αλαζονεία και αθεΐα, ως ο «μη πολιτισμός» του ατομοκεντρισμού και του ευδαιμονισμού, ως νομικισμός και ηθικισμός, ως «τέλος της αιδούς» και ταύτισις της θυσιαστικής αγάπης και της μετανοίας με την λεγομένην «ηθικήν των αδυνάτων». Ο «μονοφυσιτισμός» πάλιν εκπροσωπείται σήμερον από τας τάσεις δαιμονοποιήσεως του σώματος και του φυσικού ανθρώπου, από τον πουριτανισμόν και τα σύνδρομα «καθαρότητος», την εσωστρεφή άκαρπον πνευματικότητα και τους ποικίλους μυστικισμούς, από την περιφρόνησιν του ορθού λόγου, της τέχνης και του πολιτισμού, από την άρνησιν του διαλόγου και την απόρριψιν του διαφορετικού, με επικίνδυνον εκφραστήν, εν ονόματι της «μόνης και αποκλειστικής αληθείας», τον θρησκευτικόν φονταμενταλισμόν, ο οποίος τρέφεται από απολυτοποιήσεις και απορρίψεις και τροφοδοτεί την βίαν και την διάσπασιν. Είναι προφανές ότι, τόσον η νεστοριανίζουσα αποθέωσις του κόσμου όσον και η μονοφυσιτίζουσα δαιμονοποίησίς του αφήνουν τον κόσμον και την ιστορίαν, τον πολιτισμόν και τους πολιτισμούς, εκτεθειμένους εις τας δυνάμεις του «νυν αιώνος» και παγιώνουν τοιουτοτρόπως την αυτονόμησιν και τα αδιέξοδά των.
Η χριστιανική πίστις είναι η βεβαιότης της σωτηρίας του ανθρώπου υπό του Θεού της αγάπης, ο οποίος προσέλαβε φιλανθρώπως την ημετέραν φύσιν και εχαρίσατο ημίν πάλιν το διά της πτώσεως απολεσθέν «καθ' ομοίωσιν», ικανώσας ημάς εις την κατ' αλήθειαν ζωήν εν τω Σώματι Αυτού, τη Εκκλησία.
Σύνολος η ζωή της Εκκλησίας εκφράζει το μυστήριον της θεανθρωπότητος. Ο Θεάνθρωπος Σωτήρ ανέλαβεν «εκκλησίας σάρκα» και έδειξε, «πρώτος και μόνος», «τον αληθινόν άνθρωπον και τέλειον και τρόπων και ζωής και των άλλων ένεκα πάντων». Η Εκκλησία του Χριστού είναι ο τόπος της «κοινής σωτηρίας», της «κοινής ελευθερίας» και της ελπίδος της «κοινής βασιλείας», είναι ο τρόπος της βιώσεως της ελευθεροποιού αληθείας, ο πυρήν της οποίας είναι το αληθεύειν εν αγάπη. Η αγάπη αυτή υπερβαίνει τα όρια της απλής ανθρωπιστικής δράσεως, καθ' ότι η πηγή και το πρότυπον αυτής είναι η υπερβαίνουσα τον ανθρώπινον λόγον θεία φιλανθρωπία. «Εν τούτω εφανερώθη η αγάπη του Θεού εν ημίν, ότι τον υιόν αυτού τον μονογενή απέσταλκεν ο Θεός εις τον κόσμον ίνα ζήσωμεν δι' αυτού. Εν τούτω εστίν η αγάπη, ουχ ότι ημείς ηγαπήσαμεν τον Θεόν, αλλ' ότι αυτός ηγάπησεν ημάς... Αγαπητοί, ει ούτως ο Θεός ηγάπησεν ημάς, και ημείς οφείλομεν αλλήλους αγαπάν». Όπου υπάρχει αγάπη, εκεί είναι παρών ο Θεός.
Αυτή η σωτηριώδης αλήθεια πρέπει να εκφράζεται και εις τον τρόπον με τον οποίον εορτάζομεν το σεπτόν Γενέθλιον του επισκεψαμένου ημάς εξ ύψους Σωτήρος ημών. Η εορτή είναι πάντοτε «πλήρωμα χρόνου», καιρός αυτογνωσίας, ευχαριστίας διά το μέγεθος της θείας φιλανθρώπου αγάπης, μαρτυρία της αληθείας της θεανθρωπότητος και της εν Χριστώ ελευθερίας. Ο χριστοτερπής εορτασμός της σαρκώσεως του Θεού Λόγου είναι μία πράξις αντιστάσεως εις την εκκοσμίκευσιν, εις τον αποχρωματισμόν της εορτής και την μετατροπήν της εις «Χριστούγεννα χωρίς Χριστόν» και εις πανήγυριν του Έχειν, του καταναλωτισμού και της ματαιοδοξίας, και δη εις ένα κόσμον πλήρη κοινωνικών εντάσεων, αξιολογικών ανατροπών και συγχύσεως, βίας και αδικίας, όπου το «παιδίον Ιησούς» ευρίσκεται και πάλιν αντιμέτωπον με άτεγκτα συμφέροντα ποικιλωνύμων εξουσιών.

Τιμιώτατοι αδελφοί και πεφιλημένα τέκνα,

Γενεά παρέρχεται και γενεά έρχεται, και αι επερχόμεναι εξελίξεις είναι κατ' άνθρωπον δυσκόλως προβλέψιμοι. Η γνησία πίστις, όμως, δεν έχει διλήμματα. Ο Λόγος εγένετο σαρξ, η «αλήθεια ήλθε» και «παρέδραμεν η σκιά», μετέχομεν ήδη της Βασιλείας εν τη πορεία προς την τελείωσιν του έργου της ενσάρκου Θείας Οικονομίας. Έχομεν ακλόνητον την βεβαιότητα ότι το μέλλον ανήκει εις τον Χριστόν, ο Οποίος είναι «χθες και σήμερον ο αυτός και εις τους αιώνας», ότι η Εκκλησία του Χριστού είναι και θα παραμένη τόπος αγιασμού και ενθέου βιοτής, ανακαινίσεως του ανθρώπου και του κόσμου, πρόγευσις της δόξης της Βασιλείας, ότι θα συνεχίση «να δίδη την ευαγγελικήν μαρτυρίαν» και «να διανέμη εν τη οικουμένη τα δώρα του Θεού: την αγάπην Του, την ειρήνην, την δικαιοσύνην, την καταλλαγήν, την δύναμιν της Αναστάσεως και την προσδοκίαν της αιωνιότητος». Το σύγχρονον ιδεολόγημα περί «μεταχριστιανικής» εποχής είναι άτοπον. «Μετά Χριστόν», τα πάντα είναι και μένουν εις τον αιώνα, «εν Χριστώ».
Κλίνοντες ευσεβοφρόνως τα γόνατα ενώπιον του Θείου Βρέφους της Βηθλεέμ και της βρεφοκρατούσης Παναγίας Μητρός Αυτού, και προσκυνούντες τον ενανθρωπήσαντα «παντέλειον Θεόν», απονέμομεν, εκ του ακοιμήτου Φαναρίου, τοις ανά την οικουμένην τέκνοις της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας την Πατριαρχικήν ημών ευλογίαν επί τω Αγίω Δωδεκαημέρω, ευχόμενοι υγιεινόν, αγλαόκαρπον και ευφρόσυνον τον νέον ενιαυτόν της χρηστότητος του Κυρίου.

ΔΟΕ: Απαξίωση της προϋπηρεσίας και εμπαιγμός των εκπαιδευτικών, το σύστημα που ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας


Αρ. Πρωτ. 1166         Αθήνα 23/12/2018

Προς
Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.

Θέμα: Απαξίωση της προϋπηρεσίας και εμπαιγμός των εκπαιδευτικών, το σύστημα που ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας

Ο Υπουργός Παιδείας και η κυβέρνηση ανακοίνωσαν την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου ένα σύστημα διορισμών και προσλήψεων αναπληρωτών στην εκπαίδευση το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την εκπαιδευτική κοινότητα. Ταυτόχρονα υποσχέθηκαν, πέρα από τους 4.500 διορισμούς στην Ειδική Αγωγή, ακόμη 10.500 σε βάθος τριετίας, αν επανεκλεγούν, διορισμούς που βρίσκονται κάτω από τις πραγματικές ανάγκες της δημόσιας εκπαίδευσης.
Το σύστημα που ανακοινώθηκε, ουσιαστικά απαξιώνει την προϋπηρεσία και το πτυχίο και οδηγεί σε ένα αέναο κυνήγι τίτλων και προσόντων με όρους ανισότητας
Ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Γαβρόγλου προσπάθησε να καλύψει την ουσία των κυβερνητικών εξαγγελιών με το απαράδεκτο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε. Είναι αλήθεια θλιβερό, κυβερνητικά στελέχη να επιδίδονται σε δημαγωγία, αναλήθειες και συκοφάντηση των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών για να κρύψουν την, πικρή για αυτά και την κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ., αλήθεια.
  • Πρόκειται για την κυβέρνηση της υποσχεσιολογίας και των μηδενικών διορισμών στην εκπαίδευση μέχρι σήμερα.
  • Πρόκειται για την κυβέρνηση που στο βωμό των εκλογικών της επιδιώξεων ανατρέπει τους υπάρχοντες πίνακες και τις ζωές χιλιάδων αναπληρωτών που εργάζονται, προσφέρουν και στηρίζουν τη δημόσια εκπαίδευση, στερώντας σε πολλούς απ’ αυτούς την ελπίδα του μόνιμου διορισμού αλλά και της επαναπρόσληψής τους.
  • Πρόκειται για την κυβέρνηση που στο πλαίσιο της αντιεκπαιδευτικής της πολιτικής υπόσχεται χιλιάδες διορισμούς για το … απώτερο μέλλον και εμπαίζει τους χιλιάδες ανέργους και νέους πτυχιούχους.

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας: 
  • Αγωνίζεται επί σειρά ετών (και επί όλων των κυβερνήσεων και των πολιτικών της αδιοριστίας) διεκδικώντας τους χιλιάδες διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών που έχει ανάγκη η δημόσια εκπαίδευση.
  • Επανειλημμένα έχει δημοσιοποιήσει και καταθέσει στο Υπουργείο Παιδείας την πρότασή της – απόφαση της 87ης Γενικής Συνέλευσης, για το σύστημα διορισμών και προσλήψεων αναπληρωτών.
  • Δεν κρύβεται πίσω από προσχηματικές ερμηνείες των αποφάσεων του ΣτΕ, όπως κάνει το Υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση, για να καμουφλάρουν την πολιτική τους αλλά παλεύει για την αληθινή αναγνώριση του συνόλου της προϋπηρεσίας των, επί σειρά ετών, αναπληρωτών.
Η αναφορά του Υπουργού Παιδείας στην άρνηση των Ομοσπονδιών να συμμετέχουν στην επικοινωνιακή παράσταση που προσπάθησε να στήσει στη Βουλή, είναι μία ακόμα απόπειρα παραπλάνησης. Οι Ομοσπονδίες εδώ και μέρες είχαν ανακοινώσει την κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας στη 1 μ.μ. το μεσημέρι της Πέμπτης 20/12. Ο Υπουργός Παιδείας περιφρονώντας τους απεργούς εκπαιδευτικούς αρνήθηκε να τους συναντήσει και προσπάθησε να υπονομεύσει την κινητοποίηση και τα αιτήματά της.
Καταγγέλλουμε την πολιτική στάση προσπάθειας υπονόμευσης του εκπαιδευτικού κινήματος του Υπουργού Παιδείας και της Κυβέρνησης.
Καταγγέλλουμε το εμπόριο ελπίδας προς τους χιλιάδες αδιόριστους εκπαιδευτικούς και την περιφρόνηση των αναπληρωτών που καλύπτουν πάγιες ανάγκες της εκπαίδευσης στις εσχατιές της χώρας.
Συνεχίζουμε αποφασιστικά και διεκδικητικά τον αγώνα για την πραγματοποίηση των χιλιάδων διορισμών μόνιμων εκπαιδευτικών που έχει ανάγκη η δημόσια εκπαίδευση, με βάση τις θέσεις του συνδικαλιστικού κινήματος.
Συνεχίζουμε αποφασιστικά και διεκδικητικά τον αγώνα για την υπεράσπιση του δημόσιου δωρεάν σχολείου.
Πατήστε ΕΔΩ για να το κατεβάστε σε PDF

Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2018

Πόσος χρόνος είναι “πολύς χρόνος” στην οθόνη για ένα παιδί;


H χρήση οθονών από παιδιά μικρότερα των 2 ετών σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής θα πρέπει να αποφεύγεται. Οι συμβουλές ναι μεν είναι σαφής άρα θεωρητικά εύκολο να ακολουθηθούν, στην πράξη όμως τα πράγματα αλλάζουν.
Τι κάνει ένας γονιός όταν οι παππούδες θέλουν να μιλήσουν με το εγγόνι τους μέσω διαδικτύου ή όταν τα παιχνίδια που έχει ένα μωρό δεν έχουν οθόνη αλλά συνδέονται με το Διαδίκτυο; Πώς ένας γονέας μπορεί να ανταπεξέλθει στο γονικό του ρόλο έχοντας να αντιμετωπίσει αυτό το νέο ψηφιακό περιβάλλον που πλέον κυριαρχεί στη ζωή μας;
Οι γονείς σήμερα ακούν και διαβάζουν για τις επιπτώσεις του εθισμού στον τεχνολογικό τομέα και πόσο καταστροφικά μπορεί να επηρεάσει τη ζωή ενός παιδιού. Από την άλλη πλευρά τα παιδιά ενθαρρύνονται ολοένα και περισσότερο να εμπλέξουν την εκπαιδευτική διαδικασία με την τεχνολογία ενώ όλοι παραδέχονται ότι στο μέλλον όλες οι πτυχές της ζωής μας , πόσο μάλλον η επαγγελματική, θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τον ψηφιακό κόσμο. 
Οι γονείς μπερδεύονται και αναζητούν καθοδήγηση από τους ειδικούς: Ποιο είναι το σημείο εκείνο που ο χρόνος στην οθόνη για ένα παιδί είναι πολύς και απαιτείται εξωτερική παρέμβαση;
Στο πρόσφατο συνέδριο FOSI Briefs the Hill στο Kids, Screen Time & “Tech Addiction” οι ειδικοί του panel εξέτασαν τη χρήση της τεχνολογίας και τις επιπτώσεις της στην ανάπτυξη των παιδιών. Ο Dr. Michael Rich, Κέντρο για τα Μέσα και την Παιδική Υγεία του Χάρβαρντ, μίλησε ειδικά για τον όρο “εξάρτηση από την τεχνολογία”. Υπενθύμισε στο κοινό ότι η συγκεκριμένη φράση χρησιμοποιείται ναι μεν «χαλαρά» στην κοινωνία αλλά πλέον έχει πραγματικό νόημα στην ιατρική κοινότητα. Εξήγησε ότι ένας προτιμητέος όρος είναι “προβληματική χρήση διαδραστικών μέσων”.
Οι ειδικοί των ομάδων συζήτησαν επίσης την ανάγκη για ισορροπία στις δραστηριότητες των παιδιών και τον τρόπο με τον οποίο ορισμένα παιδιά οδηγούνται στο να επιλέξουν να περάσουν περισσότερο χρόνο στον αθλητισμό παρά στις δραστηριότητες στο διαδίκτυο. Υπήρξε συναίνεση ότι δεν υπάρχει σωστή απάντηση στο ερώτημα πόσο χρόνο πρέπει να δαπανούν τα παιδιά στο Διαδίκτυο.
Εν κατακλείδι ομόφωνα αποφασίστηκε ότι υπάρχει ανάγκη για περισσότερη έρευνα. Αυτός άλλωστε είναι ένας απίστευτα νέος χώρος… Στην πραγματικότητα η σημερινή γενιά παιδιών είναι η πρώτη γενιά που γεννιέται σε έναν online κόσμο όπου ένα αρκουδάκι έχει τη δυνατότητα να διαβάζει ιστορίες, μπορούν να συνδεθούν με οικογενειακά ή φιλικά πρόσωπα που βρίσκονται στην άλλη πλευρά του κόσμου και τους προσφέρονται ευκαιρίες να ταξιδέψουν και να εξερευνήσουν διαφορετικές χώρες από τη συσκευή στην τσέπη τους.
Οι συνέπειες στη γνωστική, συμπεριφορική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών από αυτή τη νέα κατάσταση δεν έχουν ακόμη καθιερωθεί και διερευνηθεί.

Επιστολή ελλήνων ιστορικών κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών


Η επιστολή απευθύνεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την υπογράφουν καθηγητές, μεταδιδακτορικοί ερευνητές και μεταπτυχιακοί φοιτητές
Tην έντονη αντίθεσή τους στην Συμφωνία των Πρεσπών εκφράζουν μέσω επιστολής τους προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καθηγητές, μεταδιδακτορικοί ερευνητές και μεταπτυχιακοί φοιτητές.
Όπως τονίζουν «οι όροι «Μακεδονία», «Μακεδών» και «Μακεδονικός» αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του ελληνικού πολιτισμού και η χρήση τους είναι αποκλειστικό και αναφαίρετο δικαίωμα των Ελλήνων.
Οποιαδήποτε ονομασία επιλεγεί ως λύση για το πρόβλημα προσδιορισμού της γείτονος χώρας, δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία» ή παράγωγό του, αναφέρουν, μεταξύ άλλων, και καλούν τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τα μέλη της Βουλής να ακυρώσουν άμεσα την προσυμφωνία.
Ολόκληρη η επιστολή

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
Με την παρούσα επιστολή οι υπογράφοντες εκφράζουμε την έντονη αντίθεσή μας στην προσυμφωνία που υπεγράφη την Κυριακή 17 Ιουνίου 2018 στο χωριό Ψαράδες των Πρεσπών ανάμεσα στους Υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδος, κ. Ν. Κοτζιά, και των Σκοπίων, κ. Ν. Ντιμιτρόφ, και είχε ως αντικείμενο την διευθέτηση διαφορών σχετικά με το όνομα του γειτονικού κράτους και των θεμάτων που σχετίζονται με αυτό.
Η αποδοχή από μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ύπαρξης γειτονικού κράτους με το επίσημο όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και το σύντομο όνομα «Βόρεια Μακεδονία», καθώς και η αναγνώριση «Μακεδονικής ιθαγένειας» και «Μακεδονικής γλώσσας» που απορρέουν από αυτήν, αντίκεινται εξολοκλήρου στην ιστορική αλήθεια. Οι όροι «Μακεδονία», «Μακεδών» και «Μακεδονικός» αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του ελληνικού πολιτισμού και η χρήση τους είναι αποκλειστικό και αναφαίρετο δικαίωμα των Ελλήνων. Τόσο οι μαρτυρίες των αρχαίων συγγραφέων όσο και οι αρχαίες επιγραφές, αλλά και το σύνολο των αρχαιολογικών ευρημάτων, αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας την παραπάνω επιστημονική παραδοχή.
Ως θεράποντες του Ελληνικού Πολιτισμού και με πλήρη επίγνωση της επιστημονικής μας ευθύνης απέναντι στην ιστορική αλήθεια, καταδικάζουμε απερίφραστα την συγκεκριμένη, όπως και οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια φαλκίδευσης της Ιστορίας. Λύσεις, όπως αυτή που προτάθηκε, μόνο παρανοήσεις και προβλήματα μπορούν να επιφέρουν σε βάθος χρόνου, συνέπειες οι οποίες δυναμιτίζουν αντί να συμβάλλουν στην καλή γειτονία των κρατών της περιοχής. Η ειρηνική συνύπαρξη και ειλικρινής φιλία των λαών είναι αναγκαίο να στηρίζονται στον πλήρη σεβασμό των βασικών στοιχείων της ταυτότητας των μερών, η οποία αναγνωρίζει την ιστορική συνέχεια και διασφαλίζει την μελλοντική ευημερία.
Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε ονομασία επιλεγεί ως λύση για το πρόβλημα προσδιορισμού της γείτονος χώρας, δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία» ή παράγωγό του. Η οικειοποίηση όρων που γεννήθηκαν, χρησιμοποιήθηκαν και προσδιορίζουν τα βασικά στοιχεία της ταυτότητας τμήματος του ελληνικού πολιτισμού από ένα πολυπολιτισμικό πληθυσμό, ο οποίος εμφανίστηκε στην περιοχή αιώνες αργότερα, κρίνεται απαράδεκτη και δεν έχει κανένα ιστορικό έρεισμα.
Αποδοκιμάζοντας την επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να διαχειριστεί αυτό το κεφαλαιώδες εθνικό ζήτημα, χωρίς να έχει υποβάλει προηγουμένως τις προτάσεις της στην κρίση του ελληνικού λαού ή στον έλεγχο του εθνικού κοινοβουλίου, καλούμε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τα μέλη της Βουλής να ακυρώσουν άμεσα την προσυμφωνία και να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, οι οποίες θα διασφαλίζουν μελλοντικά την χώρα από παρόμοιες αυθαίρετες πολιτικές πρακτικές, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο τόσο την ακεραιότητά της όσο και την εθνική ομοψυχία και ενότητα των πολιτών της.

Προσέχετε με ποιον φωτογραφίζεστε

kathimerini.gr
ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ
​Επί προεδρίας Μιτεράν, μπορεί να ήταν και επί Σιράκ, δεν έχει και σημασία, είχε γίνει διάσημος ένας κύριος τάδε ο οποίος κατάφερνε να χώνεται στις επίσημες εκδηλώσεις του Μεγάρου των Ηλυσίων και να φωτογραφίζεται μαζί με τους επισήμους. Δεν θυμάμαι ποιο ήταν το τέχνασμα που χρησιμοποιούσε για να περάσει από τους αυστηρούς ελέγχους. Εικάζω ότι έμπαινε στη συνοδεία κάποιου αρχηγού κράτους ή πρωθυπουργού από τους προσκεκλημένους και πρέπει το ύφος του και η συμπεριφορά του να ήσαν τόσο πειστικά, που κανείς δεν σκέφτηκε για χρόνια να του ζητήσει διαπιστευτήρια. Υποθέτω δε ότι ανακάλυψαν τον λαθρεπιβάτη όταν προσπάθησαν να τον ταυτοποιήσουν σε κάποια φωτογραφία και δεν μπόρεσαν να βρουν στοιχεία. Ο άνθρωπος είχε μια φιλοδοξία στη ζωή του. Να αποκτήσει άλμπουμ φωτογραφιών με τον εαυτό του ως επίσημο προσκεκλημένο της προεδρίας για να κερδίσει το δικαίωμα στη διασημότητα και στην αθανασία. Oντως όταν ανακαλύφθηκε, το όνομά του κυκλοφόρησε σε όλα τα μέσα ενημέρωσης και το γεγονός ότι ακόμη τον θυμάμαι αποδεικνύει πως κέρδισε τη σχετική υστεροφημία που επιθυμούσε.
Το επεισόδιο το θυμήθηκα όταν άκουσα ότι ο μπάρμπα Φλαμπουράρης δήλωσε ότι η παρουσία του κ. Πετσίτη στις οικογενειακές φωτογραφίες του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος οφείλεται σε σύμπτωση. Τόσος κόσμος θέλει να φωτογραφηθεί μαζί μας. Τι να κάνουμε. Περνούσε απ’ έξω, είδε φως και μπήκε και περίμενε υπομονετικά τη στιγμή της αναμνηστικής φωτογραφίας για να ποζάρει κι αυτός δίπλα στα αγαπημένα του είδωλα. Τα υπόλοιπα έρχονται φυσιολογικά, με τον απλό τρόπο της Αριστεράς. Κάποιος είδε τη φωτογραφία, τον αναγνώρισε καθισμένο σ’ ένα σκαμνάκι περιμένοντας υπομονετικά την ώρα για το επόμενο ενσταντανέ και του είπε: «Mιας που κάθεσαι δεν πετάγεσαι ως του Λαυρεντιάδη να του πεις ότι αυτό που μου παράγγειλε είναι τζάμι; Θα καταλάβει». Και κάπως έτσι, από μια φωτογραφία, ξεκίνησαν οι δραστηριότητες του κ. Πετσίτη στον ιδιωτικό τομέα.
Συμπέρασμα πρώτον: είναι εντυπωσιακή η ευκολία με την οποία πετάνε έναν άνθρωπο. Συμπέρασμα δεύτερον: εντυπωσιακότερος ακόμη είναι ο τρόπος με τον οποίον αντιλαμβάνονται τα προσχήματα και επιχειρηματολογούν. Φαντάζομαι τον Φλαμπουράρη να στύβει το απέραντο μυαλό του και να καταλήγει: «Θα πω ότι συμπτωματικά φωτογραφήθηκε μαζί μας». Το αναπόφευκτο ερώτημα που προκύπτει όμως είναι, αν δεν μπορούν να σκεφτούν να πουν τίποτε καλύτερο για την υπόθεση Πετσίτη, μήπως με τον ίδιο τρόπο σκέφτονται όταν προσπαθούν να λύσουν προβλήματα οικονομίας ή εξωτερικής πολιτικής; Ρητορικό το ερώτημα, θα μου πείτε.

Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018

«Χρησιμοποιήθηκαν βρώμικοι χειρισμοί, εξαγορά και εκβιασμοί βουλευτών, για τη συμφωνία των Πρεσπών

Βρωμιά και δυσωδία, η "συμφωνία"...
Το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών συμφωνεί με τις καταγγελίες των Ρώσων;

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωση του, επικρίνει έντονα τις Ηνωμένες Πολιτείες, με αφορμή τις δηλώσεις που είχε κάνει ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Τζον Σάλλιβαν στα Σκόπια στις 18 Δεκεμβρίου, όταν υποστήριξε, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, ότι η Ρωσία εμποδίζει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να δικαιολογήσουν την παρέμβαση τους στην εσωτερική πολιτική της ΠΓΔΜ και την ώθηση της χώρας στο ΝΑΤΟ, ισχυριζόμενες ότι υπήρχαν απόπειρες εκ μέρους της Μόσχας να σταματήσουν την ένταξη της χώρας στην βορειοατλαντική Συμμαχία, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Με την αναπόδεικτη αντιρωσική ρητορική της η Ουάσιγκτον προσπαθεί να δικαιολογήσει την ασυγχώρητη παρέμβαση της στις εσωτερικές υποθέσεις της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας», να νομιμοποιήσει την ανεπαρκή Συμφωνία των Πρεσπών και να οδηγήσει μια ακόμη χώρα της περιοχής των Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ, ενάντια στην βούληση των πολιτών της, όπως συνέβη και με το Μαυροβούνιο το 2017» αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Θα θέλαμε να επαναφέρουμε τον Αμερικανό αξιωματούχο στο πεδίο της πραγματικότητας. Πρώτον, «την σαφή βούληση των «μακεδόνων» πολιτών» ανέδειξε η αποτυχημένη έκβαση του δημοψηφίσματος στην βαλκανική δημοκρατία στις 30 Σεπτεμβρίου, τα αποτελέσματα του οποίου έδειξαν ότι η πλειοψηφία των πολιτών απέρριψε την επιβαλλόμενη από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους ένταξη των Σκοπίων στις ευρωατλαντικές δομές με αντάλλαγμα την αλλαγή της κρατικής ονομασίας και την απάρνηση των εθνικών τους συμφερόντων».
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει, ότι ο πρέσβης των ΗΠΑ ήταν παρών στο κτίριο της Συνέλευσης της ΠΓΔΜ «για να διασφαλιστούν τα αναγκαία αποτελέσματα» ότι «χρησιμοποιήθηκαν βρώμικοι χειρισμοί, εξαγορά και εκβιασμοί βουλευτών», που έγιναν γνωστά στην κοινή γνώμη.
«Εκτός των άλλων, όχι Ρώσοι, αλλά επισκέπτες από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τις χώρες του ΝΑΤΟ διαδέχονταν ο ένας τον άλλον στα πολιτικά παλκοσένικα των Σκοπίων με μοναδικό σκοπό να προωθήσουν ένα πακέτο συνταγματικών τροπολογιών» καταλήγει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η εκπαιδευτική αξία του μορίου

kathimerini.gr
ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ
​Η σχέση μορίων με την τεκνοποιία δεν είναι τίποτε παράδοξο. Διά του μορίου επιτυγχάνεται η τεκνοποιία και στον άνθρωπο και στα λοιπά ήδη του ζωικού βασιλείου, με ορισμένες θλιβερές εξαιρέσεις, όπως οι αμοιβάδες και οι διάφοροι ερμαφρόδιτοι οργανισμοί. Ο άνθρωπος κατά τούτο διαφέρει από τον γάτο. Εχει τη δυνατότητα να αντιληφθεί την αξία των μορίων όχι μόνον νιαουρίζοντας στα κεραμίδια –μεταφορική εικόνα– αλλά και αναγνωρίζοντας την κοινωνική τους αξία. Ενώ ο γάτος απαλλάσσεται από την ευθύνη του μορίου του μόλις ικανοποιήσει τις ανάγκες της φύσης του, ο άνθρωπος την αναλαμβάνει εις το διηνεκές. Κι έτσι το μόριό του φέρνει μόρια. Μόρια για να διορισθεί ως εκπαιδευτικός, για παράδειγμα, κατά τον κ. Γαβρόγλου. Διότι, όπως διάβασα στο χθεσινό ρεπορτάζ στην «Κ», στα κοινωνικά κριτήρια που συνεισφέρουν στην κατάθεση μορίων για όσους εκπαιδευτικούς επιθυμούν να συνεισφέρουν στο θαύμα της δημόσιας εκπαίδευσης είναι και ο αριθμός των τέκνων.

Τα πράγματα δεν είναι ποτέ τόσο απλά όσο εκ πρώτης όψεως φαίνονται. Κατ’ αρχάς κάποιος που μεγαλώνει παιδί ξέρει καλύτερα τις ανάγκες της νεαρής ηλικίας, τα «θέλω» της, ως εκ τούτου η παρουσία του στην τάξη θα αποβεί λυσιτελέστερη. Ξέρει πώς να μιλήσει στα παιδιά. Ξέρει να διαβάσει τα ματάκια τους. Φαντασθείτε λοιπόν κάποιον πατέρα ή μητέρα που δεν περιορίστηκε στο ένα παιδί, αλλά έχει φροντίσει να αποκτήσει και δύο και τρία και τέσσερα παιδιά, όπως εύχεται η Μελίνα στα «Παιδιά του Πειραιά». Και αυτό το έχει προβλέψει ο σοφός νομοθέτης. Κάθε παιδί και μόριο – στην κυριολεξία εδώ που τα λέμε. Αφού, όσο περισσότερα παιδιά έχεις φέρει στον κόσμο τούτο, τόσο περισσότερο καταλαβαίνεις τις ανάγκες τους για μόρφωση.

Υπάρχουν κι άλλα, πτυχές που μόνον ένας άνθρωπος σαν τον Γαβρόγλου, σώφρων και πονηρός, μπορεί να συλλάβει. Η τεκνοποιία δηλοί ωριμότητα. Ενα νέο παιδί που μόλις έχει αποφοιτήσει πόσα παιδιά μπορεί να έχει; Ετσι αποφεύγεται η κατάληψη θέσεων εκπαιδευτικών από άπειρους νέους. Αυτοί ας φύγουν να πάνε αλλού, να κάνουν παιδιά και μετά βλέπουμε. Θα ήταν άδικο εκ μέρους μου να μην λάβω υπ’ όψιν ότι τα μόρια του κ. Γαβρόγλου δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν τα επιστημονικά κριτήρια. Οπως διάβασα, αρκετοί έχουν φροντίσει να αποκτήσουν μεταπτυχιακά διπλώματα δι’ αλληλογραφίας, ώστε να αντισταθμίσουν την έλλειψη τέκνων και την αδράνεια των μορίων τους. Μόρια προσφέρει και η προϋπηρεσία.

Το μόνο που δεν προσφέρει μόρια είναι η αξιολόγηση, αυτή που κάπως εξασφάλιζε ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ. Ομως όταν πέφτουν τα μόρια βροχή, τι να την κάνεις την αξιολόγηση, τον έλεγχο των γνώσεών σου και της επάρκειάς σου;