Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019

68.128 άτομα έλαβαν ελληνική ιθαγένεια


kathimerini.gr
ΤΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ
Συνολικά 68.128 αλλοδαποί απέκτησαν ελληνική ιθαγένεια από τον Σεπτέμβριο του 2015 έως και τον Δεκέμβριο του 2018, σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Ιθαγένειας του υπουργείου Εσωτερικών. Τα συνολικά αιτήματα που κατατέθηκαν σε αυτό το χρονικό διάστημα φτάνουν τις 89.293, ωστόσο εκκρεμούν ακόμα 21.165 αιτήματα.
Πρόκειται για παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς, τα οποία γεννήθηκαν στην Ελλάδα και άρα μπορούν να καταθέσουν αίτημα (μέσω των γονέων τους) όταν εγγραφούν στην Α΄ Δημοτικού, δηλαδή κλείσουν τα έξι τους χρόνια με την προϋπόθεση ότι ο ένας εκ των δύο γονέων έχει νόμιμη άδεια διαμονής για τουλάχιστον μία πενταετία. Επίσης, αίτημα μπορούν να καταθέσουν ανήλικοι αλλοδαποί που δεν έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα αλλά έχουν παρακολουθήσει 9 χρόνια μαθήματα ελληνικής εκπαίδευσης (δημοτικό και γυμνάσιο) ή 6 χρόνια (γυμνάσιο - λύκειο). Επίσης αλλοδαποί που έχουν τελειώσει ελληνικό πανεπιστήμιο, εφόσον διαθέτουν απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ελληνικού σχολείου.
Η απόδοση ιθαγένειας έχει πραγματοποιηθεί με τις διατάξεις του νόμου 4332 του 2015, ο οποίος αντικατέστησε τον προηγούμενο, γνωστό ως «νόμο Ραγκούση». Το υπουργείο Εσωτερικών υπολογίζει ότι το σύνολο όσων πρόκειται να αποκτήσουν ιθαγένεια κάνοντας χρήση αυτής της νομοθεσίας δεν θα ξεπεράσει συνολικά τις 100.000, μεγάλο ποσοστό των οποίων είναι φυσικά ανήλικοι. Ηδη οι αιτήσεις βαίνουν μειούμενες, όπως δείχνουν τα στοιχεία.
Συγκεκριμένα, το 2015 με την ψήφιση του νόμου κατατέθηκαν 14.223 αιτήσεις. Το 2016 κατατέθηκαν συνολικά 37.277 αιτήσεις, το 2017 συνολικά 21.337 αιτήσεις και το 2018 (εκτός του τελευταίου τριμήνου καθώς τα στοιχεία αυτά δεν έχουν ακόμα εισαχθεί στο σύστημα) συνολικά 12.598 αιτήσεις.
Η απόδοση ιθαγένειας στα παιδιά μεταναστών ή σε παιδιά που έχουν τελειώσει ελληνικό σχολείο είχε σταματήσει από τον Φεβρουάριο του 2013 έως και τον Σεπτέμβριο του 2015, καθώς ο «νόμος Ραγκούση» ο οποίος διευκόλυνε την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας –και εφαρμόστηκε μόλις για ενάμιση χρόνο– είχε κηρυχθεί αντισυνταγματικός από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς παρείχε τη δυνατότητα στους αλλοδαπούς υπηκόους τρίτων χωρών να συμμετέχουν στις εκλογές των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου