Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019

Τι δεν ρώτησε ο Μακρόν τον Τσίπρα;

kathimerini.gr
ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

​​Δεν έγινε γνωστό αν ο κ. Μακρόν, αφού τον καθησύχασε ο κ. Τσίπρας για την εθνικιστική ακροδεξιά μειονότητα που διαδήλωσε για τις Πρέσπες, έκανε τον κόπο να τον ρωτήσει για τον Μαδούρο. Μπορεί να μη θέλησε να χαλάσει την ωραία φιλική ατμόσφαιρα του ευρωπαϊκού Νότου. Μπορεί και να ήθελε να ξεμπλέξει το συντομότερο δυνατόν από τα θρυμματισμένα αγγλικά του συνομιλητή του, ο οποίος λέγεται ότι κατέφυγε στη νοηματική για να προσδιορίσει το πλήθος της μειονότητας που αντιτίθεται στην ειρήνη στα Βαλκάνια – 70.000, ήτοι επτά δάχτυλα υψωμένα και αμέσως μετά ο δείκτης και αντίχειρας σε σχήμα κουλουρίτσας. Σκέφτηκε ο άνθρωπος ότι θα ξημερωνόταν αν είναι να υποστεί διατριβή για τον ιμπεριαλισμό, τα πετρελαϊκά συμφέροντα και τι σημαίνει να είσαι πραγματικά φίλος του λαού και διάδοχος του ηρωικού Τσάβες. Αναρωτήθηκε δε ενδεχομένως πώς είναι ο ιμπεριαλισμός στη νοηματική – δύο βραχίονες ανοιγμένοι που συμβολίζουν φτερά αεροπλάνου, απειλητικό βουητό από το στόμα που καταλήγει σε κραυγές μπουμ μπουμ. Τέλος πάντων. Αυτά έχει η διπλωματία. Ενίοτε σε υποχρεώνουν να εξηγήσεις τα ανεξήγητα.

Υπάρχει και μια άλλη εξήγηση, λιγότερο μπουρλέσκ και πιο αληθοφανής. Ο Μακρόν δεν ρώτησε τον κ. Τσίπρα για τη στάση του κόμματός του απέναντι στο δικτατορικό καθεστώς του Μαδούρο, διότι πολύ απλά δεν τον ενδιαφέρει. Και δεν τον ενδιαφέρει, διότι το ειδικό βάρος του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα για την Ευρώπη είναι αμελητέο. Το κατσαβίδι χρησίμεψε στο μακεδονικό ζήτημα και τώρα ξαναβρήκε τη θέση του στην εργαλειοθήκη στο γκαράζ. Aσ’ τους να πιστεύουν και να λένε ό,τι θέλουν.

Δεν ισχύει το ίδιο βέβαια για τον κ. Γκουαϊδό, τον εκλεγμένο πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης και αναγνωρισμένο ήδη από πολλές χώρες πρόεδρο της Βενεζουέλας. Αυτός ενδιαφέρεται για την Ελλάδα, διότι υποθέτω ότι το καθεστώς Μαδούρο θα χρησιμοποιεί στην προπαγάνδα του τη συμπαράσταση του κυβερνώντος κόμματος μιας ευρωπαϊκής χώρας. Ενδέχεται δε στο μέλλον το ενδιαφέρον του να ενταθεί, αφού έχουν ξεκινήσει έρευνες για τη χρηματοδότηση ξένων χωρών και κομμάτων από το καθεστώς Μαδούρο. Ηδη το Ποδέμος παραδέχθηκε ότι το έχει χρηματοδοτήσει η Βολιβαριανή Δημοκρατία.

Ετσι για να μη χάνουμε το μέτρο. Μετά τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα είναι μια χώρα για την οποία αδιαφορεί η υπόλοιπη Ευρώπη, ενδιαφέρεται όμως η Βενεζουέλα. Γι’ αυτό θα πρότεινα στον κ. Τσίπρα να δεχθεί την πρόσκληση του κ. Γκουαϊδό να επισκεφθεί τη χώρα του για να εξηγήσει στον αδελφό λαό ότι σημασία δεν έχουν οι αριθμοί, αλλά ο άνθρωπος. Δεν θα ήταν άσχημα να ασκήσει και εκεί το ταλέντο του ειρηνοποιού που ανέπτυξε στα Βαλκάνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου