Πέμπτη 18 Απριλίου 2019

Κλίμα έντασης για την Παιδεία

kathimerini.gr
 ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ
Μέσα σε μεγάλη ένταση εκτυλίχθηκε, χθες, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων στη Βουλή η πρώτη συνεδρίαση για το πολυνομοσχέδιο του υπουργού Παιδείας που αφορά το νέο εξεταστικό σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, τη στελέχωση των προτύπων και πειραματικών σχολείων και τις συνέργειες πανεπιστημίων και ΤΕΙ και θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Η στάση της Ν.Δ. που κατήγγειλε τον αρμόδιο υπουργό Κώστα Γαβρόγλου για παρασκηνιακές μεθοδεύσεις και εκβιασμούς, ώστε να δεχθούν τις αποφάσεις του, προκάλεσε αμηχανία στον κ. Γαβρόγλου, που απάντησε με... νεύρα. Το ΚΙΝΑΛ απειλεί με αποχώρηση.

Ειδικότερα, δύο αναφορές της τομεάρχου Παιδείας της Ν.Δ. κ. Νίκης Κεραμέως εξόργισαν τον κ. Γαβρόγλου. Η πρώτη, ότι ο υπουργός ανέφερε στην ηγεσία του Παν. Πατρών πως εάν δεν συναινέσει στην απορρόφηση της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών, εκείνος δεν θα συναινέσει στην ίδρυση Νομικής Σχολής στην Πάτρα. Η δεύτερη, στην ηγεσία του Παν. Πελοποννήσου, ότι εάν δεν συναινέσει στην απορρόφηση της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών θα μείνει... ανάδελφο. Οι σχετικές πληροφορίες είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες, χωρίς να σχολιαστούν από το υπουργείο και η αναφορά τους χθες στη Βουλή εξόργισαν τον υπουργό. «Η κυβέρνηση προκλητικά αποπειράται να ελαχιστοποιήσει τον διάλογο και να αποσιωπήσει τις αντίθετες φωνές», ανέφερε η κ. Κεραμέως, κάνοντας λόγο για «ευτελισμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και του δημοκρατικού διαλόγου, για πολυνομοσχέδιο-σκούπα αμφιλεγόμενων διατάξεων και ασύνδετων θεματικών, το οποίο έχει εγείρει σωρεία αντιδράσεων και έναν υπουργό Παιδείας σε αποδρομή».

Από την πλευρά της, η κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου, εισηγήτρια στο νομοσχέδιο από το ΚΙΝΑΛ, δήλωσε ότι «το νομοσχέδιο των 225 άρθρων, που χωρίς ουσιαστικό διάλογο έφερε η κυβέρνηση, διαλύει την εκπαίδευση και βυθίζει στην ανασφάλεια δεκάδες χιλιάδες νέα παιδιά και τις οικογένειές τους. Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει τώρα αυτό το έκτρωμα. Αν δεν το πράξει, εμείς θα αποχωρήσουμε. Χρέος όλων των πολιτικών κομμάτων του δημοκρατικού τόξου, είναι να μη συμπράξουν σε αυτή την παρωδία».

«Εκεί που παίρνει άριστα η κυβέρνηση είναι στις fast track νομοθετικές διαδικασίες. Και ως προς το περιεχόμενο του νομοσχεδίου-μαμούθ, αυτό που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να βάζει ως δόλωμα προσδοκίες μαθητών, φοιτητών, καθηγητών, με μοναδικό στόχο να αλιεύσει ψήφους, χωρίς να τον ενδιαφέρει η ζημιά που κάνει», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς.

Ο κ. Γαβρόγλου από την πλευρά του υπεραμύνθηκε των διατάξεων του ν/σ, επικρίνοντας τα κόμματα ότι δεν έχουν καταθέσει προτάσεις σε κρίσιμα θέματα όπως το εξεταστικό, ενώ πρόσθεσε ότι ο διάλογος έχει ξεκινήσει εδώ και δύο έτη. Επίσης, απάντησε στα πολυτεχνεία που τον επικρίνουν για την αύξηση του αριθμού των πολυτεχνικών σχολών μέσω της «πανεπιστημιοποίησης» των ΤΕΙ, λέγοντας ότι τα πολυτεχνεία θα έχουν λόγο εάν 4ετή προγράμματα για Μηχανικούς –που θα έχουν βάση τα καταργούμενα ΤΕΙ– μπορούν να γίνουν πολυτεχνικές σχολές πενταετούς φοίτησης.

Τέλος, πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι υπήρξε συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου με ακαδημαϊκούς για συναινετική λύση στο θέμα του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, που, βάση του άρθρου 73 του ν/σ, υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας.

Τη Μεγάλη Δευτέρα ενόψει της συζήτησης και ψήφισης του ν/σ στην Ολομέλεια της Βουλής έχουν προγραμματιστεί κινητοποιήσεις μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών στις 6 μ.μ. στο Σύνταγμα.

Αλλαγή ώρας μόνο σε γυμνάσιο - λύκειο

Στο γυμνάσιο και στο λύκειο θα εφαρμοστεί τελικά η αλλαγή της ώρας έναρξης των σχολικών μαθημάτων, από τις 8.15 π.μ. σήμερα στις 9 π.μ. Σε αυτό προσανατολίζεται το υπουργείο Παιδείας, όπως είπε η υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη. Πάντως, οι οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί. Χθες, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών. Η πρόεδρος της επιτροπής Αθανασία-Χρυσούλα Παπαθανασίου παρουσίασε τις προτάσεις και ζήτησε τις απόψεις των συνδικαλιστικών φορέων. Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκε μελέτη Αμερικανών επιστημόνων που συνηγορεί υπέρ των θετικών της έναρξης των μαθημάτων στις 9 π.μ. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», δηλώθηκε στους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών ότι, προς διευκόλυνση των γονέων, οι μαθητές θα έχουν το περιθώριο να προσέλθουν νωρίτερα στο σχολείο, γεγονός που εάν ισχύσει θα δυσχεράνει τη διευθέτηση του εβδομαδιαίου υποχρεωτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου