Παρασκευή 3 Μαΐου 2019

Τα θολά σημεία του νέου συστήματος για πρόσβαση στα ΑΕΙ

kathimerini.gr
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ
Σημαντικά σημεία του νέου εξεταστικού συστήματος για την πρόσβαση στα ΑΕΙ, το οποίο ψηφίσθηκε από τη Βουλή στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδος, παραμένουν θολά απαιτώντας διευκρινιστική υπουργική απόφαση. Το σύστημα θα εφαρμοσθεί για πρώτη φορά στους τελειόφοιτους λυκείου του 2020 και ο υπουργός θα διευκρινίσει τους όρους του με συνολικά 16 υπουργικές αποφάσεις, όπως ορίζει ο νόμος.
Ενδεικτικά, όπως ανέφερε στην «Κ» ο μαθηματικός-αναλυτής κ. Στράτος Στρατηγάκης για τα θολά του νέου συστήματος:
• Γνωρίζουμε τα εξεταζόμενα μαθήματα, αλλά όχι την ύλη που θα διδαχθεί. Κάποια στιγμή ανακοινώθηκε από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής το πρόγραμμα σπουδών των μαθημάτων, αλλά αυτό δεν αποτελεί τη διδακτέα ύλη, αφού συνήθως αυτή είναι μέρος του προγράμματος σπουδών. Γνωρίζουμε μόνο τη δήλωση του υπουργού Παιδείας ότι η ύλη θα βασιστεί κατά 80%-85% στα υπάρχοντα βιβλία, αφού δεν υπάρχει χρόνος για τη συγγραφή νέων.
• Οι απολυτήριες εξετάσεις θα γίνονται με κοινά θέματα σε ομάδες σχολείων, τα ονόματα των μαθητών θα καλύπτονται και τα γραπτά θα διορθώνονται σε παρακείμενα σχολεία. Ο νόμος δεν αναφέρει τίποτα γι’ αυτή τη διαδικασία. Μένει και αυτό να διευκρινιστεί στο μέλλον. Το μόνο που λέει είναι ότι ο βαθμός του απολυτηρίου δεν θα προσμετρείται για την εισαγωγή την πρώτη χρονιά. Προφανώς οι άγνωστες πιθανές παρενέργειες ενός νέου συστήματος εξέτασης και βαθμολόγησης έκαναν το υπουργείο να δοκιμάσει τον νέο τρόπο απόκτησης του απολυτηρίου λυκείου, πριν αυτό αποτελέσει κριτήριο εισαγωγής.
• Αγνωστο σε ποιο ή ποια επιστημονικά πεδία θα ανήκει κάθε τμήμα ΑΕΙ. Η υποχρέωση του υπουργείου Παιδείας είναι να ανακοινώνει την κατανομή των τμημάτων στα πεδία μέχρι τις 30 Μαΐου κάθε έτους. Ειδικά για φέτος η ανακοίνωση θα γίνει μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, γεγονός που θα δημιουργήσει πρόβλημα στις αποφάσεις των υποψηφίων, γιατί θα έχει λήξει η προθεσμία αλλαγής ομάδας προσανατολισμού.
• Δεν γνωρίζουμε τα τμήματα που θα απαιτούν την εξέταση σε ένα ή περισσότερα ειδικά μαθήματα. Οι υποψήφιοι δεν μπορούν να ξεκινήσουν την προετοιμασία τους στα επιπλέον μαθήματα, που θα είναι απαραίτητα ακόμη και για όσους εισαχθούν χωρίς Πανελλαδικές Εξετάσεις σε τμήματα ελεύθερης πρόσβασης και μάλιστα πρέπει να γράψουν πάνω από 10.
• Το αρχικό μηχανογραφικό, που ονομάζεται Α΄ δήλωση, για να προσδιοριστούν οι σχολές χαμηλής ζήτησης που θα είναι ελεύθερης πρόσβασης, έχει πολλά άγνωστα σημεία. Δεν γνωρίζουμε μέχρι πόσα τμήματα θα δηλώσουν οι υποψήφιοι, ούτε αν θα επιλέγουν σε ποιο τμήμα ελεύθερης πρόσβασης θα εισαχθούν, αν έχουν στη δήλωσή τους περισσότερα από ένα. Η προθεσμία υποβολής του για φέτος είναι μέχρι 31 Οκτωβρίου. Τα αποτελέσματα θα εκδοθούν τον Νοέμβριο, πολύ αργά για να ξεκινήσει την προετοιμασία του όποιος δεν πετύχει κάποιο τμήμα ελεύθερης πρόσβασης στο μηχανογραφικό του. Ουσιαστικά αχρηστεύεται, αφού όλοι οι υποψήφιοι αναγκαστικά θα ξεκινήσουν φροντιστήρια μην μπορώντας να περιμένουν μέχρι τον Νοέμβριο.
Οπως τονίζει ο κ. Στρατηγάκης, «είναι μακρύς ο δρόμος για να μάθουμε, τελικά, ποιο θα είναι το νέο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου