Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2019

ΔΟΕ:καλούμε όλους τους συναδέλφους να μην αναλάβουν σε καμία περίπτωση το έργο του ποιοτικού ελέγχου των γευμάτων.


κ. πρόεδρε, μία θα πρέπει να είναι η πρόταση από τη ΔΟΕ: 
ΟΧΙ στην παραλαβή των γευμάτων από τους εκπαιδευτικούς, διότι παραλαβή σημαίνει αυτόματα και διενέργεια ποιοτικού ελέγχου!
Όπως γνωρίζετε, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η διάθεση  τροφίμων καθώς και η βρώση τους εντός του σχολικού περιβάλλοντος, χωρίς τον αναγκαίο και απαραίτητο έλεγχο!!
Η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου μας, αντέγραψε δύο εγκυκλίους (σχολικά γεύματα και τσάντα στο σχολείο), χωρίς να αξιολογηθούν ποτέ τα αποτελέσματα της εφαρμογής τους!!! Από πού προκύπτει η ανάγκη αυτής της "κακής" αντιγραφής;
35 χρόνια έχω κάνει τα πάντα στο σχολείο μου προς όφελος πάντοτε των παιδιών μας. Ποιοτικό έλεγχο και παραλαβή γευμάτων δεν πρόκειται ποτέ να κάνω. ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ...πολύ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ!
Ειρήσθω εν παρόδω, σας παραθέτω την πρόταση του Δήμου Άργους Ορεστικού για τη διάθεση των σχολικών γευμάτων, όπως αυτή κατατέθηκε δια του Αντιδημάρχου και προέδρου της σχολικής επιτροπής Α/θμιας Εκπαίδευσης Δήμου Άργους Ορεστικού, Ζέζου Τιμολέοντα.
Λεωνίδας Ι. Οικονομίδης
Δάσκαλος

Η θέση-πρόταση, όπως διατυπώθηκε από τον Αντιδήμαρχο και πρόεδρο της σχολικής επιτροπής κ. Ζέζο.
"Ο Δήμος Άργους Ορεστικού αντιλαμβάνεται τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κοινωνία και αναγνωρίζει τη σημασία αλλά και την αναγκαιότητα σίτισης μαθητών που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα. Επειδή όμως πρόκειται για θέματα που αφορούν ζητήματα δημόσιας υγείας, η τήρηση της νόμιμης διαδικασίας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή τους. 
Σε καμία περίπτωση λοιπόν οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία για τον ποιοτικό έλεγχο των γευμάτων που καλούνται να παραλάβουν κι αυτό μπορεί να επιφέρει δυσμενείς συνέπειες για τα παιδιά σε περίπτωση που τα τρόφιμα είναι ακατάλληλα και ποινικές ευθύνες για τους ίδιους, ενώ η έλλειψη ειδικών χώρων εστίασης, κατάλληλου εξοπλισμού και απαιτούμενου προσωπικού καθιστά απαγορευτική τη σίτιση των μαθητών στο περιβάλλον των σχολείων. 
Ο Δήμος Άργους Ορεστικού έχει επανειλημμένα αποδείξει ότι στέκεται αρωγός σε ζητήματα που αφορούν στην εκπαίδευση αλλά και την κοινωνική αλληλεγγύη κι έχει, και στην περίπτωση αυτή, τη διάθεση να βοηθήσει. Τη δεδομένη στιγμή όμως είναι πρακτικά αδύνατο να διαμορφώσει τις σχολικές μονάδες με τέτοιο τρόπο, ώστε να αρθούν οι παραπάνω δυσκολίες. 
Για τους λόγους αυτούς, θεωρούμε ότι τα εμπλεκόμενα Υπουργεία οφείλουν να διασφαλίσουν την καταλληλότητα των τροφίμων με αυστηρούς υγειονομικούς ελέγχους από αρμόδιους κρατικούς φορείς και να αποφασίσουν τα γεύματα να δίνονται στους μαθητές κατά την αποχώρησή τους, ώστε να τα πάρουν στο σπίτι τους."


Αρ. Πρωτ. 82            Αθήνα 6/9/2019

Προς
Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.

Θέμα: Επικαιροποίηση των αποφάσεων του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. για τα σχολικά γεύματα, έπειτα από την έκδοση της νέας υπουργικής απόφασης Φ.14/ΦΜ/126841/Δ1/9-8-19 Υ.Α. (ΦΕΚ 3210B’/22-8-19) και της σχετικής εγκυκλίου Φ.14/ΦΜ/133775 /Δ1/30-8-2019.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. έχει τονίσει, με αφορμή και τις προηγούμενες υπουργικές αποφάσεις σχετικά με τα σχολικά γεύματα, τόσο τη σειρά δράσεων που έχει αναλάβει όλα τα χρόνια που η οικονομική κρίση εξαθλιώνει την κοινωνία και φυσικά, πρώτα τα πιο ευαίσθητα μέλη της, τα παιδιά, σχετικά με το τεράστιας σημασίας ζήτημα του υποσιτισμού των μαθητών, ζήτημα που αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά μόνο με την άρση των πολιτικών της εξαθλίωσης των εργαζομένων που έχουν επιβάλει οι μνημονιακές πολιτικές των κυβερνήσεων που εφαρμόζονται στη χώρα μας.

Από την πρώτη στιγμή υλοποίησης του προγράμματος «σχολικά γεύματα» τονίσαμε ότι η πολιτεία, που όλα αυτά τα χρόνια αντιμετωπίζει το ζήτημα αποσπασματικά εκχωρώντας την μέριμνα για προγράμματα σίτισης των μαθητών σε ιδιωτικούς φορείς, δίχως να είναι σε θέση να ελέγξει το αν όλα αυτά τα προγράμματα στοχεύουν πράγματι στην στήριξη των μαθητών ή τα κίνητρά τους είναι ξένα προς τη σχολική και κοινωνική πραγματικότητα, με τις υπουργικές αποφάσεις για τα «σχολικά γεύματα» (με τρόπο επικίνδυνο για την υγεία των μαθητών) αποποιείται την υποχρέωση της για εξασφάλιση της ποιότητας των γευμάτων και αποπειράται να την μεταφέρει, εκ του πονηρού, στους εκπαιδευτικούς, αναθέτοντάς τους και την υποχρέωση του ελέγχου της ποιότητας των γευμάτων.

Δεν μπορούμε, όμως, να αγνοούμε έναν μεγάλο κίνδυνο που δημιουργεί η αδιέξοδη και ανεύθυνη επικοινωνιακή πολιτική των κυβερνήσεων με τις αντιδράσεις που, δικαιολογημένα, γεννά. Να μείνουν, τελικά, οι μαθητές που έχουν πραγματική ανάγκη για ένα γεύμα, δίχως και αυτό ακόμη.

Οι εκπαιδευτικοί, επιστήμονες παιδαγωγοί, είναι επιφορτισμένοι με το κομβικής σημασίας έργο της αγωγής και εκπαίδευσης των μαθητών. Δεν είναι τραπεζοκόμοι (προσωπικό που η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να προσλάβει για όλα τα ολοήμερα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία καθώς και επιπλέον για τα σχολεία όπου θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα σχολικά γεύματα), ούτε έχουν τις τεχνικές γνώσεις που απαιτούνται για τον έλεγχο της ποιότητας των γευμάτων. Η άσκηση τέτοιου έργου από μέρους τους, τους φέρνει αντιμέτωπους ακόμη και με ποινικές ευθύνες. Φυσικά, ποινική ευθύνη έχουν οι αρμόδιοι Υπουργοί που δεν στελεχώνουν τις επιτροπές ποιοτικού ελέγχου με το προσωπικό που ορίζει η νομοθεσία.

Σε συνέχεια και επικαιροποίηση όλων των προηγούμενων αποφάσεών μας, σεβόμενοι, παράλληλα, τις ανάγκες των μικρών μας μαθητών, καλούμε όλους τους συναδέλφους να μην αναλάβουν σε καμία περίπτωση το έργο του ποιοτικού ελέγχου των γευμάτων. Η μόνη εμπλοκή τους μπορεί να αφορά μόνο στην καταμέτρηση του αριθμού των παραδιδόμενων γευμάτων, για την ποιοτική κατάσταση των οποίων, σύμφωνα και με το πνεύμα των προηγούμενων υπουργικών αποφάσεων στις οποίες έρχεται να προστεθεί η νέα Φ.14/ΦΜ/126841/Δ1/9-8-19 Υ.Α. (ΦΕΚ 3210B’/22-8-19), υπεύθυνοι είναι οι προμηθευτές και το Υπουργείο που τους ανέθεσε το έργο, αφού πρέπει να «…διαθέτουν τα απαιτούμενα συστήματα υγιεινής και σύμφωνα με τις αυστηρές προδιαγραφές που έχουν οριστεί. Επιπρόσθετα, προβλέπονται συνεχείς πιστοποιημένοι έλεγχοι από αρμόδιους φορείς κατά την προμήθεια, διαδικασία παρασκευής και διανομής των γευμάτων». Αυτό, που και η νέα, φετινή, υπουργική απόφαση και η σχετική εγκύκλιος «ξεχνούν» να επαναλάβουν, θα πρέπει να καταγράψουν οι σύλλογοι διδασκόντων σε πρακτικό τους. Θα πρέπει, επίσης, να συντάξουν πρακτικό με το οποίο, εξ αιτίας της σειράς των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι σχολικές μονάδες, αποφασίζουν τα γεύματα των μαθητών που δεν παραμένουν στο ολοήμερο να τους δίνονται κατά την αποχώρησή τους ώστε να τα πάρουν στο σπίτι τους.
Πατήστε ΕΔΩ για να το κατεβάστε σε PDF

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου