Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

SOS από τη WWF για τα σχολικά γεύματα: Πετιέται πολύ φαγητό!

Τα στοιχεία της έκθεσης του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF) είναι αληθή και οφείλουν οι αρμόδιοι να τα λάβουν σοβαρά υπόψιν.
Ειρήσθω εν παρόδω, δεν θα σχολιάσω την άποψη ορισμένων πως τα σχολικά γεύματα είναι επένδυση στη νέα γενιά, είναι επένδυση στο μέλλον του τόπου και της κοινωνίας μας, γιατί μόνο γέλωτα και θυμηδία προκαλεί... 
Επένδυση είναι να έχουν εργασία οι νέοι μας και να μην μεταναστεύουν αναζητώντας καλύτερη τύχη στην αλλοδαπή...

Πέφτουν οι μάσκες...

Καλές απόκριες!

www.lifo.gr
Το LiFO.gr δημοσιεύει κατ' αποκλειστικότητα την έκθεση της WWF για τα γεύματα των μαθητών στα σχολεία, όπου διαπιστώνεται μεγάλη σπατάλη φαγητού το οποίο δεν καταναλώνεται και πετιέται, καθώς και ρύπανση από τις πλαστικές συσκευασίες που δεν ανακυκλώνονται σωστά. 
 Η WWF εκφράζει τον προβληματισμό της για την σπατάλη που παρατηρείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Σχολικά γεύματα», το οποίο υλοποιείται σε εκατοντάδες σχολεία της χώρας. Οχτώ στους 10 εκπαιδευτικούς (79%) συμφωνούν ότι υπάρχει σπατάλη φαγητού με το 34% να θεωρεί πως πετιούνται μεγάλες ποσότητες φαγητού. 
 Γιατί συμβαίνει αυτό 
Στο μεγαλύτερο ποσοστό, οι εκπαιδευτικοί εκτιμούν ότι η σπατάλη οφείλεται συχνά στο ότι το φαγητό δεν αρέσει κάποιες φορές στα παιδιά (86,3%). Άλλο ένα 20% αποδίδει το πρόβλημα στο γεγονός ότι τα παιδιά προτιμούν το φαγητό που τους έχουν ετοιμάσει οι γονείς τους στο σπίτι ή προτιμούν να καταναλώνουν προϊόντα του κυλικείου.

Μικρότερη σπατάλη εντοπίζεται σε σχολεία υποβαθμισμένων περιοχών ή σε σχολεία που φοιτούν μαθητές περιορισμένης οικονομικής επιφάνειας. Αντιθέτως, σε σχολεία όπου το οικονομικό υπόβαθρο των οικογενειών των μαθητών ποικίλει, η σπατάλη φαίνεται πως αυξάνεται.

Επανάληψη και άγευστα φαγητά 

 Το 14,5% των εκπαιδευτικών παρουσιάζει κι άλλα αίτια σπατάλης όπως ότι υπάρχουν πολλές απουσίες παιδιών και συχνή επανάληψη των ίδιων τροφών (πχ. μπακαλιάρος), με άγευστα τρόφιμα σε αρκετές περιπτώσεις. Κάποια σχολεία δεν διαθέτουν καν τις κατάλληλες υποδομές ενώ και ο χρόνος για τα παιδιά δεν είναι αρκετός. 
 Σχετικά με το διατροφικό μενού, «προκύπτει με σαφήνεια πως τα παιδιά που μετέχουν στο πρόγραμμα αποφεύγουν την κατανάλωση τροφίμων που, επειδή παρότι είναι αναγκαία για την καλή ανάπτυξή τους, δεν εντάσσονται στα λεγόμενα «θελκτικά» φαγητά. 
 Σπανακόρυζο, αρακάς, ψάρι, φακές είναι μαγειρεμένα φαγητά που δεν συναντούν την αποδοχή των μαθητών με αποτέλεσμα πολλές φορές να πετιούνται. Σε σημαντικό επίσης βαθμό εντοπίζεται σπατάλη της συνοδευτικής σαλάτας. Όπως προκύπτει από πολλές έρευνες, τα παιδιά έχουν απομακρυνθεί από το μεσογειακό πρότυπο διατροφής κι αυτό πιστοποιείται κι από αυτά τα αποτελέσματα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου