Κυριακή 29 Μαρτίου 2020

Κάτι κερδίσαμε στον Έβρο

kathimerini.gr
ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Τα πιο φωτισμένα μυαλά ανάμεσά μας το είχαν προβλέψει. Με την πολιτική των κλειστών συνόρων που ακολούθησε η κυβέρνηση στον Εβρο, υπήρχε ο κίνδυνος να απογοητευθούν οι μετανάστες και να αποσυρθούν. Και έτσι η χώρα μας να χάσει τη μεγάλη ευκαιρία που της προσφέρουν οι μεταναστευτικές ροές, κατά τους προοδευτικούς λογαριασμούς, τον εμπλουτισμό του πολιτισμού μας, μακροπροθέσμως δε και λύση για το δημογραφικό της πρόβλημα. Επειδή, μάλιστα, τα σύνορα της Ελλάδας είναι ευρωπαϊκά, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας την πιθανότητα να απογοητευθούν και από την Ευρώπη, κάτι που θα έθετε σε κίνδυνο το μέλλον της πολυπολιτισμικής κοινωνίας, το όραμα πάσης προόδου.

Αλλοι πάλι, καχύποπτοι, διατείνονται ότι πίσω από όλη αυτή την ιστορία βρίσκεται ο Ερντογάν. Επειδή τους έφερε με λεωφορεία στον Εβρο και τους βοηθούσε η αστυνομία του. Από ανθρωπιά το έκανε. Αλλά και να βρίσκεται από πίσω ο Ερντογάν, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτός σήμερα είναι, αύριο δεν είναι. Οι αρχές όμως είναι αιώνιες. Και αν έχεις αρχές, όπως οι φωτισμένοι συμπολίτες μας, είναι κρίμα να τις εκχωρείς στα δικαιώματα της συγκυρίας. Δεν έχει σημασία αν η γείτων προσπάθησε να παραβιάσει τα σύνορά μας με ομάδες κρούσης από μετανάστες, με ανθρώπινα βλήματα δηλαδή. Ή έχεις αρχές ή δεν έχεις.

Και τώρα ας σοβαρευτούμε. Η διάλυση των καταυλισμών στον Εβρο από τις τουρκικές υπηρεσίες που τους οργάνωσαν είναι μια νίκη της Ελλάδας. Η Τουρκία μάς είχε υποτιμήσει – μάλλον έχοντας υπόψη το 2015 και όσα ακολούθησαν. Δεν είχε υπολογίσει ότι τα αντανακλαστικά της ελληνικής κυβέρνησης θα ήσαν τόσο άμεσα. Οπως δεν είχε υπολογίσει και την έστω συμβολική παρουσία της ευρωπαϊκής ηγεσίας στα σύνορα. Περίμενε ότι θα ξεσηκώσει την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη εναντίον της Ελλάδας και κατάφερε μόνο να κινητοποιήσει κάτι υπογραφές άνευ σημασίας. Εννοείται ότι θα δοκιμάσει με άλλους τρόπους και εννοείται ότι στην ήττα της μέτρησε και η διασπορά του κορωνοϊού. Ας θυμηθούμε όμως την κατακραυγή κατά του Σαλβίνι και ας σκεφτούμε ότι δεν έχει καμία σχέση με την αντίδραση στην άμυνα της Ελλάδας στον Εβρο. Ο Τσίπρας ήθελε να αλλάξει την Ευρώπη, όμως η Ευρώπη δείχνει να αλλάζει με τον τρόπο του Μητσοτάκη.

Φανταστείτε μόνον, αν η κυβέρνηση δεν είχε αντιδράσει αμέσως και κατάφερναν να περάσουν μικρές ή μεγαλύτερες ομάδες στην επικράτεια για να προστεθούν στους ήδη διαμένοντες. Ομάδες σαν αυτές που τώρα ο Ερντογάν αποσύρει επειδή φοβάται τον κορωνοϊό. Ομάδες οι οποίες επιπλέον θα ήξεραν πως πέρασαν τα σύνορα με τη βοήθεια του Ερντογάν και θα περίμεναν την καθοδήγησή του. Ε, ναι! Εκτός από τις αρχές και τον κορωνοϊό, υπάρχει και η βλακεία. Απολύτως δημοκρατικό αγαθό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου