Κυριακή 24 Μαΐου 2020

Δημοτικά σχολεία: Επιστροφή στα θρανία ή… αλλαγή πλάνων (;)

Ο πρωθυπουργός αποφασίζει και τον εμπιστευόμαστε...
Από τη μία οι εύλογες ανησυχίες γονέων και εκπαιδευτικών για ασφαλή επάνοδο και από την άλλη, μέχρι πότε θα παραμένουν κλειστά τα σχολεία;
Κύριε πρωθυπουργέ, το μείζον πρόβλημα είναι η καθαριότητα των σχολείων μας. Το προσωπικό καθαριότητας έχει ήδη μετακινηθεί σε Γυμνάσια και Λύκεια, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες για την αναγκαία και επαρκή καθαριότητα των διδακτηρίων καθ΄όλη τη διάρκεια λειτουργίας τους...
Επίσης, οι άδειες που θα λάβουν αρκετοί εκπαιδευτικοί που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, θα δημιουργήσουν δυσλειτουργίες στην ομαλή και εύρυθμη επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων, αφού η κάλυψη των κενών συγκριτικά με την δευτεροβάθμια εκπαίδευση δεν θα είναι και τόσο εύκολη...
Λεωνίδας Οικονομίδης 
Δάσκαλος


ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ
Τέλος στην αγωνία θα μπει αύριο για την… τύχη των δημοτικών σχολείων, καθώς η κυβέρνηση θα ανακοινώσει αν τελικά θα επιστρέψουν οι μικροί μαθητές στα θρανία.
Οι δύο πρώτες εβδομάδες από το άνοιγμα των λυκείων και των γυμνασίων έχουν καταγράψει θετικά αποτελέσματα, όμως η ανησυχία των γονέων παραμένει, ενώ και οι επιστήμονες έχουν εκφράσει κατά καιρούς αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με το αν υπάρχει ανάγκη να ανοίξουν τα δημοτικά.
Ο διχασμός στην πανεπιστημιακή κοινότητα αλλά και στην κοινωνία για το θέμα αποτυπώνεται και στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, με αυτήν της MRB πριν από λίγες μέρες να καταγράφει ότι το 66,8% δεν συμφωνεί με το άνοιγμα των δημοτικών και μόλις το 13,7% δηλώνει απόλυτα σύμφωνο με μία τέτοια εξέλιξη.
Το σχέδιο που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας, και το οποίο πολύ πιθανόν να εφαρμοστεί, αν προχωρήσει η κυβέρνηση με το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, προβλέπει επανέναρξη την 1η Ιουνίου και παράταση του σχολικού έτους με ολοκλήρωσή του στις 30 Ιουνίου.
Οι αμφιβολίες που επικρατούν ώθησαν τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, να αναφερθεί εκτενώς τις προηγούμενες μέρες στον δημόσιο διάλογο που έχει ανοίξει για το ζήτημα των σχολείων.
«Δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή για να επιστρέψουν τα παιδιά στο σχολείο», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας και συνέχισε: «Τα επιχειρήματα υπέρ της επιστροφής στο σχολείο: Κρυφή ανισότητα στη μάθηση για τα παιδιά των πιο φτωχών οικογενειών, κόστος σε χαμένη γνώση – η πλειονότητα των παιδιών είτε δεν είχε πλήρη πρόσβαση είτε δεν παρακολουθούσε πλήρως, όπως προκύπτει από έρευνες στο εξωτερικό. Υπάρχουν, επίσης, και συνέπειες για την ψυχική υγεία των παιδιών. Υπάρχουν οικονομικοί λόγοι που αφορούν στους γονείς και την κοινωνία».

ΤΟ… DEBATE ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ

Υπάρχουν τοποθετήσεις που δεν συμφωνούν με το να ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία και να επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία τους. Οι ενστάσεις αφορούν στην τήρηση των μέτρων που θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί από μικρά παιδιά.

1 Ματίνα Παγώνη

Η πρόεδρος των νοσοκομειακών ιατρών υποστήριξε ότι δεν θα πρέπει να ανοίξουν τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, γιατί τα παιδιά δεν είναι δυνατόν να τηρήσουν τα μέτρα. «Τον Σεπτέμβριο θα είναι πιο εξοικειωμένα με τους νέους όρους. Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και να πηγαίνουμε βήμα βήμα», σημείωσε και υποστήριξε ότι δεν θα είναι εύκολο για τους δασκάλους να επιβλέπουν συνέχεια τα παιδιά. Οι γονείς ανησυχούν, ποιος θα πάρει την ευθύνη σε περίπτωση που γίνει κάτι, διερωτήθηκε η κ. Παγώνη. Τέλος, τόνισε πως τα μικρά παιδιά θέλουν περισσότερο χρόνο να κατανοήσουν την κατάσταση.

2 Γκίκας Μαγιορκίνης
Ο λοιμωξιολόγος αντιπαρέθεσε ότι τα παιδιά δεν μπορούν να εφαρμόσουν στο 100% τα μέτρα υγιεινής, είναι μια πραγματικότητα, αλλά και στο 40% ακόμα να το καταφέρουν, δεδομένης της χαμηλής μεταδοτικότητας αυτήν τη στιγμή, τα παιδιά θα είναι ασφαλή.

3 Χαράλαμπος Γώγος

Αντίστοιχα και ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας υποστήριξε ότι, παρά την επιφυλακτικότητα, το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά, λόγω της αισιοδοξίας που επικρατεί από τα ελάχιστα κρούσματα που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες εβδομάδες.

«Οδηγός» για νηπιαγωγεία, ειδικά σχολεία και βρεφο-νηπιακούς σταθμούς

Η απόφαση για τα δημοτικά σχολεία θα συμπαρασύρει και άλλες δομές, καλύπτοντας τις ηλικίες από 1 έτους έως και 12 ετών.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανέφερε ότι από αύριο θα ανοίξουν τα Κέντρα Διημέρευσης-Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ) και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Με Αναπηρία (ΚΔΑΠ ΜΕΑ) στο πλαίσιο στήριξης των ατόμων με ειδικές ανάγκες.
Αύριο, η απόφαση που θα ληφθεί για τα δημοτικά θα αφορά και τα νηπιαγωγεία, τα ειδικά σχολεία, τους παιδικούς, βρεφικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και τις κατασκηνώσεις, κρατικές και ιδιωτικές.
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Παιδείας έλαβε την απόφαση για το άνοιγμα της Γ’ Λυκείου στις 11 Μαΐου και μία εβδομάδα αργότερα επανεκκίνησε η λειτουργία της Α’ και της Β’ Λυκείου, καθώς και των γυμνασίων, με το σχολικό έτος να ολοκληρώνεται στις 12 Ιουνίου.
Αντίστοιχος σχεδιασμός υπάρχει και για τα δημοτικά-νηπιαγωγεία, όπου το άνοιγμα θα διαρκέσει για περίπου έναν μήνα, μέχρι το τέλος Ιουνίου. Αντίστοιχα θα είναι και τα μέτρα, με αποστάσεις 1,5 μέτρου και εκ περιτροπής διδασκαλία, ώστε να εφαρμοστούν όλοι οι αυστηροί κανόνες που προβλέπει η επιτροπή του ΕΟΔΥ.
Κι ενώ στις μεγαλύτερες ηλικίες αποδείχθηκε στην πράξη ότι είναι εφικτό να τηρηθούν τα μέτρα ασφαλείας, εκφράζονται σοβαρές αμφιβολίες για το αν μπορεί αυτό να επιτευχθεί σε μικρότερες ηλικίες, ειδικά για τις πρώτες τάξεις του δημοτικού. Γι’ αυτόν τον λόγο είχε πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων ακόμα και επιστροφή μόνο των δύο τελευταίων τάξεων, της Ε’ και της ΣΤ’.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου