Τρίτη 25 Αυγούστου 2020

Ζαχαράκη:Το όριο των 25 παιδιών υπήρχε για όλες τις τάξεις!

Ερίτιμη κυρία, τον Γενάρη του 2019, είχατε ψηφίσει ως κόμμα τη σταδιακή μείωση μαθητών/μαθητριών για όλες τις τάξεις! Από το σχολικό έτος 2024-2025, τα τμήματα όλων των τάξεων θα  είχαν μέγιστο αριθμό μαθητών 22. 
Αυτή τη διάταξη την καταργήσατε και ακόμη δεν καταλάβαμε για ποιο λόγο, δυστυχώς!
Βέβαια, με την υπογεννητικότητα που μαστίζει τη χώρα μας, η κάθε τάξη προσεχώς δεν θα έχει πάνω από 20 παιδιά, τουλάχιστον στην περιφέρεια!

Με εξαιρετική τιμή
Λεωνίδας Ι. Οικονομίδης
Δάσκαλος


«Έχουμε μια κατεύθυνση. Είπαμε χθες ότι πηγαίνουμε για 7 Σεπτεμβρίου, αλλά καθώς είναι μια δυναμική κατάσταση, είπαμε ότι θα αποτιμήσουμε όλα τα δεδομένα και θα εφαρμόσουμε όσα πουν οι επιστήμονες για να δημιουργήσουμε για όλους περιβάλλον ασφάλειας και παιδαγωγικής αξίας. Την 1η Σεπτεμβρίου θα δούμε πότε θα ανοίξουν τα σχολεία», είπε στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή "Καλοκαίρι Μαζί", η Υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη.
Όπως τόνισε, «μέχρι στιγμής, δεν έχουμε συζητήσει το ενδεχόμενο έναρξης του σχολικού έτους σε διαφορετικές ημερομηνίες σε κάποιες περιοχές, που είναι επιδημιολογικά επιβαρυμένες. Η συζήτηση αφορά την έναρξη του σχολικού έτους την ίδια ημέρα σε όλες τις περιοχές».
Η Υφ. Παιδείας επανέλαβε την έκκληση που απηύθυνε η Νίκη Κεραμέως προς γονείς και μαθητές να γυρίσουν από τις διακοπές τους άμεσα, ώστε να υπάρξουν κάποιες ημέρες απομόνωσης και να μπορέσει την 1η Σεπτεμβρίου να γίνει καλύτερα η αποτίμηση της κατάστασης και να ληφθούν αποφάσεις.
Στην κριτική για την αύξηση του αριθμού των μαθητών σε τάξεις εν μέσω πανδημίας, η κ. Ζαχαράκη είπε ότι «ουσιαστικά επανήλθε το τμήμα του νηπιαγωγείου και της πρώτης Δημοτικού στα 25 παιδιά, ενώ υπήρχε κανονικά το όριο των 25 παιδιών για όλες τις άλλες τάξεις. Άλλωστε, η μείωση του αριθμού των παιδιών, ίσχυσε μόνο για έναν χρόνο και για αυτά τα τμήματα. Η αλλαγή έγινε λόγω των αναγκών, κυρίως στα αστικά κέντρα».
«Όταν κάνουμε διάλογο για την Παιδεία, πρέπει να μιλάμε με σοβαρότητα, δεδομένου ότι η Παιδεία προσφέρεται για αντιπολίτευση», ανέφερε απαντώντας στο ερώτημα γιατί δεν αναζητήθηκαν επιπλέον αίθουσες για να υπάρξουν ολιγάριθμα τμήματα μαθητών και να αποφευχθεί ο συνωστισμός, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν οι σχολικές μονάδες που μόλις άνοιξαν τα σχολεία τον Μάιο υποδέχθηκαν τα παιδιά, υπάρχουν οι εκπαιδευτικοί που όλο το προηγούμενο διάστημα παρήγαν έργο, υπάρχει εξασφαλισμένη η καθαριότητα και η χορήγηση ειδών για την υγιεινή, έχει διασφαλιστεί η λειτουργία των σχολείων. Θα υπάρξουν οδηγίες για την λειτουργία των σχολείων, αλλά και της ύλης, καθώς έχει σημασία να υπάρξει η επανασύνδεση των παιδιών με την μάθηση. Είμαστε εδώ για να λειτουργήσουν όλα τα σχολεία με ασφάλεια για τα παιδιά και όλη την εκπαιδευτική κοινότητα»
Σε ότι αφορά την χρήση μάσκας από τα παιδιά και το ενδεχόμενο ορισμένα εξ αυτών, με προτροπή των γονιών τους, να μην φορούν μάσκα, η κ. Ζαχαράκη είπε ότι δεν θα υπάρχει ανοχή σε τέτοιες περιπτώσεις, αναφέροντας χαρακτηριστικά «το σχολείο θα έχει κανόνες που θα ισχύουν για όλους. Φροντίζουμε για τους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά που μπορούν να εξαιρεθούν από την χρήση μάσκας ή την παρουσία στα σχολεία. Για όλους τους άλλους θα ισχύουν οι ίδιοι κανόνες. Ποιος δεν θα θέλει να φοράει το παιδί του μάσκα; Άλλωστε, η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη σε όλους τους κλειστούς χώρους στην καθημερινότητα όλων μας».
Όπως σημείωσε, «η χρήση μάσκας δεν θα είναι υποχρεωτική στα διαλείμματα, εκτός εάν παρατηρηθούν φαινόμενα συγχρωτισμού».
Σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος κορονοϊού σε μαθητή, θα σταματά η λειτουργία του τμήματος και θα υπάρχει ιχνηλάτηση των επαφών του, ενώ το παιδί, όπως είπε η κ. Ζαχαράκη, έχρι να ειδοποιηθούν οι γονείς του θα βρίσκεται σε ειδική αίθουσα που θα υπάρχει σε κάθε σχολείο, ως χώρος απομόνωσης.
Απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα, η κ. Ζαχαράκη σημείωσε ότι «διορίστηκαν ήδη 4.500 καθηγητές στην Ειδική Αγωγή και έχει ξεκινήσει η διαδικασία πρόσληψης 5.250 καθηγητών στην γενική εκπαίδευση, που θα διοριστούν το 2021. Φέτος θα διοριστούν πολύ νωρίς, από σήμερα, χιλιάδες αναπληρωτές, οι οποίοι θα πάνε άμεσα στις θέσεις τους».

Τον Γενάρη του 2019, είχε ψηφιστεί η σταδιακή μείωση μαθητών/μαθητριών ανά τμήμα

Η συγκεκριμένη τροπολογία είχε κατατεθεί από τον τότε υπουργό Κ. Γαβρόγλου (άρθρο 74 του νόμου 4589/19) και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από τους Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΔΗΣΥ, ΚΚΕ, ΑΝΕΛ, ενώ οι Βουλευτές Χρυσής Αυγής και Ποταμιού δήλωσαν  ΠΑΡΩΝ!
Έτσι, λοιπόν, το προεδρικό διάταγμα 79/2017 τροποποιήθηκε για έκτη φορά σε δύο χρόνια, ως εξής:

Άρθρο 7 - ΠΔ79
Εγγραφές σε Δημοτικά Σχολεία 
1. Στο Δημοτικό Σχολείο εγγράφονται οι μαθητές που συμπληρώνουν την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής ηλικία έξι (6) ετών και διαθέτουν Πιστοποιητικό Φοίτησης από το Νηπιαγωγείο. Νήπια που δεν έχουν εγγραφεί και φοιτήσει στο νηπιαγωγείο, τα οποία πληρούν το ηλικιακό κριτήριο του προηγούμενου εδαφίου, εγγράφονται στο δημοτικό με απόφαση του Διευθυντή Εκπαίδευσης, που εκδίδεται ύστερα από σύμφωνη γνώμη του οικείου Κ.Ε.Σ.Υ. ή του οικείου Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου Νηπιαγωγών, διαφορετικά εγγράφονται στο νηπιαγωγείο. Παιδιά που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της παραγράφου 8 του άρθρου 6 εγγράφονται υποχρεωτικώς στο δημοτικό. 
2. Ο μέγιστος αριθμός μαθητών ανά τμήμα είναι είκοσι δυο (22). Η ισχύς αυτής της παραγράφου αρχίζει: 
α) για την εγγραφή στην Α΄ τάξη του δημοτικού σχολείου από το σχολικό έτος 2019-2020, 
β) για την εγγραφή στην Β΄ τάξη του δημοτικού σχολείου από το σχολικό έτος 2020-2021, 
γ) για την εγγραφή στη Γ΄ τάξη του δημοτικού σχολείου από το σχολικό έτος 2021 - 2022, 
δ) για την εγγραφή στη Δ΄ τάξη του δημοτικού σχολείου από το σχολικό έτος 2022- 2023, 
ε) για την εγγραφή στην Ε΄ τάξη του δημοτικού σχολείου από το σχολικό έτος 2023- 2024 και 
στ) για την εγγραφή στη ΣΤ΄ τάξη του δημοτικού σχολείου από το σχολικό έτος 2024-2025
Ο αριθμός, σε κάθε περίπτωση, σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά με λειτουργικότητα από επταθέσια και άνω, δεν μπορεί να είναι μικρότερος από 12 ανά τμήμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου