Κυριακή 23 Αυγούστου 2020

Συγκρότηση ΠΥΣΠΕ Καστοριάς: Απροθυμία με συμβολισμό!



Από το κάστρο του Πλαταμώνα θέλω να ατενίζω με ελπίδα την επόμενη μέρα λειτουργίας του ΠΥΣΠΕ Καστοριάς, πλην όμως, η απροθυμία των συναδέλφων Διευθυντών/Διευθυντριών να εκδηλώσουν ενδιαφέρον (μόνο πέντε συνολικά οι υποψήφιοι/ες), έχει το δικό της ξεκάθαρο συμβολισμό. Σίγουρα κάτι σημαίνει... Σίγουρα κάτι συμβαίνει...


Μοναχικός ο δρόμος της αξιοπρέπειας...

Για μία ακόμη φορά δεν εκδήλωσα ενδιαφέρον για το υπηρεσιακό συμβούλιο. Είμαι "αλλεργικός" στους "δι-ορισμούς" χωρίς αντικειμενική αξιολόγηση, γι' αυτό πάντα ζητούσα την ψήφο των συναδέλφων. Η άνευ όρων και ορίων καρεκλοθηρία είναι κόντρα στην ηθική και την αξιοπρέπειά μου.

Είναι αδιανόητο εν ενεργεία συνδικαλιστές, να επιθυμούν το "δι-ορισμό" τους σε υπηρεσιακά συμβούλια. Ούτε καν τα προσχήματα δεν τηρούν!

Η μικρή συμμετοχή υποψηφίων δεν αποτελεί"πονοκέφαλο" για τον  περιφερειακό Διευθυντή, Θεόδωρο Μαρδίρη, αφού μόνο μία συνάδελφο θα απορρίψει! 

Την Πέμπτη 20 Αυγούστου 2020, έληξε η προθεσμία κατάθεσης αίτησης Διευθυντών/Διευθυντριών, για τον ορισμό τους ως μέλη των υπηρεσιακών συμβουλίων ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ. 
Για την ιστορία σας αναφέρω πως στο εγγύς παρελθόν είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον:
Α. Το 2018 για το ΠΥΣΠΕ Καστοριάς εκδήλωσαν ενδιαφέρον καταθέτοντας αίτηση, έντεκα συνάδελφοι (6 άνδρες και 5 γυναίκες, από τις οποίες η μία ήταν νηπιαγωγός). 
Β. Για δε το 2015, είχαν υποβάλει αίτηση για να "δι-ορισθούν" μέλη του υπηρεσιακού συμβουλίου, δεκαπέντε συνάδελφοι (7 άνδρες και 8 γυναίκες, από τις οποίες η μία ήταν νηπιαγωγός). 
Θυμίζω πως μέχρι το 2015, για τον ορισμό μελών στα συμβούλια ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ με τη θεσμική ιδιότητα, λαμβάνονταν υπ' όψιν η διοικητική εμπειρία των υποψηφίων σε θέσεις ευθύνης, όπως του Διευθυντή Α/θμιας ή Β/θμιας Εκπαίδευσης, του Προϊσταμένου γραφείου και του Διευθυντή σχολικής μονάδας.
Από το 2015, με την εφαρμογή νέων ισοπεδωτικών διατάξεων (άρθρο 42 Ν.4342/2015-επί υπουργίας Ν. Φίλη), το μοναδικό προσόν που απαιτούνταν, ήταν ο/η ενδιαφερόμενος/η να έχει 15ετή εκπαιδευτική υπηρεσία!
Στην τωρινή διαδικασία δικαίωμα υποβολής αίτησης, είχαν μόνο οι Διευθυντές/Διευθύντριες σχολικών μονάδων.
Οι αιτήσεις βρίσκονται στο γραφείο του Περιφερειακού Διευθυντή κ. Θεόδωρου Μαρδίρη, ο οποίος θα αποφασίσει για τον ορισμό δύο τακτικών μελών με τα αντίστοιχα αναπληρωματικά.
Αναπάντητο παραμένει το ερώτημα ποια συνάδελφος θα απορριφθεί και με ποια κριτήρια. Δεν γεννάται θέμα για τους υποψηφίους του "ισχυρού" φύλου(δύο υποψήφιοι για τις δύο θέσεις)!! 
Παλαιότερα και αναφέρομαι στα έτη 2012 και 2014, η απόφαση της τότε περιφερειακής διευθύντριας, Βασιλικής Βόντσα, για την επιλογή και τον ορισμό μελών στο περιφερειακό υπηρεσιακό συμβούλιο (ΠΥΣΠΕ) Καστοριάς, στηρίχτηκε σε αξιοκρατικά κριτήρια, αφού τόσο ο συνάδελφος Νικόλαος Παπασταύρος (από φέτος συνταξιοδοτηθείς) όσο και η συνάδελφος Θωμαή Μιχαηλίδου (προϊσταμένη εκπαιδευτικών θεμάτων σήμερα), είχαν τη μεγαλύτερη πραγματική διοικητική εμπειρία σε θέση διευθυντή σχολικής μονάδας, από όσους είχαν υποβάλει αίτηση. 
Προσωπικά, έχω τοποθετηθεί επανειλημμένα εκφράζοντας δημόσια την άποψή μου, ότι το κριτήριο για μία τέτοια, ομολογουμένως δύσκολη απόφαση, θα πρέπει να είναι η εμπειρία–αρχαιότητα των συναδέλφων, κριτήριο που δεν αμφισβητείται, σε αντίθεση με άλλα που δέχονται διαρκή αμφισβήτηση.
Εύχομαι η αλλαγή Διευθυντή στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς, να επαναφέρει την ηρεμία και την κανονικότητα σε γραφεία και σχολεία...

Λεωνίδας Ι. Οικονομίδης
Δάσκαλος και αιρετός ΠΥΣΠΕ Καστοριάς περιόδου 2009-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου