Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020

Τρεις διαφορετικές εισηγήσεις για το κλείσιμο των Δημοτικών και Νηπιαγωγείων...


Αυτό που προέχει είναι η δημόσια υγεία, γι’ αυτό και η κυβέρνηση παίρνει -ήδη καθυστέρησε- όλα τα απαραίτητα και ουσιαστικά μέτρα για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας, ώστε να ελεγχθούν όλες οι πιθανές εστίες υπερμετάδοσης του ιού.
Μέχρι ο κίνδυνος να εκλείψει, οφείλουμε να πειθαρχούμε στις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων μας.
Ουδείς-ουδεμία επιθυμεί τέτοιες εικόνες!


Μαραθώνια τηλεδιάσκεψη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, σχετικά με τις αποφάσεις για το κλείσιμο και των δημοτικών σχολείων, που ξεκίνησε την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου, λίγο μετά τις 16:00 το απόγευμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του eleftherostypos.gr, διχασμός επικρατεί στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων για την τελική απόφαση σχετικά με τα σχολεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν τρεις διαφορετικές εισηγήσεις.
Η πρώτη αφορά στο κλείσιμο των σχολείων στη Θεσσαλονίκης και σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, η δεύτερη στο κλείσιμο των σχολείων σε όλες τις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές και η τρίτη στο πανελλαδικό κλείσιμο, ωστόσο δεν υπάρχει κοινή οπτική εντός της επιτροπής για το αν το μέτρο είναι αναγκαίο να εφαρμοστεί πανελλαδικά.
Τα παραπάνω δεδομένα, άλλωστε, οδήγησαν και στην αναβολή των ανακοινώσεων από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, η οποία δεν έδωσε το «παρών» τελικά στην χθεσινή τακτική ενημέρωση, αλλά γνωστοποιήθηκε ότι θα προβεί σε ανακοινώσεις σήμερα, Σάββατο.
Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, είχε δηλώσει ότι αν χρειαστεί, θα κλείσουν και τα δημοτικά σχολεία. Όπως ανέφερε, δεν υπάρχει ανησυχία για υπερμετάδοση στους χώρους του σχολείου, ωστόσο στάθηκε στην ανάγκη μείωσης της κινητικότητας.
«Τα παιδιά είναι απίθανο να είναι πρωτογενείς περιπτώσεις μετάδοσης του κορωνοϊού», είχε τονίσει στις 29 Απριλίου 2020 ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας. Μάλιστα, εκείνη την περίοδο – που βλέπαμε τον Σωτήρη Τσιόδρα στην καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορωνοϊό – ο ίδιος είχε αναφερθεί εξονυχιστικά στη μετάδοση του κορωνοϊού από τα παιδιά με αφορμή και το άνοιγμα των σχολείων και την ανησυχία που υπήρχε στους γονείς για τον κορωνοϊό, στο πρώτο lockdown.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα των σχολείων είχε διχάσει του ειδικούς, κάτι που έκανε γνωστό και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας τις προηγούμενες μέρες και ειδικότερα στις 5 Νοεμβρίου που είχε ανακοινωθεί το νέο lockdown από τον πρωθυπουργό.
«Η επιτροπή διχάστηκε σε αυτό το θέμα. Συζητήσαμε έντονα για αυτό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας και στη συνέχεια ανέλυσε τους λόγους της τελικής επιλογής: «Είμαστε αναφανδόν υπέρ της συνέχισης της εκπαίδευσης. Δεν θέλαμε να διακόψουμε τα σχολεία γιατί τα παιδιά δεν κινδυνεύουν από τον ιό, αλλά από τη συμβολή τους στη διασπορά. Εκεί ψηφίσαμε και είπαμε να συνεχίσουν μόνο τα δημοτικά. Σε αυτές τις ηλικίες η διασπορά και η μετάδοση του ιού είναι πάρα πολύ μικρή» και συνέχισε: «Μετά την ηλικία των 16 και 18 είχαμε εισηγηθεί να γίνεται τηλεκπαίδευση».
Η εισήγηση των λοιμωξιολόγων αφορά νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία. Παράλληλα, οι ειδικοί εισηγούνται να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία ειδικής αγωγής, όπως είχε γίνει και στο πρώτο lockdown. Όπως εκτιμάται δε, η απόφαση για κλείσιμο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης θα συμπαρασύρει παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου