Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020

Μητσοτάκης: «έναν χρόνο πριν, δεν θα πιστεύαμε πως κάθε μία σχολική τάξη, από τα νηπιαγωγεία ως τα πανεπιστήμια, θα λειτουργεί ηλεκτρονικά»

Κύριε, πρωθυπουργέ, 
όσον αφορά την τηλεκπαίδευση κατά κοινή ομολογία έχει συντελεσθεί ένα θαύμα! Παρά τις διάφορες δυσκολίες που υπάρχουν (θα ήταν αφύσικο να μην υπήρχαν), εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς επέδειξαν ταχύτατα αντανακλαστικά και ανταποκρίθηκαν άμεσα στις απαιτήσεις της νέας πραγματικότητας. Προετοιμαστήκαμε κατάλληλα και κυρίως εγκαίρως, ώστε να μπορέσουμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας, ακόμα και κάτω από αυτές τις συνθήκες, αυτό που τους αξίζει, το καλύτερο δυνατό, διατηρώντας «ζωντανή» και «ενεργή» την επαφή τους με το σχολείο. 
Ξεκίνησε ως μία «ψευδαίσθηση κανονικότητας» και μετατράπηκε σε μια νέα κανονικότητα.
Και βέβαια, όσον αφορά την επαναλειτουργία των σχολείων μας θα κάνουμε ό,τι μας λένε οι ειδικοί επιστήμονες, μόνο να μην επικρατεί διχογνωμία στην επιστημονική κοινότητα, γιατί προκαλεί σύγχυση στο λαό...

Από τη βορειοδυτική εσχατιά της Ελλάδας, Καλές γιορτές!
Λεωνίδας Ι. Οικονομίδης 
Δάσκαλος


Εν αναμονή της εισήγησης των επιδημιολόγων κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας

Συνεχίζεται η αγωνία γονιών και μαθητών, αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων πριν ή μετά τις ημέρες των εορτών, καθώς μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει κλειδώσει η ημερομηνία που οι μαθητές θα γυρίσουν πίσω στα θρανία. Εντός της επιτροπής των επιστημόνων, που καθημερινά συλλέγει στοιχεία και αναλύει τα επιδημιολογικά δεδομένα, φαίνεται πως επικρατεί διχασμός αναφορικά το θέμα.

Στόχος της κυβέρνησης είναι, τουλάχιστον τα δημοτικά, να ανοίξουν πριν τα Χριστούγεννα, με το υπουργείο Παιδείας να αναμένει τις εισηγήσεις των ειδικών για την ημερομηνία «κλειδί» όπως ακούγεται να είναι η 14η Δεκεμβρίου. Οι απαντήσεις φαίνεται ότι τελικώς ίσως να δοθούν την ερχόμενη Παρασκευή (4/2), κατά το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αναφορά για τα σχολεία έκανε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης το βράδυ της Τετάρτης (2/12), μέσω του Greek Economic Summit λέγοντας χαρακτηριστικά «θα κρατήσουμε τα σχολεία κλειστά για όσο μας λένε οι ειδικοί, αλλά όταν γυρίσουμε στις φυσικές τάξεις, θα ξέρουμε ότι έχουμε πια την υποδομή για την ψηφιακή εκπαίδευση».

Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην τηλεκπαίδευση, υπογράμμισε πως «έναν χρόνο πριν, δεν θα πιστεύαμε πως κάθε μία σχολική τάξη, από τα νηπιαγωγεία ως τα πανεπιστήμια, θα λειτουργεί ηλεκτρονικά».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, ο οποίος ανέφερε ότι η κυβέρνηση αναμένει τις εισηγήσεις των ειδικών, επισημαίνοντας ωστόσο ότι σε δημοτικά και γυμνάσια το ιικό φορτίο είναι μικρό.

«Δεν υπάρχει εισήγηση που να αφορά στα σχολεία, αλλά θα γίνει μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Ακόμη κι αν δεν υπάρχει εισήγηση, θα ζητηθεί από την κυβέρνηση προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις της. Επί του παρόντος, συνεχίζεται η συλλογή στοιχείων για επιδημιολογικά δεδομένα», ανέφερε χαρακτηριστικά

Γιατί είναι διχασμένοι οι επιδημιολόγοι

Στις τάξεις των επιδημιολόγων οι απόψεις φαίνεται να διίστανται αναφορικά με το πόσο «παράτολμο» θα ήταν σε αυτή τη φάση της πανδημίας του κορονοϊού να ανοίξουν και πάλι οι σχολικές αίθουσες και κατά πόσο θα συμβάλει αυτό στη διασπορά της πανδημίας.

Από την μια φαίνεται πως υπάρχει η άποψη ότι πριν το lockdown δεν παρατηρήθηκαν μεγάλα ιικά φορτία, ειδικότερα στα δημοτικά. Από την άλλη πλευρά, όμως υπάρχει και η άποψη ότι τόσο οι γονείς όσο και οι καθηγητές είναι πιο επίφοβες ομάδες απ’ ότι τα ίδια τα παιδιά.

Ο λοιμωξιολόγος και μέλος της εθνικής επιτροπής Μάριος Λαζανάς, ανέφερε χαρακτηριστικά, «είμαι πολύ διχασμένος, δηλαδή πιστεύω ότι υπάρχει πρόβλημα με τα σχολεία. Εγώ έχω πολλές οικογένειες εδώ στην Αθήνα που έχουν προσβληθεί από τον ιό και έχει έρθει από τα σχολεία το πρόβλημα» υπογραμμίζει.

Από την άλλη πλευρά, η καθηγήτρια παιδιατρικής και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος των δημοτικών, πριν τις γιορτές. «Επεξεργαζόμαστε τα στοιχεία από το Υπουργείο Παιδείας για να δούμε ακριβώς ποια κρούσματα υπήρξαν κατά την διάρκεια των εβδομάδων που ήταν ανοιχτά τα σχολεία. Η επιδημιολόγος κυρία Σύψα επεξεργάζεται τα στοιχεία αυτά όλα και θα τα συζητήσουμε στην επιτροπή για να δούμε τα πραγματικά νούμερα και όχι την αίσθηση του κόσμου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, ανέφερε ότι η επιτροπή για τα σχολεία «αναμένεται να αποφασίσει σύντομα», ενώ τόνισε ότι, «πιθανότατα και με βάση αυτά που ξέρουμε τώρα και με βάση τα στοιχεία που έχουμε γυμνάσια και λύκεια θα ανοίξουν μετά τις γιορτές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου