Κυριακή 30 Μαΐου 2021

Προσλήψεις 10.500 εκπαιδευτικών

Επιλογή Φωτο: Λεωνίδας Οικονομίδης


kathimerini.gr
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ



Σενάρια επί χάρτου καταστρώνει το υπουργείο Παιδείας με στόχο να βρει τη χρυσή τομή μεταξύ της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ, δηλαδή των καθηγητών από τη μία και των νηπιαγωγών και δασκάλων από την άλλη, για την κατανομή των συνολικά 10.500 διορισμών που θα γίνουν φέτος και το 2022.

Ειδικότερα, για το επόμενο σχολικό έτος 2021-2022 θα διοριστούν 5.250 εκπαιδευτικοί και οι υπόλοιποι διορισμοί θα γίνουν για το 2022-2023. Όπως ανέφερε στη Βουλή η υφυπουργός Παιδείας, αρμόδια για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, Ζέττα Μακρή, οι διορισμοί θα γίνουν με βάση τον νόμο 4589/2019. Δηλαδή, θα καταρτισθούν ενιαίοι πίνακες, οι οποίοι θα κοινοποιηθούν από ΑΣΕΠ, και σε αυτούς θα συμπεριληφθούν όλοι οι εκπαιδευτικοί κατατασσόμενοι με μοριοδότηση κριτηρίων όπως η προϋπηρεσία σε σχολείο ή θέσεις εκπαίδευσης και τα ακαδημαϊκά προσόντα (πτυχία, μεταπτυχιακές σπουδές). Πρόσθετο τυπικό προσόν αποτελεί η παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πίνακες διορισμών του ΑΣΕΠ θα κοινοποιηθούν εντός του Ιουνίου. Οι εκπαιδευτικοί εντάσσονται στους πίνακες, από τους οποίους θα γίνουν και οι διορισμοί μονίμων και οι προσλήψεις αναπληρωτών. Βέβαια, αυτό που ενδιαφέρει τους αγωνιώντες εκπαιδευτικούς είναι η κατανομή ανάμεσα σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση των συνολικά 10.500 διορισμών.

«Η προκήρυξη και η διαδικασία κατάταξης πραγματοποιούνται ύστερα από σχετικό αίτημα του υπουργείου Παιδείας, το οποίο διατυπώνεται σύμφωνα με τις εκπαιδευτικές ανάγκες, κατά κλάδο και ειδικότητα», λέει ο νόμος. Ωστόσο, προς το παρόν, όπως ανέφερε χθες στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπ. Παιδείας, δεν έχει γίνει η κατανομή. «Μελετάμε τα σενάρια των κριτηρίων», δήλωσε.

Πάντως, δάσκαλοι, νηπιαγωγοί και καθηγητές ζητούν για τον κλάδο τους όσο περισσότερους διορισμούς. Βεβαίως, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος εστιάζει στην αναφορά του νόμου περί εκπαιδευτικών αναγκών, τονίζοντας ότι πρέπει να έχει μεγαλύτερο μερίδιο στους διορισμούς. «Οι ανάγκες προκύπτουν από τις ετήσιες προσλήψεις, οι οποίες είναι περισσότερες στην πρωτοβάθμια σε σχέση με τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση», σημείωσε χθες στην «Κ» ο γενικός γραμματέας της ΔΟΕ, Σταύρος Πετράκης. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της συνδικαλιστικής παράταξης στη ΔΟΕ, Δημοκρατική Συνεργασία, για το τρέχον σχολικό έτος προσελήφθησαν 28.699 αναπληρωτές σε νηπιαγωγεία και δημοτικά και 18.072 καθηγητές σε γυμνάσια και λύκεια.

Σάββατο 29 Μαΐου 2021

29 Μαΐου 1453: Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης με τα μάτια των ιστορικών της εποχής



eleftherostypos.gr
Κωνσταντίνος Μπορδόκας

Οι Οθωμανοί Τούρκοι -από τη νίκη τους επί των Βυζαντινών στη μάχη στο Βαθύ (1301)- προσαρτούσαν ολοένα και περισσότερα εδάφη, αρχικά στη Μικρά Ασία και στη συνέχεια στα Βαλκάνια, αφήνοντας σταδιακά στην Κωνσταντινούπολη τον τίτλο της Βασιλεύουσας χωρίς υπηκόους.

Υπάρχουν συνεχείς επαφές με τη Δύση, που ανησυχεί για τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο από την τουρκική επέλαση, αλλά προσφέρει στρατιωτική βοήθεια με θρησκευτικά ανταλλάγματα: Ένωση των δύο Εκκλησιών και υποταγή στον Πάπα.

Η λαϊκή οργή ενάντια στο θρησκευτικό εκβιασμό οδηγεί στην κυρίαρχη αντίληψη «καλύτερα σαρίκι τουρκικό, παρά τιάρα παπική». Κάποιες προσπάθειες Δυτικών για την υπεράσπιση της Κωνσταντινούπολης είναι αποσπασματικές και μεμονωμένες και οδηγούνται σε στρατιωτική ήττα από τους Οθωμανούς στη Νικόπολη το 1396. Παρότι οι στιγμές της πολιορκίας και Άλωσης της Κωνσταντινούπολης επηρεάζουν άμεσα και μακροπρόθεσμα την πορεία του τότε κόσμου, οι ιστορικοί που ασχολήθηκαν με τα γεγονότα είναι λίγοι. Τους σημαντικότερους θα γνωρίσουμε παρακάτω.

Ο Βενετός γιατρός Νικολό Μπάρμπαρο δίνει αρκετά στοιχεία για τη διάρκεια πολιορκίας της Βασιλεύουσας, αφού κατάφερε να διαφύγει με πλοίο από αυτήν την ημέρα της Άλωσης. Στο κείμενό του προσφέρει πολλές πληροφορίες για όσα διαδραματίστηκαν μεταξύ των αντιμαχομένων στη θάλασσα, ενώ δεν διστάζει να τα βάλει με τους Γενοβέζους υποστηρικτές της Πόλης, αποδίδοντάς τους σκληρούς χαρακτηρισμούς, όπως «σκύλοι», «προδότες», «εχθροί της χριστιανικής πίστης», «καταραμένοι», «εχθροί της πίστης του Χριστού, που προτίμησαν να προδώσουν τους χριστιανούς για να φανούν φίλοι στον Τούρκο αφέντη»…

Ο Μιχαήλ Κριόβουλος ο Ίμβριος αναφέρεται στην Άλωση στο βιβλίο του «Ιστορίαι». Δεν ήταν παρών στα γεγονότα, κάτι το οποίο δείχνει ότι μάλλον στηρίχθηκε σε προφορικές και έμμεσες μαρτυρίες. Καταγράφει τα γεγονότα από την τουρκική πλευρά και το έργο του είναι εγκωμιαστικό για τον Μωάμεθ, αφού δεν αναφέρει τίποτα αρνητικό γι’ αυτόν. Ο Λαονίκος Χαλκοκονδύλης δεν ήταν αυτόπτης μάρτυρας. Έγραψε τις «Αποδείξεις ιστοριών», στις οποίες δεν αναφέρει πολλά για την Άλωση και όταν το κάνει, μιλά κυρίως για την πολιορκία της Βασιλεύουσας.


Ο Λεονάρδος ο Χίος ήταν Έλληνας καθολικός επίσκοπος Μυτιλήνης, που παρέμεινε εντός των τειχών της Κωνσταντινούπολης καθ’ όλη τη διάρκεια της πολιορκίας και ήταν αυτόπτης μάρτυρας των γεγονότων της Άλωσης. Στη διάρκεια αυτής συνελήφθη, δραπέτευσε και ενάμιση μήνα μετά έγραψε, από τη Χίο, στην οποία κατέληξε, αναφορά «κλαίγοντας και στενάζοντας» για τα συμβάντα προς τον Πάπα Νικόλαο Ε’. Σε αυτή, αναφέρεται με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς στους Βυζαντινούς, χαρακτηρίζοντάς τους ματαιόδοξους, αυθάδεις και σκληρόκαρδους.

Θεωρούσε ως ουσιαστικότερη αιτία πτώσης της Πόλης την άρνηση των ηγετών και των κατοίκων της να αποδεχτούν την Ένωση των Εκκλησιών υπό την πρωτοκαθεδρία του Πάπα, θεωρώντας ουσιαστικά την Άλωση θεϊκή τιμωρία. Περιγράφει την πολιορκία και τις βαρβαρότητες των κατακτητών που επακολούθησαν, μέμφεται τους χριστιανούς που πολέμησαν στο πλευρό των Τούρκων, ενώ ζητά από τον Πάπα να ξεκινήσει σταυροφορία επανάκτησης της Πόλης ώστε να προλάβει η Ρώμη πιθανή επίθεση εναντίον της.

Ο Βυζαντινός ιστορικός και λόγιος Δούκας -με άγνωστο βαφτιστικό όνομα και τόπο καταγωγής- ήταν παρών στις τουρκικές προετοιμασίες για την πολιορκία της Κωνσταντινούπολης. Στο έργο του «Βυζαντίου Άλωσις» ξεκινά κάνοντας μια σύντομη ανασκόπηση στη συγκεντρωτική ιστορία του κόσμου, εστιάζοντας στην εξάπλωση των Οθωμανών στην περιοχή τον προ της Άλωσης αιώνα.

Ο ίδιος απουσίαζε από τα τραγικά γεγονότα, αλλά φτάνει αμέσως μετά την Άλωση στην Πόλη, όπου συνομιλεί με πολλούς Έλληνες και Τούρκους αυτόπτες μάρτυρες. Στην ιστορία του περιγράφει το μαρτυρικό θάνατο του Λουκά Νοταρά, διασώζοντας τα τελευταία λόγια προς τα παιδιά του, λίγο πριν τους αποκεφαλίσει ο δήμιος: «Πού είναι ο βασιλιάς μας; Χθες δεν δολοφονήθηκε; Πού είναι ο συμπέθερός μου και πατέρας σου, ο μέγας δομέστιχος; Πού είναι ο μέγας σταβλάρχης Παλαιολόγος με τους δύο γιους του; Δεν σφάχτηκαν χθες στον πόλεμο; Μακάρι να είχαμε πεθάνει κι εμείς μαζί τους. Ωστόσο και τούτη δω η ώρα είναι η κατάλληλη. Μην αμελούμε άλλο. Γιατί ποιος γνωρίζει τα όπλα του διαβόλου; Αν καθυστερήσουμε, μπορεί να χτυπηθούμε από τα δηλητηριασμένα βέλη του. Να, τώρα είναι η ευκαιρία. Να, ας πεθάνουμε κι εμείς στο όνομα Αυτού που σταυρώθηκε για το χατίρι μας, θανατώθηκε και αναστήθηκε, για να γευθούμε μαζί Του τα αγαθά Του».

Όσον αφορά στους Οθωμανούς ιστοριογράφους της Άλωσης ελάχιστη είναι η συνεισφορά τους στην απόδοση των ιστορικών εκείνων στιγμών, αφού οι περιγραφές τους είναι εξαιρετικά περιεκτικές σε σχέση με τη βαρύτητα των γεγονότων.

Σημαντικότερος εξ αυτών είναι ο Ασίκ Πασά-Ζάδε, ο οποίος μάλιστα ήταν αυτόπτης μάρτυρας της Αλωσης. «Ήλθαν και στρατοπέδευσαν γύρω από τα τείχη της Ιστανμπούλ και την απέκλεισαν εντελώς και από τη γη και από τη θάλασσα με τα πλοία τους. Είχαν 400 πλοία στη θάλασσα και άλλα 70 που τα έφεραν από τον Γαλατά ρυμουλκώντας τα πάνω στην ξηρά. Οι πολεμιστές ήταν πανέτοιμοι και ξεδίπλωσαν τις σημαίες τους. Κοντά στα θεμέλια των τειχών μπήκαν στη θάλασσα και έφτιαξαν γέφυρες κάνοντας επίθεση.

Ο πόλεμος εξακολούθησε για 50 μερόνυχτα. Την 51η μέρα ο σουλτάνος έδωσε την άδεια για ελεύθερη λεηλασία. Έκαναν νέα μεγάλη επίθεση και την 51η μέρα πήραν την ακρόπολη. Υπήρχαν πολλά πλούτη για λεηλασία. Χρυσάφι, ασήμι, διαμαντικά και ωραία υφάσματα και άλλα ακριβά αντικείμενα τοποθετήθηκαν στην αγορά του στρατοπέδου. Μετά άρχισαν να τα πουλούν. Σκλάβωσαν τους κατοίκους της πόλης, σκότωσαν τον αυτοκράτορά τους και οι γαζήδες έβαλαν χέρι στα όμορφα κορίτσια των χριστιανών. Την Τετάρτη συνέλαβαν το βεζίρη Χαλίλ Πασά με τους γιους και τους αξιωματικούς του και τους έριξαν στη φυλακή. Με συντομία, την πρώτη Παρασκευή μετά την κατάκτηση, έψαλαν τις ευχαριστίες τους στην Αγία Σοφία. Η ισλαμική παράκληση απαγγέλθηκε στο όνομα του σουλτάνου Μεχμέτ Χαν Γαζί. Η νίκη αυτή επιτελέστηκε από το σουλτάνο Μεχμέτ Χαν το έτος 857 (1453)».

Η συγκλονιστική μαρτυρία του Γεωργίου Σφραντζή

«Οι Τούρκοι άρπαζαν και αιχμαλώτιζαν όσους συναντούσαν μπροστά τους, εκείνους που προσπαθούσαν να αντισταθούν τους έσφαξαν. Και η γη σε μερικά μέρη δεν φαινόταν καθόλου από τους πολλούς νεκρούς»

Φυσικά, όταν μιλάμε για ιστοριογράφους της Άλωσης, δεν μπορεί να απουσιάζει ο σημαντικότερος εξ αυτών, ο Γεώργιος Σφραντζής ή Φραντζής, ο οποίος όχι μόνο ήταν παρών στις ιστορικές εκείνες στιγμές, αλλά και πρωταγωνίστησε στις προσπάθειες απόκρουσης των Οθωμανών. Δεκαπέντε χρόνια μετά την Άλωση γράφει το «Μικρόν Χρονικόν» και το «Μεγάλο Χρονικόν» που αναφέρεται στις τελευταίες ημέρες της Βασιλεύουσας αλλά και της οικογένειας των Παλαιολόγων. Παρότι το έργο του υπέστη αρκετές αλλοιώσεις και παραχαράξεις τα επόμενα χρόνια, παραμένει από τις πλέον αξιόπιστες μαρτυρίες και μάλιστα από έναν πρωταγωνιστή των γεγονότων.


Σε αυτόν οφείλουμε το απόσπασμα από την τελευταία ομιλία του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου προς τους τελευταίους υπερασπιστές της Πόλης: «Γνωρίζετε πολύ καλά, αδελφοί μου, ότι είμαστε υποχρεωμένοι για τέσσερα πράγματα να πολεμήσουμε μέχρι θανάτου: πρώτο, για την πίστη και τη θρησκεία μας, δεύτερο, για την πατρίδα μας, τρίτο για το βασιλέα μας, τον εκπρόσωπο του Κυρίου και, τέταρτο, για τους συγγενείς και φίλους μας. Λοιπόν, αδελφοί μου, αν θέλουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι θανάτου για ένα από αυτά τα τέσσερα ιδανικά, πρέπει να είμαστε πολύ περισσότερο πρόθυμοι να δώσουμε τη ζωή μας και για τα τέσσερα μαζί».

Ο τελευταίος αυτοκράτορας της βυζαντινής αυτοκρατορίας, Κωνσταντίνος Παλαιολόγος

Σε αυτόν ανήκουν και οι ανατριχιαστικές περιγραφές των τελευταίων στιγμών της Πόλης: «Ύστερα οι εχθροί ανέβηκαν σωρηδόν στα τείχη και διασκόρπισαν τους δικούς μας. Εγκατέλειψαν τα εξωτερικά τείχη και έμπαιναν από την πύλη καταπατώντας ο ένας τον άλλον. Αυτά γίνονταν όταν σηκώθηκε φωνή και από μέσα και από έξω και από τη μεριά του λιμανιού: Εάλω το φρούριον και τα στρατηγεία και τη σημαία άνωθεν εν τοις πύργοις έστησαν (οι Τούρκοι) και αυτή η κραυγή έτρεψε τους δικούς μας σε φυγή και ζωντάνεψε τους εχθρούς μας, οι οποίοι με ενθουσιασμό και με αλαλαγμούς, χωρίς πια κανένα φόβο, ανέβαιναν όλοι τους στα τείχη. (…) Έτσι οι εχθροί κυρίευσαν όλη την Πόλη στις 29 Μαΐου, ημέρα Τρίτη, τη δεύτερη ώρα της ημέρας, του έτους 6961 (1453). Οι Τούρκοι άρπαξαν και αιχμαλώτισαν όσους συναντούσαν μπροστά τους, εκείνους που προσπαθούσαν να αντισταθούν τους έσφαξαν. Και η γη σε μερικά μέρη δεν φαινόταν καθόλου από τους πολλούς νεκρούς».

Παρασκευή 28 Μαΐου 2021

Γιατί υποστηρίζουν τον Λουκασένκο;

 kathimerini.gr/

Τάκης Θεοδωρόπουλος

Δεν θυμάμαι αν ήταν το 1981 ή το ’82 όταν προβλήθηκε στις αίθουσες η ταινία «Άνθρωπος από μάρμαρο» του Αντρέι Βάιντα. Θυμάμαι όμως καλά τον κριτικό του «Ριζοσπάστη» Δ. Δανίκα που είχε συστήσει στους αναγνώστες του να είναι «ιδεολογικά θωρακισμένοι» αν θέλουν να την δουν. Τι σήμαινε η ιδεολογική θωράκιση; Να μην πιστέψουν όσα τους έδειχνε ο σκηνοθέτης για τον τρόπο που εφαρμόστηκε ο σοσιαλισμός στην Πολωνία. Ήξερε ο κριτικός της καλής εφημερίδας τη σοσιαλιστική Πολωνία καλύτερα από τον Βάιντα; Δεν ισχυρίστηκε ποτέ του κάτι τέτοιο. Εκείνο που υποστήριζε είναι ότι η πραγματικότητα υπόκειται στην κρίση της ιδεολογίας. Τότε η «ιδεολογική θωράκιση» για τον μέσο αριστερό ήταν απλή υπόθεση. Εκτός από τους απαραίτητους κλασικούς μπορούσε να οργανώσει τη θωράκισή του, επιλέγοντας κάποια από τις εκδοχές του υπαρκτού σοσιαλισμού, σοβιετική, κινεζική, κουβανική ή ακόμη και να υιοθετήσει μιαν άλλη η οποία, αν και ανύπαρκτη, θα ήταν καλύτερη διότι θα είχε διδαχθεί από τα λάθη και θα επέλεγε μόνον τα θετικά από την ιστορική εμπειρία της εφαρμογής των ιδεών. Σε γενικές γραμμές, η «θωράκιση» παρ’ ημίν ήταν ένας συνδυασμός εμφυλιοπολεμικής μνησικακίας και ψυχολογικής αντίστασης απέναντι στις Δυτικές Δημοκρατίες. Κολακεύαμε και τα δύο αυτά συμπλέγματα «ακούγοντας» τις σοβιετικές αλήθειες, είτε για το Τσερνόμπιλ είτε για τον Γιαρουζέλσκι, είτε για τους Παλαιστίνιους. Την ίδια εποχή κυκλοφόρησε και το βιβλίο «Μπροστά στον Πόλεμο» όπου ο συγγραφέας του Καστοριάδης προέβλεπε την κατάρρευση του σοβιετικού καθεστώτος. Πέρασε απαρατήρητο.

Ο υπαρκτός σοσιαλισμός κατέρρευσε, όμως η ιδεολογική θωράκιση άντεξε. Με τα χρόνια αποδείχθηκε μια πανοπλία χωρίς σώμα. Όπως ο ταλαίπωρος «Ανύπαρκτος Ιππότης» στο αριστούργημα του Ιταλο Καλβίνο. Μια περιφερόμενη πανοπλία που έχει ψυχή, έχει θέληση, όμως δεν έχει σώμα. Αγαπάει μια «Δουλτσινέα» την οποία την σώζει κατ’ επανάληψη την τελευταία στιγμή από υποψήφιους «βιαστές» της. Αγανακτισμένη η δύστυχη στο τέλος με δάκρυα στα μάτια, του ζητάει να την αφήσει να ζήσει τη ζωή της.

Αυτά θυμήθηκα παρακολουθώντας τις αντιδράσεις στην απαγωγή του Ρομάν Προτάσεβιτς από το καθεστώς του Λουκασένκο. Περιφέρουν φήμες πως είναι νεοναζί. Αρνούνται ότι η Δύση έχει το δικαίωμα να καταγγείλει την απαγωγή αφού και η ίδια έχει χρησιμοποιήσει τις ίδιες πρακτικές – προφανώς εννοούν τους δολοφόνους του Μπιν Λάντεν. Το ζήτημα όμως δεν είναι εκεί. Το ζήτημα είναι σε τι ελπίζουν και τι προσδοκούν άνθρωποι από τη ζωή τους, και τη δική μας, αφού είναι πολιτικοί, υπερασπιζόμενοι τον δικτάτορα της Λευκορωσίας; Μάλλον το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να σώσουν την πανοπλία της ιδεολογικής τους θωράκισης. Για να μην αποκαλυφθεί το κενό που κρύβει μέσα της.

Πέμπτη 27 Μαΐου 2021

Ο Τζαβάρας στη σπηλιά του Κύκλωπα


kathimerini.gr
Τάκης Θεοδωρόπουλος

Η χώρα μας δεν παράγει αυτοκίνητα, όμως παράγει πολιτισμό. «Παράγει» τρόπος του λέγειν. Στην καλύτερη περίπτωση συμπεριφέρεται σαν εισοδηματίας του πολιτισμού της. Καταναλώνει μια περιουσία που της την κληροδότησε το παρελθόν της. Αυτό βέβαια δεν εμποδίζει τους πολιτικούς ταγούς μας να μας διαβεβαιώνουν πως ο πολιτισμός είναι η βαριά βιομηχανία μας, όπως και ότι η χώρα περιβρέχεται από θάλασσα. Το βέβαιο είναι πως η χώρα μας διαθέτει εκατοντάδες αρχαιολογικούς χώρους και άλλα τόσα μουσεία. Δεδομένης, δε, της σημασίας τους στην άλλη βαριά βιομηχανία μας, τον τουρισμό, θα πίστευε κανείς ότι έπειτα από 200 χρόνια θα είχαν αποκτήσει διεθνή ακτινοβολία όχι μόνο χάρη στα σημαντικά τους εκθέματα αλλά και στον τρόπο της έκθεσής τους. Στον τρόπο με τον οποίον προκαλούν το βλέμμα του επισκέπτη. «Αν θες να δεις πώς αξιοποιούνται τα αρχαία κειμήλια, να πας στην Ελλάδα» – η φράση θα μπορούσε να ακουστεί στην κινεζική ή τη δανική. Oμως δεν ακούγεται ούτε καν στην ελληνική.

Χάρη στον κ. Τζαβάρα μάθαμε ότι λειτουργεί τμήμα μουσειολογίας. Αν δεν κάνω λάθος πρόκειται για ένα από τα τμήματα ΤΕΙ που προβίβασε ο κ. Γαβρόγλου και έχει ως έδρα τον φιλόξενο Πύργο της Ηλείας, εκλογικής περιφέρειας του κ. Τζαβάρα. Ο οποίος θύμωσε όταν πληροφορήθηκε ότι του το κλείνουν, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επαίρεται πλέον ότι εκλέγεται σε μια περιφέρεια που διαθέτει πανεπιστήμιο. Δεν θα σας ζαλίσω με τα τεχνικά, την υποστελέχωση και τον γενικό μαρασμό του εν λόγω τμήματος που οδήγησαν το Πανεπιστήμιο Πατρών, στο οποίο υπάγεται, να το καταργήσει. Παρότι θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε τι προσέφερε όσο λειτουργούσε στην τέχνη της μουσειολογίας. Το ζήτημα είναι ότι η υπόθεση, μάλλον ασήμαντη εκ πρώτης όψεως, ανέδειξε τον Κύκλωπα που κρατάει φυλακισμένους στη σπηλιά του τους φοιτητές τους οποίους υποτίθεται ότι υπηρετεί.

Η μουσειολογία όχι μόνο θα μπορούσε να προσελκύει στην Ελλάδα φοιτητές από όλον τον κόσμο, αλλά και να συνεισφέρει στην ανάπτυξη των μουσείων μας – αν το επιτρέψουν οι συντεχνίες των αρχαιολόγων. Μήπως τώρα που καταργήθηκε το καχεκτικό τμήμα, κάποιοι να σκεφτούν ότι η υπόθεση απαιτεί στοιχειώδη σοβαρότητα; Τον κ. Τζαβάρα, όμως, δεν τον ενδιαφέρει η σημασία της μουσειολογίας – το τμήμα στον Πύργο, προφανώς, δεν μπορεί να την υπερασπιστεί. Τον ενδιαφέρει η εκλογική του περιφέρεια. Είναι ένας δημοκρατικός πολιτικός που νοιάζεται για τον άνθρωπο, την πελατεία του. Ας του πιστώσουμε την ειλικρίνειά του. Δεν έκρυψε τις προθέσεις του πίσω από τις συνήθεις πομφόλυγες. Μη βιαστείτε να τον καταδικάσετε. Αναλογισθείτε μόνον πόσα χρωστάει αυτός ο τόπος στον φόβο του πολιτικού απέναντι στον ψηφοφόρο του. Ανθρώπινο.

Τριπλή αξιολόγηση εκπαιδευτικών χωρίς τιμωρητικό χαρακτήρα




Νομοσχέδιο για αξιολόγηση εκπαιδευτικών που θα είναι τριπλή και θα προβλέπει και μπόνους ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας.

Την αξιολόγηση δασκάλων και καθηγητών θα κάνουν διευθυντές, σχολικοί σύμβουλοι αλλά και μαθητές.

Το τελευταίο κομμάτι, μάλιστα, που έχει μπει εσχάτως δυναμικά στο «τραπέζι των διαπραγματεύσεων» αποτελεί μια πραγματική καινοτομία στην εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς δίνει και στους μαθητές (όπως έγινε στους φοιτητές στην αντίστοιχη διαδικασία αξιολόγησης των ΑΕΙ) τη δυνατότητα να παρέμβουν στην αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου στα σχολεία τους.

Η αξιολόγηση δεν θα έχει τιμωρητικό χαρακτήρα αλλά αντίθετα θα προβλέπονται και κίνητρα - μπόνους για όσους αριστεύουν τα οποία δεν αποκλείεται να είναι και οικονομικά.

Πριν την έναρξη της αξιολόγησης θα προηγηθούν ειδικά ενημερωτικά σεμινάρια στα σχολεία αλλά και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, με βάση την οποία θα καθοριστούν και οι πρώτες εκθέσεις αξιολόγησης.

Η αξιολόγηση αφορά 180.000 εκπαιδευτικούς (περίπου 20.000 μεταξύ τους τα στελέχη εκπαίδευσης), ενώ θα γίνεται και ετήσια καταγραφή επιδόσεων στα σχολεία και «φάκελοι» εκπαιδευτικών, με στόχο την επιβράβευση της προσπάθειάς τους και τη σκιαγράφηση δυνατοτήτων και αδυναμιών.

Η αξιολόγηση των στελεχών θα γίνεται με βάση αντικειμενικά κριτήρια (εμπειρία, τίτλοι σπουδών κ.ο.κ.) αλλά και με ποιοτικά κριτήρια.

Συγκεκριμένα, οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στις σχολικές μονάδες θα αξιολογούνται μεταξύ άλλων με κριτήρια:
  • Το εκπαιδευτικό περιβάλλον. Διαπροσωπικές σχέσεις, παιδαγωγικό κλίμα στη σχολική τάξη, οργάνωση της τάξης.
  • Τον σχεδιασμό, προγραμματισμό και προετοιμασία της διδασκαλίας. Αντίληψη των δυνατοτήτων και αναγκών των μαθητών και διαμόρφωση του σχεδιασμού της διδασκαλίας, διδακτικοί στόχοι, διδακτικές επιλογές, διεξαγωγή της διδασκαλίας και αξιολόγηση των μαθητών.
  • Την υπηρεσιακή συνέπεια και επάρκεια. Τυπικές υποχρεώσεις, συμμετοχή στη λειτουργία της σχολικής μονάδας και στην αυτοαξιολόγησή της, επιστημονική και επαγγελματική ανάπτυξη του εκπαιδευτικού.
  • Την επιστημονική και επαγγελματική ανάπτυξη. Τυπικά προσόντα και επιστημονική ανάπτυξη.

Τρίτη 25 Μαΐου 2021

Κόκκινη κάρτα στα «στημένα» των ΑΕΙ

Κύριε πρωθυπουργέ, αυτές είναι ουσιαστικές και θαρραλέες μεταρρυθμίσεις...
Να το δούμε και να μην το πιστέψουμε!



kathimerini.gr
Απόστολος Λακασάς

Η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) στην πρόσφατη έκθεσή της παρατηρεί πως «οι αιτίες της φυγής των επιστημόνων από την Ελλάδα δεν σχετίζονται μόνο με την οικονομική κρίση. Είναι απόρροια χρόνιων στρεβλώσεων στη λειτουργία της χώρας (π.χ. αναξιοκρατία, διαφθορά, απουσία οράματος και στρατηγικής σε εθνικό επίπεδο, ακατάλληλο παραγωγικό μοντέλο) τροφοδοτούμενων από ένα ακατάλληλο πλαίσιο αξιών». Τη θεσμική αυτή αποτύπωση της κατάστασης τεκμηριώνουν περιπτώσεις κατά τις επιλογές νέων πανεπιστημιακών, που αφορούν «φωτογραφική» περιγραφή των νέων θέσεων ώστε οι μόνοι κατάλληλοι να είναι «ημέτεροι», «στημένα» εκλεκτορικά σώματα από συγγενείς ώστε να επιλέξουν το δικό τους παιδί, ακαδημαϊκές συγγένειες που έχουν υποψήφιοι εντός των ΑΕΙ, ακόμη και πολιτικές πιέσεις υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων.
Τα κενά του συστήματος εκλογής πανεπιστημιακών επιδιώκει να κλείσει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, προωθώντας νέα ρύθμιση που αναδιατάσσει το σύστημα επιλογής εκλεκτόρων. Μάλιστα, εισάγεται ως λόγος εξαίρεσης πανεπιστημιακών από τα εκλεκτορικά και η ακαδημαϊκή συγγένεια με τους υποψηφίους και όχι μόνο η στενή συγγενική σχέση.

Το θέμα του τρόπου επιλογής των νέων πανεπιστημιακών έχει ιδιαίτερη πολιτική αξία, καθώς στέλνει μήνυμα τόσο στην επιστημονική κοινότητα αλλά και στην κοινωνία περί αξιοκρατίας.

Ειδικότερα, στον επόμενο νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ που προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, και στον οποίο θα υλοποιούνται αλλαγές στη λειτουργία των ΑΕΙ με βάση και τις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης, θα ενταχθεί ρύθμιση με αλλαγές στον τρόπο εκλογής των πανεπιστημιακών, το σχέδιο της οποίας έχει επεξεργαστεί ο τέως υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για την ανώτατη εκπαίδευση, Βασίλης Διγαλάκης. Ενδεικτικά:

• Η «φωτογραφική» περιγραφή της νέας θέσης μέλους ΔΕΠ είναι ένας τρόπος προώθησης κάποιου υποψηφίου, και μάλλον ο πλέον διαδεδομένος. Πώς γίνεται: Η γενική συνέλευση του τμήματος περιγράφει με λεπτομέρεια το γνωστικό αντικείμενο της θέσης, ώστε αυτό να μπορεί να καλυφθεί μόνο από έναν υποψήφιο. Εντέλει το εκλεκτορικό σώμα είναι υποχρεωμένο να κινηθεί για την επιλογή στο πλαίσιο που ορίζει το αντικείμενο της θέσης. «Η γενική συνέλευση του τμήματος δεν είναι άμοιρη ευθυνών. Δυστυχώς είναι συνένοχη», παρατηρεί στην «Κ» καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Για να αντιμετωπιστεί αυτή η πρακτική προώθησης ημετέρων θα δημιουργηθεί Πανελλήνιο Μητρώο Γνωστικών Αντικειμένων ανά επιστημονικό τομέα, κατά τα διεθνή πρότυπα. Ουσιαστικά, τα γνωστικά αντικείμενα θα προκηρύσσονται με βάση τις πρακτικές που ακολουθούν τα ΑΕΙ σε ΗΠΑ και Ευρώπη, ώστε να αποτρέπονται τα σκοπίμως πολύ εξειδικευμένα αντικείμενα. Το Μητρώο Γνωστικών Αντικειμένων θα τηρείται από την ΕΘΑΑΕ.

• Κατόπιν τούτου, για κάθε γνωστικό αντικείμενο θα δημιουργηθεί ένα Μητρώο Εκλεκτόρων κοινό για όλα τα ΑΕΙ. Από αυτό θα επιλέγονται τα μέλη κάθε εκλεκτορικού σώματος. Τα εκλεκτορικά –ανάλογα με το μέγεθος του τμήματος– είναι είτε 11μελή (πέντε μέλη από τα τμήματα και έξι από άλλα ΑΕΙ της Ελλάδας ή του εξωτερικού) ή 15μελή (επτά εσωτερικά μέλη και οκτώ εξωτερικά). Τώρα, κάθε τμήμα έχει ένα μητρώο εξωτερικών και ένα εσωτερικών εκλεκτόρων για όλα τα γνωστικά αντικείμενα. Με τη ρύθμιση που προκρίνεται θα συγκροτούνται μητρώα όχι ανά τμήμα αλλά ανά γνωστικό αντικείμενο.

Να σημειωθεί επίσης ότι σήμερα σε πολλές περιπτώσεις διαμορφώνεται η σύνθεση του εκλεκτορικού σώματος με τη συμμετοχή γνωστών, μεταξύ τους, επιστημόνων. Για παράδειγμα, ένας καθηγητής βολιδοσκοπεί επιστήμονες –γνωστούς του μέσω των επιστημονικών δικτύων– για την άποψή τους για έναν υποψήφιο, και εάν λάβει θετική απάντηση, τους προτείνει για το εκλεκτορικό σώμα.

• Εισάγεται και η έννοια της «ακαδημαϊκής συγγένειας» ως λόγος αποκλεισμού κάποιου πανεπιστημιακού από μία διαδικασία επιλογής για μία νέα θέση διδάσκοντα. Τι σημαίνει αυτό; Εκτός από έναν πανεπιστημιακό που αποκλείεται από το εκλεκτορικό ή την εισηγητική επιτροπή όταν μεταξύ των υποψηφίων είναι κάποιος συγγενής του, με τη νέα ρύθμιση θα αποκλείονται και οι καθηγητές που έχουν επιβλέψει τη διδακτορική διατριβή κάποιου υποψηφίου. Πρόκειται για την ακαδημαϊκή συγγένεια, καθώς είναι πολύ πιθανό ο εν λόγω πανεπιστημιακός –ακόμη και χωρίς κακή πρόθεση και σκοπιμότητα– να αντιμετωπίζει θετικότερα έναν υποψήφιο τον οποίο παρακολουθούσε στενά στην ακαδημαϊκή διατριβή σε σχέση με κάποιον άλλον, του οποίου μελετά μόνο τον φάκελο της υποψηφιότητας.

• Ο πρύτανης και ο κοσμήτορας θα έχουν ευθύνη για τις παρατυπίες σε διαδικασίες εκλογής.

Επίσης, ως κίνητρο προς τα ιδρύματα μελετάται η ακαδημαϊκή ποιότητα των προσώπων που θα προσελκύουν τα ΑΕΙ να περιλαμβάνεται μεταξύ των δεικτών αξιολόγησής τους.

«Ρόλος στον πρύτανη και στον κοσμήτορα»

Ομάδα πανεπιστημιακών έχει καταθέσει, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας πρόταση σχετικά με τη διαδικασία επιλογής διδασκόντων. Βάσει αυτής, αρμοδιότητα για τον έλεγχο των εκλογών και των εξελίξεων των πανεπιστημιακών θα έχει και ο πρύτανης, και άρα θα έχει ευθύνη για τυχόν αναξιοκρατικές επιλογές. Επίσης, μεταξύ άλλων, προτείνεται τα αντικείμενα των νέων θέσεων να διαμορφώνονται από τον κοσμήτορα της σχολής, ύστερα από γνωμοδότηση της συνέλευσης διδασκόντων και της κοσμητείας. Από την άλλη, η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ όρισε τη διαδικασία της κλήρωσης για τη συγκρότηση των εκλεκτορικών σωμάτων. Οπως αναφέρεται στα πρακτικά της Συγκλήτου «για τα μητρώα εκλεκτόρων εσωτερικών μελών (από το ΕΚΠΑ) και εξωτερικών μελών (από άλλα ΑΕΙ) επιλέγονται αρχικά όλοι όσων το γνωστικό αντικείμενο είναι, αιτιολογημένα, το ίδιο με εκείνο της υπό πλήρωση θέσης. Εάν σε κάποια κατηγορία ο αριθμός τους είναι μεγαλύτερος από εκείνον ο οποίος απαιτείται για τη συγκρότηση του εκλεκτορικού σώματος, διενεργείται η προβλεπόμενη από τον νόμο κλήρωση. Εάν ο αριθμός τους είναι μικρότερος, επιλέγονται από το αντίστοιχο μητρώο όλοι οι εκλέκτορες των οποίων το γνωστικό αντικείμενο είναι, αιτιολογημένα, συναφές με εκείνο της υπό πλήρωση θέσης και μεταξύ τους διενεργείται κλήρωση για τη συμπλήρωση του απαιτούμενου αριθμού μελών του εκλεκτορικού σώματος».

Αυτή είναι η αλήθεια. ΣΥΡΙΖΑ και λαϊκισμός είναι συνώνυμα.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δυσκολεύεται πολύ να ξεφύγει από τον εύκολο λαϊκισμό και αυτό δεν είναι καλό για τη Δημοκρατία και τη χώρα!


Το συνώνυμο του λαϊκισμού και της ψηφοθηρίας
Aνερυθρίαστα ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την ψηφοθηρική πολιτική που ασκεί σε βάρος της Παιδείας και του μέλλοντος των παιδιών μας, επιδιδόμενος και πάλι σε κρεσέντο λαϊκισμού.

Αυτή τη φορά, ο κ. Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στην Ηλεία βρήκε την ευκαιρία για να αναδείξει «αδικίες», τάχα ενδιαφερόμενος για τη συγχώνευση των τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών.

Μεταξύ άλλων, αποκαλεί «θράσος» την πρόταση ίδρυσης στην Ηλεία πρότυπου κέντρου επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, το οποίο θα περιλαμβάνει Επαγγελματική Σχολή Κατάρτισης επιπέδου 3, Επαγγελματικό Λύκειο με κατεύθυνση γεωπονίας επιπέδου 4 και Δημόσιο Θεματικό ΙΕΚ στη Γεωπονία επιπέδου 5. «Θράσος», δηλαδή, να δώσουμε σοβαρές εναλλακτικές στους νέους μας που εισάγονται με 1,7 στο Πανεπιστήμιο και δεν αποφοιτούν ποτέ, «θράσος» που επιδιώκουμε καλύτερη σύνδεση των σπουδών με την αγορά εργασίας, «θράσος» που αρνούμαστε να εμπαίζουμε τους υποψηφίους, δίνοντάς τους φρούδες ελπίδες.

Για το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους:

- η προσπάθεια εξορθολογισμού του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας είναι συνολική και ξεκίνησε ήδη το 2019 με την αναστολή έναρξης λειτουργίας 37 νέων πανεπιστημιακών τμημάτων που είχε ιδρύσει η προηγούμενη Κυβέρνηση. Το ζήτημα δεν αφορά την Ηλεία,
η ανάγκη εξυγίανσης επιτείνεται από το γεγονός ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση ίδρυσε ή πανεπιστημιοποίησε άκριτα πάνω από 100 τμήματα, χωρίς ουσιαστικές μελέτες σκοπιμότητας ή βιωσιμότητας, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες της αγοράς εργασίας, ορισμένα με βουλευτικές τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, χωρίς μέριμνα για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων, χωρίς πρόνοια για την αντιστοίχιση προγραμμάτων σπουδών, για τους ίδιους τους φοιτητές, για το μέλλον των Ιδρυμάτων, και χωρίς τις απαιτούμενες υποδομές,

- το ίδιο το Πανεπιστήμιο Πατρών κατέθεσε την εν λόγω εμπεριστατωμένη πρόταση αναδιάρθρωσης των τμημάτων του, η οποία έλαβε θετική εισήγηση από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης,

- τα στοιχεία για τα συγκεκριμένα τμήματα είναι αποκαλυπτικά: στο τμήμα Μουσειολογίας στον Πύργο η βάση εισαγωγής πέρυσι ήταν 5,4/20, ενώ το 91% των νέων φοιτητών είχαν βαθμό κάτω από τη βάση. Αυτά, σε συνδυασμό με το αμφιλεγόμενο για προπτυχιακό πρόγραμμα αντικείμενό του, τη σοβαρότατη έλλειψη διδακτικού προσωπικού και την αμφίβολη απορρόφηση των όποιων αποφοίτων του από την εγχώρια αγορά εργασίας, δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας. Στο τμήμα Γεωπονίας στην Αμαλιάδα η βάση εισαγωγής πέρυσι ήταν 1,76/20, το 90,5% των νέων φοιτητών είχαν βαθμό κάτω από τη βάση, ενώ το ποσοστό αποφοίτησης είναι μόλις 3,6%!

Ο ΣΥΡΙΖΑ, στο βωμό της ψηφοθηρικής πολιτικής στην οποία επιδίδεται, εξακολουθεί να στηρίζει την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια με βαθμό 1 και 2 στα 20. Επιθυμεί πανεπιστημιακά τμήματα από τα οποία αποφοιτούν μόλις 3 στους 100 φοιτητές κατ’ έτος, αδιαφορώντας πλήρως για την προοπτική αυτών των παιδιών, για το μέλλον τους, αλλά και για τις οικογένειές τους και τον Έλληνα φορολογούμενο. Ο κ. Τσίπρας και η παράταξή του συνεχίζουν αμετανόητα να πρεσβεύουν το δόγμα «κάθε πόλη και Πανεπιστήμιο, κάθε χωριό και Τμήμα», καθώς το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να λένε ότι «εμείς σας κάναμε φοιτητές».

Αυτή είναι η αλήθεια. ΣΥΡΙΖΑ και λαϊκισμός είναι συνώνυμα.

Κυριακή 23 Μαΐου 2021

Η Νίκη Κεραμέως μιλά στον Ε.Τ. για τις μεταρρυθμίσεις σε σχολεία και πανεπιστήμια



Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ

Το σύνολο των μεταρρυθμίσεων που έρχονται από τη νέα σχολική χρονιά σε σχολεία και πανεπιστήμια αναπτύσσει στη συνέντευξή της στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Με τις Πανελλήνιες να μονοπωλούν το ενδιαφέρουν και την αγωνία των υποψηφίων, η κ. Κεραμέως γνωστοποίησε ότι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να συζητηθεί με τους ειδικούς το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ για τις εξετάσεις.

Για την ψηφιακή μεταρρύθμιση που ξεκίνησε στον χώρο της εκπαίδευσης η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε σε μία ακόμα πρωτοβουλία, την πλατφόρμα eParents, για άμεση ενημέρωση των γονέων για τις επιδόσεις των μαθητών, αλλά και για διαδικτυακή επικοινωνία με τους εκπαιδευτικούς.

Σε τι στάδιο βρίσκονται οι προετοιμασίες για τις Πανελλαδικές 2021; Θα υπάρξουν αλλαγές αναφορικά με το πρωτόκολλο για τη διαχείριση κρουσμάτων; Η θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής θα φέρει καθυστερήσεις στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού και την ανακοίνωση των βάσεων;

Νίκη Κεραμέως: Όλα έχουν δρομολογηθεί κανονικά και εντός χρονοδιαγράμματος, ώστε οι Πανελλαδικές να διεξαχθούν σύμφωνα με τον προγραμματισμό: 14-22 Ιουνίου θα εξεταστούν οι υποψήφιοι Γενικών Λυκείων και 15-28 Ιουνίου Επαγγελματικών Λυκείων, στη μειωμένη ύλη που έχει εγκαίρως ανακοινωθεί, σύμφωνα με τις οδηγίες του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, σε ανταπόκριση στις ιδιαίτερες φετινές συνθήκες της πανδημίας. Στη συνέχεια θα εξεταστούν τα ειδικά μαθήματα και τα αγωνίσματα. Για επιπλέον υποστήριξη των υποψηφίων δημιουργήσαμε σε κάθε Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης όλης της χώρας γραμμές παροχής πληροφοριών για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, καθώς και γραμμές ψυχολογικής στήριξης υποψηφίων και των οικογενειών τους. Ως προς το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ για τις εξετάσεις αναμένεται να συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα με τους ειδικούς, προκειμένου να ληφθούν υπόψη τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα. Η οριστικοποίηση των μηχανογραφικών θα γίνει μετά την έκδοση των βαθμολογιών σε γενικά και ειδικά μαθήματα, ώστε να έχουν προκύψει οι Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής των σχολών και τμημάτων και να γνωρίζουν οι υποψήφιοι σε ποια επιλογή τους εισάγονται.

Δεχτήκατε πρόσφατα επίθεση από τον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τον αριθμό εισακτέων στα ΑΕΙ. Η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για 30.000 υποψηφίους που θα μείνουν φέτος εκτός πανεπιστημίων λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Τι ισχύει τελικά;

Και μόνο το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρονται κάθε φορά σε διαφορετικό αριθμό εισακτέων καταδεικνύει το αίολο της κριτικής τους, που δεν βασίζεται σε κανένα στοιχείο. Συνεχίζουν να υπερασπίζονται ένα σύστημα που επέτρεπε την εισαγωγή στα πανεπιστήμια με 1 και 2 στα 20, ψηφοθηρικά και με λαϊκισμό, αδιαφορώντας πλήρως για την προοπτική αυτών των παιδιών, για τη δυνατότητά τους να αποφοιτήσουν, για το μέλλον τους, αλλά και για τις οικογένειές τους και τον Έλληνα φορολογούμενο. Αυτό που ισχύει είναι ότι από φέτος θέτουμε ένα τέλος σε αυτό τον εμπαιγμό, στο εμπόριο φρούδων ελπίδων για δρόμους χωρίς διέξοδο. Θεσπίζοντας την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής: α) διασφαλίζουμε ακαδημαϊκές προϋποθέσεις επιτυχούς φοίτησης και έγκαιρης ολοκλήρωσης σπουδών, β) θωρακίζουμε το κύρος των πανεπιστημιακών σπουδών, γ) ενισχύουμε την αυτονομία των πανεπιστημίων και τη δυνατότητα κάθε τμήματος να διαμορφώσει την ιδιαίτερη ακαδημαϊκή του φυσιογνωμία, καθώς για πρώτη φορά προβλέπεται αποφασιστικός ρόλος των ΑΕΙ στην εισαγωγή των φοιτητών, δ) δρομολογούμε την ορθολογικότερη αξιοποίηση των πόρων του κάθε ιδρύματος. Για πρώτη φορά φέτος οι υποψήφιοι θα έχουν δύο επιλογές την ώρα της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού: α) για εισαγωγή στο πανεπιστήμιο μέσω Πανελλαδικών εξετάσεων και β) για εισαγωγή σε Δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης μέσω απολυτηρίου και σύμφωνα με τα κριτήρια επιλογής και εγγραφών που ισχύουν σε κάθε Δημόσιο ΙΕΚ για την έναρξη του εξαμήνου κατάρτισης.

Η αρχή για αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη έγινε με το κλείσιμο τεσσάρων τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών. Τι να αναμένουμε την επόμενη χρονιά; Θα πάμε σε νέες καταργήσεις τμημάτων και αν ναι, με ποια κριτήρια;

Νίκη Κεραμέως: Η αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη αποτελεί μία εν εξελίξει συνολική προσπάθεια εξορθολογισμού του ακαδημαϊκού χάρτη, στην οποία συμμετέχουν και τα ίδια τα ΑΕΙ. Είναι γεγονός ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ίδρυσε ή πανεπιστημιοποίησε άκριτα πάνω από 100 τμήματα, χωρίς τις περισσότερες φορές ουσιαστικές μελέτες σκοπιμότητας ή βιωσιμότητας, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες της αγοράς εργασίας, ορισμένα με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, χωρίς μέριμνα για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων, χωρίς πρόνοια για την αντιστοίχιση προγραμμάτων σπουδών, για τους ίδιους τους φοιτητές, για το μέλλον των ιδρυμάτων. Τα κριτήρια αναμόρφωσης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τις εισηγήσεις των ίδιων των ΑΕΙ, τις γεωγραφικές και ακαδημαϊκές ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, τα γνωστικά αντικείμενα και τη διασύνδεσή τους με την αγορά εργασίας. Η συγκεκριμένη απόφαση για συγχώνευση των τεσσάρων τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών ελήφθη κατόπιν εμπεριστατωμένης πρότασης του ίδιου του ιδρύματος με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ και θετικής εισήγησης της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ). Θα στηρίξουμε κάθε προσπάθειά τους και θα αναλάβουμε και άλλες πρωτοβουλίες, ώστε από κοινού να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ενός ακόμη πιο σύγχρονου, αναβαθμισμένου ακαδημαϊκού τοπίου.

Έχετε εξαγγείλει σειρά μεταρρυθμίσεων στα σχολεία από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Τι αλλάζει για μαθητές και εκπαιδευτικούς το νέο σχολικό έτος;

Νίκη Κεραμέως: Το νέο σχολικό έτος θα φέρει στο σχολείο σημαντικές καινοτομίες, αλλά και μία ευρύτερη αλλαγή φιλοσοφίας στη βάση της οποίας δίνεται ιδιαίτερη έμφαση, πέρα από τη μετάδοση της γνώσης, και στην καλλιέργεια δεξιοτήτων, με στόχο ένα αναβαθμισμένο σχολείο πολλαπλών γνώσεων, δεξιοτήτων και προοπτικών για όλους. Ξεκινάμε από τη βάση της εκπαιδευτικής πυραμίδας, με την καθολική εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης. Όλα τα 4χρονα της χώρας μας πλέον θα πηγαίνουν στο νηπιαγωγείο και μάλιστα προβλέπεται να κάνουν και δραστηριότητες στα αγγλικά. Σημαντική αναβάθμιση αποτελούν και τα εργαστήρια δεξιοτήτων, που υλοποιήθηκαν πιλοτικά φέτος σε 218 σχολεία της χώρας και από τον Σεπτέμβριο εντάσσονται στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα όλων των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και Γυμνασίων της χώρας, εισάγοντας στο σχολείο θεματικές όπως ρομποτική, επιχειρηματικότητα, σεξουαλική αγωγή, προστασία του περιβάλλοντος, οδική ασφάλεια, σεβασμό στη διαφορετικότητα. Η πρωτοβουλία αυτή, μάλιστα, διακρίθηκε με Ευρωπαϊκό Βραβείο Εκπαίδευσης από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο (Global Education Network Europe). Ταυτόχρονα, σχεδόν διπλασιάζουμε τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία που φτάνουν τα 112 πανελλαδικά και πλέον προβλέπονται σε κάθε Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης της χώρας, δίνοντας σε περισσότερους μαθητές τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις καινοτόμους αυτές δημόσιες εκπαιδευτικές δομές με στόχο τη διάχυση καλών πρακτικών σε όλα τα σχολεία μας. Παράλληλα, στο πλαίσιο συνολικής αναβάθμισης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, ιδρύουμε και Πρότυπα Επαγγελματικά Λύκεια. Επιπλέον, αναμορφώνονται έπειτα από σχεδόν 20 χρόνια τα προγράμματα σπουδών, δίνοντας έμφαση στα επιδιωκόμενα αποτελέσματα και στις δεξιότητες και προχωρούν οριζόντια προγράμματα επιμορφώσεων για όλους τους εκπαιδευτικούς μας, μία καίρια επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

Φέτος αναμένονται οι πρώτοι μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών στη Γενική Εκπαίδευση, ύστερα από μία δεκαετία. Πόσοι αναμένεται να διοριστούν και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα;

Νίκη Κεραμέως: Συνολικά προβλέπονται 15.000 μόνιμοι διορισμοί: 4.500 που έχουν ήδη ολοκληρωθεί στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, 5.250 στη Γενική Εκπαίδευση για το φετινό σχολικό έτος 2021-2022 και 5.250 για το επόμενο, 2022-2023. Πρόκειται για τους πρώτους μόνιμους διορισμούς στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση και τους πρώτους στη Γενική Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια μετά από 12 χρόνια. Στόχος μας, η σταδιακή αντικατάσταση των αναπληρωτών από μόνιμους εκπαιδευτικούς, ώστε να ενισχύσουμε έτσι το ανθρώπινο δυναμικό της εκπαίδευσης, να αναβαθμίσουμε το εκπαιδευτικό έργο και να καλύψουμε ανάγκες του εκπαιδευτικού μας συστήματος, παρέχοντας στους εκπαιδευτικούς μας σταθερότητα και βάζοντας ένα τέλος στις διαρκείς, αλλεπάλληλες μετακινήσεις τους.

Ξεκινήσατε σειρά πρωτοβουλιών ψηφιακού χαρακτήρα καλύπτοντας όλο το φάσμα της εκπαίδευσης. Ποια είναι τα επόμενα βήματα και πού έχετε εντοπίσει σημαντικότερες ελλείψεις;

Νίκη Κεραμέως: Σε συνέχεια του ψηφιακού άλματος που συντελέστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, και μέσω της τηλεκπαίδευσης, συνεχίζουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης, με στόχο την αναβάθμιση και εκπαιδευτικών διαδικασιών αλλά και του ίδιου του εκπαιδευτικού έργου. Στα σχολεία μας, ενδεικτικά, υλοποιούμε ήδη ή εισάγουμε: Ψηφιακό απόσπασμα απολυτηρίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ηλεκτρονικές εγγραφές από τα νηπιαγωγεία έως και τα λύκεια, ηλεκτρονική διαδικασία κάλυψης θέσεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών με στόχο τον έγκαιρο προγραμματισμό και την κάλυψη των λειτουργικών κενών, ψηφιακή ανάληψη υπηρεσίας αναπληρωτών, ενημέρωση υποψηφίων Πανελλαδικών Εξετάσεων με γραπτό μήνυμα στο κινητό τους: α) για τη βαθμολογία τους και β) για το τμήμα ή τη σχολή επιτυχίας τους. Σημαντική καινοτομία αποτελεί η νέα πλατφόρμα eParents, μέσω της οποίας οι γονείς θα απολαμβάνουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και μία νέα σχέση επικοινωνίας με το δημόσιο σχολείο. Θα λαμβάνουν ενημέρωση για διδακτέα ύλη, βαθμούς, επιδόσεις, απουσίες, θα έχουν πρόσβαση στο ημερολόγιο και τις δραστηριότητες του σχολείου, σε προγραμματισμένες συναντήσεις ή διαδικτυακή επικοινωνία με τους εκπαιδευτικούς και άλλα.

Στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση εισάγουμε τα E-Diplomas, μία διαδικτυακή πλατφόρμα βεβαίωσης κτήσης τίτλου σπουδών ΑΕΙ, το Ε-University, με στόχο την αναβάθμιση και επέκταση της ψηφιακής υποδομής, την Ακαδημαϊκή Ταυτότητα, που θα διευκολύνει την πρόσβαση σε σημαντικές υπηρεσίες, όπως εκπτώσεις σε μέσα μεταφοράς, προσβάσεις σε δημόσιες βιβλιοθήκες και άλλα, με σχετική εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα.

Παρασκευή 21 Μαΐου 2021

Ηττήθηκε το «αστυνομικό κράτος»;

kathimerini.gr
Τάκης Θεοδωρόπουλος

Εδώ και μερικές εβδομάδες παρατηρώ ότι οι συμπολίτες μου, που μοιράζονται τη ζωή στο κέντρο της Αθήνας, έχουν αλλάξει συμπεριφορά. Κυκλοφορούν χαλαρά, χωρίς αυτό το «σφίξιμο» της προηγούμενης περιόδου. Δεν κοιτούν πίσω από την πλάτη τους για να βεβαιωθούν ότι δεν παρακολουθούνται, δεν σκύβουν το κεφάλι σαν ραγιάδες. Επιτέλους, μπορούν να αισθανθούν πως είναι ελεύθεροι Έλληνες. Στην αρχή απέδωσα την αλλαγή στο αίσθημα ανακούφισης που προκαλεί ο εμβολιασμός – προχθές έκανα τη δεύτερη δόση και ομιλώ εκ πείρας. Παρατηρώντας, όμως, με μεγαλύτερη προσοχή και επιμέλεια, διεπίστωσα ότι η ανακούφιση που αισθάνεσαι επειδή γλίτωσες από τον κορωνοϊό δεν συγκρίνεται με το αίσθημα της απελευθέρωσης που προκαλεί η απαλλαγή σου από τον ζυγό του αστυνομικού κράτους. Για να μη σας κρατάω σε αγωνία: την τελευταία φορά που είδα αστυνομικούς στην περιοχή μου ήταν κάπου γύρω στην Εθνική Εορτή. Δεν θυμάμαι πότε ήταν η τελευταία φορά που συνάντησα περιπολία στο Πεδίον του Άρεως. Το μόνο που μπορώ να υποθέσω είναι ότι οι αγώνες που έδωσαν οι δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου μετά τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης, δικαιώθηκαν. Η αστυνομία έπαψε να προκαλεί τους φιλήσυχους πολίτες που επιθυμούν να ξεσκάσουν με λίγη μουσική. Αυτοί απέδειξαν, όπως τα καλόπαιδα στη Νέα Σμύρνη που μαχαίρωσαν τον «θρασύτατο» εξηντάρη, πως ξέρουν να υπερασπίζονται μόνοι τους τα δικαιώματά τους.

Το «αστυνομικό κράτος» ηττήθηκε. Η πολυπληθής αστυνομία μας υποχώρησε απέναντι στους σκλαβωμένους του ιού, χάρη και τους αισθηματίες που αντιμετωπίζουν τη δημοκρατία σαν τη μελό εκδοχή της αναρχίας. Και δεν αναφέρομαι στο άγριο έγκλημα στα Γλυκά Νερά ή στις 500 υποθέσεις που κατέθεσε ο κ. Χρυσοχοΐδης στον Άρειο Πάγο. Αναφέρομαι στο αίσθημα της ασφάλειας ή της ανασφάλειας που προκαλεί η παρουσία της αστυνομίας, ανάλογα από ποια μεριά της διάρρηξης βρίσκεσαι – για να παραφράσω το μνημειώδες περί μολότοφ. Το καθεστώς της πενταετίας την ακύρωσε. Θα είναι βαριά ήττα για τη σημερινή κυβέρνηση αν υποκύψει στον εκβιασμό και για να αποφύγει μερικά πρωτοσέλιδα περί αστυνομικής βίας, την αποσύρει από την κυκλοφορία.

Οποιοσδήποτε έχει στοιχειώδη εμπειρία ευρωπαϊκής ζωής, η «αστυνομοκρατία» στην Ελλάδα ακούγεται σαν κακόγουστο ανέκδοτο. Και όμως, τη συζητάμε σοβαρά, όσο σοβαρά μπορείς να συζητήσεις με τον Τσίπρα και τους παρατρεχάμενους. Στην ασφάλεια της καθημερινότητας του πολίτη κρίνεται η σοβαρότητα όλων μας. Κρίνεται πρώτα η σοβαρότητα της κυβέρνησης και η δυνατότητά της να συντονισθεί με το κοινό αίσθημα του πολίτη. Έχουν παρέλθει οι χρόνοι όπου ο εξηντάρης της Νέας Σμύρνης αισθανόταν ένοχος επειδή τον κατηγορούσαν αυτόκλητοι εισαγγελείς της ανομίας. Και οι κυβερνήσεις τον άφηναν έκθετο επειδή φοβούνταν περισσότερο και από τον ίδιο.

Ανασυγκρότηση Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε. Δυτικής Μακεδονίας

Στις θέσεις των αιρετών διορίστηκαν δύο "δικοί μας": Οι συνάδελφοι, Αλεξάνδρα Μιχαλοπούλου (Διευθύντρια 1ου Δ.Σ. Άργους Ορεστικού), ως τακτικό μέλος και ο Γεώργιος Μασλάρης (Διευθυντής 10ου Δ.Σ. Καστοριάς), ως αναπληρωματικό μέλος...
Και του χρόνου με υγεία...
Λεωνίδας Ι. Οικονομίδης
Δάσκαλος


Με απόφαση της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, ανασυγκροτήθηκε το Ανώτερο Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε.) Δυτικής Μακεδονίας.

1. Μαρδίρης Θεόδωρος, Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας, ως Πρόεδρος με αναπληρωτή του τον Λυγούρα Γεώργιο, Διευθυντή Α/θμιας Εκπ/σης Φλώρινας, εκπαιδευτικό κλάδου ΠΕ70.

2. Ζυγούρη Έλενα, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου κλάδου ΠΕ70 του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Δυτικής Μακεδονίας, εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ70, ως Αντιπρόεδρος με αναπληρώτριά της την Βαϊρινού Κωνσταντία, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου κλάδου ΠΕ60 του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Δυτικής Μακεδονίας, εκπαιδευτικό κλάδου ΠΕ60.

3. Ξανθόπουλος Αναστάσιος, Διευθυντής Α/θμιας Εκπ/σης Καστοριάς, εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ70, ως μέλος με αναπληρωτή του τον Μήτσιαλο Βασίλειο, Διευθυντή Α/θμιας Εκπ/σης Γρεβενών, εκπαιδευτικό κλάδου ΠΕ70.

4. Κατσιανίδης Θεόφιλος, εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ70, ως μέλος με αναπληρωτή του τον Μασλάρη Γεώργιο, εκπαιδευτικό κλάδου ΠΕ70.

5. Μιχαλοπούλου Αλεξάνδρα, εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ70, ως μέλος με αναπληρώτριά της την Μήλιου Ζωή, εκπαιδευτικό κλάδου ΠΕ70.


Για τα θέματα υπηρεσιακής κατάστασης α) των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στη δημόσια εκπαίδευση με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου εκτός των προσωρινών αναπληρωτών και β) των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στις σχολικές μονάδες της ιδιωτικής εκπαίδευσης αντί των αιρετών εκπροσώπων των δημόσιων εκπαιδευτικών μετέχουν οι κάτωθι εκπρόσωποι της Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.
4. Κουρουτός Μιχάλης, εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ03, που υπηρετεί στη «ΛΕΟΝΤΕΙΟ Σχολή Πατησίων» ως μέλος με αναπληρωτή του τον Σελέκο Δημήτριο, εκπαιδευτικό κλάδου ΠΕ02, που υπηρετεί στα «Εκπαιδευτήρια ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ».

5. Βουρκούδης Απόστολος, εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ88.03, που υπηρετεί στην «Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης» ως μέλος με αναπληρωτή του τον Δελιγκά Γραμμένο, εκπαιδευτικό κλάδου ΠΕ03, που υπηρετεί στην «Ελληνογαλλική Σχολή Καλαμαρί».

Ορίζουμε ως Γραμματέα του Συμβουλίου την κ. Γιαγτζτή Παρασκευή, διοικητική υπάλληλο κλάδου ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης Δυτικής Μακεδονίας με αναπληρώτριά της την κ. Αμπατζίδου Μαρία, εκπαιδευτικό κλάδου ΠΕ11, αποσπασμένη στην Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης Δυτικής Μακεδονίας.
Η θητεία των μελών του Συμβουλίου λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2022.
Η
ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ
Όλα τα ΑΠΥΣΠΕ της χώρας:

Πέμπτη 20 Μαΐου 2021

Ελληνοτουρκικές ταυτότητες

 kathimerini.gr

Τάκης Θεοδωρόπουλος

Σε καιρούς ευνοϊκότερους από τους σημερινούς είχε ξεκινήσει διάλογος ανάμεσα σε μερικούς Τούρκους και Έλληνες συγγραφείς με σκοπό την εξομάλυνση των εθνικιστικών αιχμών στα σχολικά βιβλία. Θα ίσχυε η αρχή της αμοιβαιότητας. Μία αντιτουρκική αιχμή εμείς, μία ανθελληνική εκείνοι. Εννοείται ότι η όλη υπόθεση εγκαταλείφθηκε μιας και το έργο απαιτούσε πολύ περισσότερο κόπο από ό,τι μας επέτρεπε να καταβάλουμε η καλή μας προαίρεση. Η υπόθεση τοποθετείται στα τέλη της δεκαετίας του ’90, στην εποχή της «διπλωματίας των σεισμών». Διαβάζοντας το άρθρο του Παύλου Παπαδόπουλου στην «Κ» της περασμένης Κυριακής για την προώθηση των νεο-οθωμανικών αντιλήψεων στα σχολικά βιβλία, προσπάθησα να συλλάβω τι θα γινόταν αν, κάποια στιγμή, κάποιοι αποφάσιζαν να επαναλάβουν το εγχείρημα της προσέγγισης. Αν οι Ελληνες ζητούσαν να απαλειφθεί το χωρίο περί «τουρκικής λεκάνης» που εκτείνεται από το κέντρο της Ασίας ως την Αδριατική, οι Τούρκοι θα μπορούσαν να ζητήσουν να απαλειφθούν οι αναφορές στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Αν οι Έλληνες ζητούσαν να μη γίνεται η ταύτιση της σημερινής εθνικής ταυτότητας με το Ισλάμ, τότε οι Τούρκοι θα μπορούσαν να ζητήσουν να αποκοπεί από τη συγκρότηση της δικής μας εθνικής ταυτότητας όχι μόνον ο Χριστιανισμός, αλλά ακόμη και η ελληνική Αρχαιότητα. Το προφανές είναι ότι ένας τέτοιος διάλογος είναι αδύνατος. Το λιγότερο προφανές είναι ότι το Αιγαίο και ο Έβρος δεν είναι απλώς πολιτικά σύνορα, όπως επί κεμαλικής Τουρκίας. Είναι πολιτισμικά σύνορα που χωρίζουν δύο κόσμους.

Η Τουρκία οχυρώνεται όλο και περισσότερο στην επικράτεια του Ισλάμ. Όσοι γνωρίσαμε τη μεγάλη χώρα τις προηγούμενες δεκαετίες, έχουμε την τάση να πιστεύουμε πως αυτό οφείλεται στην καταθλιπτική μεγαλομανία του Ερντογάν, ο οποίος εκμεταλλεύεται το Ισλάμ για να εδραιώσει τον απολυταρχισμό του και να δημιουργήσει ζώνες επιρροής στον αραβικό κόσμο. Όμως, για να μπορεί να εκμεταλλευθεί το Ισλάμ στο εσωτερικό, αυτό σημαίνει πως βρήκε μια δύναμη που ήδη υπήρχε και μπόρεσε να την αναδείξει σε κυρίαρχη. Θυμάμαι Τούρκο εκδότη να μου λέει πως πέρα από την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη και την Άγκυρα, το μόνο βιβλίο που κυκλοφορεί είναι το Κοράνι. Και αν η μπούργκα ήταν απαγορευμένη επί Κεμάλ, αυτό δείχνει πως το πρόβλημα ήταν υπαρκτό. Απλώς, η Ευρώπη δεν το έβλεπε – μαζί της και η Ελλάδα. Είχε υπερτιμήσει τις φιλοδυτικές δυνάμεις της Τουρκίας και είχε υποτιμήσει το Ισλάμ. Και δεν μπόρεσε να προβλέψει τη δυναμική που απέκτησε το φανατικό Ισλάμ μέσα στην τελευταία εικοσαετία. Μια ακόμη αποτυχία της πολιτικής της ελίτ.

Ο Ερντογάν κάποια στιγμή θα φύγει. Το ζητούμενο είναι πώς ο ερντογανισμός θα επηρεάσει την Ελλάδα. Είμαστε στη μεθόριο της Δύσης, η οποία ακόμη δυσκολεύεται να κατανοήσει το πολιτισμικό ρήγμα με τον κόσμο του Ισλάμ.

Η Ελλάδα 5η στην «κούρσα» εμβολιασμών στην Ε.Ε.



kathimerini.gr
Πέννυ Μπουλούτζα


Σχεδόν τρία εκατομμύρια Ελληνες έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου έναντι της COVID-19, ενώ το 16,1% (1,7 εκατ.) έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, γεγονός που φέρνει τη χώρα μας στην 5η θέση στη σχετική κατάταξη των χωρών της Ε.Ε. Το πρόγραμμα εμβολιασμού εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς –πάνω από 100.000 εμβολιασμοί την ημέρα τις τελευταίες δύο εβδομάδες–, ενώ ιδιαίτερο βάρος δίνεται και στον εμβολιασμό των κατοίκων των νησιών και των εποχικών εργαζομένων στον τουρισμό, καθώς αυτός είναι που θα κρίνει εν πολλοίς και την εξέλιξη της φετινής τουριστικής σεζόν. Αυτά ανέφεραν χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος, οι οποίοι τόνισαν ότι, φέτος, αυτό που θα καθορίσει εάν θα έχει η χώρα τουριστικές ροές είναι καθαρά το υγειονομικό σκέλος.

Όπως σημείωσε ο κ. Ρέτσος, «οι επαγγελματίες του τουρισμού αντιλαμβάνονται πολύ καλά ότι για να αρχίσουμε να έχουμε τουριστικές ροές θα πρέπει η χώρα μας, επιδημιολογικά, να βαφτεί πράσινη στον χάρτη του ECDC. Θεωρώ ότι το επόμενο διάστημα θα αυξηθεί η συμμετοχή στον εμβολιασμό στα νησιά. Εάν αυτό δεν γίνει, θα υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να είναι αρνητική και η εξέλιξη της τουριστικής σεζόν».
Το σχέδιο του υπ. Υγείας

Το υπουργείο Υγείας έχει εκπονήσει και φέτος σχέδιο για την ενίσχυση των υγειονομικών δομών στη νησιωτική χώρα. Το σχέδιο αυτό, όπως ανέφερε ο κ. Κικίλιας, περιλαμβάνει διασύνδεση των δομών υγείας των νησιών μεταξύ τους αλλά και με νοσοκομεία της νησιωτικής χώρας, ενίσχυση των μονάδων με προσωπικό, περισσότερες δυνατότητες εργαστηριακών ελέγχων, 24ωρη παρακολούθηση των μονάδων από το αναβαθμισμένο επιχειρησιακό κέντρο του ΕΚΑΒ, καθώς και αυξημένες δυνατότητες διακομιδών από τα νησιά προς την ηπειρωτική χώρα.

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, το ΕΚΑΒ έχει 11 κάψουλες αρνητικής πίεσης για διακομιδή περιστατικών COVID, υπάρχει ειδικά διαμορφωμένο αεροσκάφος της Ολυμπιακής Αεροπορίας για τη διακομιδή non COVID ασθενών, ένα C-130 και ένα ελικόπτερο Σινούκ της Πολεμικής Αεροπορίας για τα περιστατικά COVID, καθώς και δύο τελευταίας τεχνολογίας ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη από τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 2.293 νέα κρούσματα της COVID-19, εκ των οποίων τα 1.056 εντοπίστηκαν στην Αττική, 189 στη Θεσσαλονίκη, 93 στη Λάρισα και 92 στην Αιτωλοακαρνανία. Η διάμεση ηλικία των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων των τελευταίων επτά ημερών είναι τα 39 έτη. Τα ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα ανέρχονται σε 21.136. Τα περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού έχουν οι περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Αττικής, Θεσσαλίας και Νοτίου Αιγαίου, ενώ, την προηγούμενη εβδομάδα, αύξηση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων παρατηρήθηκε στις περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης και Ηπείρου.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 53, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 11.587 θάνατοι, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων (95,2%) αφορούσε άτομα με υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 642.

Τετάρτη 19 Μαΐου 2021

19η Μαΐου: Ημέρα μνήμης για νεκρούς και χαμένες πατρίδες...


Η γενοκτονία ως όρος διαμορφώθηκε κυρίως στη δίκη της Νυρεμβέργης το 1945, όπου δικάστηκε η ηγεσία των ναζιστών εγκληματιών του πολέμου. Συγκεκριμένα ο όρος σημαίνει τη μεθοδική εξολόθρευση, ολική ή μερική, μιας εθνικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας. 
Πρόκειται για ένα πρωτογενές έγκλημα, το οποίο δεν έχει συνάρτηση με πολεμικές συγκρούσεις. 
Ο γενοκτόνος δεν εξοντώνει μια ομάδα για κάτι που έκανε, αλλά για κάτι που είναι. 
Στην περίπτωση των Ελλήνων του Πόντου, επειδή ήταν Έλληνες και Χριστιανοί. 


Η Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου καθιερώθηκε το 1994 με απόφαση της Βουλής των Ελλήνων και τιμάται κάθε χρόνο στις 19 Μαΐου.

Στις 19 Μαΐου 1919, κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας, ο Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα του Πόντου και δρομολόγησε τη δεύτερη και σκληρότερη φάση της Γενοκτονίας των Ποντιακού Ελληνισμού, η οποία έγινε στο πλαίσιο του Απελευθερωτικού Αγώνα των Τούρκων κατά των Δυτικών (Αγγλογάλλων, Ιταλών, Ελλήνων), που κατείχαν εδάφη της Μικράς Ασίας. Από 200.000 έως 350.000 είναι οι Ελληνoπόντιοι, που εξολοθρεύτηκαν από τους Νεότουρκους κατά την περίοδο 1916-1923, σ’ ένα σύνολο 750.000 περίπου.

Το χρονικό της εξόντωσης

Η εξόντωση των Ποντίων άρχισε με τη σύλληψη προκρίτων (δημοσιογράφων, δικηγόρων, εμπόρων, μητροπολιτών, ιερέων, δασκάλων) την καταδίκη τους με στημένες δίκες σε θάνατο και εκτέλεση.

Ακολούθησαν ομαδικές εκτελέσεις σε πόλεις και χωριά, στρατολόγηση των ανδρών στα διαβόητα «Αμελέ Ταμπουρού» στην ουσία Τάγματα εξοντώσεώς τους, και τέλος τους ηλικιωμένους και τα γυναικόπαιδα που έστελναν στην εξορία, σε πολυήμερες πορείες στην ενδοχώρα για να του αφανίσουν.

Και το πιο φρικτό: τους κάτοικους δυο χωριών, Πάτλαμα και Μάλαχα, τους έβαλαν μέσα στην εκκλησιά του Αγίου Γεωργίου και τους έκαψαν ζωντανούς!

Αραδιασμένα τα πτώματα χριστιανών που έκαψαν ζωντανούς μέσα στην εκκλησιά τους κατοίκους των χωριών Πάτλαμα και Μάλαχα Κερασούντος.
Η εκρίζωση του Ποντιακού Ελληνισμού αποτέλεσε εθνική καταστροφή.

Ελληνικές πόλεις με συνεχή, αδιάκοπη ζωή και πολιτισμό 27 και πλέον αιώνων, διεκόπη και κατεστράφη, ενώ ιδρύματα, σχολεία και εκκλησιές έκλεισαν κι ερημώθηκαν.

Συνολικά κατεστράφησαν, 815 Κοινότητες, 1.134 εκκλησίες, 960 σχολεία ενώ 353.000 κάτοικοι εσφάγησαν ή πέθαναν από τις κακουχίες και την πείνα.

Οι Έλληνες του Πόντου, σύμφωνα με υπεύθυνους υπολογισμούς επιστημόνων, άφησαν πίσω τους κτηματική περιουσία, άνω των 25 εκατ. χρυσών τουρκικών λιρών, ενώ η κινητή περιουσία που εγκατέλειψαν στα χέρια των Τούρκων (έπιπλα, κοσμήματα, ενδύματα, γραμμάτια, χρεόγραφα, χρήματα κ.λπ.) σε 89.950.000 χρυσές τουρκικές λίρες.

Συνολικά σε 115 εκατ. χρυσές τουρκικές λίρες, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η αξία από εισοδήματα κτημάτων, κοινοτικών, μοναστηριακών και εθνικών περιουσιών, σχολείων, εκκλησιών και ιδρυμάτων.

Πτώματα παντού! Οι συνοδοί Τούρκοι δεν επιτρέπουν να τα θάβουν και γίνονται βορά στα στους λύκους, στα τσακάλια και τους γυπαετούς…
Η Συνθήκη της Λωζάνης επέβαλε τον ξεριζωμό των επιζώντων Ποντίων, που άφησαν πίσω τους, σπαρμένα χωράφια, κοπάδια ζώων, νοικοκυρεμένα σπίτια και τα κόκαλα των προγόνων τους.

Πήραν μόνο λίγα ρούχα, τις εικόνες των Αγίων και τις μνήμες τους και ήρθαν στην Ελλάδα, με πάντα στα χείλη την φράση «Τραβήξαμε του Χριστού τα Πάθη» κι εκείνο που γεννά ελπίδα: «Η Ρωμανία κι αν επέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο…»

Πώς κατέγραψαν οι Αμερικανοί την Γενοκτονία των Ποντίων

O Τάσος Κοντογιαννίδης, συγγραφέας και δημοσιογράφος, έγραψε για την Γενοκτονία από την σκοπιά των Αμερικανών.

«Δεν υπάρχει ποντιακή οικογένεια, που να μην έχει νεκρούς στο μακρύ κατάλογο της γενοκτονίας, που οργάνωσαν οι Κεμαλιστές, από το 1914-1922, για να τους εξολοθρεύσουν. Τη μνήμη αυτών, των 353.000 νεκρών τιμούν οι Πόντιοι κάθε χρόνο. Χιλιάδες οι μαρτυρίες, αλλά μεγαλύτερη αξία έχουν, οι μαρτυρίες τρίτων, όπως των Αμερικανών, που έζησαν, και κατέγραψαν τους εξοντωτικούς διωγμούς.» γράφει μετξύ άλλων.

Και παραθέτει:

Ταγματάρχης ΄Οουελ: Επικεφαλής Αμερικανικής Επιτροπής που περιόδευε στην περιοχή:

-«Από τις 30.000 εκτοπισθέντες Έλληνες, εκ των παραλίων του Πόντου το 1921 στο Χαρπούτ, έφτασαν μόλις 5.000! Οι άλλοι εκτελέστηκαν ή πέθαναν στον μακρύ δρόμο της εξορίας. Μετρήσαμε καθ’ οδόν 3.000 πτώματα κατά μήκος των οδών, βορά των σκύλων, των λύκων και των γυπαετών, διότι απαγορεύουν οι Τούρκοι στους συγγενείς τους να τους θάψουν! Τούρκοι αξιωματικοί και στρατιώτες προβαίνουν σε ανήκουστους βιασμούς γυναικών και παρθένων, τας οποίας εγκαταλείπουν ημιθανείς επί των οδών «για να ψοφήσουν εκεί» όπως έλεγαν… Είναι απερίγραπτος ο κυνισμός τους, που ομολογούν ότι μέσα από τις μάζες των εκτοπισμένων συλλαμβάνουν γυναίκες και τις οδηγούν στα χαρέμια τους.»

Η διάσημη Αμερικανίδα δημοσιογράφος ΄Εθελ Τόμπσον μετέδωσε:

«Καθ’ οδόν συναντούσαμε ομίλους γερόντων, παιδίων, σε μια ατέλειωτη πορεία μαρτυρίου, όπου έπεφταν νεκροί από την εξάντλησιν και από τα χτυπήματα των συνοδών Τούρκων. Οι περισσότεροι εκλιπαρούν τον θάνατον. Στην πόλη Μεζερέχ, ξαφνικά ακούσαμε φωνές περίπου τριακοσίων μικρών παιδιών μαζεμένα σε κύκλο. Είκοσι τσανταρμάδες – χωροφύλακες που κατέβηκαν από τα άλογα τους, χτυπούσαν σκληρά και ανελέητα τα παιδιά με τα μαστίγια και τα τρυπούσαν με τα ξίφη τους για να μην κλαίνε. Το θέαμα ήτο πρωτοφανές, φρικώδες! Τα παιδάκια έσκυβαν κι έβαζαν τα χεράκια τους πάνω στο κεφάλι για ν’ αποφύγουν τα χτυπήματα. Μία μητέρα που όρμησε για να σώσει το παιδί της, δέχτηκε το ξίφος στην καρδιά κι έπεσε κατά γης! Πάθαμε νευρική κρίση! Παντού βλέπαμε πτώματα γυναικών, παιδιών και γερόντων. Η Αμερικανική Υπηρεσία υπολογίζει τους ΄Ελληνες που εξολόθρευσαν οι Τούρκοι στην Σεβάστεια, σε τριάντα χιλιάδες!»

Για τους Τούρκους η 19η Μαΐου είναι εθνική γιορτή! Γιορτάζουν με αναπαράσταση στα στάδια την άφιξη του Κεμάλ στην Σαμψούντα και την έναρξη των διωγμών! Ο Αμερικανός γερουσιαστής Κίνγκ συνέταξε έκθεση απαριθμώντας τα τουρκικά εγκλήματα και με βάση αυτήν, η Αμερικανική Γερουσία εξέδωσε ψήφισμα με δριμύ κατηγορώ κατά των τουρκικών ωμοτήτων. Έλεγε το ψήφισμα:

«Η Γερουσία εκφράζει αποστροφή και κατάκρισιν της βαρβάρου και αγρίας καταδιώξεως των Ελλήνων του Πόντου υπό της κυβερνήσεως του Κεμάλ Πασά. Η γερουσία ζητεί παρά του προέδρου των ΗΠΑ όπως φέρει τας θηριωδίας του Πόντου είς την προσοχήν των Ευρωπαϊκών Δυνάμεων και εις το Συμβούλιον της Κοινωνίας των Εθνών»




Στη Βουλή ο νέος εκλογικός νόμος για την Αυτοδιοίκηση: Καταργείται η απλή αναλογική



kathimerini.gr
Στη Βουλή κατατέθηκε την Τρίτη το νομοσχέδιο με το νέο εκλογικό σύστημα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, το οποίο θέτει τέλος στον θεσμό της απλής αναλογικής.

Όπως αναφέρεται στο σχέδιο νόμου, τροποποιείται το ποσοστό πλειοψηφίας που απαιτείται για την ανάδειξη του επιτυχόντος συνδυασμού στις εκλογές δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων, καθώς και στις εκλογές περιφερειαρχών και περιφερειακών συμβουλίων.

Το ποσοστό πλειοψηφίας ορίζεται, εφεξής, μεγαλύτερο του 43% συν μία ψήφο του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων, αντί για 50% συν μία ψήφο.

Ειδικότερα, εξασφαλίζεται εκλογή δημάρχου και περιφερειάρχη από τον πρώτο γύρο, με όριο εκλογής το 43%. Εάν ο πρώτος συνδυασμός λάβει ποσοστό έως και 60%, εκλέγει τα 3/5 των εδρών του δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου, ενώ για άνω του 60%, οι έδρες κάθε συνδυασμού κατανέμονται αναλογικά.

Πέντε χρόνια η θητεία

Επίσης αυξάνεται σε πέντε χρόνια, από τέσσερα που ισχύει σήμερα, η διάρκεια της δημοτικής και περιφερειακής περιόδου.

Ο πρώτος γύρος των εκλογών καθιερώνεται για τη δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου του πέμπτου έτους κάθε αυτοδιοικητικής περιόδου και ο β΄ γύρος την επόμενη Κυριακή, ενώ η θητεία των νέων αρχών θα ξεκινάει από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους των εκλογών. Οι επόμενες δημοτικές – περιφερειακές εκλογές θα διεξαχθούν στις 8 και 15 Οκτωβρίου 2023.

Δικαίωμα εκλογής δημοτικού και περιφερειακού συμβούλου έχει ο συνδυασμός που συγκέντρωσε τουλάχιστον 3% στον πρώτο γύρο.

Επίσης, αυξάνεται το ηλεκτρονικό παράβολο που κατατίθεται από κάθε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο, από 50 σε 80 ευρώ, για τον υποψήφιο σύμβουλο δημοτικής κοινότητας από 10 σε 50 ευρώ, για τον υποψήφιο περιφερειάρχη από 200 σε 500 ευρώ και για κάθε υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο από 50 σε 100 ευρώ.

Η υποβολή των υποψηφιοτήτων γίνεται μόνο μέσω συνδυασμών και με δήλωση που υποβάλλεται στην ηλεκτρονική πύλη gov.gr, κατ’ επιλογή του υποψηφίου με το πατρώνυμο ή το μητρώνυμό του. Τίθεται ως καταληκτική ημερομηνία η 31η Αυγούστου του έτους των εκλογών, για την κατάρτιση και δήλωση των συνδυασμών, και η 10η Σεπτεμβρίου για την ανακήρυξη αυτών από το αρμόδιο δικαστήριο, ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος των εκλογικών δαπανών και οι υποψήφιοι να είναι εγκαίρως γνωστοί στο εκλογικό σώμα.

Αριθμός δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων

Σε ότι αφορά τον αριθμό των δημοτικών συμβούλων, η μείωση είναι μικρότερης κλίμακας σε σχέση με το αρχικό κείμενο, ενώ για τους δήμους με πληθυσμό έως 2.000 κατοίκους, η δύναμη του δημοτικού συμβουλίου παραμένει στα 13 μέλη. Στις υπόλοιπες πληθυσμιακές κλίμακες ο αριθμός των μελών των δημοτικών συμβουλίων προβλέπεται ως εξής: από 2.001 – 5.000 κατοίκους 15 μέλη (από 17 σήμερα), από 5.001 – 10.000 κατοίκους 19 μέλη (από 21), από 10.001 – 30.000 κατοίκους 25 μέλη (από 27), από 30.001 – 50.000 κατοίκους 29 μέλη (από 33 για έως 60.000 κατοίκους), από 50.001 – 100.000 κατοίκους 35 μέλη (από 41 για πληθυσμό από 60.000), από 100.001 – 200.000 κατοίκους 39 μέλη (από 45 για έως 150.000 κατοίκους), ενώ σε δήμους με πληθυσμό από 200.000 κατοίκους και άνω, το δημοτικό συμβούλιο θα αποτελείται από 43 μέλη, αντί για 49 που ισχύει σήμερα (για πάνω από 150.000 κατοίκους). Για τους δήμους που αποτελούνται από περισσότερες από έξι δημοτικές ενότητες και έχουν πληθυσμό από 10.001 έως 50.000 κατοίκους, προβλέπεται ο αριθμός των δημοτικών συμβουλίων τους να είναι εκείνος που αντιστοιχεί στην επόμενη πληθυσμιακή κλίμακα.

Αντίστοιχα σε Περιφέρειες με πληθυσμό έως 300.000, το περιφερειακό συμβούλιο θα έχει 31 μέλη (από 41), από 300.001 – 800.000 41 μέλη (από 51), από 800.000 και άνω 51 μέλη (από 71), ενώ το περιφερειακό συμβούλιο της Περιφέρειας Αττικής θα αποτελείται από 71 μέλη, δηλαδή 30 μέλη λιγότερα σε σχέση με σήμερα. Ο εκλεγμένος περιφερειάρχης, κατά τη διάρκεια της θητείας του, τελεί σε αναστολή της επαγγελματικής του δραστηριότητας.

Οι προτάσεις που κατατέθηκαν στην δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, έφεραν αλλαγές σχετικά με τις δημοτικές κοινότητες, όπως μετονομάζονται τα δημοτικά διαμερίσματα. Όσες από αυτές έχουν πληθυσμό έως 300 κατοίκους θα διοικούνται από τον πρόεδρο της δημοτικής κοινότητας (προέδρος εκλέγεται ο υποψήφιος -ανεξαρτήτως συνδυασμού- που έλαβε τους περισσότερους σταυρούς στον α΄ γύρο). Κάθε συνδυασμός μπορεί να έχει πάνω από έναν υποψήφιο πρόεδρο. Για τις δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό άνω των 300 κατοίκων καταργείται η ξεχωριστή κάλπη, που ίσχυσε στις τελευταίες δημοτικές εκλογές και καθιερώνεται ξανά το ενιαίο ψηφοδέλτιο, στο οποίο θα περιλαμβάνονται οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι και οι σύμβουλοι δημοτικών κοινοτήτων. Ο πρόεδρος και το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας θα αποτελείται κατά τα 3/5 από τον συνδυασμό του δημάρχου και τα 2/5 από τους επιλαχόντες συνδυασμούς. Επίσης, το υπουργείο πήρε πίσω τελικά την κατάργηση των συμβουλίων δημοτικών κοινοτήτων στους δήμους της Περιφέρειας Αττικής, ενώ επίσης διατηρείται η δυνατότητα εκλογής και στις δημοτικές κοινότητες της έδρας των δήμων.

Μ. Βορίδης: Διορθώνονται οι στρεβλές συνθήκες που προκάλεσε ο νόμος της απλής αναλογικής του ΣΥΡΙΖΑ

Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, δήλωσε σχετικά ότι «το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έρχεται να άρει και να διορθώσει τις στρεβλές συνθήκες που προκάλεσε ο νόμος της απλής αναλογικής του ΣΥΡΙΖΑ που οδήγησε την πλειονότητα των Δημοτικών Αρχών σε καθεστώς ακυβερνησίας, πλήττοντας σφόδρα την αποτελεσματική λειτουργία τους και την χρηστή διοίκηση, στερώντας την ίδια στιγμή από τον πολίτη έργα και υπηρεσίες τα οποία δικαιούται να απολαμβάνει. Αποτελεί δε υλοποίηση μίας εκ των βασικότερων προεκλογικών δεσμεύσεων της Κυβέρνησης μας και κινείται στην κατεύθυνση της δημιουργίας μιας πραγματικά λειτουργικής και με αναπτυξιακό αποτύπωμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Στ. Πέτσας: Καταργούμε την a la carte απλή αναλογική του ΣΥΡΙΖΑ

Ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, δήλωσε από την πλευρά του: «Πρόκειται για μία θεσμική τομή στην Αυτοδιοίκηση, ένα Νομοσχέδιο καθαρά αναπτυξιακής μορφής. Καταργούμε την a la carte απλή αναλογική του ΣΥΡΙΖΑ, που οδηγούσε σε πολλές περιπτώσεις εκλεγμένους τοπικούς άρχοντες σε «ομηρεία». Επαναφέρουμε την κυβερνησιμότητα στην Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να μπορούν να λαμβάνονται γρήγορα αποφάσεις, έτσι ώστε να υλοποιείται το πρόγραμμα που έχουν εγκρίνει οι πολίτες με την ψήφο τους και να αξιοποιούνται όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας».